Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ZahosDoganos είπε

Μιλάς λες και η τεχνολογία εξελίσσεται μόνο στα κινητά και σε οτιδήποτε άλλο που αφορά imaging μένει στάσιμη. 

έχεις την εντύπωση ότι σε λίγο καιρό θα κρατάς κινητό 500mp και θα τραβάς εκεί στα 50mm portrait mode και τσουπ μετά θα κροπαρεις φουλ και θα πιάνεις τον αετό καμπάνα εν κίνηση ας πούμε? 

Κάτι στατικό τραβάς σε τέλειες συνθήκες και στο 100% κροπ είναι σκατα λόγο των οπτικών. 

Κινητό - θαύμα στο χώρο της φωτογραφίας (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) με φωτογραφία των ατελείωτων MP σε 100% crop είναι ένα χαλί και μισό. ..με κόστος αγοράς άνω μιας mid range DSLR και σου βάζω κι έναν 50αρη μέσα στη τιμή.

Αλλ αυτά μάλλον νοιάζουν μόνο την μειοψηφία.

• Like 4
  • Απαντ. 148
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, soter79 είπε

Οι περισσότεροι από εμάς τις κρατάμε στο κινητό και στην καλύτερη περίπτωση σε κανεναν εξωτερικό σκληρό.

Σίγουρα,αλλά επίσης τις βλέπουν και σε 50αρες 4k TV την σήμερον ημέρα, όπου εκεί κάνει μπαμ η διαφορά.

2 λεπτά πριν, Hellenicsun είπε

με κόστος αγοράς άνω μιας mid range DSLR και σου βάζω κι έναν 50αρη μέσα στη τιμή.

Για να μην μιλήσουμε για βίντεο και κάτι canon του 200ευρου με magic lantern που τραβάνε 6k RAW  βίντεο και HDR χεχε

2 ώρες πριν, tsarouc είπε

Σε λίγο θα βλέπουμε ταινίες τραβηγμένες με κινητά

Χρόνια τώρα τα βλέπουμε αυτά, και αυτό είναι υπέροχο. Πέρα του ότι οι ταινίες μπορεί να είναι καλές, και φυσικά μπορεί να είναι καλές γτ σημασία έχει το μάτι πίσω από την κάμερα, οπτικά δεν είναι. Είπαμε, φακός > σενσορας

Δημοσ.

Αναμενόμενο . Όταν αγοράζει κάποιος κάθε 6 μήνες, κινητό των 1000€ , δεν του περισσεύουν κάθε 10 χρόνια 500€ για φωτογραφική. 

• Like 4
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 λεπτά πριν, snips είπε

Μια εταιρία τεχνολογίας έπεσε θύμα λέει της τεχνολογίας. Μάλιστα....

Ε και; 

Σιγά μην κρεμάσουμε και πλερέζες. Καλός ο ρομαντισμός αλλά πάμε παρακάτω. Την φωτογραφία που τραβούσε ο super duper φωτογράφος με τον super Abs elc 24 καρατίων φακό πριν μια εικοσαετία, την δημιουργεί τώρα ο πιτσιρικάς με μια μηχανή περιπτέρου και το Photoshop. 

Και η commodore και η amstrad και η spectrum και η Atari μια μέρα έσβησαν. Έσβησε ο κόσμος; Πήγε πίσω η "ποιότητα"; Έσβησε η ποιότητα επειδή εγώ σταμάτησα να πληκτρολιφγ run "disk" αφού έβαζα την δισκέτα η την κασέτουλα στο drive; Tα δεδομένα αλλάζουν στην τεχνολογία.

Όλα είναι απλά νοσταλγία και προφανώς ευχάριστες αναμνήσεις. 

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας αγαπητέ.. Το να συγκρίνεις τη φωτογραφική του κινητού με τους επαγγελματικούς φακούς είναι αστείο για όποιον έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με τη φωτογραφία. Και φυσικά δεν πρόκειται για ρομαντισμό. Δοκίμασε να δεις τις φωτό του κινητού σε μεγάλη οθόνη και όχι μονο στο κινητό σου και βάλε δίπλα φωτό απο επαγγελματική κάμερα και θα καταλάβεις... Τα κινητά είναι καλά ως προς το να αντικαταστήσουν τις compact κάμερες, μέχρι εκεί όμως.

Το να θεωρείται ότι πλεον ο πιτσιρικάς με το κινητό βγάζει εφάμιλλης ποιότητας φωτογραφία με τον επαγγελματία (όχι ως προς το μάτι αλλα ως προς την ποιότητα της εικόνας) είναι πολύ αστείο και δείχνει έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και τη λογική "έλα μωρέ με μια κάμερα και εγώ πατάω το κουμπί, σιγά τη δουλειά". Δείτε τι εξοπλισμό έχουν (περαν της κάμερας) όλοι αυτοί οι επαγγελματίες των οποίων το αποτέλεσμα θαυμάζετε (σε posters, billboards, ταινίες, μόδα κτλ κτλ) και τα λέμε.

Θα επαναλάβω - γιατί είμαι υπερ του να αντικατασταθούν οι compact κάμερες απο τα κινητά - σε μικρού μεγέθους οθόνες φυσικά και δείχνουν σούπερ ντούπερ οι φωτο των κινητών. Και μη μου πείτε "ε σιγά οι πιο πολλοί στο κινητό θα τα δουν" γιατί έχει τεθεί το θέμα οτι μπορούν να αντικαταστήσουν τις κάμερες σε επαγγελματικό επίπεδο, άρα δεν μας ενδιαφέρει το να φανεί καλό μόνο στο κινητό. Σε 50 χρόνια ίσως, αν κουμπώνουν φακούς επάνω τα κινητά :P 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Dr_73 είπε

Αναμενόμενο . Όταν αγοράζει κάποιος κάθε 6 μήνες, κινητό των 1000€ , δεν του περισσεύουν κάθε 10 χρόνια 500€ για φωτογραφική. 

Δεν είναι ότι δεν του περισσεύουν. Είναι ότι δεν τη θεωρεί αναγκαία.

Επίσης, η καθημερινή φωτογράφηση έστω και από μέτρια ως κακά κινητά, στην ουσία εξάλειψε την ανάγκη να έχεις μία "καλή" φωτογραφική μηχανή για να κρατάς τις στιγμές σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Edit: Έχει γίνει μλκια με την μορφοποίηση του κειμένου πιο κατω και δεν μπορώ να το αλλαξω στο παλιο κινητό 😠😠😠

Δηλαδή εσύ πριν 10 χρόνια έβλεπες τις φωτογραφίες σε μεγάλες οθόνες? Ή σαν αναγνώστης περιοδικού έβλεπες διαφορά αποτυπωμένη στο χαρτί illustration του Vogue και του Marie Claire; 

Και γιατί κολλάτε όλοι με την ανάλυση; Η ανάλυση κάνει την καλή φωτογραφία; Πες το μας κι αυτό τώρα να πηδηχτούμε από τα windows φίλε μου γνώστη της φωτογραφίας.

,Δείτε τι εξοπλισμό έχουν (περαν της κάμερας) όλοι αυτοί οι επαγγελματίες των οποίων το αποτέλεσμα θαυμάζετε (σε posters, billboards, ταινίες, μόδα κτλ κτλ) και τα λέμε...

Αναφορά σε κείμενο

Δες τι κάνει ένας μη φωτογράφος με μια απλή flat φωτογραφία στο Photoshop για παραγωγή στα αντικείμενα που ανέφερες ... και μετά τα λέμε...

Αναφορά σε κείμενο

Οκ πάσο επειδή εγώ είμαι ημιμαθής. Η κόσμος της φωτογραφίας τελειώνει. Όσοι πάνε στην κηδεία πάρτε και βεντάλιες διότι άρχισαν οι ζέστες.

Θα το εκτιμήσει ο Ιάπωνας.

Επεξ/σία από snips
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, bringmevictims είπε

Κάτσε γιατί με τσαντισες τώρα . Στο κάτω κάτω στη ταινία Slumdog Millionaire, γυρίστηκε όλη η ταινία με gopro !! Και πήρε και ένα σκασμό βραβεία ... κολωσανε οι Ινδοί ; Τους είπαν τίποτα αρνητικό ; Κάνανε επαγγελματική δουλειά ; Κατάλαβε κανεις ότι ήτανε GoPro ? Στα εξηγώ ωραία ; Μάθε μπαλίτσα 

Next

Η ταινία γυρίστηκε με πανάκριβες αναλογικές κάμερες (φιλμ) και φακούς που κάνουν όσο 500 gopro ο ένας και σε κάποια σημεία χρησιμοποίησαν πανάκριβες ψηφιακές κάμερες επίσης με πανακριβους φακούς.. 

https://www.imdb.com/title/tt1010048/technical?ref_=tt_dt_spec

Μην κοιτάτε στο ελληνικό Wikipedia ειδικά για τέτοια θέματα..

Edit: Αν είστε από κινητό δε σας πάει στη σελίδα που έβαλα, πρέπει να πατήσετε στη σελίδα που έβαλα view full site και μετά να πάτε τέρμα κάτω εκεί που λέει Full technical specs. Οπότε το βάζω εδώ για αυτούς που βαριούνται! 

Showing all 10 technical specifications
Runtime 2 hr (120 min)
Sound Mix SDDS | Dolby Digital | DTS
Color Color
Aspect Ratio 2.35 : 1
Camera Arricam LT, Zeiss Ultra Prime and Angenieux Optimo Lenses
Arricam ST, Zeiss Ultra Prime and Angenieux Optimo Lenses
Arriflex 235, Zeiss Ultra Prime and Angenieux Optimo Lenses
Arriflex 35 BL4, Zeiss Ultra Prime and Angenieux Optimo Lenses
Canon EOS-1D Mark III
Silicon Imaging SI-2K MINI, Zeiss Ultra Prime, Angenieux Optimo, Century, Canon, Cooke and Linos Lenses
Laboratory Kodak Cinelabs, Mumbai, India (laboratory: India)
Technicolor, London, UK
Film Length 3.286 m (Sweden)
3.318 m (Portugal, 35 mm)
Negative Format 35 mm (Fuji Super F-64D 8522, Eterna Vivid 160T 8543, Eterna 250D 8563, Eterna 500T 8573, Reala 500D 8592)
Digital
Video (HDTV)
Cinematographic Process CineForm RAW (2K) (source format)
Digital Intermediate (2K) (master format)
Digital Stills (source format)
Super 35 (3-perf) (source format)
Printed Film Format 35 mm (anamorphic) (Kodak Vision 2383)
Επεξ/σία από jacksfr
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Πιστεύω το πρόβλημα είναι η εξέλιξη .. ένας μικρός βλέπει το βουνό και σκεφτείτε πως θα ανέβει ενώ αυτός που είναι πάνω είναι αναπαυόμενος... Αυτό το λέω γιατί όλοι οι Ιάπωνες έχουν προβλήματα μα είναι δυνατόν ονόματα όπως sοny, Panasonic και τόσα άλλα να πέσουν έξω στα κινητά για παράδειγμα? Ακόμα θυμάμαι τν Πατέρα μου εδώ και 20 χρόνια είχε σύνδεση το όνομα της τηλεόρασης με τν Sony  .. πλέων οι κορεάτες είναι σε άλλο επίπεδο  αλλά φαίνεται ότι κάτι κάνουν καλύτερα.. 

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, snips είπε

Δηλαδή εσύ πριν 10 χρόνια έβλεπες τις φωτογραφίες σε μεγάλες οθόνες? Ή σαν αναγνώστης περιοδικού έβλεπες διαφορά αποτυπωμένη στο χαρτί illustration του Vogue και του Marie Claire; 

Και γιατί κολλάτε όλοι με την ανάλυση; Η ανάλυση κάνει την καλή φωτογραφία; Πες το μας κι αυτό τώρα να πηδηχτούμε από τα windows φίλε μου γνώστη της φωτογραφίας

Οκ πάσο επειδή εγώ είμαι ημιμαθής. Η κόσμος της φωτογραφίας τελειώνει. Όσοι πάνε στην κηδεία πάρτε και βεντάλιες διότι άρχισαν οι ζέστες.

Αν δεις προσπάθεια εκτύπωσης για περιοδικό απο φωτογραφία κινητού θα με θυμηθείς και θα καταλάβεις μια χαρά τη διαφορά. Επίσης οι μεγάλες εταιρίες μόδας (γιατί αυτό αναφέρθηκε, υπάρχουν και αλλοι κλάδοι) βγάζουν billboards και όλα τα σχετικά, εκείνα τα τεράστια διαφημιστικά θηρία που βλέπεις σε Αμερική και Ευρώπη (είτε οθόνες είτε τυπωμένα).. δοκίμασε να βάλεις εκτύπωση απο κινητό έτσι για την πλάκα... Το ότι δεν σας αγγίζει άμεσα δεν σημαίνει είναι αχρείαστο. Και όχι ο κόσμος της φωτογραφίας δεν τελειώνει, εξελίσσεται όπως όλα. 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, snips είπε

Και γιατί κολλάτε όλοι με την ανάλυση; Η ανάλυση κάνει την καλή φωτογραφία; Πες το μας κι αυτό τώρα να πηδηχτούμε από τα windows φίλε μου γνώστη της φωτογραφίας

Για βίντεο δεν λες κάτι και χαίρομαι, γτ θα έκανες πατάτα. Εκεί κι αν χρειάζεται κανονική κάμερα.

Πάντως Μ αρέσει που λένε κάποιοι πως το κινητό αντικατέστησε τις compact,και αλήθεια είναι. Οι compact τύπου Ricoh όμως είναι και επαγγελματικά εργαλεία με τόσο καλή ποιότητα που έχουν. Ένα κινητό όχι. Μη λέμε τα ίδια, ο επαγγελματίας δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό παρά μόνο υποστηρικτικά, και προφανώς όχι στο αυτόματο παρά σε manual και RAW.

4 λεπτά πριν, Cocomel είπε

μα είναι δυνατόν ονόματα όπως sοny, Panasonic και τόσα άλλα να πέσουν έξω στα κινητά για παράδειγμα?

Πάντως η Sony μόλις έβγαλε την καλύτερη κάμερα κινητού, κάνει 1300€ βέβαια αλλά είναι φοβερή. Εκεί κάτι μπορεί να γίνεται ημιεπαγγελματικα (εννοώ προφανώς για κάποιον που μπορεί να θέλει να κάνει edit φωτό κ βίντεο στο δρόμο)

Επεξ/σία από alexxkidd31
  • Like 1
Δημοσ.

Υπάρχουν οικονομικά στοιχεία κάπου, ανά κατηγορία φωτογραφικών μηχανών ή έστω ποσότητες; Με λίγα λόγια, να μπορέσει κάποιος να συμπεράνει γιατί έκλεισε η Olympus.

Γιατί εδώ εξελίσσεται το νήμα σε μάχη κινητό vs καλή κάμερα, ενώ η αναφορά στα κινητά έγινε μόνο για να τονιστεί η πτώση σε πωλήσεις.

• Thanks 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, snips είπε

Οκ πάσο επειδή εγώ είμαι ημιμαθής

Για αυτό υπάρχουν και τα σχόλια στα άρθρα,για να μαθαίνουμε 😏

1 λεπτό πριν, Lanike71 είπε

Υπάρχουν οικονομικά στοιχεία κάπου, ανά κατηγορία φωτογραφικών μηχανών ή έστω ποσότητες; Με λίγα λόγια, να μπορέσει κάποιος να συμπεράνει γιατί έκλεισε η Olympus.

Γιατί εδώ εξελίσσεται το νήμα σε μάχη κινητό vs καλή κάμερα, ενώ η αναφορά στα κινητά έγινε μόνο για να τονιστεί η πτώση σε πωλήσεις.

Τα είπες όλα, έχουμε σπαταλήσει οκτώ σελίδες νήματος για να σχολιάζουμε άσχετο πράγμα να πούμε

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, Cocomel είπε

Πιστεύω το πρόβλημα είναι η εξέλιξη .. ένας μικρός βλέπει το βουνό και σκεφτείτε πως θα ανέβει ενώ αυτός που είναι πάνω είναι αναπαυόμενος... Αυτό το λέω γιατί όλοι οι Ιάπωνες έχουν προβλήματα μα είναι δυνατόν ονόματα όπως sοny, Panasonic και τόσα άλλα να πέσουν έξω στα κινητά για παράδειγμα? Ακόμα θυμάμαι τν Πατέρα μου εδώ και 20 χρόνια είχε σύνδεση το όνομα της τηλεόρασης με τν Sony  .. πλέων οι κορεάτες είναι σε άλλο επίπεδο  αλλά φαίνεται ότι κάτι κάνουν καλύτερα.. 

Αυτό είναι απλά θέμα οράματος, και CEO/διοικητικού συμβουλίου, δε μπα να σαι και η apple, αν πάρεις 1-2 λάθος αποφάσεις, έχεις πάει στο μηδέν.

Απλά να αναφερθεί το παράδειγμα της kodak πχ που από Ο κυρίαρχος της φωτογραφίας παγκοσμίως, βάρεσε κανόνι γιατί μεταξύ άλλων πίστευε πως η ψηφιακή φωτογραφία/βίντεο είναι μόδα και θα περάσει και άρα δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με αυτό !

@Lanike71 Νομίζω ακόμα και το Ελληνικό άρθρο ήταν αρκετά σαφές, τώρα αν περιμένεις από Ιαπωνική εταιρία ειδικά να ανακοινώσει πίνακες με τα οικονομικά τους στοιχεία...! TLDR: Η πλατφόρμα που υποστήριζε δεν ήταν και τόσο μακριά από τα κινητά σε σχέση με τις εταιρίες που κυρίως βασίζονται στα FF μοντέλα τους (Δες Canon, Nikon, κλπ), η άλλη εταιρία που επίσης βασίζεται σε M4/3 σένσορες (Panasonic) έχει καταξιωθεί αρκετά καλύτερα ειδικά στο κομμάτι του βίντεο με dslr, τα κινητά εξελίσονται ραγδαία...Απλά τελείωσε η πίτα και το συγκεκριμένο department της Olympus έμπαινε μέσα σημαντικά.

Επεξ/σία από Adrastus
  • Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδιά μην τρελαθουμε. Δεν είπαμε ότι ένα κινητό θα αποτελέσει αντικαταστάτη κάμερας γενικώς.

Αυτό που λέμε οι ημιμαθείς είναι ότι για να γυρίσεις ταινία video κλπ την σήμερον ημέρα δεν χρειάζεται να έχει φουλ αναλογικό εξοπλισμό όπως είχες κάποια χρόνια πριν.

Υπάρχει άλλο hardware, αλλά και άλλο software πια που πατάει στην δύναμη που έχει ένας μοντέρνος επεξεργαστής.

Όπως οτιδήποτε αναλογικό σε fx αντικαταστάθηκε από 3d δημιουργίες, έτσι θα συμβεί και εδώ. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ηθοποιοί και όλα θα είναι φτιαγμένα στο Maya και στο Houdini και εμείς κολλήσαμε στον φακό...

Δημοσ.
9 ώρες πριν, alexxkidd31 είπε

Έλα τώρα, τί χαζομάρες είναι αυτές, αν είναι δυνατόν.. προφανώς και ο φωτογράφος έχει σημασία, η κάμερα είναι το μέσο, αλλά μην τρελαθουμε κιόλας, κάνει μπαμ η ψευτιά του κινητού, καταρχάς από το άθλιο bokeh και το hdr και κατά δεύτερον με τέτοιου μεγέθους σενσορες και χωρίς δυνατότητα αλλαγής φακών - γιατί Ο ΦΑΚΟΣ ΈΧΕΙ ΣΗΜΑΣΊΑ πιο πολύ από την ίδια την κάμερα - δεν πάμε πουθενά. καλό το computational αλλά για καθημερινά πράγματα. Αμφιβάλλω αν πολλοί χρήστες φωτογραφίας κινητού κάθονται και τραβούν σε manual mode & RAW

Καλά υπερβολές, για φωτογραφία μπορεί δεν ξέρω, για βίντεο ούτε καν. Η GH5 ακόμη είναι αξεπέραστη. Στο βίντεο δεν παίζει τόσο ρόλο το μέγεθος του σενσορα. 

Ποιος ρομαντισμός ρε άνθρωπε, λες και οι αμιγώς φωτογραφικές μηχανές είναι με φιλμ ακόμα. Τεχνολογία εργαλεία είναι και κάνουν παπάδες με νέες τεχνολογίες. Τα κινητά είναι τεχνικά αδύνατον να φτάσουν ποτέ μια καλή φωτογραφική. Αυτό που κάνουν καλά είναι να τις μιμούνται με αλγορίθμους και ψευτιες (με την καλή έννοια). Όσο για την κατάργηση των φακών, δεν σχολιάζω προφανώς, εξάλλου μια φωτογραφική δεν είναι πιο σημαντική από τον φακό. Άσε πια που έχουν βγει πια και αμιγώς αναμορφικοι κινηματογραφικοί φακοί κάτω από χιλιάρικο. Δεν πάνε πουθενά, μην ανησυχείς. Όλα τα εργαλεία καλά είναι κ εξελίσσονται. Τώρα η Olympus τα βροντηξε γιατί δεν ασχολιόταν σοβαρά καιρό τώρα, είχε χρόνια να βγάλει κάποια δυνατή κάμερα.

Σωστός για κάποιον που ασχολείται έστω και ερασιτεχνικά η διάφορα μεταξύ dlsr και smartphone στην φωτογραφία είναι με διάφορα υπέρ της dslr βλέποντά της σε μια οθόνη δεν συγκρίνεται το αποτέλεσμα αυτό είναι γεγονός,έχει προχωρήσει η τεχνολογία δεν το αρνείται κάνεις αυτό άλλα μην τα ισοπεδώνουμε όλα και το λέω αυτό έχοντας γνώση και από τα δυο,σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να καταλάβεις το αποτέλεσμα βλέποντας την οθόνη του κινητού,βέβαια για την πλειοψηφία του κόσμου τον ενδιαφέρει άπλα να βγάλει την φωτογραφία και τις βλέπει στο κινητό,νομίζω ποιο πολύ έχει να κάνει με τι θέλει ο καθένας   

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...