MARIOSNURSE Δημοσ. Τετάρτη στις 12:55 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 12:55 μμ 5 ώρες πριν, hero_nikolas είπε Το R290 ειναι το προπανιο παλιο υγρο και λενε οτι θα αντικαταστησει το R32 επειδη το R290 ειναι φιλικοτερο και ανεβαζει και θερμοκρασιες στους 70 βαθμους . Οι r290 ειναι το μελλον απο οτι λενε , εαν εισαι σε περιοχη με χαμηλες θερμοκρασιες και δεν εχεις μεγαλλα σωματα καλοριφερ ισως σου κανει εαν εισαι σε περιοχη με ηπιο χειμωνα καλυτερα να την δουλεευεις σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες για οικονομια . Ενα θεμα που πρεπει να δεις ειναι το εξης εαν παρεις R32 και το μοντελο ειναι ηδη 7 χρονια στην αγορα μεχρι ποτε θα το υποστηριζει η εταιρια σε ανταλακτικα κλπ ? https://www.dwellow.co.uk/blog/r290-r32-heat-pump-refrigerant Το θέμα είναι τι διαφορά σε κατανάλωση έχει...
hero_nikolas Δημοσ. Τετάρτη στις 06:04 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 06:04 μμ (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε Το θέμα είναι τι διαφορά σε κατανάλωση έχει... Εχει τα ιδια cop σε αναλογες θερμοκρασιες , μην ξεχνας οτι με τις R32 σε ψυχρες μερες θα μπαινουν και οι αντιστασεις οποτε και σε αυτες ανεβαινει η καταναλωση πολυ . Επισης η R290 μπορει να την δουλευεις και με χαμηλη θερμοκρασια νερων . Μια συγκριση που εκανα την Panasonic R290 και την Daikin R32 ηταν σχεδον το ιδιο . Eπισης νομιζω το R32 συντομα θα το καταργησω , δεν λεω οτι ειναι καλυτερο η χειροτερο απλα οτι δινει η αγορα θελει ερευνα για το εαν μας κανει σαν προιον , ο καθε ενας πρεπει να ψαξει αρκετα . Επεξ/σία Τετάρτη στις 06:32 μμ από hero_nikolas
chek2fire Δημοσ. Τετάρτη στις 06:46 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 06:46 μμ 7 ώρες πριν, dimpap61 είπε Μπορεί κάποιος να καταλάβει τι γίνεται εδώ; Συνεχή on/off στο ίδιο λεπτό; Το μόνο που έκανα εκείνη την ώρα είναι να επαναφέρω το offset από -2 σε 0. Δικαιολογείται από αυτό; πια η χρησιμότητα του offset? και για όσους έχουν Daikin αυτή η επιλογή για αθόρυβη λειτουργία τι μειονεκτήματα έχει και αν όντος κάνει την λειτουργία της αντλίας πιο αθόρυβη
mechpanos Δημοσ. Τετάρτη στις 06:54 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 06:54 μμ 6 ώρες πριν, tziminhio είπε Ευχαριστώ.. Η απώλεια θερμίδων σύμφωνα με την μελέτη θέρμανσης που έγινε το 2010 οταν επισκυάστηκε ήταν 11,8kw. Οπότε με θερμοπρόσοψη θα μειώθει στην χειρότερη περίπου 30%. Οπότε φαντάζομαι όλοι οτι βασίστηκαν και οι 2 στα σχέδια και στην μελέτη θέρμανσης και θερμομόνωσης. Δεν θεωρώ πλέον οτι είναι πάνω απο 5-6 μαξ 10 ημέρες κάτω απο 6 βαθμούς. Αχαρνές μένω. Αν επισκευάστηκε το '10 και βγήκε άδεια, θα λαμβανόταν σαν ριζική ανακαίνιση οπότε θα βγήκε και μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ άρα θα λάμβανε υπόψη θερμοπρόσοψη. Άραγε τέτοια είναι η μελέτη που διαθέτεις και αν ναι, εφαρμόστηκε;...
Silverage Δημοσ. Τετάρτη στις 07:32 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 07:32 μμ (επεξεργασμένο) Ποιές μάρκες είναι γενικά καλές και αξιόπιστες σε αντλίες θερμότητας; Ο μηχανικός που ήρθε να δεί το σπίτι για το εξοικονομώ στις παρεμβάσεις που μας έστειλε προτείνει αντλία θερμότητας 10kw τουλάχιστον Α+ κατηγορίας. Επεξ/σία Τετάρτη στις 07:35 μμ από Silverage
MARIOSNURSE Δημοσ. Τετάρτη στις 07:56 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 07:56 μμ 1 ώρα πριν, hero_nikolas είπε Εχει τα ιδια cop σε αναλογες θερμοκρασιες , μην ξεχνας οτι με τις R32 σε ψυχρες μερες θα μπαινουν και οι αντιστασεις οποτε και σε αυτες ανεβαινει η καταναλωση πολυ . Επισης η R290 μπορει να την δουλευεις και με χαμηλη θερμοκρασια νερων . Μια συγκριση που εκανα την Panasonic R290 και την Daikin R32 ηταν σχεδον το ιδιο . Eπισης νομιζω το R32 συντομα θα το καταργησω , δεν λεω οτι ειναι καλυτερο η χειροτερο απλα οτι δινει η αγορα θελει ερευνα για το εαν μας κανει σαν προιον , ο καθε ενας πρεπει να ψαξει αρκετα . Άρα η λογική λέει ότι σε ένα σύστημα υψηλών θερμοκρασιών, αξίζει να πάρεις R290.
Gl0bAlZer0 Δημοσ. Τετάρτη στις 08:49 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 08:49 μμ Απο την εμπειρία μου μέχρι τώρα με R32 μεγάλες θερμοκρασίες μεγάλες καταναλώσεις. Βέβαια αν δίνεις 1500 πετρέλαιο πόσο χάλια να είσαι ? 😄
tziminhio Δημοσ. Τετάρτη στις 10:24 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:24 μμ 3 ώρες πριν, mechpanos είπε Αν επισκευάστηκε το '10 και βγήκε άδεια, θα λαμβανόταν σαν ριζική ανακαίνιση οπότε θα βγήκε και μελέτη κατά ΚΕΝΑΚ άρα θα λάμβανε υπόψη θερμοπρόσοψη. Άραγε τέτοια είναι η μελέτη που διαθέτεις και αν ναι, εφαρμόστηκε;... Δεν εχω κατι τετοιο απο τον μηχανικο τπυ εξοικονομω.. Ισως το κανουν αρπακολατζιδικα. Δεννξερω
mechpanos Δημοσ. Τετάρτη στις 11:07 μμ Δημοσ. Τετάρτη στις 11:07 μμ 42 λεπτά πριν, tziminhio είπε Δεν εχω κατι τετοιο απο τον μηχανικο τπυ εξοικονομω.. Ισως το κανουν αρπακολατζιδικα. Δεννξερω Το εξοικονομώ δεν είναι μελέτη. Ούτε το ΠΕΑ. Ή τουλάχιστον, δεν είναι μελέτη τέτοιου είδους...
ThanG Δημοσ. Πέμπτη στις 12:52 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 12:52 μμ Στις 28/1/2025 στις 1:05 ΜΜ, chek2fire είπε υπάρχει κανάς γενικός οδηγός για τη ρύθμιση λειτουργίας αντιστάθμισης της daikin αντλίας? Καλησπέρα, διαβάζω για καταναλώσεις και θα μοιραστώ τι κάνω με τη δική μου αντλία. Διαμέρισμα 100τμ, με 8 σώματα πάνελ σε δύο κλάδους, με Daikin Altherma 3Μ edla16 (12kw στους 55C με 2C εξωτερική). Η αντλία είναι ρυθμισμένη με αντιστάθμιση (38C νερά στους 14C και 53C στους -10C), με ΔΤ = 5C και εσωτερικό θερμοστάτη στους 21C. Κάνει ένα restart κάθε 2ωρο περίπου και αυτό γιατί τα εισερχόμενα νερά πλησιάζουν τη θερμοκρασία των εξερχόμενων (μειώνεται το DT στο 4, παρά το modulation +4). Όταν έχει κάτω από 10C μπορεί να κάνει ένα restart to 4ωρο. Καταναλώνει 1kwh σε ένα εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας 7C με 15C και ίσως λίγο παραπάνω όταν πέφτει κοντά στους 2C έξω. Άρα καίει γύρω στις 13kwh όταν έχει πάνω από 10C και μπορεί και 27kwh όταν πλησιάζει στους 5C. Εμφανίζει SCOP = 4.1 περίπου. H διαφορά έγκειται στο ότι όταν έχει ζέστη, πιανει 21C και ο θερμοστάτης την κλείνει, ενώ στο κρύο λειτουργεί συνεχόμενα όλη τη μέρα. Πως ακούγονται τα νούμερα αυτά; Θα μπορούσα με κάποια αλλαγή να βελτιώσω την απόδοσή της; Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα και ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
orestis Δημοσ. Πέμπτη στις 06:55 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 06:55 μμ 5 ώρες πριν, ThanG είπε Καλησπέρα, διαβάζω για καταναλώσεις και θα μοιραστώ τι κάνω με τη δική μου αντλία. Διαμέρισμα 100τμ, με 8 σώματα πάνελ σε δύο κλάδους, με Daikin Altherma 3Μ edla16 (12kw στους 55C με 2C εξωτερική). Η αντλία είναι ρυθμισμένη με αντιστάθμιση (38C νερά στους 14C και 53C στους -10C), με ΔΤ = 5C και εσωτερικό θερμοστάτη στους 21C. Κάνει ένα restart κάθε 2ωρο περίπου και αυτό γιατί τα εισερχόμενα νερά πλησιάζουν τη θερμοκρασία των εξερχόμενων (μειώνεται το DT στο 4, παρά το modulation +4). Όταν έχει κάτω από 10C μπορεί να κάνει ένα restart to 4ωρο. Καταναλώνει 1kwh σε ένα εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας 7C με 15C και ίσως λίγο παραπάνω όταν πέφτει κοντά στους 2C έξω. Άρα καίει γύρω στις 13kwh όταν έχει πάνω από 10C και μπορεί και 27kwh όταν πλησιάζει στους 5C. Εμφανίζει SCOP = 4.1 περίπου. H διαφορά έγκειται στο ότι όταν έχει ζέστη, πιανει 21C και ο θερμοστάτης την κλείνει, ενώ στο κρύο λειτουργεί συνεχόμενα όλη τη μέρα. Πως ακούγονται τα νούμερα αυτά; Θα μπορούσα με κάποια αλλαγή να βελτιώσω την απόδοσή της; Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα και ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Εννοείς καεί 13kwh τη μέρα; Γιατί γράφεις πάνω ότι καταναλώνει 1kwh σε εύρος 7-15 βαθμών. το σπίτι τι μόνωση έχει; θεωρητικά, θερμοστάτης δε χρειάζεται από ότι έχω διαβάσει, γιατί με τη ρύθμιση της καμπύλης αντιστάθμισης πιάνεις στο 90% των περιπτώσεων μια ισορροπία με τις απώλειες του σπιτιού σου. Εννοώ ότι ο θερμοστάτης θα επεμβαίνει όταν υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως πχ ήρθαν πολλοί επισκέπτες ή μαγειρεύεις όλη μέρα και ζεστάθηκε το σπίτι με άλλα μέσα. δεν είμαι ειδικός οπότε οι μηχανολόγοι ας μας πούνε. 1
mechpanos Δημοσ. Πέμπτη στις 07:12 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 07:12 μμ 6 ώρες πριν, ThanG είπε Πως ακούγονται τα νούμερα αυτά; Τα νούμερα μια χαρά είναι. Παρ'όλα αυτά το γεγονός ότι σου κόβει εύκολα ο θερμοστάτης την θερμοκρασία όταν κάνει ζέστη, σημαίνει ότι μπορείς να χαμηλώσεις λίγο την καμπύλη της αντιστάθμισης, ή ίσως να την "απλώσεις", δηλαδή αντί για 38 στους 14, να βάλεις 30 στους 20, ώστε στους 14 ξέρω 'γω πάλι 38 να είναι, αλλά πιο πάνω από τους 14 να συνεχίζει να πέφτει γραμμικά μέχρι τους 20... Έτσι θα κόβει λιγότερο από τον θερμοστάτη στις ζεστές μέρες και να σου ανεβάσει το συνολικό SCOP.
ThanG Δημοσ. Πέμπτη στις 09:47 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:47 μμ (επεξεργασμένο) Πάνο δεν μπορώ να κατεβάσω πιο χαμηλά τα νερά, καθώς και 35 να τα βάλω, η επιστροφή μετά από λίγη ώρα θα έχει ΔΤ μικρότερο του 5 και θα επανεκκινήσει για να δώσει χρόνο να κρυώσουν. Αποτι διαβάζω σε forum του εξωτερικού, αυτό είναι κλασσικό handycap των daikin. Σημειωτέον (9-16kw είναι ακριβώς το ίδιο μηχάνημα, όπως και 4-8kw), με αλλαγές στο software. Σημειωτέον έχω αλλάξει τις ρυθμίσεις για να χει Δτ 5 και όχι 8 που αντιστοιχεί σε radiators, δηλώνοντας fan coil. Και αυτή είναι η κατάληξη της ιστορίας που ξεκίνησε από απαράδεκτη εγκατάσταση, δύο φορές ξηλωμα, αλλαγές στα χειριστήρια, στις ρυθμίσεις, τοποθέτηση φίλτρων etc. Και όλα αυτά από αλυσίδα με μεγάλη εμπειρία (...) στις αντλίες. Τι να σας λέω... 2 ώρες πριν, orestis είπε Εννοείς καεί 13kwh τη μέρα; Γιατί γράφεις πάνω ότι καταναλώνει 1kwh σε εύρος 7-15 βαθμών. το σπίτι τι μόνωση έχει; θεωρητικά, θερμοστάτης δε χρειάζεται από ότι έχω διαβάσει, γιατί με τη ρύθμιση της καμπύλης αντιστάθμισης πιάνεις στο 90% των περιπτώσεων μια ισορροπία με τις απώλειες του σπιτιού σου. Εννοώ ότι ο θερμοστάτης θα επεμβαίνει όταν υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως πχ ήρθαν πολλοί επισκέπτες ή μαγειρεύεις όλη μέρα και ζεστάθηκε το σπίτι με άλλα μέσα. δεν είμαι ειδικός οπότε οι μηχανολόγοι ας μας πούνε. Ορέστη με την 1kwh κατανάλωση εννοώ πως το να κρατάει τα νερά με ένα ΔΤ 5C (έξοδο πχ 42 και επιστροφή 37) με εξωτερική θερμοκρασία μεταξύ 7 και 15 και συνεχόμενα 1000w. Όταν πέσει ακόμα περισσότερο η εξωτ. Θερμοκρασία θα κάψει λίγο παραπάνω (νερά μέχρι 46C). Αυτό γίνεται μέχρι να πιάσει τον στόχο των 21C εσωτερική. Μετά κλείνει μέχρι να πέσει 20.5 (θα θελα να χει μικρότερο βήμα η daikin αλλά δεν). Τον σπίτι είναι διαμέρισμα του 1987 με στοιχειώδη μόνωση μεταξύ των τούβλων. Μέσω εξοικονομώ ομως αλλάχτηκαν τα κουφώματα με alumil 580 και triplex ενεργειακά τζάμια. Επεξ/σία Πέμπτη στις 09:55 μμ από ThanG
orestis Δημοσ. Πέμπτη στις 09:54 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:54 μμ 3 λεπτά πριν, ThanG είπε Ορέσττη και Πάνο ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές. Καλοδεχούμενες! Ορέστη με την 1kwh κατανάλωση εννοώ πως το να κρατάει τα νερά με ένα ΔΤ 5C (έξοδο πχ 42 και επιστροφή 37) με εξωτερική θερμοκρασία μεταξύ 7 και 15. Όταν πέσει ακόμα περισσότερο η εξωτ. Θερμοκρασία θα κάψει λίγο παραπάνω (νερά μέχρι 46C). Αυτό γίνεται μέχρι να πιάσει τον στόχο των 21C εσωτερική. Μετά κλείνει μέχρι να πέσει 20.5 (θα θελα να χει μικρότερο βήμα η daikin αλλά δεν). Πάνο δεν μπορώ να κατεβάσω πιο χαμηλά τα νερά, καθώς και 35 να τα βάλω, η επιστροφή μετά από λίγη ώρα θα έχει ΔΤ μικρότερο του 5 και θα επανεκκινήσει για να δώσει χρόνο να κρυώσουν. Αποτι διαβάζω σε forum του εξωτερικού, αυτό είναι κλασσικό handycap των daikin. Σημειωτέον έχω αλλάξει τις ρυθμίσεις για να χει Δτ 5 και όχι 8 που αντιστοιχεί σε radiators, δηλώνοντας fan coil. Και αυτή είναι η κατάληξη της ιστορίας που ξεκίνησε από απαράδεκτη εγκατάσταση, δύο φορές ξηλωμα, αλλαγές στα χειριστήρια, στις ρυθμίσεις, τοποθέτηση φίλτρων etc. Και όλα αυτά από αλυσίδα με μεγάλη εμπειρία (...) στις αντλίες. Τι να σας λέω... Μήπως απλά είναι πολύ μεγάλη η αντλία σου; Μου έχουν προτείνει για 130τμ Αθήνα, παλιό σπίτι αλλα θα μπει θερμό πρόσοψη, την EDLA14 τριφασική και με εφεδρική αντίσταση, αλλά πάλι μου φαίνεται μεγάλη. Αυτές τις μέρες αναθέτω σε μηχανολόγο μελέτη απωλειών και σωληνώσεων για να κλείσει αυτό το θέμα. Btw αν κάποιος έχει μηχανολόγο να προτείνει για αυτή τη δουλειά είμαι όλος αυτιά!
ThanG Δημοσ. Πέμπτη στις 10:03 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:03 μμ 3 λεπτά πριν, orestis είπε Μήπως απλά είναι πολύ μεγάλη η αντλία σου; Μου έχουν προτείνει για 130τμ Αθήνα, παλιό σπίτι αλλα θα μπει θερμό πρόσοψη, την EDLA14 τριφασική και με εφεδρική αντίσταση, αλλά πάλι μου φαίνεται μεγάλη. Αυτές τις μέρες αναθέτω σε μηχανολόγο μελέτη απωλειών και σωληνώσεων για να κλείσει αυτό το θέμα. Btw αν κάποιος έχει μηχανολόγο να προτείνει για αυτή τη δουλειά είμαι όλος αυτιά! Οι 14 και 16 είναι ακριβώς ίδιες (12kw). Τα νούμερα πέφτουν στις 9 και 11 ελάχιστα. Αν διαβάσεις το τεχνικό τους φυλλάδιο (το Αγγλικό εννοείται) και πας στα διαγράμματα, θα καταλάβεις. Invertaroun το ίδιο (περίπου στο 1/4 της μέσης ισχύος). Εμενα δεν είναι ιδανικό το κύκλωμα , καθώς τα καλοριφέρ είναι σε δύο κλάδους ανά 4. Είναι θέμα hydronics δλδ και όχι ποσότητας νερού ( που είναι η στάνταρτ ατάκα και προσθέτουν buffer). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα