GREGORYMO Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 5 ώρες πριν, kostasbm είπε γενικά ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας είναι απαράδεκτος... πριν δώσω το παράδειγμα να πω οτι νόμος λέει ότι δεν μπορεί να παίρνει 2 συνταξεις(σύνταξη γήρατος και συνταξη χηρειας) στο δια ταύτα...ζευγάρι συνταξιούχων παίρνει από 400 ευρώ ο καθένας(ΟΓΑ)...εν ζωή το ζευγάρι τακτοποιει τα πάγια έξοδα του με 800 ευρώ...όταν η χήρα κάνει αίτηση για σύνταξη χηρείας θα πάει για 3 χρόνια το 70% όπως έχει ειπωθεί και μετά το 25% .....όμως με το υπάρχον σύστημα κόβεται η σύνταξη γήρατος και σου δίνουν τη χηρείας ήτοι λιγότερο από 400 ευρώ(αυτό περισσότερο γίνεται σε όσους έχουν πληρώσει ανταποδοτικά για λιγότερα από 14 χρόνια.....γιαυτο το λόγο και δεν κάνουν αίτηση για σύνταξη χηρείας αρκετός κόσμος γιατί φοβούνται μήπως μετά από τα 3 χρόνια πάρουν αρκετά λιγότερα από ότι έπαιρναν ...... αν το ζευγάρι έχει πληρώσει για 20 και πάνω χρόνια κάτι θα πάρει η χήρα η ο χήρος το άδικο είναι ότι ο χήρος η χήρα έχει τα ίδια πάγια έξοδα.....όποτε καλύτερα να έδιναν εφάπαξ ένα ποσό ..50 - 100 ευρώ πάνω στη σύνταξη που ήδη παίρνουν.....αυτά από προσωπική εμπειρία ττης μητέρας μου που δεν έχει κάνει αίτηση.... μακάρι να τροποποιηθει ο νόμος και να τακτοποιηθεί αυτή η αδικία..... Νόμος κατρουγκαλου είναι αυτός
mindreader Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 12 ώρες πριν, geodimis είπε Η φορολογική δήλωση θανόντος το περασμένο έτος μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31/12 του τρέχοντος. Για τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν δυο περιπτώσεις: 1) αν η μητέρα σου έφυγε πριν την έκδοση των περυσινών εκκαθαριστικών, της έχει εκδοθεί ενφια για το 2022 και πιθανότατα δεν το έμαθες ποτέ όπως συνέβη με τον δικό μου πατέρα (έφυγε τελη Μαρτίου 2022). Αν μπεις σήμερα με το τάξις της μητέρας σου στο ΑΑΔΕ -παραδόξως του πατέρα μου έχει ανοίξει εδώ και λίγες μέρες- θα δεις τον ενφια του 2022 ως βεβαιωμένη οφειλή. 2) αν η μητέρα σου έφυγε μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών ενφια 2022 τότε πρέπει να δεις αν εξόφλησε όλο το ποσό. Αν όχι πάλι θα το δεις στις βεβαιωμένες οφειλές της στο σάιτ της ΑΑΔΕ. για τον ενφια του 2023 έπρεπε η μέχρι τις 12/4 να κάνουν τη δήλωση οι νόμιμοι κληρονόμοι των ακινήτων της -είτε εκ διαθήκης κληρονόμοι είτε εξ αδιαθέτου. σε κάθε περίπτωση μπορούν να κάνουν τη δήλωση αυτές τις μέρες καθώς οι δηλώσεις ίσως έχουν ανοίξει αφού το σκ που μας πέρασε βγήκαν τα εκκαθαριστικά. Αν υπαρχει διαθήκη της μητέρας σου αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί μπορούν να κάνουν κανονικά δήλωση ενφια οι νόμιμοι κληρονόμοι με την αιτιολογία άλλο ή εξ αδιαθέτου κληρονόμοι και όταν δημοσιευθεί η διαθήκη κάνουν τρόποποιητικη ενφια αλλάζοντας το παραπάνω πεδίο σε εκ διαθήκης ώστε να έχουν και το.μν αριθμό δημοσίευση μα που είναι υποχρεωτικός. H μητερα μου εφυγε, λιγες μερες, αφου ειχα πληρωσει ΕΝΦΙΑ για το 2022. Δηλαδη, βγηκαν εκκαθαριστικα Μαιο 2022, πληρωσα ενφια μητερας μια δυο μερες μετα την αναρτηση των περσινων εκκαθαριστικων, και μετα απο λιγες μερες την χασαμε. Δηλαδη, ειναι 'μερες' για τις οποιες μιλαμε. Θα βγει ενφια 2022 για τη μητερα μου αραγε; Και πως θα το γνωριζω, αφου εχει γινει καταργηση των κωδικων taxis απο περυσι;
The_Judas Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, mindreader είπε H μητερα μου εφυγε, λιγες μερες, αφου ειχα πληρωσει ΕΝΦΙΑ για το 2022. Δηλαδη, βγηκαν εκκαθαριστικα Μαιο 2022, πληρωσα ενφια μητερας μια δυο μερες μετα την αναρτηση των περσινων εκκαθαριστικων, και μετα απο λιγες μερες την χασαμε. Δηλαδη, ειναι 'μερες' για τις οποιες μιλαμε. Θα βγει ενφια 2022 για τη μητερα μου αραγε; Και πως θα το γνωριζω, αφου εχει γινει καταργηση των κωδικων taxis απο περυσι; Αυτά θα σου τα πει ο λογιστής και ο συμβολαιογράφος. Εμπειρικά ξέρω ότι εφόσον δεν υπάρχουν κωδικοί πλέον θα πρέπει να γίνει το Ε9 από τον λογιστή σου με τον παραδοσιακό τρόπο για τη μητέρα σου και μετά θα βγει ότι είναι να βγει για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια μπορεί και να αργήσει ως διαδικασία μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα κληρονομικά από συμβολαιογράφο. Επεξ/σία 4 Μαΐου 2023 από The_Judas 1
geodimis Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, mindreader είπε H μητερα μου εφυγε, λιγες μερες, αφου ειχα πληρωσει ΕΝΦΙΑ για το 2022. Δηλαδη, βγηκαν εκκαθαριστικα Μαιο 2022, πληρωσα ενφια μητερας μια δυο μερες μετα την αναρτηση των περσινων εκκαθαριστικων, και μετα απο λιγες μερες την χασαμε. Δηλαδη, ειναι 'μερες' για τις οποιες μιλαμε. Θα βγει ενφια 2022 για τη μητερα μου αραγε; Και πως θα το γνωριζω, αφου εχει γινει καταργηση των κωδικων taxis απο περυσι; Ενφια 2022 είπες ότι βγήκε και πλήρωσες σωστά; άρα πάει το 2022. για το 2023 προφανώς δεν βρήκε ενφια για τη μητέρα σου (το περασμένο σκ βγήκανε). Δοκίμασες τους κωδικούς της μητέρας σου; Του πατέρα μου για κάποιο περίεργο λόγο ανακάλυψα ότι ανοίξανε το Μάρτιο και ακόμα είναι ανοιχτοί. Μιλάω για aade.gr στο e9 δε κε αφήνει να δω κάτι. μέτρο βρήκα τυχαία την βεβαιωμένη οφειλή του ενφια 22 που βγήκε μετά το θάνατο του ώστε να την πληρώσω. 1 ώρα πριν, The_Judas είπε Αυτά θα σου τα πει ο λογιστής και ο συμβολαιογράφος. Εμπειρικά ξέρω ότι εφόσον δεν υπάρχουν κωδικοί πλέον θα πρέπει να γίνει το Ε9 από τον λογιστή σου με τον παραδοσιακό τρόπο για τη μητέρα σου και μετά θα βγει ότι είναι να βγει για τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια μπορεί και να αργήσει ως διαδικασία μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα κληρονομικά από συμβολαιογράφο. Έχοντας φρέσκια την εμπειρία η δήλωση για λογαριασμό θανόντος δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί αυτοπροσώπως από αλλά μπορείς ένας κληρονόμος -ή ο λογιστής- μέσω ΑΑΔΕ να υποβάλει τη δήλωση για λογαριασμό του θανόντος (υπάρχει επιλογή στα αιτήματα «για άλλο φορολογούμενο») ως σκαναρισμένο χειρόγραφο. Εκτος αυτού τα κληρονομικά δεν ξεκαθαρίζουν απο συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος είναι αυτός που κάνει τα συμβόλαια για να έρθουν στο όνομα των κληρονόμων τυχόν ακίνητα. το ξεκαθάρισμα γίνεται φορολογικά μετά την τελευταία δήλωση του θανόντος και την υποβολή φόρου κληρονομιάς αν είναι απαραίτητο απο τους κληρονόμους. 1
The_Judas Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, geodimis είπε Ενφια 2022 είπες ότι βγήκε και πλήρωσες σωστά; άρα πάει το 2022. για το 2023 προφανώς δεν βρήκε ενφια για τη μητέρα σου (το περασμένο σκ βγήκανε). Δοκίμασες τους κωδικούς της μητέρας σου; Του πατέρα μου για κάποιο περίεργο λόγο ανακάλυψα ότι ανοίξανε το Μάρτιο και ακόμα είναι ανοιχτοί. Μιλάω για aade.gr στο e9 δε κε αφήνει να δω κάτι. μέτρο βρήκα τυχαία την βεβαιωμένη οφειλή του ενφια 22 που βγήκε μετά το θάνατο του ώστε να την πληρώσω. Έχοντας φρέσκια την εμπειρία η δήλωση για λογαριασμό θανόντος δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί αυτοπροσώπως από αλλά μπορείς ένας κληρονόμος -ή ο λογιστής- μέσω ΑΑΔΕ να υποβάλει τη δήλωση για λογαριασμό του θανόντος (υπάρχει επιλογή στα αιτήματα «για άλλο φορολογούμενο») ως σκαναρισμένο χειρόγραφο. Εκτος αυτού τα κληρονομικά δεν ξεκαθαρίζουν απο συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος είναι αυτός που κάνει τα συμβόλαια για να έρθουν στο όνομα των κληρονόμων τυχόν ακίνητα. το ξεκαθάρισμα γίνεται φορολογικά μετά την τελευταία δήλωση του θανόντος και την υποβολή φόρου κληρονομιάς αν είναι απαραίτητο απο τους κληρονόμους. Για να γινει το ε9 πρεπει να εχουν ξεκαθαρισει τα ποσοστα. Ο λογιστης δηλωνει οτι του πει ο συμβολαιογραφος δεν παρεμβαινει στα κληρονομικα αυθαιρετα να ορισει οτι θελει αυτος. Την δηλωση φορου κληρονομιας εμενα η συμβολαιογραφος μου την εστειλε ετοιμη για να την υποβαλω. Επεξ/σία 4 Μαΐου 2023 από The_Judas
geodimis Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, The_Judas είπε Για να γινει το ε9 πρεπει να εχουν ξεκαθαρισει τα ποσοστα. Ο λογιστης δηλωνει οτι του πει ο συμβολαιογραφος δεν παρεμβαινει στα κληρονομικα αυθαιρετα να ορισει οτι θελει αυτος. Την δηλωση φορου κληρονομιας εμενα η συμβολαιογραφος μου την εστειλε ετοιμη για να την υποβαλω. Αυτά ισχύουν όταν είναι ξεκάθαρα τα κληρονομικά πριν τη δήλωση. στη δίκη μου περίπτωση που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη δεν μπήκαμε στη λογική να δηλώσουμε όλοι οι Χ κληρονόμοι τα ακίνητα να βγουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και μετά τη διαθήκη να κάνουμε τροποποιητικές για να φαίνονται τα ακίνητα μόνο στους Ψ. Τώρα τα περί συμβολαιογράφου με έτοιμη τη δήλωση φόρου κληρονομιάς ενώ αφορά καθαρά φορολογικό θέμα οκ προσωπικά δεν το συμμερίζομαι.
GREGORYMO Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 25 λεπτά πριν, geodimis είπε Αυτά ισχύουν όταν είναι ξεκάθαρα τα κληρονομικά πριν τη δήλωση. στη δίκη μου περίπτωση που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη δεν μπήκαμε στη λογική να δηλώσουμε όλοι οι Χ κληρονόμοι τα ακίνητα να βγουν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και μετά τη διαθήκη να κάνουμε τροποποιητικές για να φαίνονται τα ακίνητα μόνο στους Ψ. Τώρα τα περί συμβολαιογράφου με έτοιμη τη δήλωση φόρου κληρονομιάς ενώ αφορά καθαρά φορολογικό θέμα οκ προσωπικά δεν το συμμερίζομαι. Από την 1' ημέρα θάνατου και μέχρι την δημοσίευση διαθήκης, τα ακίνητα δεν είναι στον 'αέρα'. Είναι εξ αδιαιρέτου σε όλους με βάση το κληρονομικό δικαίωμα τους 1
mindreader Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 geodimis, δεν ξερω ακομη, τυχαινει αυτες τις μερες να λειπει κι ο λογιστης εξωτερικο, αν το συστημα θα βγαλει ενφια για το 2023. Μαλλον καπου μπερδευομαι με το εισοδημα. Αν και με αυτους, ποτε δεν μπορεις να ξερεις. Για εισοδημα, εφοσον η μητερα μου εζησε ως περυσι το Μαιο, προφανως και φετος θα γινει δηλωση Ε1. Ομως ο ΕΝΦΙΑ που πληρωνουμε καθε χρονο, αφορα τον τρεχοντα χρονο, σωστα; Δεν αφορα, οπως με το εισοδημα, το προηγουμενο ετος. Καλα δεν τα λεω; Αν ειναι ετσι, τοτε, με βαση τη λογικη -αν και ειπαμε, στην Ελλαδα για ολα να εισαι ετοιμος, δεν θα πρεπει να βγει ΕΝΦΙΑ για τη μητερα μου, ετους 2023. --- Παρεπιπτοντως, στο συστημα, αναμενομενο, οταν παω να συνδεθω με κωδικους της μητερας, δειχνει
geodimis Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 Δημοσ. 4 Μαΐου 2023 3 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Από την 1' ημέρα θάνατου και μέχρι την δημοσίευση διαθήκης, τα ακίνητα δεν είναι στον 'αέρα'. Είναι εξ αδιαιρέτου σε όλους με βάση το κληρονομικό δικαίωμα τους Προφανώς αλλά δε θα κατηγορηθεί κανείς αν τα δηλώσει 2 μήνες πριν τη διαθήκη στους «μελλοντικούς» κατόχους. αυτο έγραψα είναι λύση ανάγκης που την πρότεινε ανεπίσημα η ίδια η Δ ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. 2 ώρες πριν, mindreader είπε geodimis, δεν ξερω ακομη, τυχαινει αυτες τις μερες να λειπει κι ο λογιστης εξωτερικο, αν το συστημα θα βγαλει ενφια για το 2023. Μαλλον καπου μπερδευομαι με το εισοδημα. Αν και με αυτους, ποτε δεν μπορεις να ξερεις. Για εισοδημα, εφοσον η μητερα μου εζησε ως περυσι το Μαιο, προφανως και φετος θα γινει δηλωση Ε1. Ομως ο ΕΝΦΙΑ που πληρωνουμε καθε χρονο, αφορα τον τρεχοντα χρονο, σωστα; Δεν αφορα, οπως με το εισοδημα, το προηγουμενο ετος. Καλα δεν τα λεω; Αν ειναι ετσι, τοτε, με βαση τη λογικη -αν και ειπαμε, στην Ελλαδα για ολα να εισαι ετοιμος, δεν θα πρεπει να βγει ΕΝΦΙΑ για τη μητερα μου, ετους 2023. --- Παρεπιπτοντως, στο συστημα, αναμενομενο, οταν παω να συνδεθω με κωδικους της μητερας, δειχνει Όχι ΕΝΦΙΑ δεν θα βγει. το σφάλμα στο βγάζει και στο σάιτ της ΑΑΔΕ; Έμενα είναι το μόνο που δέχεται κωδικούς του θανόντος πατέρα μου, όλα τα αλλά Ε9, taxis κλπ βγάζουν το ίδιο ή παρόμοιο μήνυμα με εσένα. ετσι κατάφερα να δω τη βεβαιωμένη πλέον όφειλα του ενφια 2022 όπως έγραψα παραπάνω. 1
geodimis Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 10 ώρες πριν, geodimis είπε Έμενα είναι το μόνο που δέχεται κωδικούς του θανόντος πατέρα μου, όλα τα αλλά Ε9, taxis κλπ βγάζουν το ίδιο ή παρόμοιο μήνυμα με εσένα. Γράψε λάθος, μόνο στο gsis.gr επιτρέπει να μπω με τους κωδικούς του θανόντος πατέρα μου.
mindreader Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 9 ώρες πριν, geodimis είπε Γράψε λάθος, μόνο στο gsis.gr επιτρέπει να μπω με τους κωδικούς του θανόντος πατέρα μου. Τα λινκ στο gsis, εδω και πολυ καιρο, παραπεμπουν στα αντιστοιχα της aade. Πηγα να μπω στον ενφια απο εκει, με πηγε στο site της ααδε. 20 ώρες πριν, geodimis είπε Όχι ΕΝΦΙΑ δεν θα βγει. Ανακουφιση!
mezger Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ απλός, μη μπερδεύεστε: χρεώνεται για ότι έχει κανείς την 1/1 του έτους αναφοράς. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ του 2023 βγήκε για τα ακίνητα που είχε κανείς την 1/1/2023. Αν κάποιος ζούσε την 1/1/2023, χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ 2023. Αν δεν ζούσε την 1/1/2023, δεν χρεώθηκε. That's that. Επεξ/σία 5 Μαΐου 2023 από mezger 1
mindreader Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, mezger είπε Ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ απλός, μη μπερδεύεστε: χρεώνεται για ότι έχει κανείς την 1/1 του έτους αναφοράς. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ του 2023 βγήκε για τα ακίνητα που είχε κανείς την 1/1/2023. Αν κάποιος ζούσε την 1/1/2023, χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ 2023. Αν δεν ζούσε την 1/1/2023, δεν χρεώθηκε. That's that. Η απολυτη διευκρινηση!
geodimis Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 Δημοσ. 5 Μαΐου 2023 2 ώρες πριν, mindreader είπε Τα λινκ στο gsis, εδω και πολυ καιρο, παραπεμπουν στα αντιστοιχα της aade. Πηγα να μπω στον ενφια απο εκει, με πηγε στο site της ααδε. Κι όμως αν κανείς το login ενώ είσαι στο gsis κάπου για πολίτες που λέει σε βάζει κανονικά ενώ σε κάνει redirect στο aade1. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να μπω με τους κωδικούς του πατέρα μου. στην εφαρμογή του Ε9 έτσι κι αλλιώς δεν μπαίνεις απο πουθενά αλλά δε χρειάζεται αφού ο θάνατος της μητέρας είναι εντός του 2022. 1
airtrelomike13 Δημοσ. 7 Μαΐου 2023 Δημοσ. 7 Μαΐου 2023 Στις 3/5/2023 στις 10:06 ΜΜ, kostasbm είπε πριν δώσω το παράδειγμα να πω οτι νόμος λέει ότι δεν μπορεί να παίρνει 2 συνταξεις(σύνταξη γήρατος και συνταξη χηρειας) Δεν ισχύει αυτό που λες. Η θεία μου νυν συνταξιούχος πρωην ιδιωτική υπαλληλος ΙΚΑ και χήρα συνταξιούχου δημοσίου παίρνει τη δικής της σύνταξη γήρατος από το ΙΚΑ και σύνταξη χηρείας δημοσίου. Αυτό που λες ισχύει μόνο στον ΟΓΑ. Το μόνο που φοβάται η θεία μου όπως όλες οι χήρες είναι αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος τσακλογλου πόσο πατο κάτω θα φτάσουν οι χηρείας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα