Προς το περιεχόμενο

Dell XPS 15 2020 Review


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η σειρά XPS της Dell αποτελεί σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια. Με προσεγμένο design, υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας, καλή σχέση τιμής/απόδοσης (αν και δε συγκαταλέγεται στις φθηνότερες λύσεις στην αγορά) και υλοποιήσεις για κάθε γούστο, ανάγκη και προϋπολογισμό, τα XPS 15 είναι σε θέση να καλύψουν πρακτικά τον καθένα.

Πριν λίγες εβδομάδες μάλιστα, η Dell λάνσαρε τη φετινή υλοποίηση του φορητού του. Το XPS 15 2020 έρχεται με φρεσκαρισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και διάφορες βελτιώσεις στο σώμα του, προσφέροντας μία κορυφαία από κάθε άποψη εμπειρία χρήσης. Πώς ανταποκρίθηκε όμως στις δοκιμές μας; Πάμε να το εξετάσουμε προσεκτικά.

Σχεδιασμός

Με μία πρώτη ματιά σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του, το φετινό μοντέλο δε διαφέρει σε πολλά από το περυσινό. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από διαμορφωμένο μέσω CNC αλουμίνιο, ενώ το ασημί του χρώμα, του προσδίδει μία premium αισθητική. Οι ασημί επιφάνειες μάλιστα εκτείνονται και στις πλευρικές όψεις του laptop -οι οποίες στο παρελθόν ήταν μαύρες- επιτυγχάνοντας ένα ακόμα καλύτερο -οπτικά- αποτέλεσμα. Στο κέντρο του καπακιού του, συναντάμε το λογότυπο της Dell.

Περνώντας στις θύρες του συστήματος, αυτές καταλαμβάνουν τη δεξιά και την αριστερή του πλευρά. Στα αριστερά έχουμε δύο Thunderbolt 3 με τροφοδοσία ρεύματος και DisplayPort καθώς επίσης και υποδοχή κλειδαριάς ασφαλείας. Στα δεξιά έχουμε μία USB 3.1 Type-C (επίσης με τροφοδοσία ρεύματος και DisplayPort), αναγνώστη καρτών μνήμης SD πλήρους μεγέθους και θύρα 3,5 χιλ. για ακουστικά και μικρόφωνο. Η απουσία των παλαιότερων USB Type-A γίνεται άμεσα αντιληπτή, γεγονός που υποχρεώνει τον χρήστη να στραφεί σε dongle για τη σύνδεση παλαιότερης τεχνολογίας περιφερειακών και αξεσουάρ.

dell_xps_15_2020_20.jpg

 dell_xps_15_2020_4.jpg dell_xps_15_2020_23.jpg dell_xps_15_2020_15.jpg  

Από άποψη διαστάσεων τώρα, το XPS 15 2020 δεν τα καταφέρνει κι άσχημα. Τα 34,47 x 23,01 εκατ. του, δίνουν την εικόνα ενός αρκετά συμμαζεμένου συστήματος, κάτω από τα στάνταρ της κατηγορίας του. Αυτά που όμως εντυπωσιάζουν είναι το δίχως άλλο τα μόλις 18 χιλ. του προφίλ του. Το μέγιστο βάρος του είναι στα 2,05 κιλά, από τα καλύτερα για φορητό 15 ιντσών. Εν ολίγοις και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας και τις αντοχές της μπαταρίας του (περισσότερα γι’ αυτή σε λίγο), το laptop είναι ιδανικό για όσους μετακινούνται πολύ αλλά δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιλέξουν σύστημα με μικρότερη οθόνη.

Ανοίγοντας τον φορητό της Dell, αντικρίζουμε την οθόνη και μια κατάμαυρη επιφάνεια από ανθρακονήματα. Για την πρώτη θα μιλήσουμε στην επόμενη ενότητα, όμως η δεύτερη προσφέρει μια άκρως ικανοποιητική αίσθηση αφής. Η θερμοκρασία της παραμένει σε απολύτως αποδεκτά επίπεδα ακόμα και μετά από πολύωρη, απαιτητική χρήση του laptop, χωρίς να δυσκολεύει έτσι τη ζωή του χρήστη.

Το πληκτρολόγιο διαθέτει μεγάλα πλήκτρα, με τη Dell να έχει βρει μάλιστα χώρο για να τοποθετήσει δεξιά και αριστερά του τα τέσσερα ηχεία του συστήματος. Δύο δεξιά και δύο αριστερά, πιάνουν εξαιρετικά επίπεδα έντασης, προσφέροντας ήχο με νεύρο και ένα σχετικό μπάσο -ακόμα μία βελτίωση σε σχέση με την περυσινή έκδοση. Το touchpad είναι επίσης μεγαλύτερο του κανονικού, κάτι που διευκολύνει πολύ τα πράγματα κατά τη χρήση.
Σηκώνοντας κανείς το βλέμμα από το πληκτρολόγιο, αντικρίζει κατά κύριο λόγο… οθόνη! Το XPS 15 2020 έρχεται με οθόνη 15,6 ιντσών και λόγου διαστάσεων 16:10, η ανάλυση της οποίας εξαρτάται από το μοντέλο που θα επιλέξει ο χρήστης. Το βασικό εδώ είναι ότι πρόκειται για οθόνη InfinityEdge τεσσάρων πλευρών. Η Dell ξεπέρασε τον εαυτό της, προσφέροντάς μας ακόμα μικρότερο πλαίσιο και επιτυγχάνοντας αναλογία οθόνης/σώματος που φτάνει το άκρως εντυπωσιακό 92,9%. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο εντυπωσιακό οπτικά αλλά προσφέρει και μία άκρως απολαυστική εμπειρία θέασης.

dell_xps_15_2020_8.jpg

dell_xps_15_2020_26.jpg dell_xps_15_2020_28.jpg 


Χαρακτηριστικά – Επιδόσεις

Το σύστημα που πήραμε στα χέρια μας διέθετε 10ης γενιάς επεξεργαστή Intel Core i5-10300H, 8 GB DDR4 RAM, on board κάρτα γραφικών (Intel UHD Graphics), δίσκο M.2 PCIe NVMe SSD χωρητικότητας 256 GB και οθόνη ανάλυσης FHD+ (τουτέστιν 1920 x 1200 pixel). Με άλλα λόγια δοκιμάσαμε την πιο “λάιτ” εκδοχή του XPS 15 2020, καθώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του laptop φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα το βρείτε ακόμα με 10ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core i7 και i9, έως 64 GB DDR4 RAM, δίσκο SSD χωρητικότητας 2 TB, κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti (με 4 GB μνήμης GDDR6) και οθόνη αφής 4K UHD (3840 x 2400 pixel).

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα ανωτέρω, το XPS 15 2020 μπορεί να καλύψει άνετα τα “θέλω” κάθε χρήστη, από τον απλό, καθημερινό, μέχρι κι εκείνον που ασχολείται με τη δημιουργία περιεχομένου (βλ. επεξεργασία εικόνας και βίντεο) και το gaming. Το σύστημα έρχεται με δύο επιλογές ενσωματωμένης μπαταρίας (το αρνητικό εδώ είναι ότι δε δύναται να αφαιρεθεί αυτή από τον χρήστη) στις 56 WHr και τις 86 WHr. Στην περίπτωση συνδυασμού οθόνης αφής και μεγάλης μπαταρίας, τότε το βάρος του laptop διαμορφώνεται στα 2,05 κιλά, ειδάλλως πέφτει στα 1,83 κιλά (για απλή οθόνη και μπαταρία 56 WHr).
To σύστημα δε διαθέτει μονάδα οπτικού δίσκου, υποστηρίζοντας ωστόσο Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.1. τρέχει Windows 10 Home ή Pro 64-bit (και πάλι ανάλογα με την έκδοση που θα προτιμήσετε) ενώ έρχεται με σχετικά περιορισμένο bloatware, επιτρέποντάς σας να το χρησιμοποιήσετε απ’ ευθείας. Για την είσοδο στα Windows μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τον ενσωματωμένο στο πλήκτρο ενεργοποίησης σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος, είτε την κάμερα στα 720p η οποία βρίσκεται στο επάνω τμήμα του πλαισίου της οθόνης (στη θέση δηλαδή που πρέπει να είναι η webcam του laptop). Οι επιδόσεις της τελευταίας είναι ικανοποιητικές, καλύπτοντας τις ανάγκες σας για βιντεοκλήσεις σε Skype, Zoom και λοιπά προγράμματα επικοινωνίας.

cinebench.jpg

 

image.png

crystalmark.png

Δοκιμάζοντας το XPS 15 2020, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Ακόμα κι αν δεν είχαμε στην κατοχή μας κάποια εκ των ακριβότερων εκδόσεών του, ο συνδυασμός επεξεργαστή 10ης γενιάς Intel και 8 GB DDR4 χρονισμένης στα 2933 MHz, έκανε τη διαφορά. Το σύστημα ήταν σε θέση να διαχειριστεί δεκάδες browser tab, βαριά προγράμματα όπως Photoshop και “φορτωμένα” spreadsheet και να streamάρει βίντεο στα 1080p χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Όσο κι αν το ζορίσαμε, η θερμοκρασία του διατηρήθηκε σε λογικά επίπεδα, με το τίμημα ωστόσο εδώ να είναι ο αυξημένος θόρυβος των ανεμιστήρων του.

Η ψύξη του laptop, δε σας κρύβουμε ότι ήταν εκ των βασικών αποριών μας, τουλάχιστον πριν ξεκινήσουμε τους… πειραματισμούς μας με το XPS 15 2020.  Καθώς το φετινό μοντέλο είναι κατά 8% λεπτότερο από το αμέσως προηγούμενο, εύλογα διερωτάται κανείς πώς αυτό επηρεάζει τη θερμοκρασία των υποσυστημάτων του. Η Dell ωστόσο φρόντισε να λύσει το πρόβλημα εν τη γενέσει του, εξοπλίζοντας το σύστημα με διπλούς ανεμιστήρες, διακριτικές θύρες εξαερισμού (στα πλάγια) και θερμική μόνωση GORE (fact: είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε στο Mars Rover). Ακόμα και έπειτα από ώρες παιχνιδιού, η θερμοκρασία του laptop ήταν σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναφέραμε ότι η μπαταρία του φορητού μπορεί να είναι χωρητικότητας είτε 56 WHr, είτε 86 WHr. To σύστημα που μας εστάλη διέθετε την πρώτη/δεύτερη, προσφέροντας έως και X ώρες συνεχούς λειτουργίας. Παρ’ ότι σε γενικές γραμμές μείναμε ικανοποιημένοι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και καλύτερες επιδόσεις. Σημειώστε εδώ ότι στις εκδόσεις με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών και 4K οθόνη, η διάρκεια της μπαταρίας θα είναι σημαντικά μικρότερη -απόρροια της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας των εν λόγω υποσυστημάτων.

Συμπέρασμα

Τα XPS 15 ανέκαθεν είχαν εξαιρετική φήμη, μόνο που η τελευταία τους έκδοση την… απογειώνει. Η Dell έκανε βήματα άλματα προόδου, τελειοποιώντας ένα design που έναν χρόνο πριν, άπαντες θα ορκίζονταν ότι ήταν άψογο. Το σώμα είναι premium σε όλα του και ακόμα πιο ασημί (με λιγότερα μαύρα σημεία), η οθόνη πρακτικά δε διαθέτει καθόλου πλαίσιο, το πληκτρολόγιο είναι άνετο ενώ ο ανανεωμένος σχεδιασμός κατέστησε δυνατή την προσθήκη θυρών εξαερισμού που μάλιστα δεν είναι καν ορατές. Με αυτά κατά νου δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως το XPS 15 2020 είναι ό,τι πιο καλαίσθητο στην κατηγορία του.

Η on site εγγύηση της Dell είναι πάντα εδώ, αποτελώντας έναν από τους κρίσιμους παράγοντες αγοράς ειδικά αν μιλάμε για εταιρικό περιβάλλον. Σ' αυτή περιλαμβάνεται όπως ενημερωθήκαμε πρόσβαση 24x7 με κάποιον ειδικό της εταιρείας σε θέματα hardware και software, και φυσικά η κλασσική επίσκεψη στο χώρο σας σε περίπτωση service που κριθεί αναγκαίο μετά από απομακρυσμένη διάγνωση. Ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεστε στο εξωτερικό, υπάρχει αντίστοιχη κάλυψη.

dell_xps_15_2020_29.jpg

Το σύστημα της Dell όμως δεν πάει πίσω και από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών. Ακόμα και η λιγότερο “προικισμένη” έκδοσή του διαθέτει την ισχύ που χρειάζεται ο επαγγελματίας χρήστης για να τα καταφέρει στην καθημερινότητά του. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του ο καθείς, μπορεί να διαλέξει μία αναλόγως “φορτωμένη” έκδοση και δεν πρόκειται να απογοητευτεί, με την εταιρεία να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα configuration ακόμα και με τα specs που επιθυμεί ο χρήστης σε πολλές περιπτώσεις. Αν ψάχνει κάτι στην αγορά των Windows και όχι του macOS, τότε το XPS 15 2020 έχει όλα τα φόντα για να καλύψει κάθε “θέλω” και ανάγκη του.

Ακόμα κι έτσι πάντως τα κακώς κείμενα δε λείπουν. Η απουσία θυρών USB Type-A, οι περιορισμένες επιλογές στα γραφικά (γιατί μία ανεξάρτητη κάρτα γραφικών όλη κι όλη) και οι θορυβώδεις ανεμιστήρες υπό πίεση, για να αναφέρουμε τα σημαντικότερα εξ αυτών, εμποδίζουν το XPS 15 2020 να αριστεύσει, δίνοντας στους ανθρώπους της Dell κάτι για να κυνηγούν την επόμενη χρονιά. Το αν αυτά είναι σε θέση να αποτρέψουν κάποιον από την αγορά του συστήματος, εξαρτάται από τον ίδιο και τις προτεραιότητές του.

Εμάς πάντως μας έπεισε.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Δημοσ.

Πολύ ωραίο το εργαλείο, πολύ καλή και πλήρης η παρουσίαση ενώ ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (κάτι που δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τον κόσμο στο παρελθόν, αλλά τώρα μας έχουν κακομάθει).

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην υπέροχη μπηχτή που δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί πιο εύστοχα:

Αναφορά σε κείμενο

...είτε την κάμερα στα 720p η οποία βρίσκεται στο επάνω τμήμα του πλαισίου της οθόνης (στη θέση δηλαδή που πρέπει να είναι η webcam του laptop)

 

Δημοσ.

Εδώ που μας έχουνε καταντήσει, πρέπει να ρωτάμε τα αυτονόητα, που δεν μας φωτίζει το review: Η RAM αναβαθμίζεται από το χρήστη; Ο ssd αναβαθμίζεται από τον χρήστη; Και πόσο εύκολα;

  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, takismakeleio είπε

Εδώ που μας έχουνε καταντήσει, πρέπει να ρωτάμε τα αυτονόητα, που δεν μας φωτίζει το review: Η RAM αναβαθμίζεται από το χρήστη; Ο ssd αναβαθμίζεται από τον χρήστη; Και πόσο εύκολα;

το λαπτοπ εύκολα ανοίγει και αναβαθμίζεις και RAM και SSD έχεις και WiFi  6 κάρτα

Επεξ/σία από ethereum
  • Like 1
Δημοσ.

Τι πανελ φοράει ? Και αν ειναι ips ποσα bit ? Antiglare τι φοραει ? Επισης οι στρωσεις του πανελ ειναι οριζοντια η καθετα ? Με απλα λογια ειναι της LG τα νεα με μπλε αριστερα και γκρι δεξιά στα μαυρα η ειναι τα παλια που ειναι ολο γκρι σε κατω γωνιες και μπλε στις πανω ?

Υπαρχει καποιος να το εχει κανει review ολοκληρωμένο ?

  • Like 1
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, ethereum είπε
1 ώρα πριν, takismakeleio είπε

Εδώ που μας έχουνε καταντήσει, πρέπει να ρωτάμε τα αυτονόητα, που δεν μας φωτίζει το review: Η RAM αναβαθμίζεται από το χρήστη; Ο ssd αναβαθμίζεται από τον χρήστη; Και πόσο εύκολα;

 

Ολα αναβαθμίζονται και 2η μπαταρία με ένα.... κλικ.

Εχω το 13άρι με τερματισμένα specs και QHD, είναι πραγματικά αυτό που λέμε βελούδινο υπερ-performance εργαλείο, ζεσταίνεται ελάχιστα, είναι απολύτως αθόρυβο και η οθόνη είναι απλή μαγεία (ματ, anti-glare, χωρίς το touch η δική μου). To finger είναι υπερ-γρηγορο για συμπλήρωση κωδικών κ' passwords κλπ.
Το μόνο που δεν κάλυψε ο αρθρογράφος είναι, γνωστό βεβαια και σε άλλα Dell, το μικρό περιθώριο που κινείται το hinge, όταν το ανοίξεις και μέχρι να βρεις τη θέση που θέλεις, δηλ έχει ένα "τρεμόπαιγμα", δεν είναι "σκληρό στη θέση του", παίζει κάπου 10 μοίρες +/- (φυσικά σε τραπέζι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο),

απλά το αναφέρω, δεν ξέρω αν υπάρχει και στο 15άρι ή κι αν είναι πιο έντονο.

Δημοσ.

Έχοντας το 13άρι XPS του '15 με UHD/touch οθόνη μόνο καλά πράγματα έχω να πω για αυτά τα laptop (εκτός ίσως της κάμερας που έχει το περίεργο angle). Αν και δείχνει πλέον τα χρόνια του στην απόδοση, συνεχίζει ακάθεκτο. Πρόσφατα του έκανα repaste γιατί έπαιζε αρκετό throttling και πρέπει σιγά σιγά να αλλάξω και μπαταρία.

Όταν έρθει η ώρα πάλι τέτοιο θα πάρω. Καλές αγορές παιδιά!

Δημοσ.
18 ώρες πριν, petasis είπε

Καλά, XPS χωρίς φωτιζόμενο (και ελληνικό) πληκτρολόγιο;

 

Φωτιζόμενο φυσικά και είναι πάντως. Ελληνικό layout δεν θα ήθελα προσωπικά.

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

κάτοχος με ίδια αναλογία οθόνης πάλι εκεί θα πήγαινα (για σχέδιο, επεξεργασία εικόνας και βίντεο) με προβληματίζει όμως τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα λαπτοπ σειράς η απουσία θύρας ethernet

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...