Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, έχω ένα modem με ένα 8αρι swicth και ένα access point συνδεδεμένα. Έχω σκοπό να τα αλλάξω όλα-εκτός του modem-και να βάλω ένα Dream Machine Pro με ένα Unifi Swicth Pro και τέλος ένα Unifi WiFi. Η απορία μου είναι στο Dream Machine Pro, το οποίο για τη σύνδεση του στο internet έχει συγκεκριμένη θύρα, εάν μελλοντικά αποφασίσω να κάνω μετάβαση σε πάροχο με κεραία WiFi στη ταράτσα, θα μπορώ να παίρνω internet από μια θύρα του Unifi Swicth Pro για κάποιο PoE Unifi εξωτερικού χώρου και να τη κατευθύνω να πηγαίνει πρώτα στο  Dream Machine Pro;

Ευχαριστώ, ελπίζω να μη σας μπέρδεψα πολύ.

Επεξ/σία από NiVa013
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To Dream Machine Pro είναι κανονικό Router και παίρνει σύνδεση στην WAN θύρα.

Σήμερα σε αυτή την θύρα συνδέεις το DSL Modem. Αύριο, θα συνδέσεις το καλώδιο που θα έχεις από το εξωτερικό ΑΡ του παρόχου. Όλα τα υπόλοιπα μετά το Dream Machine Pro, δεν θα αλλάξουν.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, jkoukos είπε

To Dream Machine Pro είναι κανονικό Router και παίρνει σύνδεση στην WAN θύρα.

Σήμερα σε αυτή την θύρα συνδέεις το DSL Modem. Αύριο, θα συνδέσεις το καλώδιο που θα έχεις από το εξωτερικό ΑΡ του παρόχου. Όλα τα υπόλοιπα μετά το Dream Machine Pro, δεν θα αλλάξουν.

Με ενδιαφέρει να τα συνδέσω όλα πάνω στο PoE Swicth για να μην χρειάζεται έξτρα αντάπτορα για τροφοδοσία που θα το κάνει μετά PoE, αυτό είναι το σκεπτικό μου και επιλέω ένα PoE Swicth, όλα εκεί πάνω όμορφα και νοικοκυρεμένα!! Στην θύρα WAN δεν έχει PoE γι αυτό σκέφτομαι μήπως μπορώ να την κατευθύνω την θύρα έστω και αν πάω στο L3 swicth.

Δημοσ.

Το Unifi Swicth Pro παρέχει PoE 802.3xx. Που ξέρεις το ΑΡ που θα σου δώσει ο πάροχος αν είναι συμβατό με αυτό το ΡοΕ και δεν δουλεύει μόνο με Passive PoE;

Μπορείς να το κάνεις κι έτσι (αν υπάρχει συμβατότητα σε PoE), αλλά υποχρεωτικά το ΑΡ θα είναι σε άλλο υποδίκτυο από το LAN του Dream Machine Pro.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, jkoukos είπε

Το Unifi Swicth Pro παρέχει PoE 802.3xx. Που ξέρεις το ΑΡ που θα σου δώσει ο πάροχος αν είναι συμβατό με αυτό το ΡοΕ και δεν δουλεύει μόνο με Passive PoE;

Μπορείς να το κάνεις κι έτσι (αν υπάρχει συμβατότητα σε PoE), αλλά υποχρεωτικά το ΑΡ θα είναι σε άλλο υποδίκτυο από το LAN του Dream Machine Pro.

Το AP του συγκεκριμένου παρόχου είναι της Ubiquiti και υποστηρίζει PoE, αλλά και να μην είχε αυτή τη μάρκα, πάλι το δικό μου θα έβαζα, όπως και τώρα με το modem, ποτέ δεν είχα το μαμά!!

Δημοσ.

Ποιο ΑΡ είναι και με ποιο ΡοΕ είναι συμβατό; Υπάρχουν συσκευές της Ubiquiti με υποστήριξη μόνο Passive PoE και άλλες μόνο με Active (803.xx).

Στα ασύρματα δεν πάει έτσι τι πράγμα, όπως στα ενσύρματα. Υπάρχουν διάφορα TDMA πρωτόκολλα και κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του κλειστό  ασύμβατο με οποιοδήποτε άλλου (και αυτό είναι κανόνας και όχι εξαίρεση). Για να δώσει ένας πάροχος WISP μεγάλες ταχύτητες σε PtP ή PtMP ζεύξεις, χρησιμοποιεί εξοπλισμό ίδιων χαρακτηριστικών, διαφορετικά ταχύτητες μεγάλες γιόκ, άσε που 99% δεν θα γίνει καν σύνδεση.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, jkoukos είπε

Ποιο ΑΡ είναι και με ποιο ΡοΕ είναι συμβατό; Υπάρχουν συσκευές της Ubiquiti με υποστήριξη μόνο Passive PoE και άλλες μόνο με Active (803.xx).

Στα ασύρματα δεν πάει έτσι τι πράγμα, όπως στα ενσύρματα. Υπάρχουν διάφορα TDMA πρωτόκολλα και κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του κλειστό  ασύμβατο με οποιοδήποτε άλλου (και αυτό είναι κανόνας και όχι εξαίρεση). Για να δώσει ένας πάροχος WISP μεγάλες ταχύτητες σε PtP ή PtMP ζεύξεις, χρησιμοποιεί εξοπλισμό ίδιων χαρακτηριστικών, διαφορετικά ταχύτητες μεγάλες γιόκ, άσε που 99% δεν θα γίνει καν σύνδεση.

Το LiteBeam 5AC Gen2, έχει PoE 24V passive το οποίο το υποστηρίζει το switch. Τα μισά που είπες δε τα έπιασα!! Με έκαψες, ευτυχώς που γνωρίζεις και βοηθάς!

Δημοσ.

Όπως σωστά γράφεις, το LiteBeam 5AC Gen2, δουλεύει με 24V και υποστηρίζει Passive ΡοΕ. To PoE παρέχεται στα ζεύγη 4-5 και 7-8.

Το Unifi Swicth Pro υποστηρίζει Active PoE 802.3xx με τάση 44-57V. Εδώ το ΡοΕ παρέχεται σε κάποιες θύρες στα ζεύγη 4-5 και 7-8 και σε άλλες στα ζεύγη 1-2 και 3-6.

Passive PoE και Active PoE, είναι μεταξύ τους ασύμβατα και δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει το LiteBeam 5AC Gen2 αν προσπαθήσεις να του δώσεις τροφοδοσία από το Unifi Swicth Pro.

Λύση σε αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις επιπλέον PoE Converter ή Switch που να δίνει και passive PoE (εκτός του Active). Φυσικά χωρίς έξτρα κόστος, κάνεις χρήση του δικού του τροφοδοτικού.

Τώρα όσον αφορά το ΑΡ, πρέπει να σιγουρέψεις ποια χρησιμοποιεί ο πάροχος, διότι συνήθως βάζουν από διάφορους κατασκευαστές. Π.χ. η Skytelecom στην αρχή χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ΑΡ της Ubiquiti, αλλά εδώ και μερικούς μήνες βάζει και εξοπλισμό της Cambium.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, jkoukos είπε

Όπως σωστά γράφεις, το LiteBeam 5AC Gen2, δουλεύει με 24V και υποστηρίζει Passive ΡοΕ. To PoE παρέχεται στα ζεύγη 4-5 και 7-8.

Το Unifi Swicth Pro υποστηρίζει Active PoE 802.3xx με τάση 44-57V. Εδώ το ΡοΕ παρέχεται σε κάποιες θύρες στα ζεύγη 4-5 και 7-8 και σε άλλες στα ζεύγη 1-2 και 3-6.

Passive PoE και Active PoE, είναι μεταξύ τους ασύμβατα και δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει το LiteBeam 5AC Gen2 αν προσπαθήσεις να του δώσεις τροφοδοσία από το Unifi Swicth Pro.

Λύση σε αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις επιπλέον PoE Converter ή Switch που να δίνει και passive PoE (εκτός του Active). Φυσικά χωρίς έξτρα κόστος, κάνεις χρήση του δικού του τροφοδοτικού.

Τώρα όσον αφορά το ΑΡ, πρέπει να σιγουρέψεις ποια χρησιμοποιεί ο πάροχος, διότι συνήθως βάζουν από διάφορους κατασκευαστές. Π.χ. η Skytelecom στην αρχή χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ΑΡ της Ubiquiti, αλλά εδώ και μερικούς μήνες βάζει και εξοπλισμό της Cambium.

Δεν γνώριζα ότι κάνουν χρήση διαφορετικών ζευγών. Για την Nictech κοιτάω που είναι στη Θεσσαλονίκη και έχει Ubiquiti. Την Candium ούτε που τη ξέρω!!

Δημοσ.

Γι' αυτό πάντα κάνουμε έρευνα και κοιτάμε τι υποστηρίζει ο εξοπλισμός που μας ενδιαφέρει, ώστε να έχουμε γνώση των δυνατοτήτων και των περιορισμών του. Στα datasheet των συσκευών της Ubiquiti, αναφέρεται ποιο πρωτόκολλο ΡοΕ χρησιμοποιεί η κάθε μία και σε ποια ζεύγη.

Η Cambium είναι η συνέχεια της Motorola, όσον αφορά εξοπλισμό και συσκευές που χρησιμοποιούνται από WISP σε ασύρματα δίκτυα και ανταγωνιστής της Ubiquiti.

• Thanks 1
Δημοσ.

Τελικά δε μου έλυσες την απορία, εάν γνωρίζεις κιόλας, μπορώ να δρομολόγησω μια θύρα από το switch στη θύρα του Dream Machine Pro που δέχεται το internet? Και επίσης εάν το στήσω θα δουλέψουν σχεδόν απευθείας η θέλει χρόνο ώστε να δουλέψουν;

Δημοσ.

Σου απάντησα ήδη.  Και από το επόμενο δικό σου μήνυμα ξεκίνησε η υπόλοιπη κουβέντα για το ΡοΕ.

Τίποτα δεν γίνεται αυτόματα, παρά μόνον στις συσκευές που δίνουν οι πάροχοι και αποκλειστικά στις δικές τους υπηρεσίες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, χρειάζονται οι σχετικές ρυθμίσεις ανάλογα την σύνδεση.

• Super Moderators
Δημοσ.

Τρώω κράξιμο από φίλους για το UDM (overkill), δεν θα θέλα να ξέρω τι θα άκουγα αν είχα το Pro (για σπίτι). 😛

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Thresh είπε

Τρώω κράξιμο από φίλους για το UDM (overkill), δεν θα θέλα να ξέρω τι θα άκουγα αν είχα το Pro (για σπίτι). 😛

Λες να είναι άσκοπη αγορά? εγώ το συμπάθησα γιατί έχει και τον σκληρό δίσκο για καταγραφικό π.χ., συμπεριλαμβάνει και το Gateway και σου δίνει και τον κεντρικό χειρισμό όλου του σύνολου.

• Super Moderators
Δημοσ.
25 minutes ago, NiVa013 said:

Λες να είναι άσκοπη αγορά? εγώ το συμπάθησα γιατί έχει και τον σκληρό δίσκο για καταγραφικό π.χ., συμπεριλαμβάνει και το Gateway και σου δίνει και τον κεντρικό χειρισμό όλου του σύνολου.

Δεν είναι και φτηνό, plus ότι θα πρέπει να το έχεις σε rack, δεν είναι "επιτραπέζιο"...

Από εκεί και πέρα αν έχεις σκοπό να πας για κάμερες της Ubiquiti και δεν σε νοιάζει το κόστος, go for it.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...