Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση… 

Οπότε η αντλία θερμότητας χρειάζεται νερό ε; 

Σκεφτόμουν αν μπορώ να κάνω  το εξης: εξωτερικά να δώσω πρόσβαση στην μονάδα (σε νερό) και να τοποθετηθεί σε ένα τοίχο μπαλκονιού (όπως η εξωτερική μονάδα aircondition) και ακριβώς από την μέσα πλευρά του τοίχου να υπάρχει η εσωτερική μονάδα; (όπως το έχω τώρα στο aircondition δλδ); Υπάρχουν εσωτερικές μονάδες σε μέγεθος aircondition; Κάνουν και για θέρμανση/ψυξη 2 σε 1 ή χρειάζεται χωριστή; 

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα το οποίο χρειάζεται μελέτη μηχανολόγου και υδραυλική εγκατάσταση, είτε για ενδοδαπέδια, είτε για fan coil/panel, εξυπηρετεί όλο το διαμέρισμα και δεν παίρνει ματσακονιές. Επίσης μπορεί να σου δώσει ζεστό νερό χρήσης, αλλά για δροσισμό τα πράγματα είναι ζόρικα καθώς πρέπει να προσέξεις τα σημεία δρόσου αφού εάν τα ξεπεράσεις τότε είτε θα θέλεις αποχευτεύσεις, είτε θα σφουγγαρίζεις. Γενικά με τον δροσισμό θέλει και υπομονή.

Εάν θέλεις ενεργειακή αναβάθμιση για πώληση/ενοικίαση/επιδότηση/δενξέρωτι τότε μίλα με μηχανολόγο να σου φτιάξει το ενεργειακό μίγμα της κατοικίας σου και με βάση το budget σου, τα βάζεις κάτω και αποφασίζεις. Κυρίως το δίλημμα είναι εάν έχεις λεφτά να γκρεμίσεις το σπίτι σου ή όχι.

ΥΓ. Βάσει κανονισμού κάθε χώρος πρέπει να θερμαίνεται. Για να το πετύχεις με κλιματιστικά θέλεις ένα σε κάθε δωμάτιο κι επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, όπου δεν είναι βάζεις στο μίγμα άλλες πηγές (ρεύμα, πετρέλαιο, ΦΑ).

Επεξ/σία από cmaniac
  • Thanks 1
  • Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση… 

Οπότε η αντλία θερμότητας χρειάζεται νερό ε; 

Σκεφτόμουν αν μπορώ να κάνω  το εξης: εξωτερικά να δώσω πρόσβαση στην μονάδα (σε νερό) και να τοποθετηθεί σε ένα τοίχο μπαλκονιού (όπως η εξωτερική μονάδα aircondition) και ακριβώς από την μέσα πλευρά του τοίχου να υπάρχει η εσωτερική μονάδα; (όπως το έχω τώρα στο aircondition δλδ); Υπάρχουν εσωτερικές μονάδες σε μέγεθος aircondition; Κάνουν και για θέρμανση/ψυξη 2 σε 1 ή χρειάζεται χωριστή; 

Οπως σου ειπα Αντλιες θεμοτητας ειναι και τα κλιματιστικα (αποδιδουν/αφαιρουν τη θερμοτητα απο τον αερα) και αυτο που εχει επικρατησει να ονομαζονται Αντλιες Θερμοτητας που αποδιδουν/αφαιρουν τη θερμοτητα στο νερο.

Αν μιλας για εναν πομπο δεν εχεις κανενα απολυτως λογο να αγορασεις αντλια θερμοτητας νερου. Αυτες ειναι για συνολικη εγκατασταση σε ενα σπιτι, ωστε να εχεις θερμανση/ψυξη σε πολλους χωρους (μπανιο, σαλονι, κουζινα, υδ κλπ) αν εσυ θελεις να θερμανεις/ψυξεις 1 χωρο , μενεις σε κλιματιστικο. Και πιο φτηνο ειναι (ταξεις μεγεθους φθηνοτερο) και απλουστερο στην εγκατασταση/συντηρηση. Αν θελεις να κανεις εγκατασταση σε πολλους χωρους μιλας με μηχανολογο για να δεις και το συνολικο κοστος. Γιατι οταν ενα κλιματιστικο κανει 1.5 χιλιαρικο και μια ΑΘ 6 χιλιαρικα (χωρις την οποια εσωτερικη εγκαταση χρειαζεται το σπιτι σου) μιλαμε για υπολογισιμη διαφορα.

• Thanks 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Καλοριφέρ έχει μέσα το σπίτι; Αναγράφει η μελέτη την θερμική ισχύ των καλοριφέρ που είναι εγκατεστημένα στα δωμάτια; Με βάση την εγκατεστημένη ισχύ των σωμάτων αυτών καθορίζεται η ίσχυς της αντλίας η λέβητα κοκ. 

Τα καλοριφερ ειναι 9250 kcal δηλαδη 10,757 KW

Δημοσ.

Για γκαρσονέρια πάντως δεν ξέρω αν σε συμφέρει να δώσεις τόσα πολλα χρήματα για μια αντλία όταν μπορείς να βάλεις ένα πολύ καλό aircodition και να κάνεις την δουλειά σου. 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

Τα καλοριφερ ειναι 9250 kcal δηλαδη 10,757 KW

Θα πάρετε μια με ισχύ κοντά στα 10.7kW, αλλά την τελική επιλογή θα την κρίνει ο μηχανολόγος. Πρέπει εκτός από ισχύ να γνωρίζετε και άλλα στοιχεία της εγκαταστασης για την επιλογή της. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τον όρο "ινβερτάρει η αντλία" μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι ακριβώς?

Επίσης το Cop μπορούμε να το δούμε στην τρέχουσα κατάσταση από κάπου?

Επεξ/σία από ababa641
Δημοσ.

Ειναι μπακαλιστικος ορος που σημαινει ποσο καλα προσαρμοζεται στις αναγκες ζητησης θερμανσης του χωρου, αντι να αναβοσβηνει.

Το COP σε καποια μοντελα το δειχνει, σε αλλα το υπολογιζεις διαιρωντας τις αποδιδομενες kwh προς τις καταναλωθεισες, απο τις σχετικες ενδειξεις.

• Like 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ειναι μπακαλιστικος ορος που σημαινει ποσο καλα προσαρμοζεται στις αναγκες ζητησης θερμανσης του χωρου, αντι να αναβοσβηνει.

Το COP σε καποια μοντελα το δειχνει, σε αλλα το υπολογιζεις διαιρωντας τις αποδιδομενες kwh προς τις καταναλωθεισες, απο τις σχετικες ενδειξεις.

Σε αντλία hitachi που έχω δεν είδα να το αναφέρει το cop μέσα στο μενού του χειριστηρίου.

΄Εχω έναν εξωτερικό μετρητή και βλέπω πόσες kwh καταναλώνω, αλλά στο μενού της αντλίας δεν αντιστοιχούν αυτά που λέει ο μετρητής με αυτά που αναφέρει η αντλία κατά προσέγγιση.

Αναφέρει το μενού χωρητικότητα  και ισχύς εισόδου.

Π.χ. για χθες αναφέρει ισχύς εισόδου 3kwh και στην χωρητικότητα 163 kwh.

Οι kwh που έκαψα βάσει μετρητή για 2 ημέρες ήταν 70, μέσο όρο 35kwh την μέρα τώρα που έχει πέσει η θερμοκρασία από το βράδυ μέχρι το πρωί στους 3 βαθμούς.

Δημοσ.
Στις 16/12/2024 στις 4:56 ΜΜ, TheGrisGrisMan είπε

Ωραία παιδιά, νέο aircondition είναι η επιλογή μου λοιπόν! 
Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες! 

https://www.daikin.gr/el_gr/residential/products-and-advice/product-categories/αντλίες-θερμότητας/αντλίες-θερμότητας-αέρα-αέρα/ururu-sarara.html
14 χρονια cop 1 προς 3,5 περιπου

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

COP 1 δεν υπάρχει αντλία πρακτικά. 3.5 είναι στα επίπεδα των παλαιών συμβατικών συστημάτων, γύρω στο 5 με 6 είναι ο συντελεστής. 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, hero_nikolas είπε

10 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

COP 1 δεν υπάρχει αντλία πρακτικά. 3.5 είναι στα επίπεδα των παλαιών συμβατικών συστημάτων, γύρω στο 5 με 6 είναι ο συντελεστής. 

Για τον φίλο καλύτερα να συνεχίσει την αναζήτηση κλιματιστικού, στο αντίστοιχο θέμα

13 ώρες πριν, ababa641 είπε

Σε αντλία hitachi που έχω δεν είδα να το αναφέρει το cop μέσα στο μενού του χειριστηρίου.

΄Εχω έναν εξωτερικό μετρητή και βλέπω πόσες kwh καταναλώνω, αλλά στο μενού της αντλίας δεν αντιστοιχούν αυτά που λέει ο μετρητής με αυτά που αναφέρει η αντλία κατά προσέγγιση.

Ισχύει. Ούτε η Daikin αναφέρει COP, αναφέρει πόσο έκαψε και πόσο παρήγαγε. Ομοίως στο πόσο έκαψε έχει απόκλιση γιατί δεν έχει αμπερομετρικά και το πάει κατά προσέγγιση - στο περίπου, αλλά δεν πέφτει και πολύ έξω.

Δημοσ.

@mechpanos μπορείς να μου πεις τι είναι η ισχύς εισόδου και τι η χωρητικότητα? Στο μενού δεδομένων ενέργειας έχει αυτές τις 2 επιλογές. Τι μπορώ να βρω από αυτές τις 2 επιλογές? Όπως έγραψα και παραπάνω π.χ. για προχθες αναφέρει ισχύς εισόδου 3kwh και στην χωρητικότητα 163 kwh. Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα?

Ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, ababa641 είπε

@mechpanos μπορείς να μου πεις τι είναι η ισχύς εισόδου και τι η χωρητικότητα? Στο μενού δεδομένων ενέργειας έχει αυτές τις 2 επιλογές. Τι μπορώ να βρω από αυτές τις 2 επιλογές? Όπως έγραψα και παραπάνω π.χ. για προχθες αναφέρει ισχύς εισόδου 3kwh και στην χωρητικότητα 163 kwh. Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα?

Ευχαριστώ!

Ειτε γράφουν λάθος νούμερα είτε έγινε κακή μετάφραση του manual. Σε kWh ειναι μόνο η ενέργεια, η ισχύς είναι σε kW, οπότε ισχύς εισόδου 3kWh δεν υπάρχει σαν νούμερο, είτε πιθανότατα εννοεί 3kW ισχύς, είναι η μέση ισχύς που ζητάει το μηχάνημα από το δίκτυο για να δουλέψει. Χωρητικότητα σε kWh πάλι δεν γνωρίζω τι είναι, είτε θα έπρεπε να σου έλεγε παροχή σε m3/h είτε για 163kWh το κόβω να είναι η ενέργεια κατανάλωσης σε 1 εβδομαδα η 1 μήνα λειτουργιας υπό συγκεκριμενο προφίλ κατανάλωσης. 

Επεξ/σία από mariosnik_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...