Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ και 3 μέρες έχει εμφανιστεί ένα θέμα με τις μπροστινές USB 3.0 ports. Φαίνεται να  μην μπορούν/δυσκολεύονται να διαβάσουν εξωτερικούς δίσκους χωρίς δική τους τροφοδοσία. Έχω δοκιμάσει μερικούς My Book και Elements της Western Digital (όλοι στα 4 TB) και ενώ ανάβει το LED, δεν δουλεύουν. Οι δίσκοι είναι ok γιατί δουλεύουν κανονικά στις πίσω USB 3.0 ports αλλά και στις μπροστινές USB 2.0 ports που είναι ακριβώς δίπλα στο πάνελ. Επίσης προχτές διάβαζαν ένα Sandisk Extreme φλασάκι 32 GB, από χθες ούτε αυτό. Εξωτερικοί με δικό τους μετασχηματιστή όπως είπα δουλεύουν κανονικά.

Έχω δοκιμάσει:

1.Uninstalling/Disabling και re-enabling όλες τις USB ports στον device manager όπως και να κάνω update τους drivers τους (τα windows λένε πως είναι up to date). Δεν υπάρχουν θαυμαστικά κλπ.
2. Untick στο "Allow the computer to turn off this device to save power".
3. Disable το Windows Fast Startup
4. Έβγαλα και επανασύνδεσα το καλώδιο που ενώνει τις ports στο front panel με τον αντίστοιχο front USB 3.0 header στη motherboard.
5. Δοκίμασα να το συνδέσω και σε έναν δεύτερο USB 3.0 header που είχε ελεύθερο.

Το μόνο που φάνηκε πως κάτι αλλάζει είναι όταν για να δοκιμάσω τον άλλον header στη motherboard, έκλεισα το τροφοδοτικό από το διακόπτη του για να ανοίξω το κουτί. Προσωρινά διορθώθηκε το πρόβλημα και νόμιζα πως φταίει ο header αλλά μετά από λίγες ώρες πάλι δεν λειτουργούσαν. Σήμερα έκανα το ίδιο και αυτή τη φορά κράτησα και για λίγο πατημένο το ON στο πάνελ του PC ενώ είχα κλείσει το τροφοδοτικό, γιατί κάτι διάβασα περί αποφόρτιση πυκνωτών κλπ. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά για την ώρα οι ports φαίνεται να δουλεύουν και πάλι κανονικά και να διαβάζουν τα πάντα.
Έχει κανείς ιδέα τι συμβαίνει, αν είναι θέμα Windows, κουτιού ή motherboard, αν έχει γίνει ζημιά και πως να τη φτιάξω;
Το PC το έφτιαξα τον περασμένο μήνα και όπως είναι φυσικό ανησυχώ αρκετά...

CPU: AMD Ryzen 3900x
Motherboard: Asrock X570 Steel Legend
Case: Fractal Design Define R6
PSU: Corsair RMx Series RM750x 2018 (To UPS λέει πως το φορτίο δεν ξεπερνάει τα 250 watts οπότε δεν νομίζω να τίθεται θέμα ανεπάρκειας του τροφοδοτικού). Ευχαριστώ.

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.

However, the available current for any USB device plugged into a USB3 port is 900 mA (unless it is charging port compliant) as defined by the USB3 spec about 4.5 Watt

western digital 3tb green specs

Electrical Specifications
Current Requirements
    12 VDC
    Read/Write  1.78 A about 22Watt

Power Dissipation <-- Energy measured in watts lost as heat
    Read/Write  6.00 Watts
    Idle        5.50 Watts
    Standby     0.80 Watts
    Sleep       0.80 Watts
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Aris_ είπε

However, the available current for any USB device plugged into a USB3 port is 900 mA (unless it is charging port compliant) as defined by the USB3 spec about 4.5 Watt

western digital 3tb green specs

Electrical Specifications
Current Requirements
    12 VDC
    Read/Write  1.78 A about 22Watt

Power Dissipation <-- Energy measured in watts lost as heat
    Read/Write  6.00 Watts
    Idle        5.50 Watts
    Standby     0.80 Watts
    Sleep       0.80 Watts

Οπότε ποιο το συμπέρασμα σε σχέση με τη περίπτωση μου;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εν ολίγοις, ανεπαρκής τροφοδοσία από τη μητρική στις USB 3 θύρες.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
Δημοσ.

Καλά, προφανώς για κάποιο λόγο δεν υπάρχει επαρκής τροφοδοσία, το θέμα είναι γιατί και πώς διορθώνεται... Δηλαδή, ας πούμε είναι για άλλαγμα κατευθείαν όλη η μητρική;
Γιατί να μην θέλει π.χ αλλαγή το front panel; Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά γιατί καθόλου δεν θα ήθελα να μπλέκω με RMA...

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι έχει χαλάσει κάτι, απλά δεν έχει κατασκευαστικά δυνατότητες για τόσο μεγάλη τροφοδοσία. Ίσως βέβαια, να ζορίστηκε το front panel και να χάλασε. Συνήθως δεν είναι για πολλά-πολλά τα front panel.

Δημοσ.

Δεν ξέρω, το γεγονός πως μια δουλεύουν - μια όχι, σε συνδυασμό με το ότι δείχνει να φτιάχνει πατώντας το ON button με κλειστό τροφοδοτικό, με κάνει να υποψιάζομαι πως μπορεί να έχει να κάνει με στατικό ηλεκτρισμό.

Δημοσ.

Κατέβασε το  OCCT https://www.ocbase.com/ Επέλεξε power supply και auto και πάτα on.Περιμένεις να τελειώσει το τεστ. Στο τέλος αποθηκεύει κάτι εικόνες με της μετρήσεις. Βρες αυτή με τα 5v και κοίταξε αν ειναι μέσα στα όρια. Αν ειναι τοτε υπαρχει θέμα με την μητρική. Έχω ακριβως το ίδιο προβλημα σε usb2, το τροφοδοτικό μου είναι οκ αλλα η τάση στης μπροστινές με πολύμετρο ειναι αρκετά χαμηλή περίπου 4,3v.Στης πίσω υπάρχουν κανονικά τα 5v. 

Δημοσ.
Στις 30/6/2020 στις 3:10 ΜΜ, dimitris_p είπε

Κατέβασε το  OCCT https://www.ocbase.com/ Επέλεξε power supply και auto και πάτα on.Περιμένεις να τελειώσει το τεστ. Στο τέλος αποθηκεύει κάτι εικόνες με της μετρήσεις. Βρες αυτή με τα 5v και κοίταξε αν ειναι μέσα στα όρια. Αν ειναι τοτε υπαρχει θέμα με την μητρική. Έχω ακριβως το ίδιο προβλημα σε usb2, το τροφοδοτικό μου είναι οκ αλλα η τάση στης μπροστινές με πολύμετρο ειναι αρκετά χαμηλή περίπου 4,3v.Στης πίσω υπάρχουν κανονικά τα 5v. 

OCCT-20200702-182352-PowerSupply.png.81e6cfc7807fbda06c916bd6fbfd5596.png

Το άφησα 2-3 λεπτά επειδή ανέβαινε στους 80 c ο επεξεργαστής αλλά νομίζω αρκεί, έτσι; Οπότε το συμπέρασμα είναι πως σίγουρα δεν φταίει το τροφοδοτικό;
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω γιατί μιλάμε για καινούργιο μηχάνημα αν οφείλεται σε κουτί ή μητρική; Δύο μέρες ήταν ok, σήμερα πάλι τα ίδια... Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει και γιατί έφτιαξε για δυο μέρες αφότου πάτησα το ON με κλειστό τροφοδοτικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το τροφοδοτικό σου ειναι μάλλων. Στο τεστ που έχεις ανεβασει βλέπω τα 5v αρκετά κάτω, περίπου στα 4,5. Οσο για την θερμοκρασία κανονικα δεν έπρεπε να ανεβάσει τόσο πολυ.

Τρεξτο ξανά για 3 λεπτά περιπου και βγάλε μια φωτο απο αυτο που βλέπεις παρακάτω επιλέγοντας (τάσης) γιατί απεικονίζει λεπτομερώς της τάσης. .Αυτό από το δικό μου ένα παμπάλαιο τετραπυρινο. Κοίτα την ανοιχτή πράσινη γραμμή που ειναι σχεδών στα 5v.

τεστ1.PNG

Επεξ/σία από dimitris_p
  • Confused 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, dimitris_p είπε

Το τροφοδοτικό σου ειναι μάλλων. Στο τεστ που έχεις ανεβασει βλέπω τα 5v αρκετά κάτω, περίπου στα 4,5. Οσο για την θερμοκρασία κανονικα δεν έπρεπε να ανεβάσει τόσο πολυ.

Τρεξτο ξανά για 3 λεπτά περιπου και βγάλε μια φωτο απο αυτο που βλέπεις παρακάτω επιλέγοντας (τάσης) γιατί απεικονίζει λεπτομερώς της τάσης. .Αυτό από το δικό μου ένα παμπάλαιο τετραπυρινο. Κοίτα την ανοιχτή πράσινη γραμμή που ειναι σχεδών στα 5v.

τεστ1.PNG

Νομίζω πως η γραμμή και στο προηγούμενο και στο τωρινό τεστ είναι ακριβώς ανάμεσα στο 4 και το 6.

OCCT-20200703-013855-PowerSupply.png.124111939dc3560df110bfebbd7efe72.png

Και σε αυτό που μου είπες πάλι 5 volt δείχνει μετά από τρεισήμισι λεπτά περίπου.

Capture.PNG.960676f31ed25cbf2d062f94969de226.PNG

Όσο για την θερμοκρασία δεν ξέρω αν είναι αδικαιολόγητα ανεβασμένη για καλοκαίρι με 3900x full load.

Δημοσ.

Δες στο manual της μητρικής σου να δεις για ASRock Ultra USB Power αν αυτό έχει κάποια σχέση. Μήπως πρέπει να το ενεργοποιήσεις από το bios ή μέσω utility.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω παρατηρώ ανεβοκατεβάσματα της τάσης 5v πάντως που ειναι αυτή που τροφοδοτεί της πόρτες usb εκτός των άλλων. Στην πρώτη εικόνα ειναι κοντά στα 4,5 (αρκετά κάτω). Αυτή η διαφορά του 0,5v είναι αρκετή για να δημιουργήσει το πρόβλημα που έχεις. Και τέλος στην δεύτερη εικόνα διχνει να ειναι σωστό 5,02v min. 

v1.PNG

v2.PNG

Επεξ/σία από dimitris_p
Δημοσ.

230278462_rulerphoto.PNG.f3c66c4880daca3fe10562f08aacf18a.PNG

Μήπως σε μπερδεύει πως έχει βαθμολογημένα μόνο τα 4 και τα 6 volt οπότε η γραμμή ανάμεσά τους είναι στο 5 και όχι στο 4.5; Aν ήταν 4.5 θα έπρεπε η πράσινη γραμμή να ήταν στη μεσαπόσταση από εκεί που είναι τώρα και στην από κάτω άσπρη γραμμή. Αν και νομίζω πως φαίνεται και με το μάτι, έβαλα και ruler από το photoshop. Αν μετρήσεις θα δεις πως είναι ακριβώς στο 5 αν όχι απειροελάχιστα πιο πάνω.

Δημοσ.

Σορρυ, έχεις δικιο!!   😧 Είναι και η ηλικία βλέπεις με τα μάτια. Ναι η διαβάθμισή ειναι ανα 2 volt, επομένως η γραμμή ειναι στα 5volt και στης 2 περιπτώσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...