Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ενδεικτικός ο τίτλος , για όλους όσους χρησιμοποιούν λοιπόν αποκλειστικά και όχι μόνον , ένα smartphone σαν φωτογραφική μηχανή . Οι λόγοι πολλοί , από τους πλέον προφανείς , όπως ότι όλοι μας το χρησιμοποιούν λίγο πολύ σαν backup λύση , έως τους λιγότερο προφανείς όπως ότι κάποιος δεν θέλει να μπει στην διαδικασία αγοράς , συντήρησης κλπ ενός dedicated φωτογραφικού συνόλου , ακόμη και γιατί κάποιος δεν μπορεί οικονομικά να ανταπεξέλθει σε αγορά τέτοιου υλικού , κάτι απολύτως κατανοητό . 

Σε ποιο βαθμό λοιπόν , ένα τέτοιο σύστημα είναι ικανό να αποδώσει κάποια αξιοπρεπή αποτελέσματα , τι προτάσεις υπάρχουν από όλους με βάση την γνώση τους , την εμπειρία από την χρήση , χωρίς να μπούμε σε μονοπάτια άλλου είδους . 

Αν ξεκινήσουμε από κάπου θα είναι το γεγονός πως η μηχανιστική απέχει αρκετά από αυτήν μιας φωτογραφικής μηχανής δλδ ο τρόπος κρατήματος μιας μηχανής είναι διαφορετικός και μάλιστα έχει επικρατήσει μέσα στα χρόνια δλδ κρατάτε την μηχανή με ένα η δύο χέρια , υπάρχει φυσικό κουμπί για το κλείστρο , όπως και διάφορα άλλα φυσικά χειριστήρια αναλόγως περίπτωσης . Εδώ αξίζει να στηλιτευσουμε το γεγονός πως οι κατασκευαστές τόσα χρόνια δεν έχουν προβλέψει την χρήση από αριστερόχειρες ( η διορθωστε με ανάλογα ) λες και δεν υπάρχουν τέτοιοι . Επίσης επικράτησε η ύπαρξη εικονοσκοπιου ( viewfinder ) κάτι που σε πολλούς βοηθάει στο ζήτημα της σύνθεσης μιας εικόνας . 

Στον αντίποδα , ένα smartphone δεν έχει παρά μία οθόνη , το κράτημα του σαφώς μπορεί να γίνει με ένα η δύο χέρια και εδώ αξίζει να τονίσουμε πως είναι ξεκάθαρα φιλικότερο για έναν αριστερόχειρα , αφού η οθόνη του μπορεί να αλλάξει orientation κατά 360 μοίρες . Σε ότι αφορά τα φυσικά χειριστήρια αυτά απουσιάζουν , στην θέση τους υπάρχουν αντίστοιχα μέσα στο interface της εφαρμογής για φωτογραφίες , ο δε χειρισμός και οι απαιτήσεις σε όποιου είδους αλλαγές πρέπει αναγκαστικά να γίνουν μέσα από την οθόνη κάτι που καθιστά την διαδικασία εξίσου επίπονη με αυτήν μιας φωτογραφικής μηχανής χωρίς ξεχωριστά κουμπιά για βασικές λειτουργίες , οπότε και εκεί η είσοδος σε μενού και υπομενού είναι αναπόφευκτη . Αυτά φυσικά ισχύουν για την περίπτωση όπου κάποιος θέλει κάτι περισσότερο σε επίπεδο χειρισμού και ελέγχου οπότε επιλέγει την manual λειτουργία σε smartphone , αν και οι περισσότεροι μάλλον θα το έχουν σε snapshot λειτουργία δλδ σε full auto !

Για την ανάγκη αλλαγής ρυθμίσεων μέσα από ένα interface , τα πράγματα είναι σε ένα βαθμό ελεγχόμενα , εφόσον δλδ η λήψη μπορεί να γίνει χωρίς να πιέζει ο χρόνος . Αν η λήψη πρέπει να γίνει γρήγορα , για τον λόγο ότι το σκηνικό εξελίσσεται εδώ και τώρα , καλύτερα να ξεχάσουμε το σενάριο manual και να δουλέψουμε σε full auto . 

Το κουμπί του κλείστρου είναι παραπάνω από προφανές σε ένα smartphone και δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα , σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει έως και σε φυσική μορφή .

Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται για landscape φωτογράφιση , portrait και όποια άλλη μορφή λήψης που δεν έχει το μειονέκτημα του χρονικού περιορισμού , η λήψη σε manual με smartphone είναι μέσα στα πλαίσια .

Τώρα για το καδράρισμα μιας εικόνας , το κράτημα μιας μηχανής με δύο χέρια , με συγκεκριμένες μορφές λαβής , εξαρχής σχεδιασμένες γι' αυτό το σκοπό και υποβοηθουμενες από συστήματα οπτικής σταθεροποίησης είναι σίγουρα ένα υπερ . 

Σ' αυτό το κομμάτι , ένα smartphone έχει να προσφέρει μια μορφή κρατήματος , όμως αν υπάρχει απαίτηση για πιο προσεγμένη λήψη , η στήριξη σε ένα κάποιο εξωτερικό βοήθημα , τριποδακι η ότι άλλο , θα πρέπει να εξετάζεται σοβαρά . Ένα σενάριο όπου πρέπει να τραβηχτεί μια σκηνή στην ανατολή του ήλιου , δίνει χρόνο για οργάνωση με κάποιο βοήθημα , μια χειρολαβή τύπου gimbal , θα απελευθερώσει το ένα χέρι , το οποίο μπορεί άνετα να προχωρήσει σε αλλαγή ρυθμίσεων . Ευνόητο είναι πως η κατάσταση θα βοηθηθεί από την έτσι κι' αλλιώς ύπαρξη σταθεροποίησης εικόνας που έχει από χέρι ένα smartphone , τα περισσότερα τουλάχιστον . Και στις δύο περιπτώσεις , μηχανής και smartphone , η λύση στήριξης σε κάποιο τοίχο , στην οροφή ενός αυτοκινήτου , το να στηρίξει κάποιος το σώμα του σε μια κολώνα για επιπλέον σταθερότητα στην λήψη είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι . 

Δεν αναφέρθηκε το ζήτημα φορητότητας , αφού ένα smartphone είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση , με κάποιες παρενέργειες που θα δούμε ποιες είναι , με την σημαντικότερη όλων την ταχύτητα στην απόκριση του συστήματος . Κάποιος που κρατάει στα χέρια του ένα φωτογραφικό σύνολο , έχει προφανή σκοπό να βγάλει φωτογραφίες . Αυτό από μόνο του , τον κάνει να έχει στραμμένη την προσοχή του στις εικόνες που εξελίσσονται γύρω του . Ένα smartphone μπορεί να βρίσκεται στο χέρι η σε κάποια τσέπη , όμως πρωταρχικά είναι μέσο επικοινωνίας . Κουδουνίζει και απαντάμε σε μία κλήση η όχι . Μια εικόνα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον εκείνη την στιγμή , θα αναγκάσει τον χρήστη να σηκώσει το smartphone , ακόμη χειρότερα να το βγάλει από κάποια τσέπη η τσάντα , να στρέψει το βλέμμα του ώστε να ανοίξει την εφαρμογή για φωτογραφίες , να σκοπευσει , να εστιάσει το smartphone ( εδώ τα πράγματα σηκώνουν λίγο νερό ) ....... και η σκηνή πήγε περίπατο .

Συνεχίζεται ....... θα πάμε στα πιο δύσκολα σιγά σιγά , η συμμετοχή όλων είναι καλοδεχούμενη , σε περίπτωση που θέλετε να ανεβάσετε εικόνες , καλό είναι να είναι τραβηγμένες με smartphone ώστε να έχουμε αντίστοιχο δείγμα .

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, soundou είπε

Iphone 11

64F50DD7-3E05-4EEA-B976-0EDBF24F550B.jpeg

Πολύ καλή και το κάδρο είναι προσεγμένο ! Η εστίαση έγινε στοχευμένη η αφέθηκε στην συσκευή . Ο λόγος που ρωτάω είναι αν δίνεται η δυνατότητα για πιο επιλεκτική εστίαση . Φυσικά με την λογική πως δεν γνωρίζω τις δυνατότητες τις συσκευής , ούτε τον τρόπο λειτουργίας της , όμως αν υπάρχει τέτοιο χαρακτηριστικό καλό είναι να γίνει γνωστό .

Επεξ/σία από babisskg
Δημοσ.

Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα με την εστίαση. Νομίζω έχει μπει θολούρα και σε λάθος σημεία. Με τα λίγα που ξέρω, δεν είμαι ειδικός

64F50DD7-3E05-4EEA-B976-0EDBF24F550B.jpeg.fee4d84fb73c58acb45d65a47b5d3ae8.jpeg

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, supermanbee είπε

Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα με την εστίαση. Νομίζω έχει μπει θολούρα και σε λάθος σημεία. Με τα λίγα που ξέρω, δεν είμαι ειδικός

64F50DD7-3E05-4EEA-B976-0EDBF24F550B.jpeg.fee4d84fb73c58acb45d65a47b5d3ae8.jpeg

Αυτός είναι και ο λόγος που ρώτησα , φαίνεται πως εστιάζει σε κάποιο σημείο , φυσικά λόγω απόστασης , όμως θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτή η εστίαση σε τέτοια απόσταση μπορεί να γίνει πιο επιλεκτική . Για την συγκεκριμένη συσκευή φυσικά .

Δημοσ.

Και αυτό το θέμα θα καταντήσει smartphone VS φωτογραφικές μηχανές και θα αρχίσουν οι μισοί να πλακώνονται με τους άλλους μισούς.

Στην ουσία, ένα smartphone και μια φωτογραφική για casual χρήση / διακοπές / εκτύπωση σε 18x15 ή κάτι τέτοιο κάνουν άριστα τη δουλειά τους και τα αποτελέσματα από τα σύγχρονα smartphones θα δώσουν καλή ποιότητα σε κάθε περίπτωση για να κρατήσουμε τις αναμνήσεις μας χωρίς να κάνουμε την τρίχα τριχιά.

Προσωπικά νομίζω πως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ smartphones & φωτογραφικών.

Προσωπικά έχω κάμποσες φωτογραφικές, φακούς κτλ… Day to Day έχω το κινητό μαζί μου και οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από αυτό. Καλλιτεχνικές ανησυχίες και «δύσκολες καταστάσεις» όπως αθλητικά γεγονότα, γάμοι, βαφτίσεις κτλ όπου χρειάζεται να έχεις εσύ τον έλεγχο του πράγματος εύκολα και άμεσα είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθήσεις να τραβήξεις με το smartphone.

Το δοκίμασα μάλιστα πρόσφατα σε βάφτιση φίλου όπου τράβηξα με Mirrorless μηχανή (νορμάλ τιμής) αλλά και με Smartphone (καλό), έτσι για την δοκιμή.

Τα smartphones είναι ξεκάθαρα πιο βολικά για καθημερινή χρήση και απλή αποτύπωση μιας τυχαίας στιγμής γιατί πολύ απλά τα έχουμε πάντα στην τσέπη μας.

Προσωπική μου άποψη ότι οι φωτογραφικές υπερέχουν ξεκάθαρα στο καδράρισμα και στο πως αποτυπώνουν το πραγματικό βάθος πεδίου.

• Like 5
Δημοσ.
11 ώρες πριν, ZauZ είπε

Και αυτό το θέμα θα καταντήσει smartphone VS φωτογραφικές μηχανές και θα αρχίσουν οι μισοί να πλακώνονται με τους άλλους μισούς.

Στην ουσία, ένα smartphone και μια φωτογραφική για casual χρήση / διακοπές / εκτύπωση σε 18x15 ή κάτι τέτοιο κάνουν άριστα τη δουλειά τους και τα αποτελέσματα από τα σύγχρονα smartphones θα δώσουν καλή ποιότητα σε κάθε περίπτωση για να κρατήσουμε τις αναμνήσεις μας χωρίς να κάνουμε την τρίχα τριχιά.

Προσωπικά νομίζω πως πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ smartphones & φωτογραφικών.

Προσωπικά έχω κάμποσες φωτογραφικές, φακούς κτλ… Day to Day έχω το κινητό μαζί μου και οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από αυτό. Καλλιτεχνικές ανησυχίες και «δύσκολες καταστάσεις» όπως αθλητικά γεγονότα, γάμοι, βαφτίσεις κτλ όπου χρειάζεται να έχεις εσύ τον έλεγχο του πράγματος εύκολα και άμεσα είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθήσεις να τραβήξεις με το smartphone.

Το δοκίμασα μάλιστα πρόσφατα σε βάφτιση φίλου όπου τράβηξα με Mirrorless μηχανή (νορμάλ τιμής) αλλά και με Smartphone (καλό), έτσι για την δοκιμή.

Τα smartphones είναι ξεκάθαρα πιο βολικά για καθημερινή χρήση και απλή αποτύπωση μιας τυχαίας στιγμής γιατί πολύ απλά τα έχουμε πάντα στην τσέπη μας.

Προσωπική μου άποψη ότι οι φωτογραφικές υπερέχουν ξεκάθαρα στο καδράρισμα και στο πως αποτυπώνουν το πραγματικό βάθος πεδίου.

Το θέμα είναι ξεκάθαρο δλδ πως να φωτογραφίσετε χρησιμοποιώντας ένα smartphone και τρόποι για να πετύχει κανείς αξιοπρεπή αποτελέσματα . Δεν τέθηκε θέμα σύγκρισης , ούτε και πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο εφόσον όλοι βάλουν χέρι με τις γνώσεις τους . Τυχόν συγκριτικές αναφορές έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με τον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού . Είναι χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αλλά και τρόπους για να τις ξεπεράσει . Πιστεύω πως θα βγει κάποιο όφελος για όλους . Αν έχετε βρει λοιπόν κάτι χρήσιμο σε επίπεδο χειρισμού δεν έχετε παρά να το καταθέσετε .

Το δύσκολο μέρος είναι πως τα μοντέλα smartphone σε κυκλοφορία είναι πάρα μα πάρα πολλά , με διαφορές στις δυνατότητες τους . 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...