Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ έχω 3EM αλλά μετράω όλη την κατανάλωση. Απλά επειδή τυχαίνει συνήθως η 3η φάση να μην έχει σχεδόν καμία κατανάλωση, έχω φτιάξει sensor στο homeassistant που λέει ισχύς αντλίας = ισχύς 3ης φάσης Χ 3.
Αλλά όταν μπει κάποια κατανάλωση (πχ όταν φτιάχνω καφέ ή ανάβω τα φώτα στο ένα υπνοδωμάτιο που είναι στη 3η φάση) παρουσιάζεται ξέρω γω η αντλία να καίει 6 kw, ενώ καίει 800watt στην πραγματικότητα :) ...
Μια φθηνή εναλλακτική είναι το PZEM 004t που συνδέεται με esphome κοιτάζω να βάλω κανένα τέτοιο μόνο για την αντλία να έχω σωστές ενδείξεις και να ξεμπερδεύω με τις πατέντες!

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Εγώ έχω 3EM αλλά μετράω όλη την κατανάλωση. Απλά επειδή τυχαίνει συνήθως η 3η φάση να μην έχει σχεδόν καμία κατανάλωση, έχω φτιάξει sensor στο homeassistant που λέει ισχύς αντλίας = ισχύς 3ης φάσης Χ 3.
Αλλά όταν μπει κάποια κατανάλωση (πχ όταν φτιάχνω καφέ ή ανάβω τα φώτα στο ένα υπνοδωμάτιο που είναι στη 3η φάση) παρουσιάζεται ξέρω γω η αντλία να καίει 6 kw, ενώ καίει 800watt στην πραγματικότητα :) ...
Μια φθηνή εναλλακτική είναι το PZEM 004t που συνδέεται με esphome κοιτάζω να βάλω κανένα τέτοιο μόνο για την αντλία να έχω σωστές ενδείξεις και να ξεμπερδεύω με τις πατέντες!

Aυτα ειναι πατέντες πάρε ενα απο αλι βάλτο επάνω στο καλώδιο που παει στην αντλία, ακόμα και έξω απο τον ηλεκτρικό πίνακα και καθάρισες 

Πχ
https://a.aliexpress.com/_mstpGlS

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Aυτα ειναι πατέντες πάρε ενα απο αλι βάλτο επάνω στο καλώδιο που παει στην αντλία, ακόμα και έξω απο τον ηλεκτρικό πίνακα και καθάρισες 

Πχ

Σωστό κι αυτό! Αλλά κι η πατέντα, έχει τη χάρη της :)

Επεξ/σία από mechpanos

13 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Πχ

επαγωγικά μετράει αυτό;

OK thanks, θα πάω για το Shelly 3EM και εγώ τότε.

4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Πχ

Δεν γίνεται το ίδιο και με το Shelly? Να το βάλει δηλαδη ακριβως πριν την αντλια και όχι στον κεντρικό πινακα.

Καλή χρονιά σε όλους!

Σχετικά με τον συνδυασμό αντλίας θερμότητας με πάνελ/καλοριφερ, η δική μου εμπειρία είναι ότι δουλεύει μια χαρά. Όποιος δεν ενδιαφέρεται για ψύξη, μπορεί πολύ άνετα να πάει σε κλασσικά πάνελ. Προσοχή όμως! Τα πάνελ πρέπει να είναι διαστασιολογημενα για χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα που θα δούλευαν με λέβητα πετρελαίου. Η ποιότητα θερμανσης είναι ανώτερη των fan coil και το κόστος αγοράς χαμηλότερο. Και δεν χρειάζονται συντήρηση πέρα από ξεσκονισμα. 

Ακόμη και όποιος έχει παλιά σώματα θα πρέπει να δει αν καλύπτεται με αυτά δουλεύοντας την αντλία 24/7 σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΥΣ μηχανικούς με γνώση του θέματος. Και όχι από οποιονδήποτε παριστάνει τον μελετητή, εμπορευόμενος ο ίδιος αντλίες. 

• Like 2
  • Thanks 2

Μπορεί να αναρτηθούν ,από όσους είχαν προσωπική επμπειρια,  τα ονόματα μηχανικών που πραγματικά γνωρίζουν το θέμα των αντλιών θερμότητας. 
 Εγώ αναγκάστικα να αποκτήσω γνώσεις μηχανικού ώστε να μπορέσω να καταλήξω σε πια αντλία θα καλύψει τις ανάγκες του χώρου μου και να μην καταλήξω στην σιγουριά μιας μεγαλύτερης αντλίας. 

Δεν ξέρω αν αυτό επιτρέπεται και αν βοηθάει. Σίγουρα σε ΠΜ μπορεί φαντάζομαι κάποιος να απαντήσει. 

Προσωπικά ανήκω μάλλον στους παθόντες με μια αντλία που είναι υπερδιαστασιολογημενη και με μελέτη θέρμανσης που πρέπει να ξεπετάχτηκε στο μισάωρο, άντε και μισή ώρα επιπλέον για το γράψιμο. 

Τα γράφω αυτά ελπίζοντας ότι μπορεί να φανούν χρήσιμα σε οποιονδήποτε διαβάζει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά.

Καλημέρα.

Όσοι δεν «καίτε» την αντλία σας 24 ώρες συνεχώς, το ίδιο, με ποιον τρόπο/πρόγραμμα λειτουργίας εκμεταλλεύεστε την ύπαρξη νυχτερινού τιμολογίου που έχετε (στην κατανάλωση);

2 ώρες πριν, Joe22 είπε

Καλημέρα.

Όσοι δεν «καίτε» την αντλία σας 24 ώρες συνεχώς, το ίδιο, με ποιον τρόπο/πρόγραμμα λειτουργίας εκμεταλλεύεστε την ύπαρξη νυχτερινού τιμολογίου που έχετε (στην κατανάλωση);

Με δεδομένο ότι την νύχτα οι καταναλώσεις πέφτουν (δεν υπάρχει η ίδια απαίτηση θερμικής άνεσης), ο μόνος τρόπος αξιοποίησης "νυχτερινού" τιμολογίου, είναι το δοχείο αδράνειας (μεγάλου μεγέθους). Αλλά αυτό επιφέρει άλλα μειονεκτήματα + κόστος, που δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Δεν ξέρω, ας πει κανένας που έχει νυχτερινό, πώς το διαχειρίζεται ο ίδιος! 

• Thanks 1

Καλημέρα. 

Έχω νυχτερινό ρεύμα αλλά δεν ασχολούμαι. 😄

Το νυχτερινό είναι περίπου 20% φθηνότερο από το κανονικό. Αν σκεφτούμε ότι η εξωτερική θερμοκρασία μειώνεται π.χ. από τους 13 βαθμούς την ημέρα στους 8 τη νύχτα (ή και χαμηλότερα αν έχει ξαστεριά) δεν κερδίζω τίποτα εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης κατά την διάρκεια της νύχτας, λόγω μειωμένου COP.

Χωρίς να έχω κάνει τίποτα επιστημονικούς υπολογισμούς αυτό είναι το σκεπτικό μου. Επί του έργου, έχω παρατηρήσει ότι από τις περίπου 10kwh ημερήσιας κατανάλωσης, καίω περίπου 6 -7 από τις 9 το βράδυ έως το επόμενο πρωί. Δεν έχω συστηματικές μετρήσεις αλλά έκανα μια δύο φορές την δοκιμή για να επιβεβαιώσω τον συλλογισμό μου .

Σημειώνω ότι η ΑΘ δουλεύει 24/7 χωρίς αυξομειώσεις στην εσωτερική θερμοκρασία. 

Τώρα ίσως αν κάποιος θέλει να έχει διακοπτόμενη λειτουργία και θέλει ζέστη το απόγευμα - βράδυ ενδεχομένως να έχει νόημα να την προγραμματίσει να ξεκινάει τη λειτουργία της στις 3 το μεσημέρι ώστε να εκμεταλλευτεί το δίωρο του μειωμένου μεσημεριανού τιμολογίου και την υψηλότερη εξωτερική θερμοκρασία.

• Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Κάπως έτσι βλέπω κι εγώ τα πράγματα. Οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να "κυνηγά" κάποιος με αντλία, νυκτερινά τιμολόγια.

Τα δυσκοίλια ωράρια τους [χειμώνα ή καλοκαίρι] δεν ανήκουν στις ώρες αιχμής που θα ήθελε κάποιος να λειτουργεί την αντλία του [αν για διάφορους λόγους (cop, feels-like στον ύπνο, κλπ) θέλει να τη λειτουργεί διακοπτόμενα ή έστω να χαμηλώνει το όφσετ της καμπύλης της].   

ΥΓ: Εξαιρείται η ρύθμιση της ώστε να προετοιμάζει τα ζνχ εντός του νυκτερινού

Επεξ/σία από Joe22
  • Like 1

1 ώρα πριν, Joe22 είπε

Κάπως έτσι βλέπω κι εγώ τα πράγματα. Οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να "κυνηγά" κάποιος με αντλία, νυκτερινά τιμολόγια.

Τα δυσκοίλια ωράρια τους [χειμώνα ή καλοκαίρι] δεν ανήκουν στις ώρες αιχμής που θα ήθελε κάποιος να λειτουργεί την αντλία του [αν για διάφορους λόγους (cop, feels-like στον ύπνο, κλπ) θέλει να τη λειτουργεί διακοπτόμενα ή έστω να χαμηλώνει το όφσετ της καμπύλης της].   

Το να κυνηγάς το νυχτερινό με αντλία δεν εχει κανένα νόημα, οι αντλίες δεν είναι θερμοσυσσωρευτές, εκτος αν ισχύουν αυτά που ανέφερε ο @mechpanis

• Like 1

1 ώρα πριν, Joe22 είπε

Για ΖΝΧ έχει νόημα να το κάνει το μεσημέρι. Ίσως όλη η κατάσταση αλλάξει σε κάποια χρόνια αν υποθέσουμε ότι ο δεδδηε προχωρήσει με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οπότε η "στιγμιαία" κατανάλωση θα καθορίζει την τιμή .

Γενικά πάντως την λειτουργία της ΑΘ την σκέφτομαι πάντα με πρώτο κριτήριο το cop και όχι την τιμή ρεύματος. Το αναφέρω αυτό γιατί θεωρώ ότι ίσως να είναι καλύτερα να έχει συνεχή λειτουργία εντός του 24ωρου παρά διακοπτόμενη και να την "μπουμπουνιζουμε" για να ανεβάσει θερμοκρασία. 

1 λεπτό πριν, GR77-S είπε

Για ΖΝΧ έχει νόημα να το κάνει το μεσημέρι. Ίσως όλη η κατάσταση αλλάξει σε κάποια χρόνια αν υποθέσουμε ότι ο δεδδηε προχωρήσει με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οπότε η "στιγμιαία" κατανάλωση θα καθορίζει την τιμή .

Γενικά πάντως την λειτουργία της ΑΘ την σκέφτομαι πάντα με πρώτο κριτήριο το cop και όχι την τιμή ρεύματος. Το αναφέρω αυτό γιατί θεωρώ ότι ίσως να είναι καλύτερα να έχει συνεχή λειτουργία εντός του 24ωρου παρά διακοπτόμενη και να την "μπουμπουνιζουμε" για να ανεβάσει θερμοκρασία. 

Συνεχής λειτουργία υπάρχει ούτως ή άλλως, αυτή άλλωστε είναι και η "φιλοσοφία" της.

Απλά τη νύχτα κατεβάζω 1-2 βαθμούς την επιθυμητή θερμοκρασία των θερμοστατών (ή καλύτερα των νερών της ενδοδαπέδιας από το όφσετ της καμπύλης αντιστάθμισης). Δε ξέρω αν αυτό θεωρείται διακοπτόμενη λειτουργία που [αναλόγως και της εξωτερικής θερμοκρασίας] αναγκάζει την αντλία να "σβήσει" και να "ανάψει" πάλι αναλόγως των αναγκών ή στο ημερήσιο ωράριο της ... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...