Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν βλεπω καποιο λογο να ασχοληθω, να την κανω. Εννοω τα περι βεβαιωσης φορου κληρονομιας μεσω gov. Ας χασω τα λιγα ευρω της επιστροφης της cosmote.

• Απαντ. 133
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mindreader είπε

Δεν βλεπω καποιο λογο να ασχοληθω, να την κανω. Εννοω τα περι βεβαιωσης φορου κληρονομιας μεσω gov. Ας χασω τα λιγα ευρω της επιστροφης της cosmote.

Η διαδικασία που ανέφερα δεν είναι για τη βεβαίωση που σου ζητάει η Cosmote, είναι για τη διαδικασία να εκδοθεί και στη συνέχεια να εξοφληθεί τυχόν φόρος κληρονομιάς.

Εφόσον έχεις πληρώσει φόρο κληρονομίας πήγαινε τους απλά ένα αποδεικτικό πληρωμής  -από το taxis ίσως βεβαιωμένες οφειλές ή κάτι σχετικό-. Γιατί να τους τα χαρίσεις;

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, geodimis είπε

Η διαδικασία που ανέφερα δεν είναι για τη βεβαίωση που σου ζητάει η Cosmote, είναι για τη διαδικασία να εκδοθεί και στη συνέχεια να εξοφληθεί τυχόν φόρος κληρονομιάς.

Εφόσον έχεις πληρώσει φόρο κληρονομίας πήγαινε τους απλά ένα αποδεικτικό πληρωμής  -από το taxis ίσως βεβαιωμένες οφειλές ή κάτι σχετικό-. Γιατί να τους τα χαρίσεις;

Τι εννοουμε 'φορο κληρονομιας';

Ε1 της εκανα, Ενφια πληρωσε, συμβολαια εχουμε, κτηματολογιο τακτοποιηθηκε. Τι αλλο;
Γιατι να μπλεξω με 'κληρονομιες' απο το πουθενα;
Am I missing something?

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, mindreader είπε

Τι εννοουμε 'φορο κληρονομιας';

Ε1 της εκανα, Ενφια πληρωσε, συμβολαια εχουμε, κτηματολογιο τακτοποιηθηκε. Τι αλλο;
Γιατι να μπλεξω με 'κληρονομιες' απο το πουθενα;
Am I missing something?

Ρε συ φόρος κληρονομιάς προκύπτει αν έμεινε κάτι στο όνομα του θανόντος και περιέρχεται στους κληρονόμους οπότε πρέπει να βάλεις "νταβατζή" το κράτος (για μία αξία περιουσίας και άνω) για να σου πάρει την "προμήθεια".

Εφόσον ο θανών δεν είχε τίποτα προς διευθέτηση, όχι δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς.

Επίσης το θέμα αυτό δεν αφορά -τυπικά τουλάχιστον- το λογιστή που κλείνει τα φορολογικά του θανόντος αλλά σίγουρα θα έπρεπε να στο επισημάνει.

• Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, geodimis είπε

Ρε συ φόρος κληρονομιάς προκύπτει αν έμεινε κάτι στο όνομα του θανόντος και περιέρχεται στους κληρονόμους οπότε πρέπει να βάλεις "νταβατζή" το κράτος (για μία αξία περιουσίας και άνω) για να σου πάρει την "προμήθεια".

Εφόσον ο θανών δεν είχε τίποτα προς διευθέτηση, όχι δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς.

Επίσης το θέμα αυτό δεν αφορά -τυπικά τουλάχιστον- το λογιστή που κλείνει τα φορολογικά του θανόντος αλλά σίγουρα θα έπρεπε να στο επισημάνει.

Α, να σαι καλα για τη διευκρινηση. Αρα καλα το λεω, οτι δεν μας αφορα. Και αυτο ειναι το πιο σημαντικο!

:)

Αρα τι μου ειπαν εκει στην cosmote; Οταν ειπα στο helpdesk (χωρις να ξερω ακριβως περι κληρονομιας), οτι εχω 'δηλωση για μη υπαρξη διαθηκης', επεμενε (προφανως διαβαζε χαρτια/οθονη), οτι οχι, πρεπει να υπαρχει 'δηλωση για φορο κληρονομιας'.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mindreader είπε

Α, να σαι καλα για τη διευκρινηση. Αρα καλα το λεω, οτι δεν μας αφορα. Και αυτο ειναι το πιο σημαντικο!

:)

Αρα τι μου ειπαν εκει στην cosmote; Οταν ειπα στο helpdesk (χωρις να ξερω ακριβως περι κληρονομιας), οτι εχω 'δηλωση για μη υπαρξη διαθηκης', επεμενε (προφανως διαβαζε χαρτια/οθονη), οτι οχι, πρεπει να υπαρχει 'δηλωση για φορο κληρονομιας'.

Περίεργο γιατί πριν κανένα μήνα η Cosmote δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο παρά μόνο την ύπαρξη η μη διαθήκης και μάλιστα μου έδωσε έντυπη τα δικαιολογητικά.  
Ζήτα της έντυπα τα δικαιολογητικά και αν υπάρχει όντως το περί φόρου κληρονομιάς καταγγελία στην ΕΕΤΤ. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΣΥΝΤΑΞΗ - μερος της συνταξης της αποθανουσης γυναικας, στον ανδρα;

Να ρωτησω κατι αλλο, που μου το μετεφερε μια γνωστη μου πριν λιγη ωρα, αλλα δεν εχω τροπο διασταυρωσης/επιβεβαιωσης (και ως γνωστον, περισσοτερα μαθαινουμε μεταξυ μας συνηθως, παρα απο τις κρατικες υπηρεσιες...).

Μου ειπε λοιπον, οτι εχουν αλλαξει οι νομοι πλεον (ισοτητα των δυο φυλων;),
και οταν σε ενα ζευγαρι παιρνουν συνταξη και οι δυο,
ανδρας-γυναικα,
πλεον, ακομη και αν πεθανει η γυναικα,
ο ανδρας δικαιουται να παρει μερος της συνταξης της γυναικας!

Επεξ/σία από mindreader
Δημοσ.

Μήπως γνωρίζει κανείς τι ισχύει για τη δήλωση κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη εντός εξαμήνου από το θάνατο;

πχ τέκνα που έχουν κληρονομήσει ένα ακίνητο -βάσει αδημοσιευτης ακόμα διαθήκης- πως θα το δηλώσουν στο Ε9 6 μήνες μετά το θάνατο-ισχύει το 6μηνο;- εφόσον έχει οριστεί δικάσιμος δημοσίευσης διαθήκης 14 μήνες μετά το θάνατο;

Δημοσ.
22 ώρες πριν, geodimis είπε

Μήπως γνωρίζει κανείς τι ισχύει για τη δήλωση κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη εντός εξαμήνου από το θάνατο;

πχ τέκνα που έχουν κληρονομήσει ένα ακίνητο -βάσει αδημοσιευτης ακόμα διαθήκης- πως θα το δηλώσουν στο Ε9 6 μήνες μετά το θάνατο-ισχύει το 6μηνο;- εφόσον έχει οριστεί δικάσιμος δημοσίευσης διαθήκης 14 μήνες μετά το θάνατο;

22 ώρες πριν, geodimis είπε

πχ τέκνα που έχουν κληρονομήσει ένα ακίνητο -βάσει αδημοσιευτης ακόμα διαθήκης- πως θα το δηλώσουν στο Ε9 6 μήνες μετά το θάνατο-ισχύει το 6μηνο;- εφόσον έχει οριστεί δικάσιμος δημοσίευσης διαθήκης 14 μήνες μετά το θάνατο

Δηλώνεται στο Ε9 με το ποσοστό ανά δικαιούχο, 3/4 τέκνα 1/4 σύζυγος ή ανάλογα την περίπτωσή σας ότι ορίζει ο νόμος.

Όταν παρουσιαστεί διαθήκη και δημοσιευθεί, αλλάζουν ξανά με βάση την διαθήκη. Ρωτήστε τον λογιστή σας.

Δημοσ.
Στις 4/6/2022 στις 5:29 ΜΜ, mindreader είπε

Και σε εμενα η πρασινη θελει λεει υπευθυνες δηλωσεις απο ολους τους πλησιεστερους συγγενεις, για το που θα παει η τηλεφωνικη γραμμη της θανουσης.

Επειδη δεν εχω ορεξη για τα παιχνιδια τους, σε ενα - δυο μηνες θα παω την ληξιαρχικη θανατου, και απλα θα ζητησω διακοπη της συνδεσης.

Δηλαδη με τη ληξιαρχικη πραξη θανατου σταματαει το συμβολαιο και δεν πληρωνεις το προστιμο που ισχυει κανονικα;

Δημοσ.
Στις 7/9/2022 στις 10:20 ΠΜ, mindreader είπε

ΣΥΝΤΑΞΗ - μερος της συνταξης της αποθανουσης γυναικας, στον ανδρα;

Να ρωτησω κατι αλλο, που μου το μετεφερε μια γνωστη μου πριν λιγη ωρα, αλλα δεν εχω τροπο διασταυρωσης/επιβεβαιωσης (και ως γνωστον, περισσοτερα μαθαινουμε μεταξυ μας συνηθως, παρα απο τις κρατικες υπηρεσιες...).

Μου ειπε λοιπον, οτι εχουν αλλαξει οι νομοι πλεον (ισοτητα των δυο φυλων;),
και οταν σε ενα ζευγαρι παιρνουν συνταξη και οι δυο,
ανδρας-γυναικα,
πλεον, ακομη και αν πεθανει η γυναικα,
ο ανδρας δικαιουται να παρει μερος της συνταξης της γυναικας!

Ισχυει, πρωην ΙΚΑ η συγχωρεμενη μητέρα, βγηκε συνταξη (απο κυρια και επικουρικη) για τον συνταξιουχο δημοσιου πατερα. Περιπου οπως τα υπολογισα τα 2/3 οσων επαιρνε, τα οποια μετα τα 3 ετη μειωνονται ακομα περισσοτερο. Το 2020 που εκανα τις αιτησεις ειχε χαρτουρα δεν ηταν ακομα online, και πηρε κανα χρονο να μπουν (μαζεμενα βεβαια απο την στιγμη της αιτησης)

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Titos301 είπε

Δηλαδη με τη ληξιαρχικη πραξη θανατου σταματαει το συμβολαιο και δεν πληρωνεις το προστιμο που ισχυει κανονικα;

Δεν ειχα καποιο προστιμο.

Αντιθετως με καλεσαν και τηλεφωνικα, αν θελω να μεταφερω τη γραμμη σε καποιον αλλον (παιδι, συζυγο), και να διατηρησει τα οποια προνομια της γραμμης. Δεν το εκανα, ειχα αποφασισει για κλεισιμο της γραμμης.

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 10/9/2022 στις 10:41 ΠΜ, Chuckie667 είπε

Ισχυει, πρωην ΙΚΑ η συγχωρεμενη μητέρα, βγηκε συνταξη (απο κυρια και επικουρικη) για τον συνταξιουχο δημοσιου πατερα. Περιπου οπως τα υπολογισα τα 2/3 οσων επαιρνε, τα οποια μετα τα 3 ετη μειωνονται ακομα περισσοτερο. Το 2020 που εκανα τις αιτησεις ειχε χαρτουρα δεν ηταν ακομα online, και πηρε κανα χρονο να μπουν (μαζεμενα βεβαια απο την στιγμη της αιτησης)

Επισκεφτηκα καταστημα Εφκα σημερα.
Μου ειπαν οτι γινεται!
Αλλα και οτι την διαδικασια την κανω μονος μου, ηλεκτρονικα.
Βεβαια μου ειπαν να στειλω emails, αλλα με ενα προχειρο γκουγκλαρισμα βρηκα και αυτα

https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/metabibase-kurias-suntaxes-logo-thanatou-asphalismenou

https://www.naftemporiki.gr/story/1811583/e-efka-se-leitourgia-i-e-metabibasi-epikourikis-suntaksis-logo-thanatou

Δημοσ.

Ρε παιδια, αν μπορει καποιος να εκτιμησει καλα, ας πει.

Μπαινοντας απο το πιο πανω λινκ του gov.gr, για να ξεκινησω ως πολιτης τη διαδικασια περι μεταβιβαση συνταξης, πρεπει να συνδεθω με κωδικους taxis. Ποιους ομως; Τους δικους μου (γιος), της θανούσης μητέρας μου, ή του εν ζωή πατέρα μου; Ή τελικα δεν παιζει ρολο, γιατι εντος, με οτι και να συνδεθεις, εντος τα δηλωνεις ολα απο την αρχη, 'χαρτι και καλαμαρι' οπως λενε; 

Εκει στον εφκα, μου ειπαν οτι ο καθενας τα κανει μονος του ηλεκτρονικα (ωραια η 'ξεπετα', γιατι δεν βοηθανε αυτοι; μονο για 'διακοπες' συνταξεων νοιαζονται;;; :(  ), και δεν ηταν καθολου διαφωτιστικοι.

Δημοσ.

Ξεκινά με τους δικούς σου και βλέπεις στην πορεία της αίτησης αν αναφέρει ότι πάει και σε άλλο μέλος η σύνταξη (λογικά έτσι θα είναι). 
Στη συνέχεια και ο πατέρας σου την ίδια διαδικασία. 
Με το taxis της μητέρας σου αποκλείεται. 
προσοχη όμως στο τέλος διάβασα προσεκτικά αν ζητείται να προσκομίσεις δικαιολογητικά παρόλο που τα ανεβάζεις ηλεκτρονικά γιατί εγώ δεν το πρόσεξα κι έχασα ένα 3μηνο περίπου μέχρι να μου πουν ότι πρέπει να τα παω. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...