Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θυμάμαι ένας φίλος όταν είμασταν φοιτητές μου είχε δείξει ένα απίστευτο  κόλπο. Όταν καιγόταν, συνήθως κοβόταν το νήμα πυρακτώσεως από την μια πλευρά στα στηρίγματα.  Έβαζες την λάμπα σε τάση και σε ένα ντουί με εύκαμπτο καλώδιο και γύρναγες σιγά σιγά την λάμπα μέχρι το νήμα να ξαναπάει στην θέση που κόπηκε. Γινόταν τόξο σαν ηλεκτροκόληση στο βολφράμιο για  1 δευτερόλεπτο και συγκολούνταν το νήμα ξανά, έτσι έδινες ζωή στην λάμπα μερικές φορές για άλλο τόσο όσο είχε δουλέψει.....

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Απλή πυρακτώσεως είναι, οπότε περίπου 15 lumen ανά watt, κάπου 3.000 lumen βγάζει. Δύσκολα θα βρεις, αλλά υπάρχει και η επιλογή να βάλεις άλλο φωτιστικό ή αντάπτορα σε 2 ή παραπάνω λάμπες.

Υπόψιν όμως αν θέλεις να τη ντιμάρεις τότε πρέπει και η led λάμπα που θα πάρεις να είναι dimmable, αλλά και να πάρεις άλλο dimmer που να είναι συμβατό με led, αν αφήσεις το ίδιο είτε δεν θα ντιμάρεται είτε θα τρεμοπαίζει.

Πήγα και πήρα δοκιμαστικά μια λάμπα LED  1500lm dimmable από ένα γειτονικό κατάστημα με ηλεκτρολογικά. Το φως ωραίο σαν θερμοκρασία και απαλό, με δυο τέτοιες θα ήμουν οκ αλλά το πρόβλημά μου ήταν πως τρεμόπαιζε ελάχιστα (το τρεμόπαιγμα φαινόταν μόνο στην κάμερα του κινητού και όχι με γυμνό μάτι). Σε αυτό φταίει το ότι το dimer μου δεν είναι ειδικό για LED (το αγόρασα το 2013 άρα σίγουρα δεν είναι)? Πώς μπορώ να το γνωρίζω ότι φταίει αυτό? Το λέω διότι πολλές λάμπες LED κάνουν αυτό το μικρό τρεμόπαιγμα (φάση 50hz+) που φαίνεται μόνο στις κάμερες, από φυσικού τους.

αν δηλαδή έφταιγε το dimer, δεν θα ήταν πιο έντονο το τρεμόπαιγμα? Κατά τα άλλα το dimer έκανε τη δουλειά του κανονικά, βέβαια η λάμπα δεν έφτανε ποτέ στο 1% της έντασής της (η παλιά δηλαδή χαμήλωνε περισσότερο).

Θέλω οπωσδήποτε να αποφύγω αυτό το ελάχιστο τρεμόπαιγμα μιας και με ενοχλεί (και με κουράζει μετά από ώρες σε άλλα σπίτια που έχω πάει και έχουν τέτοιες λάμπες, αλλά και δεν θέλω να φαίνεται στις κάμερες σε βίντεο που κάνω για YouTube, σε βιντεοκλήσεις κλπ).

Πώς μπορώ να αποφύγω αυτό το ελάχιστο τρεμόπαιγμα? Απλά παίρνοντας ένα led dimer? Ή πρέπει να πάρω άλλη λάμπα που να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές που να σημαίνουν ότι είναι τελείως flicker free?

FFA117F7-1EDF-4F22-BE8C-D25D3554EFBA.jpeg

41 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε

Σίγουρα κάηκε? Στις φωτογραφίες το σύρμα δεν φαίνεται κομμένο

Ναι και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση, αλλά κι όμως δεν λειτουργεί. Στο ίδιο ντουί άλλες λάμπες λειτουργούν.

Επεξ/σία από Simos805
Δημοσ.

Δυστυχώς μάλλον η λάμπα είναι χαμηλής ποιότητας. Να ξέρεις σε φωτισμό πας πάντα σε γνωστές μάρκες philips, osram,  ας είναι πολύ πιο ακριβές. 

Εγώ δεν αντέχω με τίποτα φτηνιάρικες σε κουράζουν ειδικά σε εργαστήριο αν δουλεύεις  αλλά και στο σπίτι θέλεις ότι ποιοτικότερο. Πρέπει να έχουν πραγματικό μεγάλο CRI. Και οι κινέζικες γράφουν ότι έχουν μεγάλο CRI αλλά είναι ψέματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Simos805 είπε

Πήγα και πήρα δοκιμαστικά μια λάμπα LED  1500lm dimmable από ένα γειτονικό κατάστημα με ηλεκτρολογικά. Το φως ωραίο σαν θερμοκρασία και απαλό, με δυο τέτοιες θα ήμουν οκ αλλά το πρόβλημά μου ήταν πως τρεμόπαιζε ελάχιστα (το τρεμόπαιγμα φαινόταν μόνο στην κάμερα του κινητού και όχι με γυμνό μάτι). Σε αυτό φταίει το ότι το dimer μου δεν είναι ειδικό για LED? Πώς μπορώ να το γνωρίζω αυτό? Το λέω διότι πολλές λάμπες LED κάνουν αυτό το μικρό τρεμόπαιγμα (φάση 50hz+) που φαίνεται μόνο στις κάμερες, από φυσικού τους.

αν δηλαδή έφταιγε το dimer, δεν θα ήταν πιο έντονο το τρεμόπαιγμα? Κατά τα άλλα το dimer έκανε τη δουλειά του κανονικά, βέβαια η λάμπα δεν έφτανε ποτέ στο 1% της έντασής της (η παλιά δηλαδή χαμήλωνε περισσότερο).

Θέλω οπωσδήποτε να αποφύγω αυτό το ελάχιστο τρεμόπαιγμα μιας και με ενοχλεί (και με κουράζει μετά από ώρες σε άλλα σπίτια που έχω πάει και έχουν τέτοιες λάμπες, αλλά και δεν θέλω να φαίνεται στις κάμερες σε βίντεο που κάνω για YouTube, σε βιντεοκλήσεις κλπ).

Πώς μπορώ να αποφύγω αυτό το ελάχιστο τρεμόπαιγμα? Απλά παίρνοντας ένα led dimer? Ή πρέπει να πάρω άλλη λάμπα που να έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές που να σημαίνουν ότι είναι τελείως flicker free?

Σου έχω ήδη απαντήσει αναλυτικά σε αυτό που ρωτάς, θα χρειαστείς 2 πράγματα:

1. Η λάμπα led που θα πάρεις να έχει τη σήμανση "dimmable".

2. Θα χρειαστεί να αλλάξεις το dimmer που έχεις με κάποιο άλλο που να έχει σήμανση ότι κάνει για led.

Το τρεμόπαιγμα θα το αποφύγεις ΜΟΝΟ αν κάνεις και τα δύο παραπάνω.

dimmable.jpg

https://www.kafkas.gr/proionta/fotistika/diakoptes-fotismou/master/master-dimmer-xon-hlektp-dm-1000w-multi_99799/

Επεξ/σία από Joshua21
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, odys03 said:

Θυμάμαι ένας φίλος όταν είμασταν φοιτητές μου είχε δείξει ένα απίστευτο  κόλπο. Όταν καιγόταν, συνήθως κοβόταν το νήμα πυρακτώσεως από την μια πλευρά στα στηρίγματα.  Έβαζες την λάμπα σε τάση και σε ένα ντουί με εύκαμπτο καλώδιο και γύρναγες σιγά σιγά την λάμπα μέχρι το νήμα να ξαναπάει στην θέση που κόπηκε. Γινόταν τόξο σαν ηλεκτροκόληση στο βολφράμιο για  1 δευτερόλεπτο και συγκολούνταν το νήμα ξανά, έτσι έδινες ζωή στην λάμπα μερικές φορές για άλλο τόσο όσο είχε δουλέψει.....

κ γω το έκανα αυτό :lol:

ένα απλό πορτατίφ χρειάζεται
αρκεί να έχει κοπεί σε ένα σημείο μόνο και να μην υπάρχει χάσμα

και δεν είναι συνήθως πολύ σταθερό, θέλει απαλές κινήσεις μετά
γιατί αν το κουνήσεις μπορεί να ξεκολλήσει πάλι

13 minutes ago, Simos805 said:

Πήγα και πήρα δοκιμαστικά μια λάμπα LED  1500lm dimmable από ένα γειτονικό κατάστημα με ηλεκτρολογικά. Το φως ωραίο σαν θερμοκρασία και απαλό, με δυο τέτοιες θα ήμουν οκ αλλά το πρόβλημά μου ήταν πως τρεμόπαιζε ελάχιστα (το τρεμόπαιγμα φαινόταν μόνο στην κάμερα του κινητού και όχι με γυμνό μάτι). Σε αυτό φταίει το ότι το dimer μου δεν είναι ειδικό για LED (το αγόρασα το 2013 άρα σίγουρα δεν είναι)? Πώς μπορώ να το γνωρίζω ότι φταίει αυτό? Το λέω διότι πολλές λάμπες LED κάνουν αυτό το μικρό τρεμόπαιγμα (φάση 50hz+) που φαίνεται μόνο στις κάμερες, από φυσικού τους.

FFA117F7-1EDF-4F22-BE8C-D25D3554EFBA.jpeg

Ναι και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση, αλλά κι όμως δεν λειτουργεί. Στο ίδιο ντουί άλλες λάμπες λειτουργούν.

άλλαξε ντουί, τα ντουί στις μπαγιονέ μπορεί σε μια λάμπα να κάνουν επαφή και σε άλλη όχι

και η λάμπα που πήρες πολύ φοβάμαι είναι κινεζιά ψευτοdimmable

Επεξ/σία από KoreanW
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, KoreanW είπε

κ γω το έκανα αυτό :lol:

ένα απλό πορτατίφ χρειάζεται
αρκεί να έχει κοπεί σε ένα σημείο μόνο και να μην υπάρχει χάσμα

και δεν είναι συνήθως πολύ σταθερό, θέλει απαλές κινήσεις μετά
γιατί αν το κουνήσεις μπορεί να ξεκολλήσει πάλι

είχες και την αγωνία μη γίνει κανένα μπαμ, έκανες και ηλεκτροκόληση χωρίς μάσκα,  έδινες αγώνα να έχεις φως όχι αστεία , τώρα με τις led  ο μόνος κίνδυνος είναι να πάθεις επιληψία  λόγω  κινεζιάς που βάζουν περίεργες συχνότητες στα led για να φαίνεται ότι φωτίζουν πιο πολύ αλλά με μεγαλύτερα gap ανάμεσα. Το κόλπο να βγάλω τα μάτια των άλλων το ξέρω και εγώ, βάζεις να φλασάρει γρήγορα έτσι γλυτώνεις ενέργεια,  1milisecond αναμένο 15 miliseconds κλειστό το led πωπω φως που έχει η λάμπα και μετά ζαλάδα.

Επεξ/σία από odys03
  • Sad 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, cthulhucarbide είπε

Σίγουρα κάηκε? Στις φωτογραφίες το σύρμα δεν φαίνεται κομμένο

Και όμως τελικά είναι κομμένο!

97BF38F6-BBD0-4796-A7C3-C07D3E0458AD.jpeg

• Like 1
Δημοσ.

Λέμε να κάνουμε ένα Playroom με πικαπ βινύλια και λάμπες πυρακτώσεως μόνο έτσι καταλαβαίνεις τις ποιότητες που είχαμε παλιά.

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, odys03 είπε

Στην φτιάχνω στο λεπτό..... όπως σου είπα.

Με τι μηχάνημα δίνεις την τάση? Και τι τάση δίνεις?

40 λεπτά πριν, KoreanW είπε

ε... φτιάχνεται! :lol:

Εε πάντως δεν αξίζει να την φτιάξω λόγω κατανάλωσης... καιρός είναι να βάλω μια καλή LED.

Δημοσ.

Στην πρίζα 220 volt.  Μην το δοκιμάζεις καλύτερα, το στιγμιαίο ρεύμα που χρειάζεται να γίνει ηλεκτροβολταικό τόξο, ίσως να είναι πολύ μεγάλο για νήμα λάμπας 200watt, να ρίξει ασφάλειες άσε μη γίνει κάτι κακό. Απλές λαμπίτσες 60 watt τις διορθώναμε τώρα  για 200 watt δεν ξέρω.

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, odys03 είπε

Στην πρίζα 220 volt.  Μην το δοκιμάζεις καλύτερα, το στιγμιαίο ρεύμα που χρειάζεται να γίνει ηλεκτροβολταικό τόξο, ίσως να είναι πολύ μεγάλο για νήμα λάμπας 200watt, να ρίξει ασφάλειες άσε μη γίνει κάτι κακό. Απλές λαμπίτσες 60 watt τις διορθώναμε τώρα  για 200 watt δεν ξέρω.

Εγώ είχα υπόψιν πως τα μοτέρ είναι αυτά που τραβάνε πολύ ρεύμα εκκίνησης, και όχι οι λάμπες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Εγώ είχα υπόψιν πως τα μοτέρ είναι αυτά που τραβάνε πολύ ρεύμα εκκίνησης, και όχι οι λάμπες.

μιλήσαμε για την περίπτωση που θέλει ηθελημένα να κάνει τόξο μέσα στην λάμπα μήπως και συγκοληθεί το βολφράμιο.

Όταν κάνεις φωτοβολταικό τόξο το ρεύμα είναι μεγάλο τόσο που προκαλεί πτώση των ασφαλειών.  Δεν έχεις παρατηρήσει σε φτηνιάρικους διακόπτες που δεν κλείνουν απότομα και αργεί  (αντί να γίνει πολύ απότομα η  διακοπή ή η  ένωση των 2 σημείων του διακόπτη όταν γίνεται αργά γίνεται τόξο καίγονται είτε οι λάμπες είτε πέφτουν οι ασφάλειες. Για αυτό όσο πιο μεγάλα είναι τα φορτία τόσο πιο απότομα και σταθερά πρέπει να κλείνουν οι επαφές η με ελατηριάκια ή ακόμα και με αέρα σε μεγάλα φορτία. Προσπαθούμε πάντα να έχουμε το λιγότερο δυνατόν δημιουργία τόξου. Εκτός από τα στιγμιαία ρεύματα μαυρίζουν και οι επαφές και μειώνεται η αντίσταση.

Επεξ/σία από odys03
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, odys03 είπε

είχες και την αγωνία μη γίνει κανένα μπαμ, έκανες και ηλεκτροκόληση χωρίς μάσκα,  έδινες αγώνα να έχεις φως όχι αστεία , τώρα με τις led  ο μόνος κίνδυνος είναι να πάθεις επιληψία  λόγω  κινεζιάς που βάζουν περίεργες συχνότητες στα led για να φαίνεται ότι φωτίζουν πιο πολύ αλλά με μεγαλύτερα gap ανάμεσα. Το κόλπο να βγάλω τα μάτια των άλλων το ξέρω και εγώ, βάζεις να φλασάρει γρήγορα έτσι γλυτώνεις ενέργεια,  1milisecond αναμένο 15 miliseconds κλειστό το led πωπω φως που έχει η λάμπα και μετά ζαλάδα.

Έχεις δίκιο φίλε μου.

καποτε είχα αγοράσει κάποιες g9 led στις οποίες ήταν τόσο κουραστικό το φως που σου ερχόταν ζαλάδα... 

Απορώ πως περνάνε ποιοτικό έλεγχο...έλεος...

Έκτοτε αγοράζω μόνο philips η osram

( από τις κινεζιες 5-6 μάρκες που δοκίμασα οι περισσότερες είχαν λιγότερα lumen από τα αναγραφόμενα και έντονο flicker...Από αυτές μόνο  οι v-tac δεν είχαν flicker, είχαν σωστό lumen,αλλά ειχαν πιο θερμό φως για τα γούστα μου)

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...