Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα σας, σας παρακαλω οποιος μπορει θελω βοηθεια σε αυτες τις ασκησεις.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Α)Θέμα 1.

Να δημιουργήσετε σε γλώσσα python ένα άρθρωμα - module (αρχείο) με το όνομα fpa_exams.py το οποίο θα περιέχει μια συνάρτηση calculate_Vat που θα δέχεται τρία ορίσματα, την τιμή μονάδας, το ποσό του φόρου (φπα) ή ποσοστό, (με προκαθορισμένη τιμή 23, αν αναφερθείτε σε ποσοστό ή 0.23 αν αναφερθείτε σε ποσό κι εννοείται ανάλογα πως θα δηλωθεί θα φτιάξετε και τον τύπο για τον υπολογισμό) και την ποσότητα με προκαθορισμένη τιμή το 1 (στο βιβλίο οι προκαθορισμένες τιμές στις παραμέτρους αναφέρονται ως λέξεις-κλειδιά).

Στη συνάρτηση να βάλετε συμβολοσειρά τεκμηρίωσης (doc string).

Β)

Να δημιουργήσετε σε γλώσσα python ένα αρχείο με το όνομα main-exams.py στο οποίο να εισάγεται το module fpa_exams.

Αυτό το αρχείο θα περιέχει μια συνάρτηση main() στην οποία θα καλέσετε τη συνάρτηση calculate_Vat τέσσερις φορές και θα εμφανίσετε στην οθόνη σας το αποτέλεσμα ως εξής:

1. Με όρισμα μόνο την τιμή μονάδας με τιμή: 1000 (αγνοούνται τα ορίσματα του φόρου και της ποσότητας οπότε θα χρησιμοποιηθούν οι προεπιλεγμένες τιμές)

2. Με ορίσματα την τιμή μονάδας (1000) και ποσοστό φόρου 8 ή 0.08 ανάλογα αν έχετε προτιμήσει να αναφερθείτε με ποσοστό ή ποσό (αγνοείται το όρισμα της ποσότητας, χρησιμοποιείται η προεπιλεγμένη

3. Με τιμές και για τα τρία ορίσματα (π.χ. ποσότητα 1000, φόρος (φπα) 8 ή 0.08 (ανάλογα πως το έχετε δηλώσει από την αρχή) και ποσότητα 2

4. Με ορίσματα για την τιμή μονάδας (πχ 1000) και την ποσότητα (πχ 2) χρησιμοποιώντας την προεπιλεγμένη τιμή για τον φόρο

5. Ζητάμε να δείξετε όλους τους δυνατούς τρόπους εισαγωγής του module και του αντίστοιχου τρόπου κλήσης των συναρτήσεων που περιέχονται σε αυτό.

Τέλος εμφανίστε στην οθόνη τη συμβολοσειρά τεκμηρίωσης (doc string) για τη συνάρτηση του module. (Να παραθέσετε screenshot από την εμφάνιση του docstring.

Θέμα 2.

Α)

Να γράψετε πρόγραμμα στη γλώσσα python το οποίο διαβάζει με μια επαναληπτική διαδικασία ένα αλφαριθμητικό που πληκτρολογεί ο χρήστης και βρίσκει αν είναι παλίνδρομο. (Παλίνδρομες είναι εκείνες οι λέξεις ή φράσεις που διαβάζονται το ίδιο και με την αντίστροφη φορά ανάγνωσης, πχ. Οι λέξεις «ANNA», «ΣΕΡΡΕΣ», «B2B» «αννα», «001100», α02Α20α» είναι παλίνδρομες ενώ οι λέξεις «α02ΑαΑ20Α», «ΑΝΤΑ», όχι). Το πρόγραμμα θα τερματίζει αν ο χρήστης δώσει τη λέξη “stop” ή “STOP”.

Οι λεπτομέρειες του κώδικα έχουν ως εξής: Το πρόγραμμα διαβάζει με κατάλληλο μήνυμα που θα εμφανίζεται στον χρήστη, ένα αλφαριθμητικό και το αποθηκεύει σε μια μεταβλητή (πχ μεταβλητή s).

Β)

Στη συνέχεια ελέγχει αν το s αποτελείται από κανένα ή ένα μόνον χαρακτήρα.

Αν ναι, τότε εμφανίζει το μήνυμα «Το μήκος του αλφαριθμητικού είναι πολύ μικρό».

Αν όχι (δηλ. το s έχει περισσότερους από ένα χαρακτήρες), τότε ελέγχει αν το s είναι παλίνδρομο ή όχι κι εμφανίζει στην οθόνη μήνυμα ότι η συμβολοσειρά είναι ή δεν είναι παλίνδρομο.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα πρέπει να χωρίζει την αρχική λέξη ή φράση σε δύο μισά. Θα εμφανίζει τα δυο μισά στην οθόνη καθώς και το αντίστροφο του 2ου μισού.

Αν το μήκος της λέξης ή της φράσης είναι περιττό, απλά θα αγνοεί τον μεσαίο χαρακτήρα.

Επεξ/σία από panos20207
  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πήραν σβάρνα τα φόρουμς...

@Kercyn , θα έχεις δουλειά αυτές τις ημέρες.

Νομίζω είναι εύκολες ασκήσεις. Ξεκίνησε να τη λύνεις και κάποιος θα βοηθήσει.

Επεξ/σία από Lanike71
  • Like 1
Δημοσ.

Ρε αδερφε εγω δεν ζητιανεψα κατι απλος ηθελα μια βοηθεια επειδη δεν ειμαι τοσο καλος στην python. Αν μπορεις βοηθας αν δεν μπορεις δεν πειραζει. Αλλα μην πετας την κακια σου

Δημοσ.

Δεν ζητάς βοήθεια, ζητας να σου λύσει κάποιος τζαμπα την άσκηση. 
Ξεκίνα να λύνεις , ποσταρε εδώ τον κώδικα που έχεις γράψει , και να δεις τι ωραία θα σε βοηθήσουμε όλοι!
Αν δεν μπορεις να κάνεις τίποτα από αυτα που λέει, δεν αξίζεις να περάσεις το μάθημα.

Σαν τον άλλο τις προάλλες που ήθελε στις 10 το πρωί να στείλει σε φώτο τα θέματα και να του στείλουμε τις απαντήσεις.

Άντε γιατι έχουμε γεμίσει wanna be software engineers. Tελειώνετε τις σχολές σας, έρχεστε για συνέντευξη και ούτε την διαφορά του interface με της class δεν ξέρετε.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, panos20207 είπε

Ρε αδερφε εγω δεν ζητιανεψα κατι απλος ηθελα μια βοηθεια επειδη δεν ειμαι τοσο καλος στην python. Αν μπορεις βοηθας αν δεν μπορεις δεν πειραζει. Αλλα μην πετας την κακια σου

Στην πραγματικότητα σε βοηθάει...Όταν φτάσει η ώρα να μπεις σε κάποιο επάγγελμα, θα είναι ακόμα πιο σκληρές οι απαντήσεις, να το ξέρεις. Και δε θα σου πει κανένας "Ξεκίνα και μεις είμαστε εδώ". Στην Ελλάδα τουλάχιστον.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να δεις πόσο βαριέσαι, ξεκίνησα να μαθαίνω python εχθές. Μια άσκηση για μένα τουλάχιστον.

Το θέμα A το παλεύω ακόμα.

import math

var_1 = ""

def einai_palindromi(var_1):
    return var_1 == var_1[::-1]

print("Grapse \"stop i STOP\" gia na termatiseis to script\n")
while var_1 != "stop" and var_1 != "STOP":
    var_1 = input("Grapse ti leksi: ")
    if len(var_1) <= 1:
        print("To mikos einai poli mikro")
    elif einai_palindromi(var_1):
        print("Nai, einai palindromi\n")
        var_2 = len(var_1)
        var_2 = var_2 / 2
        var_2 = int(math.floor(var_2))
        print("H leksi exei " + str(var_2) + " xaraktires")
        var_3 = var_1[0:len(var_1) // 2]
        var_4 = var_1[len(var_1) // 2 if len(var_1) % 2 == 0 else ((len(var_1) // 2) + 1):]
        print("Ta duo misa tis leksis : " + var_3 + "-" + var_4 + "\n")
    else:
        print("Oxi, den einai palindromi\n")
Επεξ/σία από jackess
Δημοσ.
Στις 8/8/2020 στις 10:29 ΠΜ, jackess είπε

Για να δεις πόσο βαριέσαι, ξεκίνησα να μαθαίνω python εχθές. Μια άσκηση για μένα τουλάχιστον.

Το θέμα A το παλεύω ακόμα.

import math

var_1 = ""

def einai_palindromi(var_1):
    return var_1 == var_1[::-1]

print("Grapse \"stop i STOP\" gia na termatiseis to script\n")
while var_1 != "stop" and var_1 != "STOP":
    var_1 = input("Grapse ti leksi: ")
    if len(var_1) <= 1:
        print("To mikos einai poli mikro")
    elif einai_palindromi(var_1):
        print("Nai, einai palindromi\n")
        var_2 = len(var_1)
        var_2 = var_2 / 2
        var_2 = int(math.floor(var_2))
        print("H leksi exei " + str(var_2) + " xaraktires")
        var_3 = var_1[0:len(var_1) // 2]
        var_4 = var_1[len(var_1) // 2 if len(var_1) % 2 == 0 else ((len(var_1) // 2) + 1):]
        print("Ta duo misa tis leksis : " + var_3 + "-" + var_4 + "\n")
    else:
        print("Oxi, den einai palindromi\n")

Καλησπέρα μόλις τελείωσα την  3ης λυκείου στο ΕΠΑΛ  (πληροφορική) και διδαχτήκαμε python και θα ήθελα να σου κάνω κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις😉.

Εκεί που έχεις var_1=input('Grapse ti leksi:') πρέπει να το κάνεις raw_input γιατί τα δεδομένα που δίνει ο  χρήστης είναι str. Επίσης κάτι καλό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να το μετακινήσεις στο τέλος της επανάληψης. Αυτό στο λέω γιατί όταν ο χρήστης πληκτρολογεί stop ή STOP για να σταματήσει το πρόγραμμα, υπολογίζει εάν η λέξη stop είναι παλίνδρομη. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι απλά να τερματίζει η επανάληψη. Λεπτομέρειες βέβαια...

Επίσης απ ότι έχω καταλάβει, θα πρέπει να χωρίζετε η λέξη είτε είναι παλίνδρομη είτε όχι. Εσύ το έχεις κάνει έτσι ώστε να  χωρίζετε μόνο όταν είναι παλίνδρομη. Κάτι ακόμη που δεν είναι ακριβώς λάθος, είναι ότι η άσκηση δεν ζητάει να μετριούνται οι χαρακτήρες της συμβολοσειράς. 

Όλα αυτά στα λέω εντελώς καλοπροαίρετα. Αν εσύ ή οποιοσδήποτε άλλως διαφωνεί με τις παρατηρήσεις μου ας μου το πει γιατί μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, αλλά μαρέσει να ακούω και γνώμες ειδικά πάνω σε κώδικα. Την είχα κάνει και εγώ την άσκηση πριν καμιά εβδομάδα αλλά δεν την δημοσίευσα γιατί είχα δυσκολευτεί με το τελευταίο μέρος της που λέει: Αν το μήκος της λέξης ή της φράσης είναι περιττό, απλά θα αγνοεί τον μεσαίο χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι έψαξα λίγο και στο ίντερνετ μπας και βρω κάτι και βρήκα, αλλά μου έβγαζε κάποια έρρος και μετά είπα θα ξανά ασχοληθώ την άλλη μέρα αλλά τελικά δεν το έκανα. Τέλος πάντων, δημοσιεύω και την δικιά μου λύση και αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα χαρώ

πολύ🙂.

python.png.2d83280416ccd782409cae32610edfe2.png

Δημοσ.
print(f'Is {"" if s==s[::-1] else "not"} palindrome')

Δεν είναι ανάγκη να σπαταλήσει κανείς τόσες γραμμές για να δει εάν μία λέξη είναι παλίνδρομο και να γράψει το μήνυμα. 

• Thanks 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε

print(f'Is {"" if s==s[::-1] else "not"} palindrome')

Δεν είναι ανάγκη να σπαταλήσει κανείς τόσες γραμμές για να δει εάν μία λέξη είναι παλίνδρομο και να γράψει το μήνυμα. 

Ευχαριστώ θα το λάβω υπόψη μου !

Δημοσ.
5 ώρες πριν, NikosGri είπε

Καλησπέρα μόλις τελείωσα την  3ης λυκείου στο ΕΠΑΛ  (πληροφορική) και διδαχτήκαμε python και θα ήθελα να σου κάνω κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις😉.

Εκεί που έχεις var_1=input('Grapse ti leksi:') πρέπει να το κάνεις raw_input γιατί τα δεδομένα που δίνει ο  χρήστης είναι str. Επίσης κάτι καλό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να το μετακινήσεις στο τέλος της επανάληψης. Αυτό στο λέω γιατί όταν ο χρήστης πληκτρολογεί stop ή STOP για να σταματήσει το πρόγραμμα, υπολογίζει εάν η λέξη stop είναι παλίνδρομη. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι απλά να τερματίζει η επανάληψη. Λεπτομέρειες βέβαια...

Επίσης απ ότι έχω καταλάβει, θα πρέπει να χωρίζετε η λέξη είτε είναι παλίνδρομη είτε όχι. Εσύ το έχεις κάνει έτσι ώστε να  χωρίζετε μόνο όταν είναι παλίνδρομη. Κάτι ακόμη που δεν είναι ακριβώς λάθος, είναι ότι η άσκηση δεν ζητάει να μετριούνται οι χαρακτήρες της συμβολοσειράς. 

Όλα αυτά στα λέω εντελώς καλοπροαίρετα. Αν εσύ ή οποιοσδήποτε άλλως διαφωνεί με τις παρατηρήσεις μου ας μου το πει γιατί μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, αλλά μαρέσει να ακούω και γνώμες ειδικά πάνω σε κώδικα. Την είχα κάνει και εγώ την άσκηση πριν καμιά εβδομάδα αλλά δεν την δημοσίευσα γιατί είχα δυσκολευτεί με το τελευταίο μέρος της που λέει: Αν το μήκος της λέξης ή της φράσης είναι περιττό, απλά θα αγνοεί τον μεσαίο χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι έψαξα λίγο και στο ίντερνετ μπας και βρω κάτι και βρήκα, αλλά μου έβγαζε κάποια έρρος και μετά είπα θα ξανά ασχοληθώ την άλλη μέρα αλλά τελικά δεν το έκανα. Τέλος πάντων, δημοσιεύω και την δικιά μου λύση και αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα χαρώ

πολύ🙂.

python.png.2d83280416ccd782409cae32610edfe2.png

Από όσο ξέρω στη python 3 δεν εχει διαφορά το raw_input με το input, αυτό ίσχυε στην python 2 που πιθανότατα κάνατε στο λύκειο. (Απο όσο έχω διαβάσει δηλαδή γιατί φτιάχνω ένα παιχνίδι τρίλιζας τώρα και το έψαχνα!) όσο για το stοp το σκέφτηκα αλλα λέω και εγω λεπτομέρειες...και αν καποιος θελει να ελεγξει τη λέξη "stop" ? :P

για τη μετρηση των χαρακτηρων το ειχα για να δω αν δουλευει υποθετω το ξεχασα στον τελικο κωδικα :P :P

να σου πω την αληθεια εχω γραψει αρκετα σκριπτακια μεχρι στιγμης και εχω κανει καποιες ασκησεις αλλα δεν εχω καποιον να μου τις ελεγξει και η απειρια μου στις ασκησεις δε με βοηθαει να ξερω αν τις εκανα σωστα! ελυσα και το 1ο θεμα και ενω "δουλευει" πιθανον να μην εχω ακολουθησει την ασκηση κατα γραμμα και να μην εκανα αυτο που ζηταει!

αν θες τη παραθετω εδω

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, jackess είπε

(Απο όσο έχω διαβάσει δηλαδή γιατί φτιάχνω ένα παιχνίδι τρίλιζας τώρα και το έψαχνα!) όσο για το stοp το σκέφτηκα αλλα λέω και εγω λεπτομέρειες...και αν καποιος θελει να ελεγξει τη λέξη "stop" ? :P

Εάν θες να βοηθηθεις , δες αυτό 😎

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, jackess είπε

Από όσο ξέρω στη python 3 δεν εχει διαφορά το raw_input με το input, αυτό ίσχυε στην python 2 που πιθανότατα κάνατε στο λύκειο. (Απο όσο έχω διαβάσει δηλαδή γιατί φτιάχνω ένα παιχνίδι τρίλιζας τώρα και το έψαχνα!) όσο για το stοp το σκέφτηκα αλλα λέω και εγω λεπτομέρειες...και αν καποιος θελει να ελεγξει τη λέξη "stop" ? :P

για τη μετρηση των χαρακτηρων το ειχα για να δω αν δουλευει υποθετω το ξεχασα στον τελικο κωδικα :P :P

να σου πω την αληθεια εχω γραψει αρκετα σκριπτακια μεχρι στιγμης και εχω κανει καποιες ασκησεις αλλα δεν εχω καποιον να μου τις ελεγξει και η απειρια μου στις ασκησεις δε με βοηθαει να ξερω αν τις εκανα σωστα! ελυσα και το 1ο θεμα και ενω "δουλευει" πιθανον να μην εχω ακολουθησει την ασκηση κατα γραμμα και να μην εκανα αυτο που ζηταει!

αν θες τη παραθετω εδω

Ναι την python 2.7.10 κάναμε, δεν ήξερα ότι στην python 3 είναι το ίδιο... Ωραία ιδέα αυτό με την τρίλιζα θα το δοκιμάσω και εγώ🙂

Δημοσ.
7 ώρες πριν, ss13 είπε

Εάν θες να βοηθηθεις , δες αυτό 😎

Καλός ο φίλος αλλά θεωρώ τη τρίλιζα του ελλειπή :)

5 ώρες πριν, NikosGri είπε

Ναι την python 2.7.10 κάναμε, δεν ήξερα ότι στην python 3 είναι το ίδιο... Ωραία ιδέα αυτό με την τρίλιζα θα το δοκιμάσω και εγώ🙂

Την έχω τελειώσει σχεδόν, κάνω bug fixes. Αν θες μπορώ να σου στείλω τον κώδικα :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...