GREGORYMO Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 Στις 14/9/2022 στις 10:56 ΠΜ, The_Judas είπε Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας και σύνταξη αναπηρίας. Υπάρχει ενδεχόμενο να κοπεί κάποια από τις συντάξεις στο μέλλον ή δεν σχετίζεται η αναπηρίας με την βασική; Η σύνταξη αναπηρίας είναι με 'ένσημα' ? 15 ώρες πριν, spocky είπε Μιας και βγηκαν τα τελη κυκλοφοριας σημερα για το 2023, ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις το παρακατω: Το αυτοκινητο του θανοντος πατερα μου δεν φαινεται ακομα να εχει αλλαξει καποια κυριοτητα. Επισης ακομα δεν εχει γινει ακομα η δικασιμος για την διαθηκη (στην οποια δεν ελεγε κατι για το αυτοκινητο). Σημερα μπηκα στο mycar και μου βγαζει αυτο: Δεν καταλαβαινω τι εννοει. Πρεπει να μπει γινει κατι με την αλλαγη του ΑΦΜ που εχει προσβαση στα τελη? Το αιτημα θα γινει απο το ΑΦΜ της μητερας μου (συζυγου). Εχει αντιμετωπισει κανεις παρομοιο προβλημα? Αφού δεν υπάρχει διαθήκη, το αυτοκίνητο πάει εξ αδιαιρέτου στην σύζυγο και τα παιδιά με τα ανάλογα ποσοστά. Προφανές, δεν είναι?
geodimis Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 45 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Αφού δεν υπάρχει διαθήκη, το αυτοκίνητο πάει εξ αδιαιρέτου στην σύζυγο και τα παιδιά με τα ανάλογα ποσοστά. Προφανές, δεν είναι? Για το κράτος όχι δεν είναι προφανές αν δεν κλείσει ο ΑΦΜ του θανόντος, δημοσιευθεί η διαθήκη και υποβληθεί δήλωση φόρου κληρονομιάς (έστω και μηδενικού). 1
GREGORYMO Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 3 λεπτά πριν, geodimis είπε Για το κράτος όχι δεν είναι προφανές αν δεν κλείσει ο ΑΦΜ του θανόντος, δημοσιευθεί η διαθήκη και υποβληθεί δήλωση φόρου κληρονομιάς (έστω και μηδενικού). Διαθήκη μπορεί να μην δημοσιεύτει αν δεν υπάρχει. Δήλωση φόρου κληρονομιάς πρέπει να γίνει
The_Judas Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Η σύνταξη αναπηρίας είναι με 'ένσημα' ? Οχι δεν έχει ένσημα, έχει 90% αναπηρία. Η κανονικη σύνταξη είναι χηρείας.
airtrelomike13 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 Το παράλογο που κάνει το Ελληνικό κράτος με τις συντάξεις χηρείας, είναι πάντως εξωπραγματικό. Δίνει για 3 χρόνια το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά από 3 χρόνια αν ο χήρος/α εργάζεται ή παίρνει δική του σύνταξη , η σύνταξη περιορίζεται στο 50%, ήτοι στο 35% της αρχικής. Βγάζει ένα νόμο τέλος του 2021, που αναφέρει ότι αν κάποιος παίρνει και σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας, θα κόβεται η εθνική σύνταξη στη σύνταξη χηρείας, χωρίς να αναφέρει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο των 360 ευρώ Είναι που είναι ψίχουλα οι συντάξεις χηρείας, πανε να τις εξαφανίσουν. Μπανανία 2
GREGORYMO Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 27 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε Το παράλογο που κάνει το Ελληνικό κράτος με τις συντάξεις χηρείας, είναι πάντως εξωπραγματικό. Δίνει για 3 χρόνια το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά από 3 χρόνια αν ο χήρος/α εργάζεται ή παίρνει δική του σύνταξη , η σύνταξη περιορίζεται στο 50%, ήτοι στο 35% της αρχικής. Βγάζει ένα νόμο τέλος του 2021, που αναφέρει ότι αν κάποιος παίρνει και σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας, θα κόβεται η εθνική σύνταξη στη σύνταξη χηρείας, χωρίς να αναφέρει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο των 360 ευρώ Είναι που είναι ψίχουλα οι συντάξεις χηρείας, πανε να τις εξαφανίσουν. Μπανανία Αυτός ο νόμος του 2021, είναι σωτήριος. Γιατί ήρθε να διορθώσει τον νόμο κατρουγκαλου του 2016, που έδινε από την 1' ημέρα στην σύνταξη χηρείας το 50%, έχεις δεν έχεις δικιά σου !!!
airtrelomike13 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2023 3 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Αυτός ο νόμος του 2021, είναι σωτήριος. Γιατί ήρθε να διορθώσει τον νόμο κατρουγκαλου του 2016, που έδινε από την 1' ημέρα στην σύνταξη χηρείας το 50%, έχεις δεν έχεις δικιά σου !!! μπερδευεσαι. Ο νόμος κατρούγκαλου είχε διορθωθεί από το νόμο Βρουτση. Ο Βρούτσης το έκανε 70% για 3 χρόνια και μετά τη τριετία αν κάποιος εργαζεται ή συνταξιοδοτειται θα παίρνει το 50% , δηλαδή το 35% της αρχικής. Δηλαδη αν ο θανων πριν απεβιωσει επαιρνε 1200 ευρω συνταξη, η χηρα με το 70% θα επαιρνε 840 για 3 χρόνια. Μετά τα 3 χρόνια αν η χήρα εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα πάρει το 50% δηλαδη 420. ΑΝ όμως πάρει δική της σύνταξη, αυτό θα μειωθεί εκ νέου κατά το νόμο Τσακλογλου που δεν διευκρινίζει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο των 360 ευρώ.
GREGORYMO Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 8 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε μπερδευεσαι. Ο νόμος κατρούγκαλου είχε διορθωθεί από το νόμο Βρουτση. Ο Βρούτσης το έκανε 70% για 3 χρόνια και μετά τη τριετία αν κάποιος εργαζεται ή συνταξιοδοτειται θα παίρνει το 50% , δηλαδή το 35% της αρχικής. Δηλαδη αν ο θανων πριν απεβιωσει επαιρνε 1200 ευρω συνταξη, η χηρα με το 70% θα επαιρνε 840 για 3 χρόνια. Μετά τα 3 χρόνια αν η χήρα εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα πάρει το 50% δηλαδη 420. ΑΝ όμως πάρει δική της σύνταξη, αυτό θα μειωθεί εκ νέου κατά το νόμο Τσακλογλου που δεν διευκρινίζει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο των 360 ευρώ. Ακριβώς. Ο νόμος κατρουγκαλου είχε διωρθωθει από τον νόμο βρουτση. Τι έλεγε ο νόμος κατρουγκαλου? Η χήρα (που δεν έχει δική της σύνταξη), θα παίρνει από την 1' ημέρα το 50% της σύνταξης του συζύγου και τίποτα άλλο. Διαφωνείς ? 8 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε μπερδευεσαι. Ο νόμος κατρούγκαλου είχε διορθωθεί από το νόμο Βρουτση. Ο Βρούτσης το έκανε 70% για 3 χρόνια και μετά τη τριετία αν κάποιος εργαζεται ή συνταξιοδοτειται θα παίρνει το 50% , δηλαδή το 35% της αρχικής. Δηλαδη αν ο θανων πριν απεβιωσει επαιρνε 1200 ευρω συνταξη, η χηρα με το 70% θα επαιρνε 840 για 3 χρόνια. Μετά τα 3 χρόνια αν η χήρα εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα πάρει το 50% δηλαδη 420. ΑΝ όμως πάρει δική της σύνταξη, αυτό θα μειωθεί εκ νέου κατά το νόμο Τσακλογλου που δεν διευκρινίζει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο των 360 ευρώ. Πώς μπερδευομαι αφού έρχεσαι στα λόγια μου !!!! Γράφεις: ο νόμος κατρουγκαλου είχε διορθώσει από τον νόμο βρουτση. Και εγώ, αυτό λέω: Ο νόμος κατρουγκαλου είχε διωρθωθει από το νόμο βρουτση!!!!!!!
airtrelomike13 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 4 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Ακριβώς. Ο νόμος κατρουγκαλου είχε διωρθωθει από τον νόμο βρουτση. Τι έλεγε ο νόμος κατρουγκαλου? Η χήρα (που δεν έχει δική της σύνταξη), θα παίρνει από την 1' ημέρα το 50% της σύνταξης του συζύγου και τίποτα άλλο. Διαφωνείς ? Πώς μπερδευομαι αφού έρχεσαι στα λόγια μου !!!! Γράφεις: ο νόμος κατρουγκαλου είχε διορθώσει από τον νόμο βρουτση. Και εγώ, αυτό λέω: Ο νόμος κατρουγκαλου είχε διωρθωθει από το νόμο βρουτση!!!!!!! Σωστά τα λες και έτσι ακριβώς είναι αλλά τώρα αυτό το καλό που έκαναν τον πήραν πίσω. Χωρίς να διευκρινίζουν αν μια χήρα παίρνει τη δικής της σύνταξης γήρατος, αν η σύνταξη χηρείας θα πέσει κάτω από 360 ευρώ καθαρά. Τέλος του 2021 πέρασαν νόμο από τη Βουλή για τις συντάξεις χηρείας το οποίο έλεγε ότι αν μια χήρα παίρνει δική της σύνταξη γήρατος τότε θα την παίρνει στο 50 της εκατό ( μετά τη τριετία) και θα της κόβεται η εθνική. Χωρίς να διευκρινίζει αν μια σύνταξη χηρείας μπορει να πέσει κάτω από 360 ευρώ. Όπως το παράδειγμα που ανέφερα: Ο θανών όσο ήταν εν ζωη έπαιρνε σύνταξη 1200. Απεβίωσε και η χήρα σύζυγος του για τρία χρόνια θα παίρνει το 70% δηλαδή 840 ευρώ. Μετά τα τρία χρόνια αν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα παίρνει το 50% της σύνταξης χηρειασ δηλαδή 420 ευρώ. Αν η χήρα αποφασίσει να πάρει δική της σύνταξη γήρατος, τότε θα της κοπεί από τα 420 ευρώ από την εθνική σύνταξη χηρείας. Συνεπώς, δεν διευκρινίζει αν θα ισχύει το κατώτατο όριο σύνταξη χηρείας 360 ευρώ
mindreader Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 Αυτο, ΔΕΝ το καταλαβαινω: "Μετά τα τρία χρόνια αν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα παίρνει το 50% της σύνταξης χηρειας δηλαδή 420 ευρώ. Αν η χήρα αποφασίσει να πάρει δική της σύνταξη γήρατος, τότε θα της κοπεί από τα 420 ευρώ από την εθνική σύνταξη χηρείας." Αφου λες οτι παιρνει συνταξη η χηρα, και στην 1η περιπτωση και στην 2η. Δεν καταλαβαινω.
airtrelomike13 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2023 1 ώρα πριν, mindreader είπε Αυτο, ΔΕΝ το καταλαβαινω: "Μετά τα τρία χρόνια αν εργάζεται ή συνταξιοδοτείται θα παίρνει το 50% της σύνταξης χηρειας δηλαδή 420 ευρώ. Αν η χήρα αποφασίσει να πάρει δική της σύνταξη γήρατος, τότε θα της κοπεί από τα 420 ευρώ από την εθνική σύνταξη χηρείας." Αφου λες οτι παιρνει συνταξη η χηρα, και στην 1η περιπτωση και στην 2η. Δεν καταλαβαινω. Θα σου εξηγήσω. Υπάρχει μια διαφοροποίηση για τους θανάτους πριν την 12.5.2016 και μετά από αυτή την ημερομηνία. Όσες συντάξεις χηρείας είναι πριν την ημερομηνία αυτή δεν έχουν πρόβλημα. Όσες είναι μετά έχουν με την εγκύκλιο τσακλογλου. Γιατί για τρία χρόνια οι χήρες θα παίρνουν το 70% της ανταποδοτικά σύνταξης και μετά αν παίρνουν δική τους σύνταξη θα παίρνουν το 50% της ανταποδοτικης σύνταξης χηρειασ. Συνεπώς , είναι χαμενες αν δεν εφαρμοστεί τουλάχιστον το κατώτατο όριο σύνταξη χηρείας. Πριν λίγο μίλησα με εργατολογο και μου είπε ότι η εγκύκλιος τσακλογλου πάγωσε προς το παρόν εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αντιδράσεων και λόγω ότι έχουν προσφύγει κάποιοι στο συμβούλιο της επικρατείας 1
mindreader Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2023 Οταν πεθανει ο ανθρωπος που επαιρνε τη συνταξη του αλλα και ειχε γινει μεταβιβαση συνταξη και επαιρνε και απο τον/την συζυγο, εκτος απο την απαιτουμενη διαδικασια στον εφκα για διακοπη της συνταξης του/της, πρεπει να γινει και καποια επιπλεον ενεργεια για την συνταξη του/της συζυγου που λαμβανε; Δεν ξερω κατα ποσο εχει αυτοματοποιηθει αυτο, γι'αυτο ρωταω. Πχ ακομη και για την κυρια συνταξη θανοντος, στο καταστημα εφκα μου εκαναν την διαδικασια για την διακοπη της κυριας συνταξης, αλλα για την διακοπη της επικουρικης συνταξης δεν το εκαναν! Επρεπε εγω (το παιδι τους), να στειλω με mail τα ιδια χαρτια σε ενα mail που μου ειπαν!!!! Αρα γι'αυτο 'φοβαμαι', οτι αν αυτοι δεν αναλαμβανουν για την επικουρικη του θανοντος, θα ενεργησουν για την μεταβιβαζομενη συνταξη; Γνωριζει κανεις;
mindreader Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Η φορολογικη δηλωση για την μητερα μου που χασαμε περυσι, θα γινει κατα το καλοκαιρι, με τον λογιστη. Οταν εχει κλεισει η περιοδος για εμπροθεσμη υποβολη δηλωσεων, νομιζω ετσι μου ειπε. Με τον ενφια ομως τι γινεται; Επισης θα πληρωσει για περυσι, οπως και με τον φορο εισοδηματος;
geodimis Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 23 λεπτά πριν, mindreader είπε Η φορολογικη δηλωση για την μητερα μου που χασαμε περυσι, θα γινει κατα το καλοκαιρι, με τον λογιστη. Οταν εχει κλεισει η περιοδος για εμπροθεσμη υποβολη δηλωσεων, νομιζω ετσι μου ειπε. Με τον ενφια ομως τι γινεται; Επισης θα πληρωσει για περυσι, οπως και με τον φορο εισοδηματος; Η φορολογική δήλωση θανόντος το περασμένο έτος μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31/12 του τρέχοντος. Για τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν δυο περιπτώσεις: 1) αν η μητέρα σου έφυγε πριν την έκδοση των περυσινών εκκαθαριστικών, της έχει εκδοθεί ενφια για το 2022 και πιθανότατα δεν το έμαθες ποτέ όπως συνέβη με τον δικό μου πατέρα (έφυγε τελη Μαρτίου 2022). Αν μπεις σήμερα με το τάξις της μητέρας σου στο ΑΑΔΕ -παραδόξως του πατέρα μου έχει ανοίξει εδώ και λίγες μέρες- θα δεις τον ενφια του 2022 ως βεβαιωμένη οφειλή. 2) αν η μητέρα σου έφυγε μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών ενφια 2022 τότε πρέπει να δεις αν εξόφλησε όλο το ποσό. Αν όχι πάλι θα το δεις στις βεβαιωμένες οφειλές της στο σάιτ της ΑΑΔΕ. για τον ενφια του 2023 έπρεπε η μέχρι τις 12/4 να κάνουν τη δήλωση οι νόμιμοι κληρονόμοι των ακινήτων της -είτε εκ διαθήκης κληρονόμοι είτε εξ αδιαθέτου. σε κάθε περίπτωση μπορούν να κάνουν τη δήλωση αυτές τις μέρες καθώς οι δηλώσεις ίσως έχουν ανοίξει αφού το σκ που μας πέρασε βγήκαν τα εκκαθαριστικά. Αν υπαρχει διαθήκη της μητέρας σου αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί μπορούν να κάνουν κανονικά δήλωση ενφια οι νόμιμοι κληρονόμοι με την αιτιολογία άλλο ή εξ αδιαθέτου κληρονόμοι και όταν δημοσιευθεί η διαθήκη κάνουν τρόποποιητικη ενφια αλλάζοντας το παραπάνω πεδίο σε εκ διαθήκης ώστε να έχουν και το.μν αριθμό δημοσίευση μα που είναι υποχρεωτικός. 1
kostasbm Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Δημοσ. 3 Μαΐου 2023 Στις 3/1/2023 στις 2:19 ΜΜ, airtrelomike13 είπε Θα σου εξηγήσω. Υπάρχει μια διαφοροποίηση για τους θανάτους πριν την 12.5.2016 και μετά από αυτή την ημερομηνία. Όσες συντάξεις χηρείας είναι πριν την ημερομηνία αυτή δεν έχουν πρόβλημα. Όσες είναι μετά έχουν με την εγκύκλιο τσακλογλου. Γιατί για τρία χρόνια οι χήρες θα παίρνουν το 70% της ανταποδοτικά σύνταξης και μετά αν παίρνουν δική τους σύνταξη θα παίρνουν το 50% της ανταποδοτικης σύνταξης χηρειασ. Συνεπώς , είναι χαμενες αν δεν εφαρμοστεί τουλάχιστον το κατώτατο όριο σύνταξη χηρείας. Πριν λίγο μίλησα με εργατολογο και μου είπε ότι η εγκύκλιος τσακλογλου πάγωσε προς το παρόν εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί λόγω αντιδράσεων και λόγω ότι έχουν προσφύγει κάποιοι στο συμβούλιο της επικρατείας γενικά ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας είναι απαράδεκτος... πριν δώσω το παράδειγμα να πω οτι νόμος λέει ότι δεν μπορεί να παίρνει 2 συνταξεις(σύνταξη γήρατος και συνταξη χηρειας) στο δια ταύτα...ζευγάρι συνταξιούχων παίρνει από 400 ευρώ ο καθένας(ΟΓΑ)...εν ζωή το ζευγάρι τακτοποιει τα πάγια έξοδα του με 800 ευρώ...όταν η χήρα κάνει αίτηση για σύνταξη χηρείας θα πάει για 3 χρόνια το 70% όπως έχει ειπωθεί και μετά το 25% .....όμως με το υπάρχον σύστημα κόβεται η σύνταξη γήρατος και σου δίνουν τη χηρείας ήτοι λιγότερο από 400 ευρώ(αυτό περισσότερο γίνεται σε όσους έχουν πληρώσει ανταποδοτικά για λιγότερα από 14 χρόνια.....γιαυτο το λόγο και δεν κάνουν αίτηση για σύνταξη χηρείας αρκετός κόσμος γιατί φοβούνται μήπως μετά από τα 3 χρόνια πάρουν αρκετά λιγότερα από ότι έπαιρναν ...... αν το ζευγάρι έχει πληρώσει για 20 και πάνω χρόνια κάτι θα πάρει η χήρα η ο χήρος το άδικο είναι ότι ο χήρος η χήρα έχει τα ίδια πάγια έξοδα.....όποτε καλύτερα να έδιναν εφάπαξ ένα ποσό ..50 - 100 ευρώ πάνω στη σύνταξη που ήδη παίρνουν.....αυτά από προσωπική εμπειρία ττης μητέρας μου που δεν έχει κάνει αίτηση.... μακάρι να τροποποιηθει ο νόμος και να τακτοποιηθεί αυτή η αδικία.....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα