Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τις διευθύνσεις IP και email των “πειρατών”.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι sites και πλατφόρμες που φιλοξενούν περιεχόμενο (από το Facebook και το YouTube, μέχρι το Tumblr και το Twitter) δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στοιχεία που αφορούν χρήστες οι οποίοι έχουν “ανεβάσει” εκεί υλικό χωρίς τα σχετικά δικαιώματα, σύμφωνα με το TorrentFreak. Στα προαναφερθέντα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις IP και email καθώς επίσης και τηλεφωνικοί αριθμοί.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι στην περίπτωση που μία ταινία μεταφορτωθεί σε μία online πλατφόρμα χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων της, η Γερμανική Νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις δικαστικές αρχές να ζητήσουν από τον διαχειριστή της πλατφόρμας όπως παράσχει τις διευθύνσεις email και IP ή τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη που μεταφόρτωσε την ταινία. Η Νομοθεσία που υποχρεώνει τη γνωστοποίηση των διευθύνσεων προσώπων που έχουν παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα, αφορά μόνο τη φυσική, ταχυδρομική τους διεύθυνση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013, όταν τρεις Γερμανοί χρήστες του YouTube ανέβασαν στην πλατφόρμα τις ταινίες Scary Movie 5 και Parker. Η εταιρεία Constantin Film, υπεύθυνη για τη διανομή τους στη χώρα, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του YouTube, ζητώντας να της δοθούν στοιχεία που αφορούσαν τους συγκεκριμένους χρήστες και καθώς η Google αρνήθηκε να υπακούσει, το θέμα οδηγήθηκε στα δικαστήρια.

Αρχικά, τα Γερμανικά δικαστήρια δικαίωσαν τη Google, ωστόσο έπειτα από έφεση της Constantin Film, αποφάνθηκαν ότι θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στην τελευταία οι διευθύνσεις email των τριών χρηστών. Η υπόθεση συνεχίστηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του την παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση του τελευταίου μένει να επικυρωθεί τώρα από τα Γερμανικά δικαστήρια για να κλείσει και τυπικά η υπόθεση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Το άρθρο εδώ είναι μισό και δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση. Στο torrentfreak αναφέρει παρακάτω ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο επιτρέπει στα κράτη μέλη να νομοθετήσουν ώστε να χορηγούνται περισσότερα στοιχεία στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταθμίσουν και τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών καθώς και θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου όπως η αρχή της αναλογικότητας.

2. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την αποκάλυψη της φυσικής διεύθυνσης όσων παραβίασαν πνευματικά δικαιώματα. Αυτό είναι λίγο;

3. Τι τρελές αποφάσεις έβγαλαν τα γερμανικά δικαστήρια; Το πρωτοβάθμιο οκ, απέρριψε τελείως το αίτημα για χορήγηση επιπλέον στοιχείων. Σε μεγαλύτερο βαθμό όμως το άλλο δικαστήριο επέτρεψε επιπλέον να αποκαλύπτεται και η διεύθυνση email αλλά όχι IP addresses και τηλέφωνο. Με ποιο σκεπτικό; Η αποκάλυψη στοιχείων έχει νόημα για να μπορέσει να κινηθεί ο αιτών νομικά κατά του παραβάτη. Αν το δικαστήριο του αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα, πρέπει να του επιτρέψει να λάβει όλα τα στοιχεία. Αυτό δεν ικανοποίησε και προσέφυγαν στα ανώτατα δικαστήρια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επεξ/σία από imvrios
  • Like 6
  • Thanks 3
Δημοσ.

Ο σωστός περατής δεν χρησιμοποιεί σταθερό mail, μόνο προσωρινό εκτός αν η υπηρεσία κρατάει log

Και κλασικά VPN

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το αρχικό άρθρο είναι λειψό και θα πρέπει να δοθεί βάση σε αυτά που πολύ ορθά έγραψε ο imvrios.
Η απόφαση είναι κακή και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια μιας και το επόμενο φυσιολογικό βήμα είναι η google να απαιτεί έγκυρη ταχυδρομική διεύθυνση από χρήστες, κάτι που σημαίνει ότι θα δίνονται ακόμα περισσότερα προσωπικά δεδομένα.

Προς insomnia:
Το άρθρο είναι λειψό. Από την στιγμή που βρίσκεται στις ειδήσεις, το θεωρώ απαραίτητο να μπαίνει η αρχική πηγή και όχι η κοπτοραπτική που κάνει το κάθε site.
Για να βοηθήσω

cp200088en.pdf

Επεξ/σία από l337
  • Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, petasis είπε

Κανονικά η κάθε google δεν θα έπρεπε καν να έχει άλλα στοιχεία πλην ενός email.

Γιατί; Σε τι σε ενοχλεί να μπορούν να σε βρουν οι αρχές από την IP σου;

Και δεν αναφέρομαι ειδικά στη Google, δεν υπάρχει site για site που να μη μαζεύει τις ip.

Ούτε αναφέρομαι ειδικά στη πειρατεία δεν τη θεωρώ καν έγκλημα.

Άλλο αυτό όμως κι άλλο η "κανονικότητα" που ευαγγελίζεσαι.

Διαδικτυακό έγκλημα δεν υπάρχει, αυτό θες να μας πεις;

 

Επεξ/σία από aypnia
Δημοσ.
8 ώρες πριν, mjaros είπε

Από ότι ξέρω το YouTube έχει αυτόματο σύστημα ανίχνευσης περιεχομένου και κόβει αμέσως οτιδήποτε είναι παράνομο. 

δε κόβει, δίνει σήμα ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν αυτόματα στο νόμιμο ιδιοκτήτη των δικαιωμάτων

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, mjaros είπε

Καλή φάση. 
και γιατί τότε δεν έχουν όλες τις ταινίες δωρεάν και να βάζουν απλά διαφημίσεις;

α, χμμμμ, ίσως να έχεις δίκιο, δε γίνεται αυτό. Μπέρδεψα μάλλον το θέμα με το αντίστοιχο της μουσικής υποκρουσης κάποιου βιντεο όπου αν δεν ειναι δική σου η μουσική σου πέφτει ειδοποίηση ότι δε παιρνεις εσύ τα όποια έσοδα. Αποσπάσματα ταινιών βάζουν πολλοί οπότε αυτό δεν απαγορεύεται, για ολόκληρες ταινίες όμως κάτι άλλο θα ισχύει που δε το έχω ψάξει. Ίσως να παίζει κάποιος χρονικός περιορισμός τύπου ως 30 δευτ. της ταινίας.

Επεξ/σία από dchatz

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...