Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η διαχείριση του βάθους πεδίου, της ταχύτητας κλείστρου, η εστιακή, η χρήση του off camera flash - studio flash, όλα αυτά είναι συχνά επιλογές δημιουργίας. 

Μην ακούτε τον καθένα που λέει το κλασσικό επιχείρημα "την έδειξα στον τάδε από το κινητό και δεν κατάλαβε διαφορά". Το ότι μπορείς να δημιουργήσεις με κινητό και action camera, που φυσικά μπορείς, δεν αποτελεί επιχείρημα για σύγκριση των μέσων, αλλά για τη σημασία του χειριστή του μέσου. Συνεπώς άσχετο με το παρόν thread.

Άσε που τα περισσότερα "τρικ" των κινητών για "καλές" φωτογραφίες, όπως πολλαπλές εκθέσεις, ψευτο-bokeh κλπ αχρηστεύονται μόλις υπάρχει λίγη κίνηση, χαμηλός φωτισμός και επιθυμητός αυθορμητισμός στο θέμα. Παρατηρείστε σε γάμους ή οπουδήποτε όσους βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες με το κινητό. Μία ώρα όλοι ακίνητοι για 1 κλικ και το ψευτο-φλάς (γιατί δεν είναι καν φλας, δεν μπορείς να ισορροποίσεις θέμα και backround, όποιος κατάλαβε - κατάλαβε) να καταστρέφει τις υφές και τα χρώματα. Προλαβαίνεις να πας μέχρι εκεί, να τραβήξεις και τον φωτογράφο, και το θέμα του, να στρίψεις και τσιγάρο κι ακόμα όλοι εκεί στημένοι είναι, σε bullet-time...

Να μην μιλήσω για καθαρά "τεχνικά" είδη φωτογραφίας όπως σπορ, άγρια φύση κλπ.  

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 148
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ακριβές κάμερες με ακόμα πιο ακριβούς φακούς που ποτέ δεν κατάλαβα τι θέση προσπάθησαν να κατακτήσουν στην αγορά. Με τιμές που άγγιζαν τιμές FF ( με τον φακό ) ποιο θα προσέλκυαν ; Τον επαγγελματία που θα πήγαινε σαφώς σε FF για καλύτερο δυναμικό εύρος, ISO, καλύτερη αξία μεταπώλησης και πλήθος μεταχειρισμένων φακών ; Τον ερασιτέχνη που η τιμή ήταν αποτρεπτική και δεν ενδιαφέρονταν για φακούς 1.4 με 1000€ και του αρκούσε ένας κιτ ; Τους βιντεάδες που είχαν πάντα το βλέμμα στραμμένο σε Panasonic και Sony ; Τους ελιτιστές που θα πήγαιναν σε Leica και Fujifilm; Toν τουρίστα που πλέον βγάζει με το κινητό ; Έχω μια LUMIX με αντάπτορα παίζω με vintage φακούς σαφώς φθηνότερη όταν κοίταζα να αγοράσω Olympus για τον ίδιο λόγο και κοίταζα τιμές φακών και έμεινα μακριά και από το σώμα και τους φακούς της Olympus. Ωραίο "gadget" για κάποιον που του αρέσει να δώσει λεφτά σε κάτι όμορφο και compact με δυνατότητες που αγγίζουν αποτελέσματα dslr αν ρίξεις λεφτά και για καλούς φακούς. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, tsarouc είπε

Μην ειρωνεύεσαι φίλε γιατί γελοιοποιείσαι.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.... Μπορεί, όντως, να γελοιοποιούμαι σχολιάζοντας κάτι που από μόνο του δε φαίνεται σοβαρό, σωστά; 

Ο καθένας, έχει την ευθύνη των γραφομένων του...Τώρα, αν κάποιοι, εδώ θέλουν να ξαναγράψουν εκ θεμελίων όλη τη θεωρία της φυσικής, όσον αφορά στην οπτική, οπτικής, δικαίωμα τους....

Αναφορά σε κείμενο

Με απλά λόγια. Δώσε σε ένα καλιτέχνη ένα καλό κινητό και οι φωτογραφίες που θα βγάλει δεν θα έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία διαφορά με τις φωτογραφίες που θα έβγαζε με βαρύ εξοπλισμό. Η φωτογραφία είναι τέχνη.. μπορείς να δημιουργήσεις (αν το έχεις φυσικά) με οτιδήποτε ... ακόμη και με παλιά φιλμάτη μηχανή που βρίσκεις μεταχειρισμένη με 50 ευρώ...

Ναι, ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο... Κανείς μεγάλος φωτογράφος δε χρειάστηκε τον έξτρα σούπερ ντούπερ εξοπλισμό για να δημιουργήσει απίστευτα δυνατές εικόνες, σύμφωνοι...Κι εγώ, που έχω φάει χρόνια από τη ζωή μου με φιλμάτες χειροκίνητες μηχανές κι έχω λιώσει στη χρήση κάτι zenit και practica κι έχω λιώσει κι εγώ στο σκοτεινό θάλαμο θα υπερθεματίσω... Μπορώ να συμφωνήσω ότι ένα κινητό μπορεί να συλλάβει μία έντονη στιγμή και να δημιουργήσει δυνατή εικόνα... Αλλά δε μπορώ να μην αποδεχθώ τρία-τεσσερα πράγματα που -άποψη μου- δεν κάνουν το κινητό αντικαταστάτη της  ΄φωτογραφική μηχανής' κι έχουν να κάνουν με την τεχνική και την εφαρμογή της (γιατι και η τεχνική μετράει στο αποτέλεσμα) :

1. Οι περιορισμοί των δυνατοτήτων του αισθητήρα και των οπτικών (σοβαρά τώρα, μια τόση δά οπή στο σώμα ενός κινητού μπορεί να συγκριθεί με τη διάμετρο του διαφράγματος του Nikon 135mm/DC? και με βάση τους φυσικους περιορισμούς στο μέγεθος του αισθητήρα, τι περιμένεις απο εύρος κάδρου και βάθος πεδίου?)

2. Το μεγάλο εύρος ρυθμίσεων (Τι διαφράγματα υποστηρίζουν τα κινητά; Τι ταχύτητα σηκώνουν; τι αντιστάθμιση δίνουν; τι δυναμικό εύρος υποστηρίζουν; τι προτεραιότητες υποστηρίζουν;)

3. Η δυνατότητα ενναλλαγής φακών (αλήθεια, βολεύεσαι με όλα με έναν 17mm φακό στάνταρ στο κινητό? για τοπίο, για πορτραίτο για σπορ, για wildlife, κάνει για όλα? όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω;  ποσο έλεγχο έχεις στο κάδρο σου; Πόσο ελέγχεις την προοπτική, την παραμόρφωση, κατά πόσο μπορείς να ελέγξεις την απόσταση απο το θέμα σου;  μη ξεγελιέσαι απο το 'zoom factor .... ?)

4. Η δυνατότητα υποστήριξης flash (κάνεις bounce, η θα τα καίς όλα με τη μία? Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φίλτρα, soft box? να ελέγξεις slave?)

Όλα αυτά, τα κάνει όμως μία 'απλή φιλμάτη φωτογραφική΄ των 50 ευρώ, που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλοι κλασικοί, κάποτε, και με αυτή την έννοια η απλή φιλμάτη είναι κλάσεις ανώτερη και δημιουργικότερη απο οποιοδήποτε υπερσύγχρονο -με τα σημερινά δεδομένα- κινητό, που τα κάνει όλα και συμφέρει με το δικό του AI και χωρίς την τεχνική του φωτογράφου...

Η φωτογραφία δεν είναι απλή καταγραφή της στιγμής...Σε κάθε στιγμή, αντιστοιχούν  περισσότερες απο μια διαφορετικές φωτογραφικές απεικονίσεις, κι ο φωτογράφος με την τεχνική του διαλέγει ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ απο αυτές...Και ο σωστός εξοπλισμός, μαζί με την τεχνική, μπορούν να κάνουν την επιλογή της απεικονισης πιο εύκολη, όχι μόνο για τον άπειρο αλλά και για τον έμπειρο φωτογράφο...Ποιός ξέρει, τι παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν πετύχει όλοι οι μεγάλοι  masters της φωτογραφίας του 20ου αιώνα, αν είχν στη διάθεση τους τον σημερινό φωτογραφικό εξοπλισμό, που εσύ, απορρίπτεις... 

Θυμάμαι, σε δοκιμή γευσιγνωσίας κρασιών, τον κύριο που είχε άποψη για όλα, να δοκιμάζει κάποια μεγάλα κρασιά (οι οινόφιλοι γνωρίζουν) και να αποφαίνεται με σοβαρό ύφος "εμένα, πάντως, όλα κρασίλα μου μυρίζουν...στο χωριό μου έχει καλύτερα κρασιά'...Σεβαστές οι απόψεις, αλλά μην τα ισωπεδώνουμε όλα...

Φιλικά...

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tsarouc είπε

Ναι εγώ είμαι άσχετος... και εντάξει μη βιάζεσαι για του χρόνου.. Δεν είπα και σε ένα χρόνο.. .είπα σε κάνα 2 χρόνια... λίγη υπομονή :D

Μια χαρά στα είπε. Κάθε τί που έγραψες παραπάνω είναι πραγματικά ασχολίαστο. Σε βαθμό report μη σου πω.

Πάμε παρακάτω

12 λεπτά πριν, mchatz είπε

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.... Μπορεί, όντως, να γελοιοποιούμαι σχολιάζοντας κάτι που από μόνο του δε φαίνεται σοβαρό, σωστά; 

Ο καθένας, έχει την ευθύνη των γραφομένων του...Τώρα, αν κάποιοι, εδώ θέλουν να ξαναγράψουν εκ θεμελίων όλη τη θεωρία της φυσικής, όσον αφορά στην οπτική, οπτικής, δικαίωμα τους....

Ναι, ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο... Κανείς μεγάλος φωτογράφος δε χρειάστηκε τον έξτρα σούπερ ντούπερ εξοπλισμό για να δημιουργήσει απίστευτα δυνατές εικόνες, σύμφωνοι...Κι εγώ, που έχω φάει χρόνια από τη ζωή μου με φιλμάτες χειροκίνητες μηχανές κι έχω λιώσει στη χρήση κάτι zenit και practica κι έχω λιώσει κι εγώ στο σκοτεινό θάλαμο θα υπερθεματίσω... Μπορώ να συμφωνήσω ότι ένα κινητό μπορεί να συλλάβει μία έντονη στιγμή και να δημιουργήσει δυνατή εικόνα... Αλλά δε μπορώ να μην αποδεχθώ τρία-τεσσερα πράγματα που -άποψη μου- δεν κάνουν το κινητό αντικαταστάτη της  ΄φωτογραφική μηχανής' κι έχουν να κάνουν με την τεχνική και την εφαρμογή της (γιατι και η τεχνική μετράει στο αποτέλεσμα) :

1. Οι περιορισμοί των δυνατοτήτων του αισθητήρα και των οπτικών (σοβαρά τώρα, μια τόση δά οπή στο σώμα ενός κινητού μπορεί να συγκριθεί με τη διάμετρο του διαφράγματος του Nikon 135mm/DC? και με βάση τους φυσικους περιορισμούς στο μέγεθος του αισθητήρα, τι περιμένεις απο εύρος κάδρου και βάθος πεδίου?)

2. Το μεγάλο εύρος ρυθμίσεων (Τι διαφράγματα υποστηρίζουν τα κινητά; Τι ταχύτητα σηκώνουν; τι αντιστάθμιση δίνουν; τι δυναμικό εύρος υποστηρίζουν; τι προτεραιότητες υποστηρίζουν;)

3. Η δυνατότητα ενναλλαγής φακών (αλήθεια, βολεύεσαι με όλα με έναν 17mm φακό στάνταρ στο κινητό? για τοπίο, για πορτραίτο για σπορ, για wildlife, κάνει για όλα? όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω;  ποσο έλεγχο έχεις στο κάδρο σου; Πόσο ελέγχεις την προοπτική, την παραμόρφωση, κατά πόσο μπορείς να ελέγξεις την απόσταση απο το θέμα σου;  μη ξεγελιέσαι απο το 'zoom factor .... ?)

4. Η δυνατότητα υποστήριξης flash (κάνεις bounce, η θα τα καίς όλα με τη μία? Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φίλτρα, soft box? να ελέγξεις slave?)

Όλα αυτά, τα κάνει όμως μία 'απλή φιλμάτη φωτογραφική΄ των 50 ευρώ, που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλοι κλασικοί, κάποτε, και με αυτή την έννοια η απλή φιλμάτη είναι κλάσεις ανώτερη και δημιουργικότερη απο οποιοδήποτε υπερσύγχρονο -με τα σημερινά δεδομένα- κινητό, που τα κάνει όλα και συμφέρει με το δικό του AI και χωρίς την τεχνική του φωτογράφου...

Η φωτογραφία δεν είναι απλή καταγραφή της στιγμής...Σε κάθε στιγμή, αντιστοιχούν  περισσότερες απο μια διαφορετικές φωτογραφικές απεικονίσεις, κι ο φωτογράφος με την τεχνική του διαλέγει ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ απο αυτές...Και ο σωστός εξοπλισμός, μαζί με την τεχνική, μπορούν να κάνουν την επιλογή της απεικονισης πιο εύκολη, όχι μόνο για τον άπειρο αλλά και για τον έμπειρο φωτογράφο...Ποιός ξέρει, τι παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν πετύχει όλοι οι μεγάλοι  masters της φωτογραφίας του 20ου αιώνα, αν είχν στη διάθεση τους τον σημερινό φωτογραφικό εξοπλισμό, που εσύ, απορρίπτεις... 

Θυμάμαι, σε δοκιμή γευσιγνωσίας κρασιών, τον κύριο που είχε άποψη για όλα, να δοκιμάζει κάποια μεγάλα κρασιά (οι οινόφιλοι γνωρίζουν) και να αποφαίνεται με σοβαρό ύφος "εμένα, πάντως, όλα κρασίλα μου μυρίζουν...στο χωριό μου έχει καλύτερα κρασιά'...Σεβαστές οι απόψεις, αλλά μην τα ισωπεδώνουμε όλα...

Φιλικά...

Καλά τα λες, αλλά τί του απαντάς...

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, tsarouc είπε

Ναι εγώ είμαι άσχετος... και εντάξει μη βιάζεσαι για του χρόνου.. Δεν είπα και σε ένα χρόνο.. .είπα σε κάνα 2 χρόνια... λίγη υπομονή :D

Προφανώς κ είσαι. Πες μας σε παρακαλώ ποια η σχέση σου με την φωτογραφία ,τι εξοπλισμό είχες κ έχεις και τι φωτογραφίζεις.

Επίσης είπες ξεκάθαρα ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί δεν θα είναι με dslr. Φέτος ήταν να γίνουν οι επομενοι κ πήγαν για το επόμενο καλοκαίρι, όχι σε κάνα δυο χρόνια.

Κ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι έχουν δεδομένο ότι τα κινητά θα εξελιχθούν τρομερά κ οι ml ενώ οι dslr έχουν μείνει με τεχνολογία του 90. Ήδη τα βήματα έγιναν με την d780 με μεγάλες βελτιώσεις στο liveview και το βίντεο. Όσοι ασχολούνται πράγματικα με την φωτογραφία ξέρουν γιατί οι dslr έχουν ψωμί ακόμα μπροστά τους. 

• Like 1
Δημοσ.

Λέτε για επαγγελματίες και DSLR. Είμαι πατέρα δύο παιδιών. Έχω μια GH2. Έχω και κινητό. 

Σε καμία γιορτή τους, εκδήλωση, δεν τράβηξα με κινητό. Εκτός και αν είχα κάνει πατάτα και είχα μείνει από μπαταρίες στην GH2. 

Ο λόγος; Την έχω πατήσει. Να μην έχω ρεύμα για την GH2 και να αναγκαστώ να τραβήξω με το κινητό. Και το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, καθόλου καλό. Αν δεν είχα την GH2 δεν θα το καταλάβαινα. Δεν θα είχε μέτρα σύγκρισης. Έχω όμως. 

Βλέπω ότι ξεπερνούν όλοι αυτοί που υποστηρίζουν το κινητό, το θέμα του ζουμ. Που είναι τεράστιο. Εκεί κανονικά τελειώνει η κουβέντα. Αυτά που θέλετε να τραβήξετε είναι όλα στα 2-5 μέτρα; Αν είναι πιο μακριά, τι κάνετε; Στηρίζεστε στα πολλά MPixel για ψηφιακό ζούμ; Καλά εντάξει. Το έχω δει, τραγωδία. Δηλαδή θα σημαδεύεις έτσι στον αέρα με το κινητό και μετά θα κάνεις επεξεργασία; Καλά, εντάξει...

Το αναλογικό ζουμ που έχει μια κάμερα δεν πρόκειται να το έχουν ποτέ τα κινητά χωρίς να προσθέσουν κάτι στα οπτικά τους. 

Πάμε σε κάτι άλλο. Μαζί με τα κινητά και τα megapixel, μεγαλώνει και κάτι άλλο. Οι τηλεοράσεις. Γίνεται τελείως της πλάκας, το να βλέπεις αυτό που τράβηξες με το κινητό στην τηλεόραση. Η διαφορά μιας DSLR με τα κινητά, όταν βλέπεις σε μεγάλη οθόνη είναι τεράστια. Το έχουν αναλύσει πολλοί εδώ μέσα εξαντλητικά και άψογα. Στην μεγάλη εικόνα το κινητό ξεβρακώνεται. Γρήγορη κίνηση, βράδυ κτλ. κτλ.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχω τραβήξει με την GH2 δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε μπορεί να τραβήξει κινητό. 

Κάτι τελευταίο. Τρίποδο. Καθίστε να δείτε βίντεο 5-10 λεπτών που έχετε τραβήξει με το χέρι, είτε με κάμερα, είτε με κινητό. Ναυτία, εμετός κτλ. 

Στο βίντεο, αν δεν έχεις τρίποδο ή κάποιο άλλο βοήθημα να σου σταθεροποιεί σημαντικά την εικόνα, έχεις σοβαρό πρόβλημα. 

Επαγγελματικά το κινητό μπορεί να παίξει ρόλο, κάποια στιγμή στο μέλλον, μόνο βοηθητικά. Οι φακοί και το μέγεθος του αισθητήρα είναι κάτι αξεπέραστο. 

Το κινητό αντικατέστησε την compact κάμερα. Κέρδισε την αγορά αυτού του target group. Μέχρι εκεί. 

Όλα τα υπόλοιπα έχουν μείνει ως έχουν. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχω τραβήξει τα παιδιά μου, είναι από μέτριες έως πολύ καλές. Αυτοί που τραβούσαν με κινητά έχουν από κακές έως μέτριες. Καθημερινή ζωή, απλά πράγματα. Ούτε καν επαγγελματικά. 

Δεν έχετε/δεν θέλετε να πάρετε μια DSLR, κατανοητό. 

Απλά μετά από 20/30 χρόνια θα κουνάτε το κεφάλι σας με αυτό που είχατε τραβήξει την φωτογραφία ή το βίντεο. Κρίμα είναι.

• Like 1
Δημοσ.

εγω θα πω κατι που εχω ξαναγραψει και ας πιστευει οτι θελει ο καθε ενας , ελευθερια εχουμε .

εχω 2 παιδια στα 6 κ 4 , δοξαζω την τυχη μου που δεν αργησα να παρω μια καμερα και εδω και 1,5 χρονο εχω φωτογραφιες αριστουργημα με τις αναμνησεις μας .

και οταν λεω καμερα εννοω μια Nikon 1 j5 ιντζας με φακο σταθερο παντα επανω nikkor 18.5 f1.8 .

αγορα στα 200 μεταχειρισμενη με τον μαμα και το διαμαντι τον nikkor .

ωστοσο οτι φωτογραφια βγαζω και εβγαζα με τα κινητα ηταν πολυ καλη διοτι ξερω να τραβαω , φανταστειτε λοιπον για την διαφορα μιλαμε που ειμαι τοσο χαρουεμενος με την αγορα του καμερακιου , διοτι δεν ειναι καμια ff ουτε ειναι φρεσκο μοντελο .

αλλα παρολα αυτα σε φωτογραφια ανθρωπων ειναι επιπεδα επανω , τοσα επιπεδα που εχω καπαρωσει μια 3 ετια σιγουρα εξελιξης στα κινητα για να φθασουν αυτο που βγαζει η μικρη nikon .

για αυτο και διχως να εχω ερθει ποτε σε επαφη με ff οταν ακουω σε αυτα τα vs να βγαζουν γλωσσα οι χρηστες smartphone καπως μου ερχετε .

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, georgerapp είπε

εγω θα πω κατι που εχω ξαναγραψει και ας πιστευει οτι θελει ο καθε ενας , ελευθερια εχουμε .

εχω 2 παιδια στα 6 κ 4 , δοξαζω την τυχη μου που δεν αργησα να παρω μια καμερα και εδω και 1,5 χρονο εχω φωτογραφιες αριστουργημα με τις αναμνησεις μας .

και οταν λεω καμερα εννοω μια Nikon 1 j5 ιντζας με φακο σταθερο παντα επανω nikkor 18.5 f1.8 .

αγορα στα 200 μεταχειρισμενη με τον μαμα και το διαμαντι τον nikkor .

ωστοσο οτι φωτογραφια βγαζω και εβγαζα με τα κινητα ηταν πολυ καλη διοτι ξερω να τραβαω , φανταστειτε λοιπον για την διαφορα μιλαμε που ειμαι τοσο χαρουεμενος με την αγορα του καμερακιου , διοτι δεν ειναι καμια ff ουτε ειναι φρεσκο μοντελο .

αλλα παρολα αυτα σε φωτογραφια ανθρωπων ειναι επιπεδα επανω , τοσα επιπεδα που εχω καπαρωσει μια 3 ετια σιγουρα εξελιξης στα κινητα για να φθασουν αυτο που βγαζει η μικρη nikon .

για αυτο και διχως να εχω ερθει ποτε σε επαφη με ff οταν ακουω σε αυτα τα vs να βγαζουν γλωσσα οι χρηστες smartphone καπως μου ερχετε .

Αυτοί που βγάζουν "γλώσσα" υπέρ των smartphones στο κομμάτι φωτογραφία ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

- Περιορισμένα χρήματα, οπότε δεν τίθεται θέμα αγοράς έστω καλής κάμερας.

- Μικροί σε ηλικία, οπότε για τι πράγμα συζητάμε; Για φωτογραφίες χαβαλέ με τους κολλητούς στις διακοπές ή γενικά. Ε και τι έγινε; Μια χαρά τραβάει το κινητό. Σιγά μην έχουν DSLR για να τραβάνε τους χαβαλέδες που κάνουν. Λογικό.

Αυτές οι δύο κατηγορίες, που είναι τεράστιες σε αριθμό, ήταν το κοινό για τις compact κάμερες. 

Επεξ/σία από gordonas
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να καταθέσω και εγώ τα 50 λεπτάκια μου όντας κάτοχος Sony mirrorless με φιλτράκια, τρίποδα, φακούς έξτρα κτλ. αλλά και 2 ναυαρχίδων (να μη πω καμια βαριά τώρα για τον όρο αλλά τέλοσπάντων)

Είχα την ίδια άποψη με τους περισσότερους από εδώ, ότι ένα κινητό δεν θα φθάσει σε ποιότητα την φωγραφική. Φευ...

Έτυχε και ήμουν σε ένα κατάστημα και έβγαλα μια φωτό (πορτραίτο) το μωρό στο καρότσι με το Νοτε 10 -καλές συνθήκες φωτισμού-  (που σκέψου τώρα να έπρεπε να βγάλω τη Sony από την τσάντα και κάτσε να βάλω τον 50άρη και κάτσε να πάω παρά πίσω και και.. και εν τέλει έστειλα τη φωτό με βάιμπερ στην πεθερά. Πάω μια μέρα στο σπίτι και βλέπω με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ τη φωτό εκτυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτι μέγεθος περίπου Α4 σε κορνίζα. Καθόμουν και κοίταζα την φωτό κανά 5λεπτο μέχρι που με ξύπνησαν. Δεν το πίστευα πόσο καλή εκτύπωση ήταν από κινητό, δεν το περίμενα, τα είχα απομυθοποιήσει πλήρως.

Πόσοι εκτυπώνουν την σημερινή εποχή? Πόσοι ψάχνονται στο πίξελ? πόσοι παρατηρούν τα καμμένα σε μια φωτό? Από τον κύκλο μου ΚΑΝΕΙΣ. 

έχω βγάλει κάποιες υπέροχες φωτό 30" έκθεση με τη Sony και τρίποδο, δεν της αλλάζω αλλά σε εσωτερικό σε σπίτι ας πούμε με χαμηλό φωτισμό ακόμη και με την κάμερα ζορίζομαι χωρίς φλας, άλλα πράγματα με diffuser και bounce reflector βέβαια, για χωρίς ούτε λόγος πάνω από 1/4 εγκέλαδος. όμως κουράστηκα να κουβαλάω ρε παίδες. βγάζω κινητάκι, nightmode, αλγόριθμοι, έτοιμη η φωτό στο δευτερόλεπτο, ακουραστα. Τόσο καλή δε θα είναι, όντως αλλά ούτε θα την εκτυπώσω και πιθανόν να μη τη δω και ποτέ σε μεγάλη οθόνη. 

Αναμένω να κάνω κανα δυο τεστ με το κινητό σε RAW σε βραδυνή με τρίποδο και να της περάσω μετά στο lightroom, έτσι από περιέργεια. σε πρόχειρες δοκιμές το manual εχει ξεπεράσει σε ποιότητες αυτές των αλγορίθμων πάντως. 

Τέλος, πήγα ένα ωραίο ταξίδι με πολλές ωραίες εικόνες. Είχα τη Sony και ένα μέτριο κινητό. Λυπάμαι που δεν είχα κάποιο καλύτερο, θα είχα γυρίσει σίγουρα με περισσότερες φωτό.

Κάποιος φίλος παραπάνω έγραψε για μποκέ, ποιο μποκέ να συγκρίνει ο μέσος καταναλωτής 1/10 το ξέρει και αν...

Καταλήγω τελικά  ότι καλή φωτογραφική κάμερα και καλό κινητό (με καλή κάμερα εννοώ) αλληλοσυμπληρώνονται. 

Επεξ/σία από Αντώνης Τ.
Δημοσ.

Όλα εκτυπώνονται και σε καμβαδες και σε οτι θες , φυσικα και δε πονανε τα κινητά εκει .

Εγω ανθρωπους δε μπαινω στον κοπο να τους τραβάω με κινητό .

Αλλα για αυτο όπως έγραψα πηρα την j5 και έχω μόνιμα επάνω τον σταθερό φακό , την βαζω χειμώνα σε τσεπη μπουφαν , καλοκαίρι στο τσαντάκι .

Είμαι τεμπέλης , ειμαι ένα υβρίδιο , κατι αναμεσα σε κάμερα και κινητό .

Δε μπορώ να κουβαλάω , φρικαρω .

Φυσικά αυτό εχει τα μειονεκτήματα του , με τον σταθερό 50αρι σε αναλογια θα πρέπει να απομακρυνθεί η να πλησιάσω και άλλα τέτοια .

Αλλα δε με πειράζει , η ποιότητα με ανταμείβει .

Εγω στο κινητό θα βαραγα raw τους ανθρώπους , αυτες που θα ήθελα έτσι , οχι καθε snapshot .

Δημοσ.

9 στις 10 σελίδες off topic. 
τεράστιο brand name η Olympus, όλο και κάποιος θα βρεθεί να την αναστήσει. Υπάρχει πεδίο ανάπτυξης στα σώματα των μηχανών. Στα κρύσταλλα έχει σταματήσει πριν 60 χρόνια και δεν θα προχωρήσει είναι θέμα φυσικής - οπτικής. Υπάρχει κάποιος με καμία ιδέα πρωτοποριακή? Την πατεντάρει, βρίσκει τους λεφτάδες παίρνει το όνομα και κοιτάει τους σχισομάτηδες στα ίσια. 
Σορρυ, συνεχίστε να τις μετράτε. Τις μηχανές σας. 

Δημοσ.

εγω πιστευω μικρο σωμα με δυνατότητες αλλα με chipset μεσα που θα μπορουσε να δωσει συνδεσιμοτητα σαν κινητο τηλεφωνο θα περπαταγε , μεγαλη οθονη πισω οσο το σωμα δηλαδη που κανει ολες τις κινησεις κοιταζει και μπροστα με φουλ touch λειτουργιες , επισης να δινει υποστηριξη και αναβαθμισεις ο κατασκευαστης .

κατι σαν τις καμερες της sammy που παρατησε , κατι που θα απευθυνθει στο κοινο που νιωθει αναμεσα στα smartphone και στις καμερες .

επισης λειτουργικο με apps ετσι ωστε να υπαρχει επαφη κατευθειαν με τα διαδικτυακά χωρις το pc .

πολυς κοσμος δεν εχει καν pc , ολα γινονται μεσο smartphone . 

οποτε κατι με δυνατη συνδεσιμοτητα και απροβληματιστη , εαν οχι κατευθειαν με το δικτυο τουλαχιστον αψογα με την κινητη μας συσκευη .

το οτι η olympus σαν ονομα μπορει να μπει στην αγορα ειναι το μονο σιγουρο , φθανει να στοχευσει και να χτυπησει στο κενο .

εαν υπαρχει βεβαια αυτο το κενο αναμεσα στα τηελφωνα και τις καμερες και δεν ειναι μεσα στο δικο μου μυαλο ετσι ;    

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακολουθούν κι άλλες... 
Φρέσκες πωλήσεις ...

OIy.jpg.6ff439ecc2ba6f61a473bdb4da98a0b9.jpg

May 2020 CIPA numbers

Year to Date:
(All comparisons to Jan-May 2019)

DSLR Units : 845K, -54% YTD
DSLR Shipped Value: ¥36.7 billion -51%

Mirrorless Units: 845K , -42%
Mirrorless Shipped Value: ¥60.2 billion -44%

Compact Units: 1.31m -52%
Compact Shipped Value: ¥26.9 billion -48%

Lenses for smaller than 35mm Units: 1.9 million -48%
Lenses for smaller than 35mm Shipped Value: ¥27.1 billion -47%

Lenses for 35mm and larger Units: 1.1 million, -46%
Lenses for 35mm and larger Shipped Value: ¥55.3 billion -44%

Mirrorless unit share (of Mirrorless + DSLR) 50% (was 44% Jan-May 2019)
Mirrorless Shipped Value share 62.1% (was 59.1% Jan-May 2019)

The ratio of lenses shipped to bodies shipped is 1.78 for Jan-May 2020. It was 1.74 Jan-May 2019

List of participating CIPA companies can be found here.

Source: CIPA (thanks ZoetMB)

Επεξ/σία από Ringo106
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ringo106 είπε

Ακολουθούν κι άλλες... 
Φρέσκες πωλήσεις ...

OIy.jpg.6ff439ecc2ba6f61a473bdb4da98a0b9.jpg

May 2020 CIPA numbers

Year to Date:
(All comparisons to Jan-May 2019)

DSLR Units : 845K, -54% YTD
DSLR Shipped Value: ¥36.7 billion -51%

Mirrorless Units: 845K , -42%
Mirrorless Shipped Value: ¥60.2 billion -44%

Compact Units: 1.31m -52%
Compact Shipped Value: ¥26.9 billion -48%

Lenses for smaller than 35mm Units: 1.9 million -48%
Lenses for smaller than 35mm Shipped Value: ¥27.1 billion -47%

Lenses for 35mm and larger Units: 1.1 million, -46%
Lenses for 35mm and larger Shipped Value: ¥55.3 billion -44%

Mirrorless unit share (of Mirrorless + DSLR) 50% (was 44% Jan-May 2019)
Mirrorless Shipped Value share 62.1% (was 59.1% Jan-May 2019)

The ratio of lenses shipped to bodies shipped is 1.78 for Jan-May 2020. It was 1.74 Jan-May 2019

List of participating CIPA companies can be found here.

Source: CIPA (thanks ZoetMB)

-Μπα. Η Olympus είχε σοβαρό θέμα, είχε χρόνια να βγάλει μηχανή. Οι άλλες όλο κ βγάζουν. Αντέχουν ακόμη - κάνε κ καμιά προσευχή..

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...