Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 5/1/2025 στις 3:02 ΜΜ, alejsalonica είπε

Τα έχω πει 100δες φορές. Οι αντλίες θερμότητας έχουν αρκετά αρνητικά. Μεταξύ αυτών οι συχνές και πολύ ακριβές βλάβες. Μικρή χρονική εγγύηση με συνέπεια να πληρώνεις μεγάλα ποσά. Ακριβό σπορ.

Αν έχεις δίκτυο αερίου πήγαινε να σωθείς. Αυτό έπρεπε να κάνεις βασικά από την πρώτη βλάβη. Με 1.200€ βρίσκεις λέβητα εξαιρετικό με 6+ χρόνια εγγύηση σε όλα!

Anyway καλά ξεμπερδέματα και δες αν υπάρχει κάποια ασφαλιστική να σε καλύψει σε τέτοιες βλάβες. 

Καλή χρονιά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για αέριο.. 

Θεωρώ την αντλία για το κλίμα της περιοχής μου την καλύτερη λύση. 

Απλά έκατσε η στραβή και ελπίζω να διορθωθεί σύντομα... 

• Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Σε 2οροφη μονοκατοικία 150τμ έχει εγκατασταθεί η αντλία θερμότητας Τoshiba Estia τύπου split. Το σπίτι διαθέτει επίσης δύο θερμοστάτες (έναν σε κάθε όροφο) τύπου Siemens RDS 110. 

Ενώ την πρώτη χρονιά (πέρυσι) δηλαδή δούλεψε χωρίς πρόβλημα η θέρμανση, φέτος έχει προκύψει ένα σφάλμα F33 3-4 φορές ως τώρα. 

Στο manual το συγκεκριμένο σφάλμα το παραθέτω συνημμένα σε φωτό. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κλείνω και ανοίγω ξανά την αντλία μετά από 10 λεπτά, με κλειστούς τους θερμοστάτες και μετά ανοίγω θερμοστάτη του ισογείου, και στη συνέχεια του ορόφου και λειτουργεί "κανονικα". 

καμια ιδέα για debugging ? 

σήμερα που εμφανίστηκε ξανά το πρόβλημα μετά από 1 μήνα σχεδόν, οι τιμές στον κυκλοφορητη του ισογείου μου φάνηκαν λίγο υπερβολικές, μιας και δεν έχω πετύχει ξανά τέτοιες τιμές:

image.jpeg.525c3a3aa292630b97976f8a733d02af.jpeg

IMG_1300.png

Επεξ/σία από jstark
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Μελέτη μηχανικού. Οι πληροφορίες που παρατέθηκαν δεν λένε τίποτα απολύτως όσον αφορά την διαστασιολόγηση.

Για το πρώτο έκανα έρευνα για μελέτη μηχανικού και γελάγαν όλοι. Δεν υπάρχει ημμυ ή μηχμηχ στη περιοχη, ποσο μάλλον κάποιος που να ξέρει από Α/Θ. Οι υδραυλικοί διαστασιολογουν κ τοποθετουν. Όποτε από τους υδραυλικούς πιο πιθανό είναι να βρεθεί άκρη εδώ. Για το δεύτερο έχω ήδη εκτίμηση για 9.6kw από μη εξειδικευμένο ομως (που πήρε 400αρι) κ μου φαίνονται λίγα 

Δημοσ.
Στις 4/1/2025 στις 1:05 ΜΜ, milo208 είπε

To SmartHome είχα βάλει, έκδοση 3.8.0.

Σήμερα έβαλα και το iLetComfort, έκδοση 1.5.2. Έχει ακριβώς την ίδια οθόνη με του SmartHome, χωρίς καταναλώσεις. Νομίζω φταίει που η έκδοση του control panel είναι παλιά (2.1.4), τα ελληνικά του ήταν τόσο δυσνόητα που το έχουμε γυρίσει στα αγγλικά για να ρυθμίσουμε καμπύλες κλπ.  

Στις 4/1/2025 στις 1:19 ΜΜ, kostas_22 είπε

για να δείτε την κατανάλωση στην εφαρμογή ,πρέπει να βάλετε τιμές

στο πεδίο "electric cost setting"

στο μενού ηλεκτρική κατανάλωση, στις τρεις τελείες πάνω δεξιά στην οθόνη,στο αρχικό μενού της εφαρμογής 

Και εμένα δεν μου δείχνει κατανάλωση. Νομίζω οτι κάποια μοντέλα δεν είχαν αυτή την δυνατότητα άγνωστο γιατί. Ουτε στο control μου δείχνει καταναλώσεις.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, jstark είπε

Καλησπέρα. Σε 2οροφη μονοκατοικία 150τμ έχει εγκατασταθεί η αντλία θερμότητας Τoshiba Estia τύπου split. Το σπίτι διαθέτει επίσης δύο θερμοστάτες (έναν σε κάθε όροφο) τύπου Siemens RDS 110. 

Ενώ την πρώτη χρονιά (πέρυσι) δηλαδή δούλεψε χωρίς πρόβλημα η θέρμανση, φέτος έχει προκύψει ένα σφάλμα F33 3-4 φορές ως τώρα. 

Στο manual το συγκεκριμένο σφάλμα το παραθέτω συνημμένα σε φωτό. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κλείνω και ανοίγω ξανά την αντλία μετά από 10 λεπτά, με κλειστούς τους θερμοστάτες και μετά ανοίγω θερμοστάτη του ισογείου, και στη συνέχεια του ορόφου και λειτουργεί "κανονικα". 

καμια ιδέα για debugging ? 

σήμερα που εμφανίστηκε ξανά το πρόβλημα μετά από 1 μήνα σχεδόν, οι τιμές στον κυκλοφορητη του ισογείου μου φάνηκαν λίγο υπερβολικές, μιας και δεν έχω πετύχει ξανά τέτοιες τιμές:

image.jpeg.525c3a3aa292630b97976f8a733d02af.jpeg

IMG_1300.png

Δεν είναι πολύ ωραίο error αυτό.

Μαγνητικό φίλτρο και φίλτρο σίτας έχεις; Αν ναι καθάρισε τα. Αν όχι, πρόβλημα.

Δημοσ.

Μάλλον είμαστε στο "πρόβλημα". Μου κάνει εντύπωση όμως ότι δουλεύει για μήνα χωρίς θέμα ...

6 hours ago, cmaniac said:

Δεν είναι πολύ ωραίο error αυτό.

Μαγνητικό φίλτρο και φίλτρο σίτας έχεις; Αν ναι καθάρισε τα. Αν όχι, πρόβλημα.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, ababa641 είπε

Αυτή είναι η σύνδεση που έκανα εγώ.
Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω δεν ξέρω αν θα το έκανα διότι το 200αρι δοχείο αδράνειας νομίζω οτι μου καίει επιπλέον kwh.
Υποχρεωτικά έχει και εναλλάκτη για να ξεχωρίζει τα νερά του λέβητα.

Χημικός καθαρισμός επιβάλλεται.

Ωραίο βιντεάκι και επεξηγηματικό, κάθισα και το είδα! Για το buffer εντάξει δεν είναι και κανένα θηρίο, ίσως όμως να ήταν καλύτερο ένα κοντά στα 100lt για να μην βάζεις μεγάλη αδράνεια στο σύστημα και να επιτρέπει την πιο άμεση απόκριση στο inverter της αντλίας όταν κυνηγάει το ΔΤ στα νερά του κυκλώματος. 
Ενεργειακά θα μπορούσε καλύτερα να ρίχνει και ο λέβητας απευθείας τα νερά του στο buffer χωρίς τη χρήση σερπατίνας, αλλά προϋποθέτει πολύ καλό χημικό καθαρισμό, μην πάει η αμάκα από το λέβητα στο κύκλωμα της αντλίας - στο οποίο βέβαια υπάρχει και μαγνητικό φίλτρο και σίτας, αλλά ΟΚ...

• Like 2
Δημοσ.

Εχω ενδοδαπεδια θέρμανση. Buffer δεν έχω. 

1 minute ago, greg4 said:

@jstark buffer έχεις βάλει; Έστω στην επιστροφή ένα 80αρι.

Τα θερμαντικά σώματα που έχεις τι είναι; (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια, fan coil)

Δημοσ.

Μηχανικός δεν είμαι, αλλά το γεγονός ότι έχεις θερμοστάτες σε κάθε όροφο σημαίνει ότι λογικά υπάρχει ηλεκτροβάνα σε κάθε όροφο που ανοιγοκλείνει τα νερά ανάλογα την θερμοκρασία που ζητάς.

Αν τύχει και οι βάνες δεν ζητάνε ροή, τότε το συνολικά διαθέσιμο νερό της αντλίας μειώνετε πάρα πολύ και δε θα φτάνει.  (η αντλία χρειάζεται μια μίνιμουμ ποσότητα νερού στο σύστημα).

Τον θερμοστάτη της αντλίας που τον έχετε; Τρέχει με αντιστάθμιση;

Λογικά θα χρειαστείτε ένα πρωτεύον - δευτερεύον. Δλδ η αντλία θα ζεσταίνει το buffer (όσο χρειάζεται, πχ 80lt) και ένας έξτρα κυκλοφορητής θα στέλνει τα νερά στους ορόφους.

Ή ίσως κάνει οριακά στο ένα από τα δυο σπίτια να καταργήσεις την ηλεκτροβάνα και να ελέγχεις θερμοκρασία με της αντλίας μόνο.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 6/1/2025 στις 10:01 ΠΜ, sarakats85 είπε

Φίλε σε πια πολη βρίσκεσαι? Οι καλύτερες ευχές και απο εμένα! 

Να σαι καλα.Γιαννιτσα βρισκομαι να ενημερωσω πως εχω και εγω κουμπωμενο τον λεβητα πετρελιου αλλα διακοσμητικο.

Εχω υψηλη θερμοκρασια μονιμα λογο αρωστου στο σπιτι και εχω επιλεξει η ανλτια μετα της 12 να περνει εφοσον και αν η θερμοκρασια πεσει κατω απο τους 19 εως της 05:30 που ξανα περνει για να πισει τους 23(γνωριζω οτι εκει χανω πολυ ενεργεια για να φτασω αυτο που θελω)

Με της δικες μου μετρησεις κατι τετοιο με πετρελαιο θα ξεπερνουσε τους 3 τονους μιας κ πριν την αντλια ξεπερνουσα τους 2,5 τονους.

Δημοσ.

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους, 

Είμαι σε μονοκατοικία 178 τμ στην Κρητη πετροχτιστη με μόνονωση  στην πλάκα 7ρι Νταούν και υγρόμονωση.Ως τώρα η θέρμανση είναι με air condition που υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Θα ήθελα να ρωτήσω εσείς για κεντρική θέρμανση θα βάζατε αντλία? Υπάρχουν αναμονες  με  μονοσωληνια για να έμπαινε καλοριφερ.Ο μηχανικός που έβαλα μου είπε ότι θα πρέπει να πάω σε 16kwv αντλία υψηλών θερμοκρασιών και επειδή το κόστος θα είναι μεγάλο δεν ήθελα να δώσω τόσα λεφτά και μετά να μην έχω σωστή θερμανση

Ευχαριστώ 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, hf77 είπε

τώρα η θέρμανση είναι με air condition που υπάρχουν σε όλους τους χώρους.

Δεν θα δεις διαφορά σε οικονομία. Κάτσε στα a/c.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεν θα δεις διαφορά σε οικονομία. Κάτσε στα a/c.

Εγώ δεν είμαι αρνητικός για a/c η παντόφλα όμως μου ζητάει κεντρική θερμανση για αυτό κάνω σκέψεις και ψάχνω λύσεις 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, hf77 είπε

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους, 

Είμαι σε μονοκατοικία 178 τμ στην Κρητη πετροχτιστη με μόνονωση  στην πλάκα 7ρι Νταούν και υγρόμονωση.Ως τώρα η θέρμανση είναι με air condition που υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Θα ήθελα να ρωτήσω εσείς για κεντρική θέρμανση θα βάζατε αντλία? Υπάρχουν αναμονες  με  μονοσωληνια για να έμπαινε καλοριφερ.Ο μηχανικός που έβαλα μου είπε ότι θα πρέπει να πάω σε 16kwv αντλία υψηλών θερμοκρασιών και επειδή το κόστος θα είναι μεγάλο δεν ήθελα να δώσω τόσα λεφτά και μετά να μην έχω σωστή θερμανση

Ευχαριστώ 

Και εγώ πιστεύω πως με τα κλιματιστικά είσαι μια χαρά! 

Μου κάνει εντύπωση που σου πρότειναν αντλία υψηλών θερμοκρασιών ενώ μένεις Κρήτη και σε μονωμένο σπίτι! 

Χωρίς να είμαι μηχανικός νομίζω θα ήταν λάθος επιλογή! 

Εγώ που μένω στον Έβρο σε αμόνωτο σπίτι μου έβαλαν υψηλών αλλά νομίζω ότι καίει περισσότερο απ' ότι θα έκαιγε μία χαμηλών ή μεσαίων! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...