Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mindreader είπε

Και σε εμενα η πρασινη θελει λεει υπευθυνες δηλωσεις απο ολους τους πλησιεστερους συγγενεις, για το που θα παει η τηλεφωνικη γραμμη της θανουσης.

Επειδη δεν εχω ορεξη για τα παιχνιδια τους, σε ενα - δυο μηνες θα παω την ληξιαρχικη θανατου, και απλα θα ζητησω διακοπη της συνδεσης.

Σε franchise της πράσινης εταιρείας κάνανε την μεταφορά μόνο με πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών και ληξιαρχική πράξη. Αλλά για την επιστροφή χρημάτων ζητάνε διαθήκη και υπεύθυνες δηλώσεις όλων των πλησιέστερων συγγενών 

• Like 2
  • Απαντ. 133
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
3 ώρες πριν, mindreader είπε

Και σε εμενα η πρασινη θελει λεει υπευθυνες δηλωσεις απο ολους τους πλησιεστερους συγγενεις, για το που θα παει η τηλεφωνικη γραμμη της θανουσης.

Επειδη δεν εχω ορεξη για τα παιχνιδια τους, σε ενα - δυο μηνες θα παω την ληξιαρχικη θανατου, και απλα θα ζητησω διακοπη της συνδεσης.

Εμάς  είναι μια απλή εξοχική κατοικία στην Πάρο, οπότε κανένας από τους 5 δεν ήθελε να πληρώνουμε τσάμπα 20ευρώ στην συνέχεια. Για 20 ημέρες το καλοκαίρι και άντε και λίγο το πάσχα δεν υπάρχει λόγος έχεις data στο κινητό και κάνεις δουλίτσα 

Δημοσ.
Στις 3/6/2022 στις 9:31 ΜΜ, mindreader είπε

Παντως η συνταξη καταβληθηκε κανονικα, την αφησαμε εντος του λογαριασμου, και θελω να δω αν/ποτε θα κανουν την αναληψη της τελευταιας συνταξης.

Μην την αγγίξετε και ας περάσουν μήνες.

Εκτός και αν ο άνθρωπός σας ήταν εν ζωή την ημέρα που μπήκε και ας αφορά επομενο μηνα.

Π.χ. αν η συνταξη μπήκε 25/4 (ηταν δηλαδή του Μαίου) και ο άνθρωπος έφυγε στις 26, δεν την τραβάνε πίσω διότι ο δικαιούχος ήταν εν ζωή

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, pontez2 είπε

Μην την αγγίξετε και ας περάσουν μήνες.

Εκτός και αν ο άνθρωπός σας ήταν εν ζωή την ημέρα που μπήκε και ας αφορά επομενο μηνα.

Π.χ. αν η συνταξη μπήκε 25/4 (ηταν δηλαδή του Μαίου) και ο άνθρωπος έφυγε στις 26, δεν την τραβάνε πίσω διότι ο δικαιούχος ήταν εν ζωή

O θανατος ηταν 18/5 και η συνταξη μπηκε -δεν θυμαμαι, τελη Μαη. Ποιον μηνα αφορουσε; Την παιρνεις ή την αφηνεις;

Θα παρει μηνες, αν ειναι να την παρουν πισω, για να την παρουν πισω τη συνταξη;

Δημοσ.
Στις 6/6/2022 στις 11:06 ΜΜ, mindreader είπε

O θανατος ηταν 18/5 και η συνταξη μπηκε -δεν θυμαμαι, τελη Μαη. Ποιον μηνα αφορουσε; Την παιρνεις ή την αφηνεις;

Θα παρει μηνες, αν ειναι να την παρουν πισω, για να την παρουν πισω τη συνταξη;

Τοτε η συνταξη αφορά τον 6ο. Αν ο άνθρωπός σας ήταν εν ζωή την ημερομηνία που μπηκε η συνταξη (και ας ηταν του Ιουνίου), δε θα ειχατε πρόβλημα. Τωρα ομως, επειδή έφυγε πριν μπει, μην ασχοληθείτε καθόλου με το ποσό που έχει μπει.

Ναι μπορει να κάνουν πολύ καιρό. Όταν θα πάτε ομως στον ΕΦΚΑ κάντε ένα ερώτημα. Έχει τυχει να τα τραβήξουν μέσα σε 1 μήνα, έχει τυχει να τα ζητάνε με επιστολή μετά απο 2 χρόνια (ενώ τα χρήματα ηταν μέσα στον λογαριασμό :P :P )

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, pontez2 είπε

Τοτε η συνταξη αφορά τον 6ο. Αν ο άνθρωπός σας ήταν εν ζωή την ημερομηνία που μπηκε η συνταξη (και ας ηταν του Ιουνίου), δε θα ειχατε πρόβλημα. Τωρα ομως, επειδή έφυγε πριν μπει, μην ασχοληθείτε καθόλου με το ποσό που έχει μπει.

Ναι μπορει να κάνουν πολύ καιρό. Όταν θα πάτε ομως στον ΕΦΚΑ κάντε ένα ερώτημα. Έχει τυχει να τα τραβήξουν μέσα σε 1 μήνα, έχει τυχει να τα ζητάνε με επιστολή μετά απο 2 χρόνια (ενώ τα χρήματα ηταν μέσα στον λογαριασμό :P :P )

Επαιρνε και μια μικρη επικουρικη συνταξη. Αυτη, με αγχωνει πιο πολυ. Γιατι; Γιατι για την 'κυρια' συνταξη, την διακοπη την εκανε το ΕΦΚΑ. Για την επικουρικη δεν το αναλαμβαναν, και μου ειπαν οτι πρεπει εγω να στειλω mail με την ληξιαρχικη θανατου, στην αντιστοιχη υπηρεσια του εφκα. Το εκανα, αλλα δεν απαντουν-τους ρωτησα να μου πουν οτι το ελαβαν το email-οτι ειναι ok κλπ-αλλα σιγα μην απαντουσαν...να ειναι οκ, ή να μην ειναι; Αναμονη και γι'αυτην.

• Like 1
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, mindreader είπε

Επαιρνε και μια μικρη επικουρικη συνταξη. Αυτη, με αγχωνει πιο πολυ. Γιατι; Γιατι για την 'κυρια' συνταξη, την διακοπη την εκανε το ΕΦΚΑ. Για την επικουρικη δεν το αναλαμβαναν, και μου ειπαν οτι πρεπει εγω να στειλω mail με την ληξιαρχικη θανατου, στην αντιστοιχη υπηρεσια του εφκα. Το εκανα, αλλα δεν απαντουν-τους ρωτησα να μου πουν οτι το ελαβαν το email-οτι ειναι ok κλπ-αλλα σιγα μην απαντουσαν...να ειναι οκ, ή να μην ειναι; Αναμονη και γι'αυτην.

Eκανες αυτο που έπρεπε. Εισαι καλυμένος!

• Like 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, pontez2 είπε

Σε ιδια περιπτωση φετος,τα τραβηξαν πισω μετα απο 1 μηνα,εχουν βελτιωθει σε αυτο τον τομεα..Επισης παλαιοτερα ετρεχες στο μητρωο για διακοπη,πλεον γινεται αυτοματα.Ομως πρεπει να κανεις την φορολογικη δηλωση και να την καταθεσεις στην εφορια,δεν γινεται ηλεκτρονικα..

• Like 3
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Ερωτηση κρισεως:

Το εκαστοτε ταμειο του θανοντος, που πληρωνει τα εξοδα κηδειας,

πληρωνει στανταρντ ποσο αναλογα το τι δικαιολογει για κηδεια το καθε ταμειο; Μιλαμε για ενα στανταρντ εφαπαξ ποσο;

Ή το ποσο που δινει, ειναι και αναλογο του τι ζητα το γραφειο κηδειων;

Πχ ενα ταμειο θα δωσει 1000 ευρω για κηδεια, ειτε το γραφειο ανεβασει τιμολογιο με 600 ευρω, είτε με 1200;

Αυτο που ρωτω, ειναι αν το ποσο που δινει το ταμειο, ειναι φιξ, στανταρντ, ανεξαρτητως του τιμολογιου του γραφειου κηδειων. Ή αν εξαρταται, προς τα κατω με ενδιαφερει κυριως, (γιατι προς τα πανω προφανως και υπαρχει ανω οριο-ταβανι), απο το τι τιμολογιο ανεβαζει το γραφειο κηδειων. Αν το ταμειο δικαιολογει 1000 ευρω, και η κηδεια κοστισει 500 (λεμε τωρα), το ταμειο θα παρασχει 1000, ή 500;

Πειτε μου τι γνωριζετε, γιατι εχει ενδιαφερον το θεμα, γιατι μες τον πονο και στην δυστυχια, υπαρχει και πολυ εκμεταλλευση...

Απλα να σας πω, οτι στη δικη μας περιπτωση, το χρηματα του ταμειου δεν πηγαν απευθειας στο γραφειο κηδειων, αλλα πρωτα σε εμας (αμεσοι συγγενεις) και εμεις καναμε τη μεταφορα χρηματων σε λογαριασμο του γραφειου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στη δική μου περίπτωση με θάνατο του πατέρα μου 24/3 και καταβολή σύνταξης 28/3 τα χρήματα τραβήχτηκαν πίσω με εντολή μόλις προχτές 14/6. 
Σίγουρα πάντως οι συντάξεις προκαταβάλλονται και αφορούν τον επόμενο μήνα από την ημέρα της καταβολής τους. 

Οσο για τις φορολογικές δηλώσεις του θανόντος αυτές υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και για το προηγούμενο ετος και για το τρέχον).

Διακοπή στην εφορία του ΑΦΜ μέχρι τότε δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Του πατέρα μου το taxis απενεργοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο.

Για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου υπάρχει ηλεκτρονική υπηρεσία πλήρως αυτοματοποιημένη και σχετικά απλή όπου ανεβάζεις δικαιολογητικά και υποτίθεται βγαίνει άμεσα απόφαση για συνταξιοδότηση της συζύγου του θανόντος πχ (ή άλλου εξαρτημένου μέλους)

Παρολα αυτά στην περίπτωση της μητέρας μου με ηλεκτρονική αίτηση 13/4 ακόμα δεν έχει δει χρήματα ούτε απόφαση έχει λάβει όπου και να έχω ρωτήσει με το πρωτόκολλο της αίτησης δε γνωρίζουν να μου πουν σε ποιο στάδιο είναι η αίτηση γιατί λέει είναι τόσο «αυτόματη» που κανείς δεν έχει πρόσβαση!!!

Τελος η παραπάνω υπηρεσία (μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου) δεν παρακολουθείται η πορεία της ηλεκτρονικά όπως συμβαίνει με τη σύνταξη άμεσου μέλους (γήρατος πχ) από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. 

έχει κανείς ιδέα που να απευθυνθώ για την πορεία της αίτησης μεταβίβασης σύνταξης;

Επεξ/σία από geodimis
  • Like 1
Δημοσ.

Ας δώσω και εγώ τα φώτα μου, διότι το έχω ψάξει, καθώς έχω ενα πατέρα που οδεύει προς τα κει

1. Κόστος γραφείου κηδειών. Ρώτησα σε ενα τοπικό, μου είπανε 1400€ (μαύρα)(κάποια τα "χτυπάνε", για να τα πάρεις πίσω) που όμως βοηθάνε και την χήρα να φτιάξει τα χαρτιά που χρειάζεται για την σύνταξη

2. Αν ο θανών είχε ΙΚΑ, τότε η χήρα παίρνει 70% για 3 χρόνια, και 30% για την υπόλοιπη ζωή της. Αν είσαι Δημόσιο, περιπλέκεται η κατάσταση, ειδικά αν η χήρα, έχει δική της σύνταξη (μπορεί να μην πάρεις τίποτε)

3. Η τελευταία σύνταξη του θανόντος, χρειάζεται προσοχή! Αν ο θανών φύγει στις 27, και έχει λάβει την τελευταία σύνταξη στις 26, τοτε όλα οκ. Αν φύγει στις 10 του μηνός όμως, και μετά λάβει σύνταξη στις 28, τότε η σύνταξη αυτή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ!

4. Οι συγγενείς 1ου βαθμού πρέπει να κάνουν αποδοχή ή απόρριψη της όποιας περιουσίας.Ας πούμε ότι είναι μια μάνα με 2 παιδιά. Παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα σπίτι, το 50% πάει στην μάνα, και απο 25% στα παιδιά.

5. Υπάρχει πολύ τρέξιμο σε δήμους, σε ειρηνοδικία, σε ΔΕΚΟ, σε συμβολαιογράφους, σε λογιστές και εφορίες κλπ κλπ

6. Πρέπει να κάνεις, με τον λογιστή σου, Φόρο κληρονομιάς (!!)

7. Έξοδα τάφου = 250-300€  για 3 χρόνια, μετά ή αγοράζεις τον τάφο (~1800 - 2000€) ή κάνεις εκταφή και βάζεις τα κόκαλα στο οστεοφυλάκιο.

• Thanks 1
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Σημερα, εντελως τυχαια, ανακαλυψα αυτο!

https://www.gov.gr/el/sdg/citizens-and-family-rights/succession/tax-obligations/filing-inheritance-tax-return

Πως το ανακαλυψα;

Η αποθανουσα μητερα μου ειχε τηλεφωνικη γραμμη στο δικο της ονομα. Καταργηθηκε η γραμμη. Και τωρα ηρθε πιστωτικος λογαριασμος. 

Για να εισπραχτει το ποσο, εκτος των συνηθισμενων εγγραφων, ζητησαν 'βεβαιωση φορου κληρονομιας'.

Πουθενα αλλου δεν μου χρειαστηκε αυτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Δηλαδη αν δεν ειχε τηλεφωνια στο ονομα της, δεν θα το μαθαινα και ποτε;

Ειναι κατι νεο; Πρεπει να γινει; Και αν ναι, πως και δεν μου το ανεφερε ο λογιστης, οταν πηγα και εκανα διακοπη αφμ;

Πειτε οτι γνωριζετε.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, mindreader είπε

Σημερα, εντελως τυχαια, ανακαλυψα αυτο!

https://www.gov.gr/el/sdg/citizens-and-family-rights/succession/tax-obligations/filing-inheritance-tax-return

Πως το ανακαλυψα;

Η αποθανουσα μητερα μου ειχε τηλεφωνικη γραμμη στο δικο της ονομα. Καταργηθηκε η γραμμη. Και τωρα ηρθε πιστωτικος λογαριασμος. 

Για να εισπραχτει το ποσο, εκτος των συνηθισμενων εγγραφων, ζητησαν 'βεβαιωση φορου κληρονομιας'.

Πουθενα αλλου δεν μου χρειαστηκε αυτο!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Δηλαδη αν δεν ειχε τηλεφωνια στο ονομα της, δεν θα το μαθαινα και ποτε;

Ειναι κατι νεο; Πρεπει να γινει; Και αν ναι, πως και δεν μου το ανεφερε ο λογιστης, οταν πηγα και εκανα διακοπη αφμ;

Πειτε οτι γνωριζετε.

Η υποβολή βεβαίωσης φόρου κληρονομιάς είναι σχετικά φρέσκο. Πρακτικά μέσα απο το myproperty υποβάλλεις σκαναρισμένο ένα έντυπο και τα δικαιολογητικά αν και ακόμα δεν είναι πλήρης η λειτουργία της.

Περίεργο πολύ, σε τηλεφωνική εταιρία (COSMOTE) για πιστωτικό λογαριασμό σταθερού μου έχουν ζητήσει μόνο βεβαίωση περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.

• Like 2
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, geodimis είπε

Η υποβολή βεβαίωσης φόρου κληρονομιάς είναι σχετικά φρέσκο. Πρακτικά μέσα απο το myproperty υποβάλλεις σκαναρισμένο ένα έντυπο και τα δικαιολογητικά αν και ακόμα δεν είναι πλήρης η λειτουργία της.

Περίεργο πολύ, σε τηλεφωνική εταιρία (COSMOTE) για πιστωτικό λογαριασμό σταθερού μου έχουν ζητήσει μόνο βεβαίωση περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης.

Δεν θελω να μπλεκω με διαδικασιες, αν δεν απαιτειται απο καπου.

Η μανα μου εχει κανει συμβολαια, δεν εχουμε εκκρεμμοτητες.

Οταν εκλεισα το ΑΦΜ με το λογιστη, πηρα και μια βεβαιωση απο το πρωτοδικειο, περι μη δημοσιευσης διαθηκης.

Και αν το τωρα δεν γινονταν αυτο με την cosmote, απο πουθενα κανεις δεν μου ειπε οτι χρειαζεται κατι τετοιο να γινει.

Εχει για μενα καποιο νοημα να κανω κατι; Οπως ειπα, αναφορικα με τη μανα μου, ειναι ολα τακτοποιημενα εδω και χρονια.

Δημοσ.

Λίγο υπερβολική η απαίτησή τους.

Η αποδοχή κληρονομίας και η αντίστοιχη δήλωση στην εφορία μπορεί  να αργήσει πολύ, από 1 έως και 5+χρόνια σε περιπτώσεις που υπάρχουν γραφειοκρατικά κολλήματα με χωράφια-ακίνητα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...