Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

47 λεπτά πριν, perix είπε

Επαρχία είναι το σπίτι. Είναι σε καινούργιο σπίτι που θα πάω.

Μόνο για θέρμανση θα την έχω.

Υπάρχει χώρος στη βεράντα.

Θα υπάρχει δοχείο μονωμενο στη βεράντα για ζεστο νερό.

Κοστος αντλίας 7500

Φυσικο αέριο καπου 4700.

Για ΦΑ και οι τρεις μηχανικοί που έφερα στο σπίτι μου είπαν δεν έχει μέλλον.

Καλά σου είπαν με ποια έννοια. Είναι ένα ορυκτό καύσιμο του οποίου η τιμή και η διαθεσιμότητα εξαρτάται από γεωπολιτικά παιχνίδια. Επιπλέον περιβαλλοντικά, είναι καλύτερα να καις 1 kwh αέριο σε γεννήτρια και παράγεις ρεύμα, που θα αποδώσει 3-4 kwh θερμικές σε αντλίες θερμότητας, παρά να το καις απευθείας σε λέβητες.

Κάνεις λιγότερη οπτική όχληση μέσα στην πόλη (η Αθήνα έχει γίνει ένα αισχος με τα ατομικά λεβητάκια) και δεν ρυπαίνεις.

Με την αντλία όταν το επιτρέψει το μπάτζετ σου, βάζεις ένα φωτοβολταϊκό και παράγεις το δικό σου ρεύμα το οποίο καις στην αντλία.

Για την διαστασιολόγηση παίρνεις την μελέτη απωλειών και βλέπεις τις υπολογισμένες απώλειες, μετά βλέπεις το διάγραμμα απόδοσης της κάθε αντλίας και πας στην θερμοκρασία της μελέτης (πχ 0 βαθμοί) και κοιτάς εκεί η απόδοση της αντλίας, στην θερμοκρασία νερών της μελέτης (γιατί έχει άλλη απόδοση στους 35, στους 45, στους 60 κλπ!) να καλύπτει τις απώλειες. Δεν πας με την ονομαστική. Μικρός αστερίσκος αν είσαι νότια Ελλάδα στις ζεστές ζώνες (αλλά όχι ψηλά στον Ψηλορείτη ή στον Ταϋγετο ξέρω γω!!!) όπου κάνει 0 ή - για πολύ λίγες ώρες τον χρόνο (ώρες όχι ημέρες!!!) τότε μπορείς να κάνεις το κασκαντερικό και να πας με την ονομαστική. Προσωπική άποψη όμως η θεωρία λέει το ανωτέρω που έγραψα.

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, perix είπε

Επαρχία είναι το σπίτι. Είναι σε καινούργιο σπίτι που θα πάω.

Μόνο για θέρμανση θα την έχω.

Υπάρχει χώρος στη βεράντα.

Θα υπάρχει δοχείο μονωμενο στη βεράντα για ζεστο νερό.

Κοστος αντλίας 7500

Φυσικο αέριο καπου 4700.

το φα θα μεινει για ηλεκτροπαραγωγη για αρκετα χρονια ακομα. δυσκολο λοιπον να σταματησει και στη λιανικη.

αν σου βγαινει φτηνοτερα να πας εκει.

Δοχειο μονωμένο στο μπαλκόνι σημαινει θα ζεσταινεις το υπαιθρο.

ΑΘ χωρις ΦΒ με την κατασταση στο κοστος της Ηλεκτροπαραγωγής θα ημουν πολυ σκεπτικός. Και αυτο το ακους απο καποιον που ειναι φουλ του εξηλεκτρισμού των πάντων και κατα του ΦΑ

Επεξ/σία από Vagosman
  • Like 2

1 ώρα πριν, dasnowy είπε

Οπότε μάλλον πάω για ΦΑ που κουμπώνει καλύτερα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Υπάρχει περίπτωση να μπορεί να μπει και στον υπάρχων λέβητα, απλά με αλλαγή του καυστήρα. 

Γιατι θες να αλλαξεις τον υπαρχοντα λέβητα? Διαμερισμα εισαι? ή μονοκατοικια? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, perix είπε

Κοστος αντλίας 7500

Φυσικο αέριο καπου 4700.

Με αυτές τις τιμές τι μηχανήματα σου πρότειναν; Το λέω γιατί για αέριο μου φαίνεται ακριβό με ένα μηχάνημα 1200-1500€

Βάλε Φ/Α γιατί για αντλία εδώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω από γνώσεις και μπορεί να την βάλεις και εντάξει θα ζεσταθεί το σπίτι αλλά πόσο θα καίει, υπάρχουν πολύ που μετά τον πρώτο λογαριασμό την έκλεισαν 

Επεξ/σία από giannnis122

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, andreaspA said:

Γιατι θες να αλλαξεις τον υπαρχοντα λέβητα? Διαμερισμα εισαι? ή μονοκατοικια? 

Σε διαμέρισμα είμαι σε πολυκατοικία δύο διαμερισμάτων όπου στο άλλο μένουν συγγενείς. Τώρα έχουμε κεντρικό λέβητα πετρελαίου με ωρομέτρηση που τον ανάβει ο καθένας οπότε θέλει και έναν κοινό ηλιακό θερμοσίφωνα. Την προηγούμενη σεζόν καταναλώσαμε 2000 λίτρα πετρέλαιο ή 21200kwh θερμικές. 

Σκεφτόμαστε να βάλουμε φυσικό αέριο, είτε με αλλαγή καυστήρα στο υπάρχον σύστημα είτε με δύο καινούριους λέβητες και ξεχωριστές παροχές για το κάθε διαμέρισμα. 

Εγώ σκέφτηκα μήπως είναι καλύτερη η αντλία θερμότητας αλλά σύμφωνα με ένα excel που βρήκα μέσα στο excel ρεύματος του @doomnx, η αντλία θερμότητας συμφέρει μόνο αν βάλεις αντλία χαμηλών θερμοκρασιών. Οπότε τελικά κατέληξα και εγώ στο φυσικό αέριο. Θα ρωτήσω και μηχανικό όμως να δω τι θα μου πει και αυτός. 

Επεξ/σία από dasnowy

Μόλις τώρα, dasnowy είπε

Σε διαμέρισμα είμαι σε πολυκατοικία δύο διαμερισμάτων όπου στο άλλο μένουν συγγενείς. Τώρα έχουμε κεντρικό λέβητα πετρελαίου με ωρομέτρηση που τον ανάβει ο καθένας οπότε θέλει και έναν κοινό ηλιακό θερμοσίφωνα. Την προηγούμενη σεζόν καταναλώσαμε 2000 λίτρα πετρέλαιο ή 21200kwh θερμικές. 

Σκεφτόμασταν να βάλουμε φυσικό αέριο, είτε με αλλαγή καυστήρα στο υπάρχον σύστημα είτε με δύο καινούριους λέβητες και ξεχωριστές παροχές για το κάθε διαμέρισμα. 

Εγώ σκεφτόμουν μήπως έβαζα αντλία θερμότητας αλλά σύμφωνα με ένα excel που βρήκα μέσα στο excel ρεύματος του @doomnx, η αντλία θερμότητας συμφέρει μόνο αν βάλεις αντλία χαμηλών θερμοκρασιών. Οπότε τελικά κατέληξα και εγώ στο φυσικό αέριο. Θα ρωτήσω και μηχανικό όμως να δω τι θα μου πει και αυτός. 

Αν δεν σφαζεσαι με τους συγγενείς, μην βαλεις απολυτως τιποτα. Οταν θα χαλασει αυτο που έχεις, τα ξαναλέμε.
Μέχρι τότε, πετρελαιάκι, και μια που ειστε και δυο και συγγενείς, αμα ψαξεις θα βρεις και μαπα στα 2/3 της τιμής.
Αλλα δεν το ακουσες απο εμενα! :D 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, giannnis122 είπε

Με αυτές τις τιμές τι μηχανήματα σου πρότειναν; Το λέω γιατί για αέριο μου φαίνεται ακριβό με ένα μηχάνημα 1200-1500€

Βάλε Φ/Α γιατί για αντλία εδώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω από γνώσεις και μπορεί να την βάλεις και εντάξει θα ζεσταθεί το σπίτι αλλά πόσο θα καίει, υπάρχουν πολύ που μετά τον πρώτο λογαριασμό την έκλεισαν 

Για ΦΑ το μοντέλο Buderus gb122 στα 2780 ευρώ με ολα μέσα στην τιμη...αλλά η βεράντα μου είναι μακριά από το σημείο που θα βάλει τα ρολόγια η εταιρεία. Υπολογίζω καπου σωλήνα 100 μέτρα..με 20 ευρώ το μέτρο. Άρα σύνολο 4700.

Για αντλία θερμοτητας την Chofu AEYC-1043XU  10kW Μονοφασική 60°C Monoblock με τελική τιμή 7500.

Επεξ/σία από perix

με δεδομενο οτι αρκετοι λενε οτι με σωματα καλοριφερ παιζει το νερο στους 40-45 θερμοκρασια κ ζεσταινονται  τοτε γιατι μια χαμηλη θερμοκρασιων αντλια δεν εξυπηρετει? 

Καλησπέρα και από εμένα, κάνουμε ανακαίνιση σε διαμέρισμα, όπου θα τοποθετηθεί θερμοπρόσοψη και θα αλλαχτούν κουφώματα με ενεργειακά.

Αυτή τη στιγμή έχει κεντρική θέρμανση από την πολυκατοικία, και θέλω να τοποθετήσω αντλία για θέρμανση/ψύξη/ΖΝΧ.

Η πιο βολική λύση θα ήταν να μπουν fan coils οροφής, υπάρχει γενικά κάποια γνώμη για την απόδοσή τους σε μέτριους χειμώνες και καυτά καλοκαίρια; :)

Μέχρι στιγμής μου έχουν προταθεί Hitachi RASM-4R1E 11kW & Daikin Altherma 3 14kW.

Οποιαδήποτε συμβουλή/πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη.

3 ώρες πριν, sndev είπε

με δεδομενο οτι αρκετοι λενε οτι με σωματα καλοριφερ παιζει το νερο στους 40-45 θερμοκρασια κ ζεσταινονται  τοτε γιατι μια χαμηλη θερμοκρασιων αντλια δεν εξυπηρετει? 

Λογικά κάνανε γερή μόνωση ή και αλλάξανε σώματα . Πάντως αποκλείεται χωρίς αλλαγή τα σώματα που λειτουργούσανε στους 60-70C να αποδίδουν στο ίδιο χώρο στους 40C

Ή μπήκαν εξαρχής νέα σώματα στο χώρο μετά απο μελέτη , με διαστάσεις τέτοιες που 40C να είναι κομπλέ

5 ώρες πριν, dasnowy είπε

Σκεφτόμαστε να βάλουμε φυσικό αέριο, είτε με αλλαγή καυστήρα στο υπάρχον σύστημα είτε με δύο καινούριους λέβητες και ξεχωριστές παροχές για το κάθε διαμέρισμα. 

Εγώ σκέφτηκα μήπως είναι καλύτερη η αντλία θερμότητας αλλά σύμφωνα με ένα excel που βρήκα μέσα στο excel ρεύματος του @doomnx, η αντλία θερμότητας συμφέρει μόνο αν βάλεις αντλία χαμηλών θερμοκρασιών. Οπότε τελικά κατέληξα και εγώ στο φυσικό αέριο. Θα ρωτήσω και μηχανικό όμως να δω τι θα μου πει και αυτός. 

Στο φα αεριο συνυπολογισε και τα τελη συνδεσης.

Εδω Αττικη πλεον ειναι 800 ευρω.

Αν ειναι να δωσεις για το αεριο λοιπον λεβητα,σωληνες αεριου,τελη συνδεσης κοντα στα 3 χιλιαρικα,εγω προσωπικα θα σου ελεγα να το ξανασκεφτεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 minutes ago, Giannis80x said:

Στο φα αεριο συνυπολογισε και τα τελη συνδεσης.

Εδω Αττικη πλεον ειναι 800 ευρω.

Αν ειναι να δωσεις για το αεριο λοιπον λεβητα,σωληνες αεριου,τελη συνδεσης κοντα στα 3 χιλιαρικα,εγω προσωπικα θα σου ελεγα να το ξανασκεφτεις.

500 ευρώ αν βάλω μία παροχή και 600 ευρώ αν βάλω δύο παροχές με ΦΠΑ. Περιοχή Θεσσαλία. 

Στην περίπτωση μου η αντλία θερμότητας δεν αξίζει. Έχει αυξημένο κόστος εγκατάστασης και βγαίνει πιο ακριβή η χρήση από φυσικό αέριο για υψηλών θερμοκρασιών. Για να έχω όφελος χρειάζομαι αντλία χαμηλών θερμοκρασιών που προϋποθέτει την αλλαγή όλων των σωμάτων καλοριφέρ που έχω τώρα το οποίο δεν θέλω να κάνω προς το παρόν. 

Επεξ/σία από dasnowy

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, dasnowy είπε

500 ευρώ αν βάλω μία παροχή και 600 ευρώ αν βάλω δύο παροχές με ΦΠΑ. Περιοχή Θεσσαλία. 

Στην περίπτωση μου η αντλία θερμότητας δεν αξίζει. Έχει αυξημένο κόστος εγκατάστασης και βγαίνει πιο ακριβή η χρήση από φυσικό αέριο για υψηλών θερμοκρασιών. Για να έχω όφελος χρειάζομαι αντλία χαμηλών θερμοκρασιών που προϋποθέτει την αλλαγή όλων των σωμάτων καλοριφέρ που έχω τώρα το οποίο δεν θέλω να κάνω προς το παρόν. 

Η αποφαση παντα ειναι δικη σου.

Απλα το ανεφερα μηπως δεν γνωριζες πως πλεον πληρωνεις τελη συνδεσης .

Οπως και να χει θα μας τα παιρνουν ειτε κατα την τοποθετηση ειτε κατα την χρηση.

Επισης εχουν βγει αντλιες με R290 που φτανουν το νερο στους 75 βαθμους.

Αλλα οπως σου ειπα η αποφαση ειναι δικη σου παντα

Επεξ/σία από Giannis80x
  • Like 1

8 minutes ago, Giannis80x said:

Η αποφαση παντα ειναι δικη σου.

Απλα το ανεφερα μηπως δεν γνωριζες πως πλεον πληρωνεις τελη συνδεσης .

Οπως και να χει θα μας τα παιρνουν ειτε κατα την τοποθετηση ειτε κατα την χρηση.

Επισης εχουν βγει αντλιες με R290 που φτανουν το νερο στους 75 βαθμους.

Αλλα οπως σου ειπα η αποφαση ειναι δικη σου παντα

Το θέμα είναι ότι οι αντλίες υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν το νερό στους 75 βαθμούς είναι λιγότερο αποδοτικές από τις χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν το νερό στους 45 βαθμούς με αποτέλεσμα οι υψηλών να έχουν μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας από το ΦΑ. Αν έκανα ανακαίνιση θα έβαζα σίγουρα αντλία με ενδοδαπέδια ή/και fan coils. Θα ρωτήσω βέβαια και έναν μηχανικό γιατί μπορεί τα σώματα που έχω τώρα να λειτουργούν με χαμηλές θερμοκρασίες. 

Και κάτι άλλο. Τα kw των αντλιών είναι ανάλογα με τα kw ρεύματος που μπορεί να τραβήξουν; Για το δικό μου σπίτι διάβασα πως θα χρειαστώ αντλία 16kw. Αυτό σημαίνει ότι η αντλία θα μπορεί να τραβήξει μέχρι και 16kw; Έχω τριφασικό 25kva αλλά αυτό θα σημαίνει πως κάπως θα πρέπει να τραβήξω τρία καλώδια από τον πίνακα στην αντλία. Ρωτάω επειδή βλέπω και αντλίες 16kw μονοφασικές και μου φάνηκε περίεργο εκτός αν είναι για επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον 16kva ανά φάση. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, dasnowy είπε

Το θέμα είναι ότι οι αντλίες υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν το νερό στους 75 βαθμούς είναι λιγότερο αποδοτικές από τις χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν το νερό στους 45 βαθμούς με αποτέλεσμα οι υψηλών να έχουν μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας από το ΦΑ. Αν έκανα ανακαίνιση θα έβαζα σίγουρα αντλία με ενδοδαπέδια ή/και fan coils. Θα ρωτήσω βέβαια και έναν μηχανικό γιατί μπορεί τα σώματα που έχω τώρα να λειτουργούν με χαμηλές θερμοκρασίες. 

Και κάτι άλλο. Τα kw των αντλιών είναι ανάλογα με τα kw ρεύματος που μπορεί να τραβήξουν; Για το δικό μου σπίτι διάβασα πως θα χρειαστώ αντλία 16kw. Αυτό σημαίνει ότι η αντλία θα μπορεί να τραβήξει μέχρι και 16kw; Έχω τριφασικό 25kva αλλά αυτό θα σημαίνει πως κάπως θα πρέπει να τραβήξω τρία καλώδια από τον πίνακα στην αντλία. Ρωτάω επειδή βλέπω και αντλίες 16kw μονοφασικές και μου φάνηκε περίεργο εκτός αν είναι για επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον 16kva ανά φάση. 

Οχι.τα kw ειναι που παραγει η αντλια και οχι που καταναλωνει.

Επισης τα πιο πολλα σπιτια εχουν υπερδιαστασολογημενα σωματα.

Εγω με λεβητα να καταλαβεις παιζω 50-55 βαθμους θερμοκρασια νερου.

Σε σπιτι αμονωτο στην τοιχοποιια.

Παιζει ρολο και η συνεχομενη θερμανση υης αντλιας ωστε να εχεις την επιθυμητη θερμοκρασια.

Ολες αυτες τις αποριες θα στις λυσει μια μελετη θερμανσης απο εναν μηχανολογο.

Επεξ/σία από Giannis80x
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...