Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Έχω την εξής ερώτηση, αν ξέρει κάποιος:

Ας κάνουμε το σενάριο ότι η εταιρία MS αναπτύσσει το Word και ο χρήστης μπορεί να κάνει εξαγωγή σε .doc. Για το Χ λόγο, στην πορεία σταματά η ανάπτυξη του Word.

Επειδή η MS δεν έβαλε επιλογή να μπορεί ο χρήστης να εκτυπώνει, έρχομαι εγώ και φτιάχνω ένα λογισμικό το οποίο απλά παίρνει τα doc και τα εκτυπώνει. Μόνο αυτό.

Ερωτήσεις:

1. Έχω το δικαίωμα να διαβάσω τα αρχεία της ms με το δικό μου χωρίς να έρθω σε συνεννόηση με την ms;

2. Έχω το δικαίωμα να "διαφημίσω" ότι το λογισμικό κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς τη συγκατάθεση της ms;

Κάποιος θα αντιπαραβάλλει ότι αυτό γίνεται χρόνια με το διάβασμα doc κλπ από free προγράμματα, αλλά τα νομικά (ή νομικίστικα) δεν τα ξέρω και γι' αυτό ρωτάω.

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Lanike71 είπε

1. Έχω το δικαίωμα να διαβάσω τα αρχεία της ms με το δικό μου χωρίς να έρθω σε συνεννόηση με την ms;

2. Έχω το δικαίωμα να "διαφημίσω" ότι το λογισμικό κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς τη συγκατάθεση της ms;

Κάποιος θα αντιπαραβάλλει ότι αυτό γίνεται χρόνια με το διάβασμα doc κλπ από free προγράμματα, αλλά τα νομικά (ή νομικίστικα) δεν τα ξέρω και γι' αυτό ρωτάω.

Έριξα μια ματιά εδώ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Proprietary_format

https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Open_Specification_Promise

Δες στο δεύτερο link το εξής:

"it permits implementation under free software licenses so long as the resulting code isn't used freely" 

Δηλαδή ακόμη για για free software υπάρχει αυτός ο περιορισμός σχετικά με το αν η εταιρία ενδεχομένως κινηθεί νομικά.

Εγώ θα ρωτούσα την ίδια την εταιρία (εν προκειμένω τη MS), για εμπορική εφαρμογή. Μάλλον η απάντηση θα είναι αρνητική, αλλά δε χάνεις κάτι να έχεις μια επίσημη απάντηση από τους ίδιους.

Εδώ η ίδια συζήτηση γίνεται για το .psd της Adobe

https://community.adobe.com/t5/download-install/psd-format-licensing/td-p/10455360?page=1

Δημοσ.

Δύσκολη ερώτηση

Εγώ το σκέφτομαι λίγο απο την ανάποδη

Αν δεν ήθελε δεν θα σου επέτρεπε σίγουρα να συνδεθείς στο Word...απο την στιγμή όμως που το επιτρέπει και το διαφημίζει σαν δυνατότητα τότε ?

Φυσικά η 1η στάση είναι το EULA το οποίο δυστυχώς επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Θεωρώ ότι αν θες πρέπει να δώσεις πιο πολλές λεπτομέρειες καθώς το Word είναι λίγο "ατυχές"...

Απο την άλλη θα δώσω 1 παράδειγμα...Access , σε Linux δεν υπάρχει υποστήριξη αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχουν τα mdb tools τα οποία δουλεύουν τα αρχεία της Access (Read) και υπάρχουν σε όλα τα tutorials χωρίς ποτέ να υπάρχει κάποια νύξη παράνομου.

Εαν δεν κάνω λάθος εαν δεν κάνει reverse engineer σε κάποια εφαρμογή που να προσβάλλει την βασική εφαρμογή νομίζω ότι δεν έχεις πρόβλημα.

Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με Addins ειδικά με το Excel οπότε....

Αν θες να είσαι πιο σίγουρος και αν υποθέσουμε ότι το Word είναι ο στόχος σου (ή οποιο Word) μπορείς να πας και λίγο εκ του "πονηρού"...να επικοινωνήσεις με κανένα μικρό που κάνει παρόμοιο addin και να τον ρωτήσεις...δεν χάνεις τίποτα και λογικά όλο και κάποιος θα είναι "φιλότιμος" να δώσει παραπάνω πληροφορίες

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, masteripper είπε

Θεωρώ ότι αν θες πρέπει να δώσεις πιο πολλές λεπτομέρειες καθώς το Word είναι λίγο "ατυχές"...

Έχεις δίκιο, είναι ατυχές γιατί το doc έχει δικαιώματα.

Ας πούμε ότι το Χ πρόγραμμα που είναι επιστημονικό κομπιουτεράκι, λύνει γραμμικές εξισώσεις και κάνει export σε αρχείο χωρίς δικαιώματα, πχ txt.

Αν εγώ παίρνω το αρχείο αυτό, το txt, το επεξεργάζομαι όπως θέλω και το εκτυπώνω, έχω πρόβλημα; Αν αναφέρω τη Χ εταιρία;

Δημοσ.

Θεωρώ ότι το εξαχθεν αρχείο αφού δεν είναι πατενταρισμένο δεν έχεις πρόβλημα...αλλά πρέπει να ελέγξεις τις πατέντες που φέρει η εξαγωγή (φαντάζομαι ότι δεν είναι .txt)

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, masteripper είπε

Θεωρώ ότι το εξαχθεν αρχείο αφού δεν είναι πατενταρισμένο δεν έχεις πρόβλημα...αλλά πρέπει να ελέγξεις τις πατέντες που φέρει η εξαγωγή (φαντάζομαι ότι δεν είναι .txt)

Είναι html συγκεκριμένα.

Δημοσ.

Θέλεις το πρόγραμμα να είναι add-on, δηλαδή να εμφανίζεται κουμπάκι στο πρόγραμμα που κάνει export το html η θα είναι άλλη εφαρμογή που θα έχει απλά ένα import το html που θέλεις να μετατρέψεις;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, filip123go είπε

Θέλεις το πρόγραμμα να είναι add-on, δηλαδή να εμφανίζεται κουμπάκι στο πρόγραμμα που κάνει export το html η θα είναι άλλη εφαρμογή που θα έχει απλά ένα import το html που θέλεις να μετατρέψεις;

To 2o, δηλαδή import.

Δημοσ.

Εαν δεν υπάρχει κάτι στους όρους χρήσης του 1ου προγράμματος του στιλ το exported αρχείο απαγορεύεται να παραποιηθεί κλπ κλπ , τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Αλλά ρώτα και την εταιρία του προγράμματος (ρώτα γενικά αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το exported file , δεν είναι ανάγκη να τους πεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις) 

• Like 1
Δημοσ.

Αν και νομίζω ότι το ζήτημα στην υπόθεση, είναι η εκμετάλλευση της φήμης της αρχικής εφαρμογής (και των χρηστών της) και όχι του τι θα κάνω με το αρχείο που γίνεται export...

Δημοσ.

Δε ξερω νομικα τι ισχυει αλλα δεν ειναι παρανομο να κανεις "integration", εξαλλου το νοημα του export αν οντως ειναι export και οχι save ειναι να μπορεις να το χρησιμοποιησεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Lanike71 είπε

Έχεις δίκιο, είναι ατυχές γιατί το doc έχει δικαιώματα.

Ας πούμε ότι το Χ πρόγραμμα που είναι επιστημονικό κομπιουτεράκι, λύνει γραμμικές εξισώσεις και κάνει export σε αρχείο χωρίς δικαιώματα, πχ txt.

Αν εγώ παίρνω το αρχείο αυτό, το txt, το επεξεργάζομαι όπως θέλω και το εκτυπώνω, έχω πρόβλημα; Αν αναφέρω τη Χ εταιρία;

Υπάρχουν οι εξής βασικές περιπτώσεις:

1. Το format του αρχείου είναι προστατευμένο
  2. Τα δεδομένα είναι προστατευμένα (δηλαδή, το περιεχόμενο του αρχείου)

Εάν συμβαίνει το 1 αλλά όχι το 2, τότε δεν μπορείς να ανοίξεις/διαβάσεις το αρχείο εάν δεν έχεις την άδεια για την χρήση του κώδικα που ανοίγει το αρχείο. Π.χ., κάποιο συγκεκριμένο format αρχείων υψηλής επίδοσης, που προστατεύεται και δεν μπορείς να το διαβάσεις ή να γράψεις σε τέτοιο, εκτός και εάν το επιτρέπει η άδεια. 

Εάν συμβαίνει το 2 αλλά όχι το 1, τότε μπορείς να ανοίξεις το αρχείο αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα αντίθετα με την άδεια που τα συνοδεύει. Π.χ. τα περιεχόμενα ενός .wav αρχείου που προστατεύονται από άδεια πνευματικών δικαιωμάτων

Εάν συμβαίνουν και τα δύο, τότε ούτε μπορείς να ανοίξεις το αρχείο ούτε και να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα του. 

Εάν δεν συμβαίνει κανένα από τα δύο, τότε και το αρχείο μπορείς να ανοίξεις και να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα του. 

Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνεις και πώς θα το διαφημίσεις είναι δικό σου θέμα και δεν νοιάζει κανέναν. Π.χ., η MS, η Google, και η Apple, μια χαρά χρησιμοποιούν CSV format. Ο κάθε ένας που προγραμματίζει, μία χαρά χρησιμοποιεί διάφορους τύπους αρχείων και βγάζει λεφτά από αυτό, χωρίς να τον νοιάζει το είδος/format των αρχείων. 

Αλλά και ιδιαίτερα σε content creation, το τι είδος αρχείου θα χρησιμοποιήσεις μετράει. Π.χ., η συμπίεση που κάνει η Χ κάμερα της Υ εταιρίας στα αρχεία της, προστατεύεται και είναι διαφορετική από την συμπίεση Ζ στην κάμερα της εταιρίας Ψ. 

Επεξ/σία από Sacadmerde
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Sacadmerde είπε

Εάν συμβαίνει το 2 αλλά όχι το 1, τότε μπορείς να ανοίξεις το αρχείο αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα αντίθετα με την άδεια που τα συνοδεύει. Π.χ. τα περιεχόμενα ενός .wav αρχείου που προστατεύονται από άδεια πνευματικών δικαιωμάτων

Πώς μπορεί να κατανοήσει κάποιος τα πνευματικά δικαιώματα; Δε μιλάω για μουσική, βίντεο και βιβλία που εννοείται ότι έχουν.

Τα εξαγώγιμα αρχεία των εφαρμογών έχουν πνευματικά δικαιώματα λόγω του ότι προυποθέτουν κάποιες εκτελεσμένες διεργασίες που βασίζονται σε πνευματική εργασία (των προγραμματιστών προφανώς);

Επεξ/σία από Lanike71
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Lanike71 είπε

Τα εξαγώγιμα αρχεία των εφαρμογών έχουν πνευματικά δικαιώματα λόγω του ότι προυποθέτουν κάποιες εκτελεσμένες διεργασίες που βασίζονται σε πνευματική εργασία (των προγραμματιστών προφανώς);

Χωρίς να είμαι σίγουρος (από νομικής άποψης), νομίζω ναι. Λογικό δεν είναι η χρήση αυτών να εξαρτάται από την άδεια που δίνει ο δημιουργός του οποίου η εφαρμογή τα παράγει, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν είναι "κλειστού" ή ανοιχτού (π.χ. txt) τύπου.

Υποτεθεί ότι έχεις φτιάξει μια εφαρμογή που παράγει κάποιου τύπου αρχείο (χωρίς να μας ενδιαφέρει τι τύπου είναι).

Φτιάχνω μια τρίτη εφαρμογή διαφημίζοντας την εφαρμογή μου ότι υποστηρίζει τα αρχεία της δικής σου εφαρμογής (είτε προσθέτω λειτουργίες, παράγοντας τρίτου τύπου αρχεία, είτε απλά ανοίγω τα δικά σου). Μπορώ να το κάνω χωρίς άδεια από εσένα;

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, marios28 είπε

Φτιάχνω μια τρίτη εφαρμογή διαφημίζοντας την εφαρμογή μου ότι υποστηρίζει τα αρχεία της δικής σου εφαρμογής (είτε προσθέτω λειτουργίες, παράγοντας τρίτου τύπου αρχεία, είτε απλά ανοίγω τα δικά σου). Μπορώ να το κάνω χωρίς άδεια από εσένα;

Μερικά προγράμματα που το κάνουν :

Music players (Winamp - mp3, flac, wav), Video Players ( VLC, BS Player- mp4, avi, flv), Browsers (IE,Firefox - HTML, PHP, React), Programming IDE's (Visual Studio, Jetbrains - c,cpp,js) Ebooks (Calibre - epub, awz)

Όλες ανοίγουν αρχεία που τα έχουν παράγει άλλα προγράμματα. 
Στο Google Store πχ έχει από 10 τουλάχιστον εφαρμογές που ανοίγουν κάθε είδους αρχείο. 

Εφόσον είναι HTML και δεν έχει κάποιο encryption δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορείς. 

Digital rights management

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...