Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προφανώς και είναι και οι πιο αποδοτικές οι αντλίες θερμότητας, για αυτό και λέγονται έτσι.

Δεν σημαίνει όμως ότι αποτελούν και πανάκεια λύση.

Κάθε κτιριακή μονάδα μελετάται ανάλογα την τοποθεσία, το είδος της, τον τρόπο λειτουργίας της, το κόστος αρχικής εγκατάστασης, το κόστος λειτουργίας, το κόστος συντήρησης, το κόστος αποκατάστασης βλάβης, την διάρκεια εγγύησης, την πιθανότητα βλάβης κλπ

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 ώρες πριν, grtopo είπε

Τα στοιχεία είναι από το λογισμικό της αντλίας. Έχω βάλει και μετρητή ράγας shelly. Mε βάση τον δεύτερο οι κανταναλώσεις είναι 10-15% ποιο κάτω. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Πάντως παραθέτω τα νούμερα από την ίδια την αντλία. Οι τιμές εννοείται είναι σε kwh. Ακόμα πειραματίζομαι σε κάποια πράγματα. Φέτος έχω βγάλει το ΖΝΧ και νομίζω ότι το μηχάνημα παίζει καλύτερα. Βάζω καταναλώσεις Νοεμβρίου έως τώρα μαζί με καιρικές συνθήκες.

image.png.4851994bbdd5aa58864127d541dc521c.png

image.png.075d821fd0f7aa190272edd77e03eae7.png

kwh

μόνωση κέλυφος 8αρι πλην βορά και στεγης που έχω βάλει 10αρι. Κουφώματα ενεργειακά τρίπλεξ (όχι τριπλά) και σύστημα αερισμού  με  ανάκτηση θερμότητας. (Το τελευταίο το έβαλα για όταν έχει έξω -15 αν ανοίξεις παράθυρο για αερισμό καταλαβαίνεις τι γίνεται).

Όταν μου ρύθμισε αρχικά την αντλία ο εγκαταστάτης την έβαλε να λειτουργεί σαν λέβητας με θερμοκρασίες νερού 55-60 βαθμούς. Καταναλώσεις διπλάσιες και start stop συνεχόμενα. Το έψαξα πολύ με forum από βόρειες χώρες για να το ρυθμίσω μόνος. (Πλέον ρυθμίζω και φίλων :) )

Θα ήθελα να μάθω όταν η αντλία δουλεύει χαμηλά και έχει πιάσει θερμοκρασία στα μέρα  , λιγο πριν κάνει off δηλαδή(εάν κάνει),  και σε περιβάλλον με 10 βαθμούς  , πόσα watt καίει ? Να υποθέσω η εγκατάσταση είναι με δοχείο μπαφερ και πρωτευτον-δευτερευον κύκλωμα ? Αλλά επειδή έχεις σώματα Ακαν ίσως και όχι γιατί έχουν πολύ νερό μέσα τους. 

10 ώρες πριν, alefther είπε

βγαζουν ρεπορτ οι  αντλιες, καταναλωσα τοση  ενεργεια και παρηγαγα  τοση θερμικη ενεργεια  (καποιες το σπανε και θερμανση -- ζνχ)

Καταλάβα

Εγώ Daikin έχω αλλά το app έχει μόνο την κατανάλωση. Δεν βγάζει απόδοση. Και δεν ξέρω αν και με ποιον τρόπο στο βγάζει και το υπολογίζει η δικιά σου. 

46 λεπτά πριν, GiannisSol είπε

Θα ήθελα να μάθω όταν η αντλία δουλεύει χαμηλά και έχει πιάσει θερμοκρασία στα μέρα  , λιγο πριν κάνει off δηλαδή(εάν κάνει),  και σε περιβάλλον με 10 βαθμούς  , πόσα watt καίει ? Να υποθέσω η εγκατάσταση είναι με δοχείο μπαφερ και πρωτευτον-δευτερευον κύκλωμα ? Αλλά επειδή έχεις σώματα Ακαν ίσως και όχι γιατί έχουν πολύ νερό μέσα τους. 

Ναι έχει Μπάφερ 100 λίτρα και χωριά μποιλερ 200 με τριοδη. Μπαφερ έβαλα γιατί έχω 3 ζώνες υπογείο ισόγειο όροφος και υπήρχε η περίπτωση να δουλεύε μόνο η μία και να μην έφτανε το νερό στο δίκτυο.

Καταναλώσεις το app μου δίνει συγκεντρωτικά στο τέλος του 24ωρου

• Like 1

1 ώρα πριν, gtok34 είπε

Εγώ Daikin έχω αλλά το app έχει μόνο την κατανάλωση. Δεν βγάζει απόδοση. Και δεν ξέρω αν και με ποιον τρόπο στο βγάζει και το υπολογίζει η δικιά σου. 

το APP είναι λίγο χαζό σε αυτό το κομμάτι όπως επίσης έχω καταλάβει ότι δεν έχει αμπερομετρικά, την βγάζει κατά προσέγγιση την κατανάλωση - αν θες ακρίβεια κατανάλωσης πρέπει να βάλεις μετρητή στον πίνακα. 
Ωστόσο μια καλή προσέγγιση μπορείς να πάρεις από το χειριστήριο, που έχει περισσότερες πληροφορίες από το app και να δεις τι ενέργεια παρήχθει και τί (κατά προσέγγιση) καταναλώθηκε, οπότε να βγάλεις ένα μέσο COP και να καταλάβεις αν είσαι καλά ή θέλει κάτι βελτίωση.

2 ώρες πριν, GiannisSol είπε

Να υποθέσω η εγκατάσταση είναι με δοχείο μπαφερ και πρωτευτον-δευτερευον κύκλωμα ?

Το πρωτεύον - δευτερεύον δεν είναι πανάκεια και δεν είναι πάντα απαραίτητο! Άνετα μπορεί μια αντλία με έναν αξιόπιστο και καλό κυκλοφορητή όταν έχει να εξυπηρετήσει ένα μόνο διαμέρισμα/σπίτι που δεν έχει αυτονομίες ανά χώρο (δηλαδή δεν έχει κυκλώματα που μπαινοβγαίνουν και χαλάτε τη ροή) να λειτουργήσει μόνο με τον δικό της κυκλοφορητή και αν χρειάζεται προσθήκη όγκου στο κύκλωμα, να μπει ένα bufferάκι 80-100lt στην επιστροφή. Καλύτερο και πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα από ένα κακοζυγισμένο 1ον-2ον.

7 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Το πρωτεύον - δευτερεύον δεν είναι πανάκεια 

για  μενα οσο καλοστημενο κι  αν ειναι το συστημα, αν υπαρχουν ζωνες, ζνχ, κατ ελαχιστον θες εναν υδραυλικο διαχωριστη  (αρα π-δ) .... και  δε μιλαμε  για κανα τρελλο κοστος μεσα σ'ολα, ενας κυκλοφορητης ειναι και ο διαχωριστης

30 λεπτά πριν, alefther είπε

αν υπαρχουν ζωνες, ζνχ, κατ ελαχιστον θες εναν υδραυλικο διαχωριστη  (αρα π-δ)

Ζώνες ναι, ΖΝΧ όχι. Εκεί είναι η ένστασή μου, είδανε όλοι τώρα τον Ισαάκ που βάζει πρωτεύον - δευτερεύον και το κάναν σημαία ;) Δε λέω να μη το κάνεις, αλλά αν το κάνεις να ξέρεις γιατί και πώς!

• Like 1

3 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ζώνες ναι, ΖΝΧ όχι. Εκεί είναι η ένστασή μου, είδανε όλοι τώρα τον Ισαάκ που βάζει πρωτεύον - δευτερεύον και το κάναν σημαία ;) Δε λέω να μη το κάνεις, αλλά αν το κάνεις να ξέρεις γιατί και πώς!

εχει θεματα και  το ζνχ  .... βαζουνε κατι τριοδες που θελουν 1.5 λεπτο να γυρισουν και γινεται χαμουλης, εκει βοηθαει να υπαρχει ο υδ να συντηρει ροη. Τεσπα. Μικρο θεμα. Ο καθεις κι η μελετη του

Ποιος ειναι  ο Ισαακ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

το APP είναι λίγο χαζό σε αυτό το κομμάτι όπως επίσης έχω καταλάβει ότι δεν έχει αμπερομετρικά, την βγάζει κατά προσέγγιση την κατανάλωση - αν θες ακρίβεια κατανάλωσης πρέπει να βάλεις μετρητή στον πίνακα. 
Ωστόσο μια καλή προσέγγιση μπορείς να πάρεις από το χειριστήριο, που έχει περισσότερες πληροφορίες από το app και να δεις τι ενέργεια παρήχθει και τί (κατά προσέγγιση) καταναλώθηκε, οπότε να βγάλεις ένα μέσο COP και να καταλάβεις αν είσαι καλά ή θέλει κάτι βελτίωση.

Το πρωτεύον - δευτερεύον δεν είναι πανάκεια και δεν είναι πάντα απαραίτητο! Άνετα μπορεί μια αντλία με έναν αξιόπιστο και καλό κυκλοφορητή όταν έχει να εξυπηρετήσει ένα μόνο διαμέρισμα/σπίτι που δεν έχει αυτονομίες ανά χώρο (δηλαδή δεν έχει κυκλώματα που μπαινοβγαίνουν και χαλάτε τη ροή) να λειτουργήσει μόνο με τον δικό της κυκλοφορητή και αν χρειάζεται προσθήκη όγκου στο κύκλωμα, να μπει ένα bufferάκι 80-100lt στην επιστροφή. Καλύτερο και πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα από ένα κακοζυγισμένο 1ον-2ον.

Το έχει πει ότι θέλει πολύ καλό ζύγισμα το κύκλωμα με 1ον-2ον .

Ήθελα να σε ρωτήσω για μια περίπτωση σε ένα σπίτι που έχω. Έχει 10 θερμαντικά σώματα πάνελ και κύκλωμα μικτό μονοσωληνιο και δισωληνιο . 

Δηλαδή 2 σώματα μόνο είναι το καθένα με το κύκλωμα του και τα υπόλοιπα 8 είναι μονοσωληνιο με 2 σώματα ανά κύκλωμα . Επίσης υπάρχει και ένα μποιλερ 100 λίτρων με δική του παροχή φ16 χαλκό. 

Όλα τα σώματα τροφοδοτούνται με χαλκοσωλήνα φ16 . Και πριν τα κολλεκτερ με φ35 χαλκό επίσης. 

Κυκλοφορητή έχω έναν wilo 30/7 όχι ινβερτερ , και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι για να ζεσταθούν τα σώματα σωστά από άκρη σε άκρη πρέπει να τον δουλεύω στη μέγιστη ταχύτητα. 

Το κακό με αυτό είναι ότι προκαλείται θόρυβος (βουή) στο κύκλωμα . Αν τον βάλω στη αμέσως μικρότερη ταχύτητα τα σώματα δεν ζεστενονται ολόκληρα σωστά ή θα ζεσταθούν πολύ αργά , ειδικά αυτά που είναι στο μονοσωληνιο κύκλωμα. 

Αυτό το πρόβλημα ένας κυκλοφορητης ινβερτερ μπορεί να το ισορροπήσει ή πρέπει και εκείνον να τον δουλεύω στο μάξιμουμ σαν αυτόν που έχω τώρα ? Μιλάω σε περίπτωση που μπει αντλία θερμότητας που έχει τον δικό της κυκλοφορητή . 

Γενικά το μονοσωληνιο κύκλωμα με έχει εκνευρισει τόσο πολύ που έχω σκεφτεί πολλές φορές να ξηλωσω όλα τα πλακάκια στο πάτωμα και να περάσω άλλα 4 ζευγάρια σωλήνων να τελειώνει το θέμα. 

44 λεπτά πριν, alefther είπε

εχει θεματα και  το ζνχ  .... βαζουνε κατι τριοδες που θελουν 1.5 λεπτο να γυρισουν και γινεται χαμουλης, εκει βοηθαει να υπαρχει ο υδ να συντηρει ροη. Τεσπα. Μικρο θεμα. Ο καθεις κι η μελετη του

Ποιος ειναι  ο Ισαακ?

Είναι ένας που έχει κανάλι στο YouTube και μιλάει για αντλίες θερμότητας που τοποθετεί. Με μια αναζήτηση θα τον βρεις. 

Επεξ/σία από GiannisSol

Ερωτηση για Θεσσαλια

Αν επειδη λειπουμε το πρωι και γυριζουμε απογευμα, ανεβαζω θερμοκρασια στην αντλια daikin με ενδοδαπεδια πρωτες πρωινες ωρες (5-8) στους 23 βαθμούς & το μεσημερι για να βρισκουμε ζεστη 15:00-18:00 στους 23 και το υπολοιπο διαστημα στους 21 βαθμούς με αντισταθμιση <5 στους 45 βαθμους και >15 στους 38 βαθμούς, καταστρεεφω η χρηση της αντλίας?

1 ώρα πριν, mechpanos είπε

την καταναλωση την βγαζει τωρα αν ειναι σωστη η οχι δεν ξερω. αλλα πως βλεπεις την αποδοση δεν καταλαβα. δηλαδη τι εννοει οταν λεει αποδοση οτι ζεστανε αυτον τον χωρο με 23 βαθμους και βγαζει αποδοση? Δεν ξερω αν καταλαβες τι λεω. αν εχεις daiking μου λες πως βλεπεις απο ποιο μενου απο την κονσολα?

19 λεπτά πριν, Justelene235 είπε

Ερωτηση για Θεσσαλια

Αν επειδη λειπουμε το πρωι και γυριζουμε απογευμα, ανεβαζω θερμοκρασια στην αντλια daikin με ενδοδαπεδια πρωτες πρωινες ωρες (5-8) στους 23 βαθμούς & το μεσημερι για να βρισκουμε ζεστη 15:00-18:00 στους 23 και το υπολοιπο διαστημα στους 21 βαθμούς με αντισταθμιση <5 στους 45 βαθμους και >15 στους 38 βαθμούς, καταστρεεφω η χρηση της αντλίας?

Δεν νομίζω ότι χαλάει η απόδοση της ετσι. Το να την κλείνεις εντελώς χαλάει η απόδοσης της. 

Κάνε ένα τεστ και μόνος μου .μέτρα τις καταναλώσεις μία βδομάδα με 23 συνεχόμενα και μια βδομάδα με το τρόπο που το κάνεις ήδη .

1 hour ago, mechpanos said:

Αυτό δεν καταλαβαίνω με το πρωτεύον - δευτερεύον που κάνει και κατά κόρον ο Ισαάκ.

Δηλαδή πως invertarei η αντλια αφού ουσιαστικά "μιλάει/συνδέετε" μόνο με το buffer? 

Γιατί μετά το buffer υπάρχει κι άλλος κυκλοφορητής. Αυτός με τις κριτήρια δουλεύει;

9 λεπτά πριν, greg4 είπε

Δηλαδή πως invertarei η αντλια αφού ουσιαστικά "μιλάει/συνδέετε" μόνο με το buffer?

Δεν έχει σημασία που συνδέεται μόνο με το buffer. Μέσω του buffer είναι συζευγμένη με τις καταναλώσεις.
Είναι όπως το υδραυλικό σαζμάν ας πούμε (torque converter ή αλλιώς ελληνικά τρικουβέρτο :) ) στα μηχανικίνητα. Η αντλία δίνει με την δική της παροχή στο buffer και ο κυκλοφορητής δίνει με τη δική του παροχή στις καταναλώσεις. Σε περίπτωση προσθαφαιρέσεων καταναλώσεων το ζόρι των αλλαγών το τραβάει ο 2ων κυκλοφορητής ενώ η αντλία θα συνεχίσει να δίνει τη ροή που θέλει πιο "ομαλά". Τώρα πώς ινβερτάρει...1ον ο "αλγόριθμος" της αντλίας, δεν βλέπει τι υπάρχει από πίσω, 2 πράγματα είναι ρυθμισμένος να κυνηγάει: Ο κυκλοφορητής το ΔΤ και ο συμπιεστής την θερμοκρασία εξόδου. (το έχω ξαναγράψει). Άρα όταν πχ μειωθούν οι απαιτήσεις, θα γυρίζει πίσω στον διαχωριστή νερό μεγαλύτερης θερμοκρασίας σε σχέση με πριν, άρα το ΔΤ θα μειωθεί από το σεταρισμένο. Σε αυτή την περίπτωση η αντλία θα κόψει παροχή στον κυκλοφορητή της, ώστε το νερό που στέλνει να προλαβαίνει να γυρίζει πιο αργά μέσα στο κύκλωμα και άρα να προλάβει να χάσει την ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ο κομπρέσορας με τη σειρά του αφού έχει λιγότερη ποσότητα νερού να ζεστάνει στην θερμοκρασία που του έχουμε πει, κόβει γκάζια γιατί το ζεσταίνει ευκολότερα. Αυτή είναι η λειτουργία inverter με λίγα λόγια.

2 ώρες πριν, alefther είπε

Ποιος ειναι  ο Ισαακ?

https://youtu.be/8ixBmdwzYQ8?si=cdwRYQVoKGO539mu

1 ώρα πριν, GiannisSol είπε

Αυτό το πρόβλημα ένας κυκλοφορητης ινβερτερ μπορεί να το ισορροπήσει ή πρέπει και εκείνον να τον δουλεύω στο μάξιμουμ σαν αυτόν που έχω τώρα ?

Κυρίως είναι θέμα ροής το οποίο ίσως σου μειώσει ένας inverter αν τυχόν καταφέρει να παίξει καλά κάπου ενδιάμεσα από το φουλ και τη μέση. Αλλά σαν πρώτη κίνηση ίσως να πρέπει να φέρεις κάποιον να σου κάνει εξισορρόπηση του δικτύου σου γιατί το νερό πάει όπου θέλει και ακολουθεί τον δρόμο με τις λιγότερες απώλειες. Να μια περίπτωση που το πιο πιθανό είναι να χρειάζεται 1ον - 2ον!

• Like 1

2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεν έχει σημασία που συνδέεται μόνο με το buffer. Μέσω του buffer είναι συζευγμένη με τις καταναλώσεις.
Είναι όπως το υδραυλικό σαζμάν ας πούμε (torque converter ή αλλιώς ελληνικά τρικουβέρτο :) ) στα μηχανικίνητα. Η αντλία δίνει με την δική της παροχή στο buffer και ο κυκλοφορητής δίνει με τη δική του παροχή στις καταναλώσεις. Σε περίπτωση προσθαφαιρέσεων καταναλώσεων το ζόρι των αλλαγών το τραβάει ο 2ων κυκλοφορητής ενώ η αντλία θα συνεχίσει να δίνει τη ροή που θέλει πιο "ομαλά". Τώρα πώς ινβερτάρει...1ον ο "αλγόριθμος" της αντλίας, δεν βλέπει τι υπάρχει από πίσω, 2 πράγματα είναι ρυθμισμένος να κυνηγάει: Ο κυκλοφορητής το ΔΤ και ο συμπιεστής την θερμοκρασία εξόδου. (το έχω ξαναγράψει). Άρα όταν πχ μειωθούν οι απαιτήσεις, θα γυρίζει πίσω στον διαχωριστή νερό μεγαλύτερης θερμοκρασίας σε σχέση με πριν, άρα το ΔΤ θα μειωθεί από το σεταρισμένο. Σε αυτή την περίπτωση η αντλία θα κόψει παροχή στον κυκλοφορητή της, ώστε το νερό που στέλνει να προλαβαίνει να γυρίζει πιο αργά μέσα στο κύκλωμα και άρα να προλάβει να χάσει την ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ο κομπρέσορας με τη σειρά του αφού έχει λιγότερη ποσότητα νερού να ζεστάνει στην θερμοκρασία που του έχουμε πει, κόβει γκάζια γιατί το ζεσταίνει ευκολότερα. Αυτή είναι η λειτουργία inverter με λίγα λόγια.

https://youtu.be/8ixBmdwzYQ8?si=cdwRYQVoKGO539mu

Κυρίως είναι θέμα ροής το οποίο ίσως σου μειώσει ένας inverter αν τυχόν καταφέρει να παίξει καλά κάπου ενδιάμεσα από το φουλ και τη μέση. Αλλά σαν πρώτη κίνηση ίσως να πρέπει να φέρεις κάποιον να σου κάνει εξισορρόπηση του δικτύου σου γιατί το νερό πάει όπου θέλει και ακολουθεί τον δρόμο με τις λιγότερες απώλειες. Να μια περίπτωση που το πιο πιθανό είναι να χρειάζεται 1ον - 2ον!

Με τι τρόπους εξισορροπείται ένα δίκτυο σαν αυτό ? 

Πρέπει να απευθυνθώ σε υδραυλικό ή μηχανολόγο ? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...