Stephen_giourson Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, θα 'θελα να σας κάνω μία κουλή ερώτηση. Ξέρω πως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν κάνεις μπάνιο με το θερμοσίφωνα ανοιχτό, μπορεί να πάθεις ηλεκτροπληξία. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εστω ότι ο γείτονας μου έχει το θερμοσιφωνά του ανοιχτό. Αν εγώ κάνω μπάνιο ενώ αυτός έχει το δικό του θερμοσίφωνα ανοιχτό μπορώ να πάθω ηλεκτροπληξία; Το ρωτάω αυτό γιατί θεωρητικά οι σωλήνες του νερού συνδέονται σε μία οικοδομή. Δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί κάπως ρεύμα δια μέσω αυτών; Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Σας παρακαλώ πολύ να απαντήσετε σοβαρά, μην με πάρετε στο ψιλό επειδή έκανα μια περίεργη ερώτηση. Επεξ/σία 30 Ιουνίου 2020 από Stephen_giourson 1
soterman Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Σοβαρά, το ρεύμα πάει από θετικό φορτίο σε αρνητικό μέσο της συντομότερης διαδρομής. Άρα οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο ή ανθρώπινο σώμα βρίσκεται πιο κοντά στη διαρροή, αυτό θα ειναι και το σημείο γείωσης (ηλεκτροπληξίας). Υπάρχουν πράγματα που θα το αποτρέψουν αυτό που περιγράφεις. Πχ η η γείωση του δικού σου θερμοσίφωνα. 1
zx1234r Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 24 λεπτά πριν, Stephen_giourson είπε Ξέρω πως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν κάνεις μπάνιο με το θερμοσίφωνα ανοιχτό, μπορεί να πάθεις ηλεκτροπληξία Αυτό είναι αστικός μύθος. Πουθενά δεν έρχονται σε επαφή καλώδια με σωληνώσεις. 5
sphinxgr Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Αν έχει συνδεθεί η γείωση και στους σωλήνες της οικοδομής (κλασική τακτική σε παλιά σπίτια), ναι, σαφως υπάρχει ενδεχόμενο να πάθεις ηλεκτροπληξία. 1
zx1234r Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Μόλις τώρα, paylidis είπε μου θυμισες τσακωνα κλασσικη περιπτωση βλαβης/η μεγάλη αποφραξη!! Εγώ όταν ακούω τσάκωνα θυμάμαι το "εργοτάξιο θα στο κάνω"!!! και ήταν γιαπί..... 1
nvel Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 33 λεπτά πριν, zx1234r είπε Αυτό είναι αστικός μύθος. Πουθενά δεν έρχονται σε επαφή καλώδια με σωληνώσεις. η σύνδεση των σωληνώσεων με την γείωση της εγκατάστασης δεν μύθος αλλά κανόνας για λόγους προστασίας, όμως αν έχουν ακολουθηθεί και οι υπόλοιποι κανόνες δεν υπάρχει πρόβλημα 2
Fubar.gr Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Στη Λατινική αμερική και μερικές χώρες της Ασίας χρησιμοποιούν τέτοια για ζεστό νερό: http://johnnyvagabond.com/travel-tips/survive-suicide-shower/ Και εδώ ανησυχούμε για το θερμοσίφωνα του γείτονα!
cuprakatos Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Μεγάλο ερώτημα έθεσες φίλε μου και δεν είναι καθόλου κουλό. Ίσως από τα πιο σοβαρά ερωτήματα...... Ηλεκτροπληξία μπορείς να πάθεις ναι. Και με κλειστό φυσικά τον θερμοσίφωνα. Κατ, αρχήν, συζητάμε ότι ΠΑΝΤΑ έχουμε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Δεν επιτρέπεται 2020 και να υπάρχει σπίτι χωρίς ρελέ διαρροής. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Ένα ρελέ δηλαδή, δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις καταστάσεις. Πχ, αν έχεις ρελέ διαρροής στο σπίτι σου και κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ σε στύλο ή πριν τον κόμβο του ουδέτερου αγωγού στον μετρητή σου, τα πράγματα αρχίζουν και σκουραίνουν. Και γιατί σκουραίνουν; Διότι οι περισσότερες γειώσεις είναι για κλάματα, οπότε μία τέτοια διαρροή από κομμένο ουδέτερο, δεν μπορεί η κακή γείωση να την ''τραβήξει''. Εκεί θα έχουμε τραγικά απ[οτελέσματα, γι αυτόν που θα βρίσκεται στο μπάνιο υποτίθεται χωρίς ρεύμα στο σπίτι. Επειδή το θέμα που έθεσες, είναι πολύ σοβαρό, ελπίζω το λινκ που παραθέτω, να μην θεωρηθεί διαφήμιση άλλης ιστοσελίδας, είναι όμως ακριβώς γι αυτό που λές, ότι καλύτερο έχει γραφτεί ποτέ, για τον απλό θνητό... https://www.electricalnews.gr/ilektrologikes-egkatastaseis/oydeteros-agogos-vlavi-mas-gargalaei-reyma-sto-mpanio-ti-kanoyme/ Αφού ρίξετε μία ματιά σ αυτό το άρθρο, θα απαντήσω και στο αρχικό ερώτημα. ΝΑΙ, μπορείς να πάθεις ηλεκτροπληξία από τον γείτονα. Πρέπει όμως να συμβαίνουν πολλές κακές καταστάσεις στην γειτονιά ταυτόχρονα. Κομμένος ουδέτερος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κακή γείωση του γείτονα και φυσικά και η δική σου και τα δυό σπίτια ή 3 ή όσα είναι σ αυτή τη γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ, να βρίσκονται απομακρυσμένα από τον μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ που τροφοδοτεί αυτή την γειτονιά., Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διαρροή σε κάποια ηλεκτρική συσκευή σε κάποιο από όλα τα σπίτια. Επίσης, το ότι έχουμε κλειστό τον θερμοσίφωνα δεν σημαίνει ότι την γλιτώνουμε όταν μαγειρεύει πχ, η μάνα ή η γυναίκα και η κουζίνα έχει διαρροή και εσύ κάνεις μπάνιο. Τον ίδιο θάνατο βρίσκει ο άνθρωπος. Οι αναφορές και τα περιστατικά σε μπάνιο, είναι πάρα πολλά. Πάντα έχετε στο μυαλό σας μία σοβαρή γείωση, μελετημένη, εφαρμοσμένη όπως προβλέπεται και συχνός έλεγχος από έμπειρο τεχνικό, μία φορά το χρόνο. Μία μέτρηση γείωσης θα μας αφήνει να κοιμόμαστε ήσυχοι... και άσε το γείτονα μετά και τον ΔΕΔΔΗΕ να κάνει ότι θέλει. Και πάλι όμως δεν είμαστε 100% καλυμμένοι!!!!!! Όποιος επιθυμεί, μπορούμε να το συζητήσουμε το πως και γιατί.... Επεξ/σία 30 Ιουνίου 2020 από cuprakatos 5
Zerg13 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Εγω μια φορα εκανα μπανιο στην μπανιερα και με χτυπησε το ρευμα μεσα απο το νερο. Εκανε μπανιο και αλλος μετα απο μερες και εγινε το ιδιο. Οχι 220volt αλλα νιωθαμε την δονηση. αλλαξαμε πολυμπριζα μπριζες εκει γυρω και δεν ξαναγινε. ποτε δεν επεσε καμια ασφαλεια ή ρελε. Παλιο κτηριο. αν ποτε ξανασυμβει σε καποιον η αμεση αντιδραση ποια ειναι; Να σηκωσεις το ενα ποδι στον αερα; Και να κλεισεις το νερο μετα; Επεξ/σία 30 Ιουνίου 2020 από Zerg13
Apoll Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2020 15 ώρες πριν, Stephen_giourson είπε Καλησπέρα, θα 'θελα να σας κάνω μία κουλή ερώτηση. Ξέρω πως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν κάνεις μπάνιο με το θερμοσίφωνα ανοιχτό, μπορεί να πάθεις ηλεκτροπληξία. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εστω ότι ο γείτονας μου έχει το θερμοσιφωνά του ανοιχτό. Αν εγώ κάνω μπάνιο ενώ αυτός έχει το δικό του θερμοσίφωνα ανοιχτό μπορώ να πάθω ηλεκτροπληξία; Το ρωτάω αυτό γιατί θεωρητικά οι σωλήνες του νερού συνδέονται σε μία οικοδομή. Δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί κάπως ρεύμα δια μέσω αυτών; Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Σας παρακαλώ πολύ να απαντήσετε σοβαρά, μην με πάρετε στο ψιλό επειδή έκανα μια περίεργη ερώτηση. Αν δεν έχουν διαβρωθεί τα μεταλικά στοιχεία (elements) που ζεσταίνουν το νερό όχι. Εδώ χρησιμοποιούνται speed showers που περνά το νερό κατευθείαν μέσα και δεν υπάρχει πρόβλημα.
paylidis Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 10 ώρες πριν, Zerg13 είπε Εγω μια φορα εκανα μπανιο στην μπανιερα και με χτυπησε το ρευμα μεσα απο το νερο. Εκανε μπανιο και αλλος μετα απο μερες και εγινε το ιδιο. Οχι 220volt αλλα νιωθαμε την δονηση. αλλαξαμε πολυμπριζα μπριζες εκει γυρω και δεν ξαναγινε. ποτε δεν επεσε καμια ασφαλεια ή ρελε. Παλιο κτηριο. αν ποτε ξανασυμβει σε καποιον η αμεση αντιδραση ποια ειναι; Να σηκωσεις το ενα ποδι στον αερα; Και να κλεισεις το νερο μετα; Αν σου ξανασυμβει α) ηλεκτρολόγο για ελεγχο και εαν ολα ειναι οκ εντος τοτε β) ΔΕΗ καθως καπου εχει θέμα ο ουδέτερος κατα πάσα πιθανότητα... 1
HateMe Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 Θυμήθηκα σκηνικό σε σπίτι φίλου μόλις είχε μετακομίσει. ΟΤΙ και να ακουμπούσες στο σπίτι, σε τίναζε. Ελαττωματικό ρελέ..
zx1234r Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 13 ώρες πριν, cuprakatos είπε Μεγάλο ερώτημα έθεσες φίλε μου και δεν είναι καθόλου κουλό. Ίσως από τα πιο σοβαρά ερωτήματα...... Ηλεκτροπληξία μπορείς να πάθεις ναι. Και με κλειστό φυσικά τον θερμοσίφωνα. Κατ, αρχήν, συζητάμε ότι ΠΑΝΤΑ έχουμε ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό μας πίνακα. Δεν επιτρέπεται 2020 και να υπάρχει σπίτι χωρίς ρελέ διαρροής. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Ένα ρελέ δηλαδή, δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις καταστάσεις. Πχ, αν έχεις ρελέ διαρροής στο σπίτι σου και κοπεί ο ουδέτερος του ΔΕΔΔΗΕ σε στύλο ή πριν τον κόμβο του ουδέτερου αγωγού στον μετρητή σου, τα πράγματα αρχίζουν και σκουραίνουν. Και γιατί σκουραίνουν; Διότι οι περισσότερες γειώσεις είναι για κλάματα, οπότε μία τέτοια διαρροή από κομμένο ουδέτερο, δεν μπορεί η κακή γείωση να την ''τραβήξει''. Εκεί θα έχουμε τραγικά απ[οτελέσματα, γι αυτόν που θα βρίσκεται στο μπάνιο υποτίθεται χωρίς ρεύμα στο σπίτι. Επειδή το θέμα που έθεσες, είναι πολύ σοβαρό, ελπίζω το λινκ που παραθέτω, να μην θεωρηθεί διαφήμιση άλλης ιστοσελίδας, είναι όμως ακριβώς γι αυτό που λές, ότι καλύτερο έχει γραφτεί ποτέ, για τον απλό θνητό... https://www.electricalnews.gr/ilektrologikes-egkatastaseis/oydeteros-agogos-vlavi-mas-gargalaei-reyma-sto-mpanio-ti-kanoyme/ Αφού ρίξετε μία ματιά σ αυτό το άρθρο, θα απαντήσω και στο αρχικό ερώτημα. ΝΑΙ, μπορείς να πάθεις ηλεκτροπληξία από τον γείτονα. Πρέπει όμως να συμβαίνουν πολλές κακές καταστάσεις στην γειτονιά ταυτόχρονα. Κομμένος ουδέτερος στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κακή γείωση του γείτονα και φυσικά και η δική σου και τα δυό σπίτια ή 3 ή όσα είναι σ αυτή τη γραμμή του ΔΕΔΔΗΕ, να βρίσκονται απομακρυσμένα από τον μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ που τροφοδοτεί αυτή την γειτονιά., Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διαρροή σε κάποια ηλεκτρική συσκευή σε κάποιο από όλα τα σπίτια. Επίσης, το ότι έχουμε κλειστό τον θερμοσίφωνα δεν σημαίνει ότι την γλιτώνουμε όταν μαγειρεύει πχ, η μάνα ή η γυναίκα και η κουζίνα έχει διαρροή και εσύ κάνεις μπάνιο. Τον ίδιο θάνατο βρίσκει ο άνθρωπος. Οι αναφορές και τα περιστατικά σε μπάνιο, είναι πάρα πολλά. Πάντα έχετε στο μυαλό σας μία σοβαρή γείωση, μελετημένη, εφαρμοσμένη όπως προβλέπεται και συχνός έλεγχος από έμπειρο τεχνικό, μία φορά το χρόνο. Μία μέτρηση γείωσης θα μας αφήνει να κοιμόμαστε ήσυχοι... και άσε το γείτονα μετά και τον ΔΕΔΔΗΕ να κάνει ότι θέλει. Και πάλι όμως δεν είμαστε 100% καλυμμένοι!!!!!! Όποιος επιθυμεί, μπορούμε να το συζητήσουμε το πως και γιατί.... Λάθος μου που στην αρχή γέλασα με την ερώτηση του ts χωρίς να ξέρω αν μπορεί να έχει δίκιο βασιζόμενος σε ανεπαρκή δική μου πληροφόρηση και γνώση. Ευτυχώς υπάρχουν και μερικοί που μας διαφωτίζουν για να μην πετάμε κοτσάνες σαν τα βούρλα της τηλεόρασης. Thanx @cuprakatos για τις πληροφορίες και σόρυ @Stephen_gioursonγια το χλεύασμα. Τελικά ήταν εύλογο το ερώτημα σου. 2
Βασίλης_29 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Μας έχει συμβεί να υπάρξει διαρροή από σαραβαλη κουζίνα και το ρεύμα λόγω της γείωσης κατευθύνθηκε στο δίκτυο σωληνώσεων, έπιανες μια βρύση και αισθανόσουν δόνηση σαν να έπιανες τηλεχειριστήριο dual band από Playstation. Μέτρηση που εκανα επανω στην βρύση έβγαζε 30V εναλλασσομενο. Άλλη περίπτωση, σαράβαλο σίδερο για πέταμα συνδέθηκε στα φις της κουζίνας και λόγω διαρροής πέρασε ρεύμα από την γείωση, άναψε για λίγο το λαμπάκι του φούρνου ενώ η κουζίνα ήταν κλειστή από τον διακόπτη του υποπινακα. Επεξ/σία 1 Ιουλίου 2020 από Βασίλης_29 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις