mechpanos Δημοσ. 24 Οκτωβρίου Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 8 ώρες πριν, philipv1966 είπε Τι εννοείτε μήκος σωλήνωσης, από την αντλία προς τον ηλιακό ? Είναι περίπου 3-4 μέτρα. Υπάρχει και δοχείο αδράνειας 60Lt Βασικά το μήκος της σωλήνας επί την διατομή, μαζί με το αντίστοιχο της σερπαντίνας και το τυχόν buffer, θα πρέπει αθροιστικά να σου εξασφαλίζουν τα ελάχιστα λίτρα κυκλώματος που απαιτεί η αντλία. Αν τα εξασφαλίζεις με το buffer στην λειτουργία ΖΝΧ, τότε μπορεί να φταίει η 3οδη. Δες πόσο κάνει η 3οδη να γυρίσει από την μια θέση στην άλλη.
giannnis122 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 1 ώρα πριν, chek2fire είπε από τις δικές μου προσφορές που είναι μέσα όλα αυτά που λες να υπολογίζεις περίπου στα 10-11 χιλιάρικα Σε σχέση με μια εγκατάσταση με λέβητα αερίου είναι 3 φορές πάνω και αυτή η διαφορά ποτέ θα γίνει απόσβεση, άσε που λέβητας αερίου δεν είναι τόσο πολύπλοκη εγκατάσταση 1
Vagosman Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Το πραγματικό κόστος εγκατάστασης αθ σε παλαίο σπίτι κυμαίνεται στις 30.000. Ακόμα ένα δεκαρικακι για κουφώματα. Unpopular opinion αλλά πρέπει πρώτα να μονωθεί όλο το κέλυφος. Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου από Vagosman 1
IKARIWTHS Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Καλημερα σε ολους.Εχω μια αντλια θερμοτητας LG Monoblock .Οταν ζηταω απο την αντλια να ζεστανει το νερο του ηλιακου στους 40 βαθμους,το νερο εξαγωγης φθανει στους 62, ειναι φυσιολογικο αυτο?Μπορω καπως να της ορισω να μη ζεσταίνει τοσο πολυ το νερο? Εν τελει το νερο στον ηλιακο φθανει σχεδον παντα στους 41 σε βαρος της καταναλωσης ρευματος .
sndev Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 41 minutes ago, IKARIWTHS said: Οταν ζηταω απο την αντλια να ζεστανει το νερο του ηλιακου στους 40 βαθμους,το νερο εξαγωγης φθανει στους 62, ειναι φυσιολογικο αυτο? ναι Μπορω καπως να της ορισω να μη ζεσταίνει τοσο πολυ το νερο? Οχι 1
gtok34 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Στις 24/10/2024 στις 5:28 ΜΜ, giannnis122 είπε Σίγουρα παίζει ρόλο η τριοδη βανα, αλλά παίζει ρόλο και το μποιλερ του ηλιακού, άλλο μποιλερ του ηλιακού για σύνδεση με λέβητα και άλλο με αντλία θερμότητας, έχουν άλλη σερπαντίνα μέσα και διατομή Όταν λες μποιλερ εννοείς μπαφερ ώστε να έχεις πρωτεύων και δευτερεύων κύκλωμα με έξτρα κυκλοφορητή ναι σωστα buffer με πρωτευον δευτερευον με εξτρα κυκλοφορητη... Παρατηρησα οτι αργει λιγο περισσοτερο να ζεστανει αφου μαλλον πρεπει να ζεστανει πρωτα το νερο του buffer. και δεν ξερω αν χανω και λιγο στην αποδοση καθως η θερμοκρασια εξοδου μετραται οτα βγαινει απο την αντλια προς το buffer. και οχι προς τον συλλεκτη. Ειναι λογικο γενικα να εχουμε απο την θερμοκρασια εξοδου κατω 5 βαθμους στα καλοριφερ? στο πανω μερος γιατι στο κατω ειναι αλλη θερμοκρασία. Αλλα στο δωματιο το συγκεκριμενο εχω κατω 10 βαθμους. πολυ λιγο για να ζεστανει σωστα το δωματιο που ειναι και στον βορα. Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου από gtok34
papresa Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Καλησπέρα, έχω ένα σπίτι σε πόλη, όπου πηγαίνουμε κάποιους μήνες τον χειμώνα. Από πέρσι δήλωσα την μητέρα μου εκεί ως μόνιμη κατοικία για να μπούμε σε πρόγραμμα Εξοικονομώ και να βάλουμε αντλία θερμότητας. Τώρα έχει καλοριφέρ με λέβητα πετρελαίου. Το έχει κάνει κάποιος; Αξίζει; Ζεσταίνει; Συμφέρει οικονομικά; Το σπίτι είναι μεγάλο (140τμ). Οι LG είναι καλές;
chek2fire Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Nα ρωτήσω. Έχω διαβάσει εδώ σε αυτό το νήμα αρκετές φορές να είσαστε αντίθετοι στην ύπαρξη των δοχείων αδράνειας. Σε μένα ο μηχανικός μου έχει βάλει ένα δοχείο αδράνειας 80 λίτρων σαν απαιτούμενο. Χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο σε χωρητικότητα και τελικά σε τι χρησιμεύει γενικά το δοχείο αδράνειας σε ένα monoblock σύστημα? H δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το δοχείο διαστολής που και εκεί μου έχει βάλει ένα 35 λίτρων. To δοχείο διαστολης φαντάζομαι πάει σας προδιαγραφή για να λειτουργήσει η αντλία η όχι και γενικά πια η χρησιμότητα του? Και τέλος η αλλαγή σωμάτων στις προσφορές που μου βάζουν για 8 σώματα βγαίνει περίπου στα 2 χιλιάρικα. Μήπως συμφέρει καλύτερα αυτή την εργασία να την κάνω μόνος μου πρωτού ξεκινήσω την εγκατάσταση της αντλίας? Εχω διαβάσει ότι στην νέα επιδότηση θα επιδοτούν και αυτή την αλλαγή σωμάτων.
Aurumnus Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 39 minutes ago, papresa said: Καλησπέρα, έχω ένα σπίτι σε πόλη, όπου πηγαίνουμε κάποιους μήνες τον χειμώνα. Από πέρσι δήλωσα την μητέρα μου εκεί ως μόνιμη κατοικία για να μπούμε σε πρόγραμμα Εξοικονομώ και να βάλουμε αντλία θερμότητας. Τώρα έχει καλοριφέρ με λέβητα πετρελαίου. Το έχει κάνει κάποιος; Αξίζει; Ζεσταίνει; Συμφέρει οικονομικά; Το σπίτι είναι μεγάλο (140τμ). Οι LG είναι καλές; Το σπίτι έχει καλη μόνωση; Αν, όχι, πρώτα μόνωση, μετά αντλία. Τώρα το αν αξίζει το συγκεκριμένο σπίτι όλο αυτό το οικονομικό κόστος, θα πρέπει να κάτσεις κάτω και να το υπολογίσεις.
giannnis122 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) gtok34 σίγουρα θα θέλει ψάξιμο, μπορεί λάθος ρυθμίσεις, μπορεί να είναι μεγάλη η δεύτερη αντλία ή μεγάλη ταχύτητα και τα γυρναει γρήγορα τα νερά και το πρωτεύον δεν προλαβαίνει. Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου από giannnis122
star_cruiser Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 4 hours ago, chek2fire said: Nα ρωτήσω. Έχω διαβάσει εδώ σε αυτό το νήμα αρκετές φορές να είσαστε αντίθετοι στην ύπαρξη των δοχείων αδράνειας. Σε μένα ο μηχανικός μου έχει βάλει ένα δοχείο αδράνειας 80 λίτρων σαν απαιτούμενο. Χρειάζεται ένα τόσο μεγάλο σε χωρητικότητα και τελικά σε τι χρησιμεύει γενικά το δοχείο αδράνειας σε ένα monoblock σύστημα? H δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το δοχείο διαστολής που και εκεί μου έχει βάλει ένα 35 λίτρων. To δοχείο διαστολης φαντάζομαι πάει σας προδιαγραφή για να λειτουργήσει η αντλία η όχι και γενικά πια η χρησιμότητα του? Και τέλος η αλλαγή σωμάτων στις προσφορές που μου βάζουν για 8 σώματα βγαίνει περίπου στα 2 χιλιάρικα. Μήπως συμφέρει καλύτερα αυτή την εργασία να την κάνω μόνος μου πρωτού ξεκινήσω την εγκατάσταση της αντλίας? Εχω διαβάσει ότι στην νέα επιδότηση θα επιδοτούν και αυτή την αλλαγή σωμάτων. Το δοχείο αδράνειας συνήθως το βάζουν όταν δεν καλύπτεται ο όγκος του νερού!!! Κάθε αντλία θέλει συγκεκριμένο όγκο νερού να κυλάει μέσα στο σύστημα!!! Πχ στο δικό μου σύστημα υπάρχουν 140-150 λίτρα νερού και η αντλία της lg που έχω η 9kw λέει ότι θέλει 100… οπότε δεν βάλαμε Το δοχείο διαστολής μπαίνει γιατί όταν το νερό θερμαίνεται αυξάνει σε όγκο, οπότε όλος αυτός ο όγκος νερού που υπάρχει πρέπει να πάει κάπου!!! Στην lg μου είπαν ότι έχει δικό της δοχείο διαστολής οπότε ούτε από αυτό έβαλα… τώρα καλώς ή κακός δεν ξέρω αλλά θα πάρω και μια γνώμη ακόμη από άλλο εγκαταστατη στο μέλλον… αν κάνω κάποιο λάθος ας με διορθώσουν τα παιδιά που ξέρουν κάτι παραπάνω!!! Επεξ/σία 27 Οκτωβρίου από star_cruiser 2
mechpanos Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 14 ώρες πριν, Vagosman είπε κυμαίνεται στις 30.000 Εξωπραγματικό το νούμερο. Εμένα μου πήγε 20k νέα εγκατάσταση θέρμανσης από την αρχή, αντλία, σώματα fan coils, δίκτυο, εργασίες, σε δυοροφη κατασκευή συνολικά 280τμ. Πώς θα πάει 30k χωρίς να περάσει νέο δίκτυο και ολοκληρωτικά νέα σώματα, σε μια κανονική κατοικία των 100-130 τμ... Ωστόσο συμφωνώ στην παρατήρηση ότι προηγείται σε αξία, η μόνωση. Όπως μου αρέσει να λέω σχηματικά, αν πρέπει να γεμίσεις με νερό ένα δοχείο που χάνει, κοιτάς πρώτα να κλείσεις την τρύπα, και έπειτα πού θα βρεις το πιο φθηνό νερό. 8 ώρες πριν, chek2fire είπε Nα ρωτήσω. Έχω διαβάσει εδώ σε αυτό το νήμα αρκετές φορές να είσαστε αντίθετοι στην ύπαρξη των δοχείων αδράνειας. Αντίθετοι με κάτι buffer 500, 1000 λίτρων, γιατί στην ουσία ακυρώνουν την ύπαρξη inverter της αντλίας. Τα μικρά bufferάκια 80-100 λίτρων βοηθάνε την αντλία να δουλεύει καλύτερα εντός του εύρους λειτουργίας του κατασκευαστή όσον αφορά τον απαιτούμενο όγκο νερού στο κύκλωμα και μειώνουν τα start - stop. 1
GiannisSol Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Ειμαι σε σκεψη για το εξοικονομω και ψαχνομαι πριν καταληξω σε εταιρια για την μελετη -εγκατασταση. Εχω ενα σπιτι 94τ.μ Αθηνα με μετρια προς καλη μονωση, διπλα τζαμια με θερμοδιακοπη, ταρατσα με dow 20ετιας, γυρω γυρω καλλυμενος απο αλλα κτιρια εκτος απο βορινη και νοτια πλευρα ωπου και δεν υπαρχει θερμοπροσοψη. Αυτη τη στιγμη καλυπτομαι απο μια ατομικη μοναδα πετρελαιου , το σπιτι εχει 7 σωματα αλουμινιου συνολικων θερμιδων (μαζι με ενα μποιλερ 80αρι στο παταρι-το υπλολογιζω σαν 3000kcal/h) 15.000 kcal/h ή 17.5 kw. Αυτα τα σωματα καταφερνουν να σηκωνουν θερμοκρασια στο σπιτι μονο με 50-55 βαθμους θερμοκρασια νερων ανετα. Με αυτα τα δεδομενα σε τι ισχυος και τι θερμοκασιων αντλια θερμοτητας παω? Με τα ΖΝΧ τι γινεται, καταργω το μποιλερ?
Vstromrider Δημοσ. 28 Οκτωβρίου Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 9 ώρες πριν, GiannisSol είπε Με αυτα τα δεδομενα σε τι ισχυος και τι θερμοκασιων αντλια θερμοτητας παω? Με τα ΖΝΧ τι γινεται, καταργω το μποιλερ? Ποσα λιτρα πετρελαιο θερμανσης καις ενα μεσο χειμωνα ?
mechpanos Δημοσ. 28 Οκτωβρίου Δημοσ. 28 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, GiannisSol είπε Με αυτα τα δεδομενα σε τι ισχυος και τι θερμοκασιων αντλια θερμοτητας παω? Με τα ΖΝΧ τι γινεται, καταργω το μποιλερ? Δεν βγαίνει έτσι. Θέλει κανονικά μελέτη. Μπορεί να καλύπτεσαι από μια 12άρα, μπορεί και από 9-10 όμως. Με τα ΖΝΧ αναλόγως του μπόιλερ μπορεί και να το κρατήσεις αλλά θα του αλλάξεις διάταξη όχι σε σειρά αλλά σε ξεχωριστό δικό του κύκλωμα με 3οδη βάνα εκτροπής που αυτόματα θα στέλνει νερά στο μπόιλερ. Επεξ/σία 28 Οκτωβρίου από mechpanos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα