Προς το περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Συμβουλές/αγορά/απορίες/προβλήματα/κτλπ

Billagrinio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

7 λεπτά πριν, zazasnet1 είπε

Τώρα η αντλία υποτίθεται έχει αυτή την σερπαντίνα μέσα που είναι και από πάνω μέχρι κάτω και ειδικη για αντλίες θερμότητας να ζεσταίνει το νερό οικονομικα , αλλά μόνο οικονομικά δεν είναι. 

μάθε πρώτα τι είναι αυτή η σερπαντίνα που λες και επανέρχεσαι

8 λεπτά πριν, zazasnet1 είπε

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν έχει σχέση με την αντλία. Το σπίτι τραβάει νερό από το boiler τις αντλίας. Αυτό το boiler  δεν ξέρω αν έχει αντίσταση και αν παίρνει μπρος μόνη τις από την αντλία. Έχει μια μεγάλη σερπαντίνα μέσα. Είναι 200 λίτρα. Το ηλιακό δεν είναι συνδεμένο με τίποτα. Παρά μόνο τώρα τον χειμώνα για να μην πάει χαμένο αυτό το ζεστό νερό που έχει μέσα και για να μην πηγαίνω εγώ πίσω στο λεβητοστάσιο να γυρνάω τις βάνες ο υδραυλικός έκανε το εξής πράγμα: εκεί που το boiler  θέλει νερό για να γεμίσει όταν εμείς τραβάμε νερό στο σπίτι έβαλε σε εκείνη την παροχή τι νερό του ηλιακού ώστε να μην πάει χαμένο (επειδή δεν τραβάμε νερό από τον ηλιακό) να μπαίνει μέσα στο μποιλερ τις αντλίας και υποτίθεται να βοηθάει την αντλία γιατί είναι ζεστό αυτό το νερό.

Έχει μια λογική αυτό που σου έκανε , βασικά κατάλαβα το σκεπτικό ,αλλά η υλοποίηση είναι μισή .

Ο μόνος τρόπος που βοηθά ο ηλιακός είναι όταν το νερό χειμώνα χωρίς ηλιοφάνειες δεν είναι παγωμένο αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και για μπάνιο , απλά μπαίνει στο δοχείο και βοηθά την αντλία. Πράγματι έτσι κάνει δουλειά .

Αλλά ψάξου για αυτοματισμό για να μη γυρνάς χειροκίνητα βάνες , όταν είναι επαρκές το νερό στον ηλιακό να παίρνεις κατευθείαν απο εκεί και το ζεστό της αντλίας να παραμένει off.

Και φυσικά να δεις τι παίζει με την αντλία και τη "σερμπατίνα"

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 λεπτά πριν, korakios είπε

μάθε πρώτα τι είναι αυτή η σερπαντίνα που λες και επανέρχεσαι

Έχει μια λογική αυτό που σου έκανε , βασικά κατάλαβα το σκεπτικό ,αλλά η υλοποίηση είναι μισή .

Ο μόνος τρόπος που βοηθά ο ηλιακός είναι όταν το νερό χειμώνα χωρίς ηλιοφάνειες δεν είναι παγωμένο αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και για μπάνιο , απλά μπαίνει στο δοχείο και βοηθά την αντλία. Πράγματι έτσι κάνει δουλειά .

Αλλά ψάξου για αυτοματισμό για να μη γυρνάς χειροκίνητα βάνες , όταν είναι επαρκές το νερό στον ηλιακό να παίρνεις κατευθείαν απο εκεί και το ζεστό της αντλίας να παραμένει off.

Και φυσικά να δεις τι παίζει με την αντλία και τη "σερμπατίνα"

Η σερπαντίνα δεν είναι η αντίσταση του μποιλερ ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα από ότι να είχε μια μικρή αντίσταση όπως ο θερμοσίφωνας; 

Ναι για τον ηλιακό έκανε ακριβώς αυτό που είπες για να βοηθάει τώρα τον χειμώνα την αντλία για να κάνει κάποια οικονομία όταν το νερό που θα εισέρχεται δεν θα είναι τελείως παγωμένο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, zazasnet1 είπε

Γιατί υποτίθεται ότι κάναμε κάτι να διευκολύνει την ζωή μας. Και όχι να πηγαίνω συνεχώς να αλλάζω βάνες όταν τελειώνει το ζεστό από τον ηλιακό η όταν έχει ήλιο να πηγαίνω πάλι να γυρνάω τις βάνες. 

Εντάξει έστω ότι το κρατάμε αυτό. Από εκεί και πέρα το μπόιλερ πρέπει να ζεσταίνεται από το νερό της αντλίας και όχι από αντίσταση. Αυτό πρέπει να ρυθμίσεις. Το έκανες? Ή στηρίζεις ακόμα αυτό που σου ρύθμισε ο εγκαταστάτης και συνεχίζεις να καις 30kwh τη μέρα?

Επεξ/σία από lamprosts
  • Like 1

Μόλις τώρα, zazasnet1 είπε

Ναι για τον ηλιακό έκανε ακριβώς αυτό που είπες για να βοηθάει τώρα τον χειμώνα την αντλία για να κάνει κάποια οικονομία όταν το νερό που θα εισέρχεται δεν θα είναι τελείως παγωμένο. 

ναι αλλά χάνεις το τζάμπα ζεστό νερό του ηλιακού που μπορεί να έχεις εκείνη την ώρα για μπανιο. (κάνε αυτοματισμό)

1 λεπτό πριν, zazasnet1 είπε

Η σερπαντίνα δεν είναι η αντίσταση του μποιλερ ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα από ότι να είχε μια μικρή αντίσταση όπως ο θερμοσίφωνας; 

φιλικά πάντα , εδώ δε γνωρίζεις ο ίδιος που έχεις την αντλία , που να ξέρω τη λειτουργία της ?

το μάνουαλ το έχεις ?

3 λεπτά πριν, lamprosts είπε

Εντάξει έστω ότι το κρατάμε αυτό. Από εκεί και πέρα το μπόιλερ πρέπει να ζεσταίνεται από το νερό της αντλίας και όχι από αντίσταση. Αυτό πρέπει να ρυθμίσεις. Το έκανες? Ή στηρίζεις ακόμα αυτό που σου ρύθμισε ο εγκαταστάτης και συνεχίζεις να καις 30kwh τη μέρα?

Όχι αυτό δεν το έκανα. Αύριο όμως θα το κάνω. Γιατί θα έρθει ξανά ο εγκαταστατης και μαζί θα πάρουμε στην αντιπροσωπεία τηλέφωνο για να είναι μπροστά και αυτός και να τους πούμε το πρόβλημα μας και ίσως μας δώσουν αυτοί την πιο σωστή λύση για αυτό το μηχάνημα. 

3 λεπτά πριν, korakios είπε

ναι αλλά χάνεις το τζάμπα ζεστό νερό του ηλιακού που μπορεί να έχεις εκείνη την ώρα για μπανιο. (κάνε αυτοματισμό)

φιλικά πάντα , εδώ δε γνωρίζεις ο ίδιος που έχεις την αντλία , που να ξέρω τη λειτουργία της ?

το μάνουαλ το έχεις ?

Αυτό για τον αυτοματισμό ναι θα το κάνω.

Δεκτή η γνώμη σου και δεν παρεξηγούμε. Σίγουρα δεν ξέρω τη είναι η αντλία, αλλά υποτίθεται έφερα και αυτούς που ξέρουν και πληρώθηκαν για αυτό το πράγμα. Αλλά εδώ έβγαλα μια άκρη, ενώ με τους τεχνικούς δεν πρόκειται να καταλάβω τίποτα 

• Like 1

Τους τεχνικούς δεν τους νοιάζει πόσα θα πληρώσεις για το ρεύμα (δυστυχώς) αλλά τους νοιάζει να ζεστένεσαι και να μην τους ζαλίζεις. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιπροσωπείες (πάλι δυστυχώς). Οπότε το νου σου...

5 λεπτά πριν, lamprosts είπε

Τους τεχνικούς δεν τους νοιάζει πόσα θα πληρώσεις για το ρεύμα (δυστυχώς) αλλά τους νοιάζει να ζεστένεσαι και να μην τους ζαλίζεις. Το ίδιο ισχύει και για τις αντιπροσωπείες (πάλι δυστυχώς). Οπότε το νου σου...

Γι'αυτό η βοήθεια που πήρα από εσάς όλους είναι πολύτιμη, και τώρα ξέρω να του πω και 2 λόγια παραπάνω ώστε να κάτσει να σκεφτεί και να το φτιάξει. 

5 ώρες πριν, sndev είπε

ιδιο κύκλωμα

Είναι σε κύκλωμα σε σειρά όπως τα έχει κάνει ο υδραυλικός, αλλά η αντλία απ'ότι καταλαβαίνω, ζεσταίνει μόνο το μπόιλερ. Δεν έχει ανακυκλοφορία, ώστε να πετάει τα νερά του ηλιακού στο μποιλερ και του μπόιλερ στον ηλιακό, μέχρι να ζεσταθούν και τα 2, είναι μια απλή σκέψη ότι αντί να συμπληρώνει το μπόιλερ το νερό που αδειάζει από το δίκτυο, το συμπληρώνει από τον ηλιακό. Δεν είναι αυτό η πηγή της αυξημένης κατανάλωσης, απλά πάνε χαμένα τα λίτρα που έχει ζεστάνει ο ηλιακός σε μια ηλιόλουστη μέρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν χωρίς να χρησιμοποιηθεί το μπόιλερ. Ίσως με μια βάνα και ένα θερμοστάτη στον ηλιακό, που αν τα νερά του ηλιακού είναι πάνω από 40κάτι, να γίνεται το μπόιλερ bypass.

Στο θέμα της αυξημένης κατανάλωσης για ζεστό νερό, πρέπει να διερευνηθεί τί πρόγραμμα έχει οριστεί για το ζεσταμένα του νερού και αν το κάνει με χρήση αντιστάσεων, αυτές να απενεργοποιηθούν. Το αν υπάρχει αντίσταση στο μπόιλερ είναι εύκολο να εντοπιστεί οπτικά, αφού θα υπάρχει καλώδιο που θα πηγαίνει στην αντίσταση.

• Thanks 1

7 ώρες πριν, zazasnet1 είπε

Όχι.

Σερπαντίνα λένε ένα σπιράλ μεταλλικό λεπτό σωλήνα που μέσα του περνάει ζεστό νερό και μεταφέρει θερμότητα στο νερό του δοχείου.

AC40431C38FE8830C526A40F323B6B02_PRODF39

• Like 1

4 ώρες πριν, mechpanos είπε

Είναι σε κύκλωμα σε σειρά όπως τα έχει κάνει ο υδραυλικός, αλλά η αντλία απ'ότι καταλαβαίνω, ζεσταίνει μόνο το μπόιλερ. Δεν έχει ανακυκλοφορία, ώστε να πετάει τα νερά του ηλιακού στο μποιλερ και του μπόιλερ στον ηλιακό, μέχρι να ζεσταθούν και τα 2, είναι μια απλή σκέψη ότι αντί να συμπληρώνει το μπόιλερ το νερό που αδειάζει από το δίκτυο, το συμπληρώνει από τον ηλιακό. Δεν είναι αυτό η πηγή της αυξημένης κατανάλωσης, απλά πάνε χαμένα τα λίτρα που έχει ζεστάνει ο ηλιακός σε μια ηλιόλουστη μέρα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν χωρίς να χρησιμοποιηθεί το μπόιλερ. Ίσως με μια βάνα και ένα θερμοστάτη στον ηλιακό, που αν τα νερά του ηλιακού είναι πάνω από 40κάτι, να γίνεται το μπόιλερ bypass.

Στο θέμα της αυξημένης κατανάλωσης για ζεστό νερό, πρέπει να διερευνηθεί τί πρόγραμμα έχει οριστεί για το ζεσταμένα του νερού και αν το κάνει με χρήση αντιστάσεων, αυτές να απενεργοποιηθούν. Το αν υπάρχει αντίσταση στο μπόιλερ είναι εύκολο να εντοπιστεί οπτικά, αφού θα υπάρχει καλώδιο που θα πηγαίνει στην αντίσταση.

Ακριβώς αυτό έχει γίνει με την σύνδεση του ηλιακού και του μποιλερ. Τώρα το μποιλερ έχει αντίσταση αλλά την έχω βάλει εγώ έξτρα με έξτρα σελακι στον πίνακα ρεύματος για να μπορώ σε μια ζημιά τις αντλίας να έχουμε ζεστό νερό αν χρειαστεί. Εχθές έκλεισα το βράδυ το ζεστό νερό χρήσης από την εφαρμογή του κινητού και δεν έκαψε ούτε μια κιλοβατώρα. Το θέμα είναι γιατί να καίει τόσες πολλές κιλοβατώρες για να ζεστάνει το νερό χρήσης. Από την στιγμή που δεν έχει κάποιο καλώδιο ρεύματος να τραβάει τόσο ρεύμα , παρά μόνο το αισθητήριο θερμοκρασίας που δίνει εντολή στην αντλία να ξεκινήσει να ζεστάνει το νερό και να σταματήσει. Τώρα αν έχει κάποια αντίσταση η αντλία μέσα που περνάνε τα νερά για να τα ζεστάνει δεν ξέρω. 

1 ώρα πριν, Doubt είπε

Όχι.

Σερπαντίνα λένε ένα σπιράλ μεταλλικό λεπτό σωλήνα που μέσα του περνάει ζεστό νερό και μεταφέρει θερμότητα στο νερό του δοχείου.

AC40431C38FE8830C526A40F323B6B02_PRODF39

Ακριβώς αυτό. Οπότε δεν υπάρχει κάποια αντίσταση. Έτσι είναι το δικό μου μποιλερ. Μια μεγάλη σερπαντίνα από πάνω μέχρι κάτω. Γιατί να υπάρχει αυτή η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος; 

3 ώρες πριν, zazasnet1 είπε

Ακριβώς αυτό έχει γίνει με την σύνδεση του ηλιακού και του μποιλερ. Τώρα το μποιλερ έχει αντίσταση αλλά την έχω βάλει εγώ έξτρα με έξτρα σελακι στον πίνακα ρεύματος για να μπορώ σε μια ζημιά τις αντλίας να έχουμε ζεστό νερό αν χρειαστεί. Εχθές έκλεισα το βράδυ το ζεστό νερό χρήσης από την εφαρμογή του κινητού και δεν έκαψε ούτε μια κιλοβατώρα. Το θέμα είναι γιατί να καίει τόσες πολλές κιλοβατώρες για να ζεστάνει το νερό χρήσης. Από την στιγμή που δεν έχει κάποιο καλώδιο ρεύματος να τραβάει τόσο ρεύμα , παρά μόνο το αισθητήριο θερμοκρασίας που δίνει εντολή στην αντλία να ξεκινήσει να ζεστάνει το νερό και να σταματήσει. Τώρα αν έχει κάποια αντίσταση η αντλία μέσα που περνάνε τα νερά για να τα ζεστάνει δεν ξέρω. 

Ακριβώς αυτό. Οπότε δεν υπάρχει κάποια αντίσταση. Έτσι είναι το δικό μου μποιλερ. Μια μεγάλη σερπαντίνα από πάνω μέχρι κάτω. Γιατί να υπάρχει αυτή η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος; 

Στους ποσους βαθμούς το εχεις το μποιλερ

7 hours ago, mechpanos said:

Επειδή προσπαθώ να το κανω εικόνα και δε μου κάθετε με τπτ σαν να χει μπει ο εγκεφαλος σε άρνηση  

Κάπως ετσι τα χουν κανει ?

Spoiler

image.png.88afb425c65fa1188e1c779648df7901.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό έχει κάνει:

1.jpg.2539f87b06d6db32dafd7bc6abfaa339.jpg

Μην με καις κι εσύ τώρα γιατί έχω που έχω τάση να χαζολογάω κάθομαι και ασχολούμαι με τέτοια :)

Επεξ/σία από mechpanos
  • Like 1

4 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αυτό έχει κάνει:

1.jpg.2539f87b06d6db32dafd7bc6abfaa339.jpg

Μην με καις κι εσύ τώρα γιατί έχω που έχω τάση να χαζολογάω κάθομαι και ασχολούμαι με τέτοια :)

Ακριβώς αυτό. Στην σειρά πάνω ηλιακός πού πέφτει μέσα στο μποιλερ και στην συνέχεια έρχεται σπίτι. Όταν κλείνει η αντλία γυρνάμε την βάνα και έρχεται κατευθείαν στο σπίτι ο ηλιακός 🙂

9 λεπτά πριν, zazasnet1 είπε

Ακριβώς αυτό. Στην σειρά πάνω ηλιακός πού πέφτει μέσα στο μποιλερ και στην συνέχεια έρχεται σπίτι. Όταν κλείνει η αντλία γυρνάμε την βάνα και έρχεται κατευθείαν στο σπίτι ο ηλιακός 🙂

Εντάξει δεν είναι αυτό η πηγή της αυξημένης κατανάλωσης, τσέκαρε τί ρυθμίσεις έχεις βάλει στην αντλία για το μπόιλερ, μήπως έχεις βάλει καμία επιλογή powerful και κουμπώνει αντιστάσεις η ίδια η αντλία δες...
Για την ίδια την εγκατάσταση, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιες ηλιόλουστες μέρες, να έχεις άφθονο ζεστό νερό από τον ηλιακό, και εσύ να κάθεσαι να ζεσταίνεις δοχείο. Δες το κάποια στιγμή, μήπως με ένα θερμοστάτη και μια 3οδη κάνεις αυτόματα bypass το δοχείο και παίρνεις από τον ηλιακό χωρίς να κάθεσαι να ανοιγοκλείνεις βάνες χειροκίνητα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...