Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι σε φάση αγοράς σπιτιού. Έχω βρει κάποια ενδιαφέροντα τα οποία είναι καινούργια αλλά ήδη έτοιμα (όχι σε στάδιο κατασκευής) και τα οποία από καλωδίωση έχουν μόνο πρίζες για τηλέφωνο και ρεύμα. Όμως επειδή έχω κλίση στην τεχνολογία, θα ήθελα να έχουν περισσότερα καλώδια, και επειδή το σπίτι ούτως η άλλως θα βαφτεί ξανά και θα γίνουν διάφορες εργασίες (π.χ. κλιματιστικά, τέντες κλπ) πριν μπω μέσα ενδιαφέρομαι να κάνω σωστή δουλειά και όχι να περάσω καλώδια έξω από τους τοίχους με θερμοκόλλα ή κάτι παρόμοιο που να φαίνεται.

Συγκεκριμένα θα ήθελα να περάσω καλώδια & πρίζες ethernet στους τοίχους στα 2 υπνοδωμάτια και το σαλόνι τα οποία θα καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει switch. Σκέφτομαι επίσης ένα καλώδιο σε κάθε δωμάτιο να φτάνει στο ταβάνι όπου θα μπορείς να βάλεις ένα wifi access point ή μια κάμερα. Επίσης θα ήθελα να δω εαν χρειάζεται να περάσω κάποιο έξτρα καλώδιο για συναγερμό σε κάποιο σημείο που δεν καλύπτεται ήδη από την υπάρχουσα καλωδιώση. Άλλη μία σκέψη είναι ότι ίσως χρειαστεί να περάσω και ουδέτερο μαζί με την φάση στους υπάρχοντες διακόπτες ώστε να τους αντικαταστήσω με wifi διακόπτες οι οποίοι χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Θα ήταν δυνατό να σκαφτούν αυλάκια στους τοίχους για να περαστούν αυτά τα καλώδια; Εφόσον ξανασοβατιστούν μόνο τα αυλάκια θα φαίνεται έντονη διαφορά στην υφή του τοίχου σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι μετά το βάψιμο;  Γενικά το σοβάτισμα είναι ακριβή διαδικασία εαν ξανασοβατιστούν ολόκληροι οι τοίχοι αντί μόνο τα αυλάκια; Θα προτείνατε κάποια άλλη λύση (π.χ. εξωτερικά κανάλια που δεν πολυφαίνονται με το βάψιμο);

Επεξ/σία από cb_papi
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, cb_papi είπε

Είμαι σε φάση αγοράς σπιτιού. Έχω βρει κάποια ενδιαφέροντα τα οποία είναι καινούργια αλλά ήδη έτοιμα (όχι σε στάδιο κατασκευής) και τα οποία από καλωδίωση έχουν μόνο πρίζες για τηλέφωνο και ρεύμα. Όμως επειδή έχω κλίση στην τεχνολογία, θα ήθελα να έχουν περισσότερα καλώδια, και επειδή το σπίτι ούτως η άλλως θα βαφτεί ξανά και θα γίνουν διάφορες εργασίες (π.χ. κλιματιστικά, τέντες κλπ) πριν μπω μέσα ενδιαφέρομαι να κάνω σωστή δουλειά και όχι να περάσω καλώδια έξω από τους τοίχους με θερμοκόλλα ή κάτι παρόμοιο που να φαίνεται.

Συγκεκριμένα θα ήθελα να περάσω καλώδια & πρίζες ethernet στους τοίχους στα 2 υπνοδωμάτια και το σαλόνι τα οποία θα καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει switch. Σκέφτομαι επίσης ένα καλώδιο σε κάθε δωμάτιο να φτάνει στο ταβάνι όπου θα μπορείς να βάλεις ένα wifi access point ή μια κάμερα. Επίσης θα ήθελα να δω εαν χρειάζεται να περάσω κάποιο έξτρα καλώδιο για συναγερμό σε κάποιο σημείο που δεν καλύπτεται ήδη από την υπάρχουσα καλωδιώση. Άλλη μία σκέψη είναι ότι ίσως χρειαστεί να περάσω και ουδέτερο μαζί με την φάση στους υπάρχοντες διακόπτες ώστε να τους αντικαταστήσω με wifi διακόπτες οι οποίοι χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.

Θα ήταν δυνατό να σκαφτούν αυλάκια στους τοίχους για να περαστούν αυτά τα καλώδια; Εφόσον ξανασοβατιστούν μόνο τα αυλάκια θα φαίνεται έντονη διαφορά στην υφή του τοίχου σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι μετά το βάψιμο;  Γενικά το σοβάτισμα είναι ακριβή διαδικασία εαν ξανασοβατιστούν ολόκληροι οι τοίχοι αντί μόνο τα αυλάκια; Θα προτείνατε κάποια άλλη λύση (π.χ. εξωτερικά κανάλια που δεν πολυφαίνονται με το βάψιμο);

Όχι δεν θα φαίνεται αν κανει καλή δουλεια (οκ αν πας πολυ κοντα και το ψιρισεις θα καταλαβεις διαφορα).

Τα αυλάκια των καλωδίων για ιντερνετ και τηλέφωνο είναι ξεχωριστά από αυτά με ρεύμα. 

Η ιδεά σου ειναι καλή, και εγώ στο σπίτι που έκανα ανακαίνιση εβαλα ethernet πρίζες παντού που ξεκινάγανε απο το πατάρι. Go for it.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

υπαρχουν καναλια-σοβατεπι που κρυβουν αρκετα καλα καλωδια ... μεχρι σωληνες καλοριφερ κρυβουν, και δε κανουν μπαμ οτι ειναι καναλια.

το πιο σωστο βεβαια ειναι κομπρεσσερ και χονευτα, αλλα ναι θα βγαλει ΠΑΡΑ πολλα μερετια, και αν εχεις ξυλινα πατωματα κλπ θελει παρα παρα πολυ προσοχη για να μη σου τα διαλυσουν

Επεξ/σία από fredd0
Δημοσ.
4 ώρες πριν, cb_papi είπε

.... θα ήθελα να περάσω καλώδια & πρίζες ethernet στους τοίχους.... 

Ξεκινάς ψάχνοντας καλό ηλεκτρολόγο, κξ όταν λεω καλός, εννοώ έναν που να κατέχει και κάμποσα από αυτό που λέμε δομημένη καλωδίωση

Αυτός είναι ο τρόπος. Θα στοιχίσει λίγο αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πιο σωστό είναι σκάψιμο, πέρασμα σωληνώσεων και σπιραλ και πέρασμα cat6 και ότι αλλο θελεις σε όλο το σπίτι παντού (δεν περνάνε από του ρεύματος, άλλο τα ασθενή και άλλο τα ισχυρά, πάντα μπαίνουν ξεχωριστά) 

Τώρα αν δεν θέλεις τέτοια μερεμετια (και ανεβασμένο κόστος εννοείται) τα κανεις όλα με εξωτερικα κανάλια, περνάς ότι θέλεις και τελείωσε το θέμα. 

Όσο για τα σοβάτισματα, Βαψιματα, κτλπ κτλπ δεν τα γλυτώνεις αν κάνεις την πρώτη λύση εννοείται. Αν έχεις σκοπό να μείνεις σε αυτό το σπίτι αρκετά χρόνια, κάνε αυτό μια και καλή να ξεμπερδεύεις (εφόσον θα κάνεις και άλλες εργασίες όπως λες και θα γίνει μια ανακαίνιση πριν μπεις ώστε να βάλεις αυτά που θέλεις εσύ) 

Στην τελευταία ανακαίνιση που έκανα, ο πελάτης ήθελε παντού μπριζες ethernet (μέχρι και στην κουζινα και στο μπαλκόνι να έχει 😁) βέβαια γούστα είναι αυτά 👍

Επεξ/σία από stelios18120
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 hours ago, korakios said:

Βασικά θα τα έσκαγα σε τοπ ασύρματη τεχνολογία , repeaters & ethernet over power , bluetooth λάμπες κτλ

Ethernet>All

Γιατί πέρα από τις μεγαλύτερες ταχύτητες και την αξιοπιστία του ενσύρματου, μπορείς μετά σε κάθε δωμάτιο/χώρο να βάλεις Access Point ενσύρματα κι όχι σαν "repeater" με αποτέλεσμα να μην χάνεις ταχύτητα ούτε στο Wireless...

Powerlines είναι αναξιόπιστα ημίμετρα...

Δημοσ.

Για λύστε μου ρε μάγκες και εμένα την απορία τι ακριβώς να το κάνεις το Ethernet σε κάθε δωμάτιο? Σε ένα δωμάτιο που πες θα δουλευεις/παιζεις με ένα desktop θα το καταλάβω. Όλα ταδωματια είναι περιττά να έχουν Ethernet. Πάρε ένα καλό access point πχ Microtic δεν σου λέω να πας ποιο ακριβά και θα έχεις wifi σταθερο μέχρι αηδιας. Και με powerline μπορείς άνετα να κάνεις την δουλειά σου, από το να σκάψεις όλο το σπίτι. Αν το εχτιζες από την αρχή μαζί σου να τα περάσεις αλλά τώρα είναι περιττο

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Amaretos είπε

Για λύστε μου ρε μάγκες και εμένα την απορία τι ακριβώς να το κάνεις το Ethernet σε κάθε δωμάτιο? Σε ένα δωμάτιο που πες θα δουλευεις/παιζεις με ένα desktop θα το καταλάβω. Όλα ταδωματια είναι περιττά να έχουν Ethernet. Πάρε ένα καλό access point πχ Microtic δεν σου λέω να πας ποιο ακριβά και θα έχεις wifi σταθερο μέχρι αηδιας. Και με powerline μπορείς άνετα να κάνεις την δουλειά σου, από το να σκάψεις όλο το σπίτι. Αν το εχτιζες από την αρχή μαζί σου να τα περάσεις αλλά τώρα είναι περιττο

video distribution .. εμενα καθε τηλεοραση εχει 4 x CAT6A απο πισω, τα 2 απο τα οποια καταληγουν σε balun και καθε δωματιο 1 τουλαχιστον ακομα ethernet/wifi combo της Ubiquity ...

στον Ελληνικο τροπο δομησης το καλυτερο ειναι να τα βαλεις ολα απο την αρχη μεχρι υπερβολης ... γιατι το να προσθεσεις αργοτερα ειναι ειτε πονοκεφαλος, ειτε αισθητικα τσαντιροποιηση.Αν χτιζαμε οπως οι αμερικανοι, το συζηταγαμε

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μάλλον θα το προχωρήσω με σκάψιμο για να γίνει σωστή δουλειά.

4 ώρες πριν, Amaretos είπε

Προσωπικά θα έχω 4K TVs και media boxes στα δωμάτια που θέλω να παίζουν χωρίς σπασίματα και κολλήματα. Επίσης VoIP τηλέφωνα και κάμερες που μπορώ να δίνω ρεύμα κεντρικά μεσω PoE. Wifi θα υπάρχει με 2-3 Cisco access points που έχω ήδη στο τωρινό σπίτι και θέλω να είναι σε διάφορους χώρους γιατί ένα δεν το καλύπτει όλο (πάλι με PoE). Προφανώς δεν θα έκανα τη συζήτηση εαν δεν σκόπευα να βάψω το σπίτι ή δεν είχα τα λεφτά να διαθέσω.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...