Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

6 ώρες πριν, panoszavra είπε

Να σε ρωτήσω πως κατέληξα σε 14kw αντλία; Έγινε μελέτη από μηχανικό; 

Δεν κατέληξα εγώ, ο κατασκευαστής την έβαλε καθώς πρόκειται για νεόδμητο. Δεν ξέρω τι μελέτη έκανε αλλά υποψιάζομαι ότι έβαλε 14αρα αντί για 12αρα για καλύτερα αλλά μάλλον μαλάκια έκανε... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

22 minutes ago, kostas_22 said:

Σήμερα έκανα μια δοκιμή.Τα νερά στους 35 τα fcu όλα στο low όπως τα έχω πάντα . Κάνει off για 10 λεπτά κάθε 40 λεπτά .ΔΤ 2-3 το πολύ.εξωτερικη 10-11.

μετά ανέβασα τα  fcu στο medium άρα αύξησα τη ζήτηση και η αντλία δουλεύει συνέχεια μια + ώρα μέχρι  στιγμής με Δτ 4-5 .

Αρα συμπεραίνω ότι η ζήτηση στο low είναι μικρή για την αντλία, πιάνει γρήγορα στόχο και κάνει off.το σπίτι όμως ζεσταίνει μια χαρά 22 βαθμούς με τα νερά στους 31.

Συμπέρασμα,για να παίζω χωρίς on off πρέπει να σκάσω από τη ζέστη.🥵

Αν μπορεις να αλλαξεις το δτ

Βαλε 32 τα νερα κ δτ 4 κ δες τκ γίνεται απο χρονους στο ον οφφ με fc στη χαμηλη σκάλα 

7 λεπτά πριν, kostas_22 είπε

πόσο μικρότερη;;10 KW σε περίπου 170 τμ έχω βάλει.

Όλοι μου πρότειναν 14+

πάλι καλά δλδ , παίζει ρόλο και η μόνωση του σπιτιού

άσχετα με τα on/off , αν έχεις καλή απόδοση cop , μη σκας

• Like 2

8 λεπτά πριν, sndev είπε

Αν μπορεις να αλλαξεις το δτ

Βαλε 32 τα νερα κ δτ 4 κ δες τκ γίνεται απο χρονους στο ον οφφ με fc στη χαμηλη σκάλα 

το ΔΤ δεν μπορώ να το αλλάξω.

Πιστεύω ότι η αντλία έχει στόχο ένα Δτ 5,αλλά όταν  γυρνάει τα νερά και δεν έχει μεγάλη απαγωγή θερμότητας από τα fcu + τις δύο πετσετοκρεμαστρες τότε το Δτ μικραίνει,σαν αποτέλεσμα να πιάνει τον στόχο εύκολα και να σβήνει.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι  καίει ελάχιστα έτσι με μειωμένο όμως cop

14 λεπτά πριν, korakios είπε

πάλι καλά δλδ , παίζει ρόλο και η μόνωση του σπιτιού

άσχετα με τα on/off , αν έχεις καλή απόδοση cop , μη σκας

Έχει πολύ καλή μόνωση το σπίτι.10 άρα περιμετρικά και 15 στο δωμα

• Like 1

16 λεπτά πριν, Insane84 είπε

Δεν κατέληξα εγώ, ο κατασκευαστής την έβαλε καθώς πρόκειται για νεόδμητο. Δεν ξέρω τι μελέτη έκανε αλλά υποψιάζομαι ότι έβαλε 14αρα αντί για 12αρα για καλύτερα αλλά μάλλον μαλάκια έκανε... 

Χωρίς να είναι μηχανολόγος , με αρκετό ψάξιμο και μελέτη που έριξα, κατέληξα στο δικό μου σπίτι (επίσης νεόδμητο 110τμ μεικτά, με ίδια μόνωση και παράθυρα με σένα) πώς μια 9kw lg θα με καλύπτει μέχρι -2 εξωτερική και 22 εσωτερική.

11 λεπτά πριν, panoszavra είπε

Χωρίς να είναι μηχανολόγος , με αρκετό ψάξιμο και μελέτη που έριξα, κατέληξα στο δικό μου σπίτι (επίσης νεόδμητο 110τμ μεικτά, με ίδια μόνωση και παράθυρα με σένα) πώς μια 9kw lg θα με καλύπτει μέχρι -2 εξωτερική και 22 εσωτερική.

Τι να πω φίλτατε, υποτίθεται ότι είναι επαγγελματίες, ότι έχουν τα κατάλληλα συνεργεία και ότι ξέρουν τι τους γίνεται. Ελπίζω να μη μου κάνει μεγάλη "ζημιά" 

9 λεπτά πριν, panoszavra είπε

Αν έχεις μελέτη θερμικών απωλειών εύκολα καταλήγεις σε αντλία θερμότητας.Αρκει να έχεις και το capacity table της αντλίας .Να δείς δηλαδή τι αποδίδει η αντλία στη μέση ελάχιστη της περιοχής σου.

Πολύ σημαντικό είναι να δεις και τα ψυκτικά φορτία.. Εκεί την ακούνε περισσότερο οι αντλίες..

2 λεπτά πριν, Insane84 είπε

Τι να πω φίλτατε, υποτίθεται ότι είναι επαγγελματίες, ότι έχουν τα κατάλληλα συνεργεία και ότι ξέρουν τι τους γίνεται. Ελπίζω να μη μου κάνει μεγάλη "ζημιά" 

Αν δεν της πλήρωσες εσύ μικρό το κακο..

Εμένα η 10αρα που έβαλα σε σύγκριση με την 12ραρα είχαν 1500 ευρώ διαφορά.

• Like 3

Στις 26/12/2023 στις 10:44 ΠΜ, lamprosts είπε

Καλημέρα και χρόνια πολλά!

Απ ότι φαίνεται την πολλή ενέργεια σου την τρώει το TBH (Tank Boost Heater).

Έχει επιπλέον αντίσταση η αντλία σου για να ζεσταίνει στα πολύ κρύα?

Δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις και θα είσαι ΟΚ...

Καλημέρα σας! Σήμερα επιτέλους έκλεισα τηλεφωνικό ραντεβού με την inventor. Μου είπανε ότι η αντίσταση ( TBH ( TANK Boost Heater) ) είναι περασμένη μέσα στο κοντρόλ επειδή και χρησιμοποιείται το ίδιο κοντρόλ και με το μηχάνημα που έχει αντίσταση γι'αυτό ανάβει, και πως οι κιλοβατώρες που φαίνονται είναι πλασματικές και στην ουσία δεν καίγονται. Εγώ τους είπα πως γίνεται να κλείσει αυτό το TBH να μην ανάβει καθόλου για να βλέπω τις πραγματικές καταναλώσεις και κλείσαμε ραντεβού με τον τεχνικό τον δικό μου και μέσου τηλεφώνου είπαν στον τεχνικό να κλείσει ένα κουμπάκι από το μηχάνημα στην εξωτερική μονάδα και όλα τώρα δείχνουν σωστά. Καεί περίπου για θέρμανση και ΖΝΧ 13-15 κιλοβατώρες για ένα σπίτι 100 τετραγωνικά στην βόρεια Ελλάδα (Κατερίνη)με μόνωση κέλυφος 10 cm και καινούργια κουφώματα! Αυτά είναι τα νέα μας. 

Και σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια όλων σάς!!! 

Καλή χρονιά με υγεία!!!

• Like 3

10 ώρες πριν, kostas_22 είπε

Συμπέρασμα,για να παίζω χωρίς on off πρέπει να σκάσω από τη ζέστη.🥵

Αν δεν σε ενοχλεί ο παραπάνω θόρυβος από τον αέρω των fcu, δοκίμασε στη μεσαία και με πιο χαμηλή ακόμα θερμοκρασία, να δεις συμπεριφορά. Αλλιώς άστο στο low κι ας κάνει 1 start-stop την ώρα δεν πειράζει.

Στις 20/1/2024 στις 7:25 ΜΜ, 1302L είπε

Απόλυτα λογικό, δεν το είχα σκεφτεί! Αυτό είναι θέμα μου με την MIDEA, για κάποιο λόγο δεν μου δίνει την παραγόμενη ενέργεια ούτε στην εφαρμογή ούτε στο panel της για να υπολογίσω το COP. 

Και εμένα η midea το ίδιο κάνει. Δεν δείχνει μετρήσεις.. 

Καλημέρα. Να ρωτήσω για το Καλοκαίρι εχω 24αρι Inventor και 9αρι Toyotomi(δυο δωμάτια πιάνει).(inverter  και τα δυο 10ετιας). Ειναι καλύτερο να τα βαζω και τα δυο μαζί οταν αναβω για την ψύξη ή να εχω το μεγάλο και οτι πιάσει προς  μέσα, γιατί κατι κανεο; τί ειναι πιο συμφέρον οικονομικά το ενα να λειτουργεί πιο πολλές ώρες ή και τα δυο και θα σταματούν πού και πού; ευχαριστώ. Σπίτι 110τμ

11 λεπτά πριν, Varnavas89 είπε

Καλημέρα. Να ρωτήσω για το Καλοκαίρι εχω 24αρι Inventor και 9αρι Toyotomi(δυο δωμάτια πιάνει).(inverter  και τα δυο 10ετιας). Ειναι καλύτερο να τα βαζω και τα δυο μαζί οταν αναβω για την ψύξη ή να εχω το μεγάλο και οτι πιάσει προς  μέσα, γιατί κατι κανεο; τί ειναι πιο συμφέρον οικονομικά το ενα να λειτουργεί πιο πολλές ώρες ή και τα δυο και θα σταματούν πού και πού; ευχαριστώ. Σπίτι 110τμ

• Like 2

3 hours ago, @pnea1973 said:

Και εμένα η midea το ίδιο κάνει. Δεν δείχνει μετρήσεις.. 

Και νόμιζα πως είμαι ο μόνος...

Πάντως κάτι παίζει γιατί πριν κανά μήνα στα στατιστικά εμφάνιζε η εφαρμογή την τρεχουσα θερμοκρασία νερού (όπως ορίζει η καμπύλη) τώρα δείχνει μόνιμα 39 ενώ στο πάνελ τη σωστή. Επίσης εμφάνιζε στην κατανάλωση τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, τώρα μόνο την κατανάλωση της αντλίας.

22 hours ago, mechpanos said:

Σωστό. Κράτα ψηλά τον θερμοστάτη (πχ αν θες στο σπίτι 22, βάλ'τον στο 23, για ασφάλεια) και παίξε μπάλα χαμηλώνοντας σιγά σιγά την θερμοκρασία της αντλίας και φτιάχνοντας την αντιστάθμιση, ώστε να κρατάει θερμοκρασία το σπίτι δουλεύοντας ο κομπρέσορας σταθερά και συνεχόμενα, χαμηλά. Αν δουλεύει συνεχόμενα και χαμηλά, θα έχεις μεγαλύτερη οικονομία, από ότι φουλ για 10 λεπτά, σταμάτημα για μισή ώρα κ.ο.κ. 
Και όταν φτιάξεις τα fancoil σου αφαιρώντας το fanstop, θα έχεις και τα fancoil λίιιγο πάνω από την θερμοκρασία που θες, ώστε να σταματάνε πρώτα τα fancoil, και μετά ο θερμοστάτης. Έτσι αν έχεις πιάσει θερμοκρασία σε ένα χώρο αλλά οι άλλοι χρειάζονται ακόμα, από τον ένα χώρο θα έχεις εξοικονόμηση ενώ οι άλλοι θα συνεχίζουν να παίρνουν από την αντλία.

Σχετικά με αυτό, η λογική είναι ίδια αν ο θερμοστάτης είναι PID που κόβει πριν επιτευχθεί η θερμοκρασία στόχου? Βέβαια στην δική μου περίπτωση είναι 5 θερμοστάτες με buffer tank και έναν κυκλοφορητή οπότε φαντάζομαι δυσκολεύει ακόμα παραπάνω να βρεις το σημείο που περιγράφεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...