TasMan Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 20 ώρες πριν, Manos-Sx είπε Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα είσαι παράνομος αν δεν έχεις "ΔΕΗ", απαγορεύεται να έχεις μόνο τέτοια... Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει. Σίγουρα απαγορεύεται το να είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυο της ΔΕΗ και να τροφοδοτείς στο σπίτι σου με πάνελς. Αυτό που γίνεται είναι ότι συνδέεις τα πάνελ με το δίκτυο της ΔΕΗ και η τελευταία σου αφαιρεί την ενέργεια που της επέστρεψες από το λογαριασμό σου. Εννοείται ότι παίρνεις παραμάσχαλα όλο το ανάλογο φορολογικό πακέτο μιας και με το που το κάνεις αυτό χαρακτηρίζεσαι ως "παραγωγός ενέργειας"! Το να φτιάξεις όμως ένα σπίτι και να μην το συνδέσεις στη ΔΕΗ έχω την εντύπωση ότι είναι δυνατόν και νόμιμο γιατί εγώ μπορεί να γουστάρω να έχω ένα κτίσμα σαν αποθήκη ή σαν άλλο βοηθητικό χώρο που δεν χρειάζεται ρεύμα. Δε νομίζω να μου το απαγορεύει κανείς. Αν κάποιος το έχει ψάξει και είμαι λάθος παρακαλώ να με διορθώσει.
Aprile Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 19 ώρες πριν, Eloy είπε Αν δεν βρεθεί φτηνός τρόπος αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας ηλ.ενέργειας, τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες για ιδιωτική/οικογενειακή χρήση είναι πράσινα άλογα και κόκκινοι δράκοι... Τρόπος υπάρχει αλλά δεν είναι φθηνός γιατί δεν είναι φθηνές οι μπαταρίες λιθίου. Στο μέλλον όταν καταρρεύσει το δίκτυο διανομής από την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σε υποχρεώσουν ότι αν θες να το φορτίζεις σπίτι να το κάνεις από την μπαταρία του σπιτιού και μόνο. https://www.tesla.com/en_GB/powerwall?redirect=no
MikeKata Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Το άρθρο είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ελληνική μετάφραση ξενόγλωσσου άρθρου. Κι ήλπιζα να διαβάσω τίποτα καινούριο, αλλά δεν...
_BASSstarlet_ Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Τι απέγινε με αυτούς που νομίζανε πως θα γίνουν συνέταιροι της ΔΕΗ πριν χρόνια, και επένδυσαν σε τέτοια συστήματα; Ξηλώνανε τα χωράφια για να βάλουν πάνελ;
jimarass26 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, Eloy είπε Αν δεν βρεθεί φτηνός τρόπος αποθήκευσης μεγάλης ποσότητας ηλ.ενέργειας, τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες για ιδιωτική/οικογενειακή χρήση είναι πράσινα άλογα και κόκκινοι δράκοι... Γιατί να αποθυκεύσεις? Δεν σου φτάνει να γίνεις απλά 0% αποτύπωμα, δηλαδή να παράγεις όσο καταναλώνεις? Θες και αποθήκευση? Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2020 από jimarass26
Mpiftekis Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 1 ώρα πριν, jimarass26 είπε Γιατί να αποθυκεύσεις? Δεν σου φτάνει να γίνεις απλά 0% αποτύπωμα, δηλαδή να παράγεις όσο καταναλώνεις? Θες και αποθήκευση? Δες σε ένα λογ/σμο ΔΕΗ πόσες kwh καις και κάνε έναν υπολογισμό πόσα τ.μ. πάνελ θες Επίσης, όταν θα είσαι αυτόνομος δε σημαίνει ότι οι ΑΠΕ που θα χρησιμοποιείς, θα παράγουν την ώρα που θες όσο θες... ΑΝ έχει ήλιο, θα παράξουν τα ΦΒ, ΑΝ έχει αέρα θα παράξει η Α/Γ κοκ. Για αυτό θες αποθήκευση ενέργειας κάπως! 1
jimarass26 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, Mpiftekis είπε Δες σε ένα λογ/σμο ΔΕΗ πόσες kwh καις και κάνε έναν υπολογισμό πόσα τ.μ. πάνελ θες Επίσης, όταν θα είσαι αυτόνομος δε σημαίνει ότι οι ΑΠΕ που θα χρησιμοποιείς, θα παράγουν την ώρα που θες όσο θες... ΑΝ έχει ήλιο, θα παράξουν τα ΦΒ, ΑΝ έχει αέρα θα παράξει η Α/Γ κοκ. Για αυτό θες αποθήκευση ενέργειας κάπως! Σωστό, αλλά ασ καλύψουμε τις ανάγκες πρώτα για το πρωί και βλέπουμε. Κυρίως των επιχειρήσεων καθώς εκεί γίνεται η κατανάλωση. Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2020 από jimarass26
mochian Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Συγγνώμη αυξήθηκε η απόδοση στα πάνελ με αναβάθμιση στο λογισμικό?? Ρε μήπως ο Elon έχει βρει τον πηγαίο κώδικα του Matrix και μας κάνει πλάκα?
cgioris Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Μα έχουμε πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα, τις ανεμογεννητριες που εντελώς τυχαία κατασκευάζονται στη Γερμανία. Κόβουμε τα βουνά, τα υπέροχα δάση μας και φτιάχνουμε δρόμους να ανεβάσουμε το μπετό, ρίχνουμε μπετό στο δάσος όσο για 100 πολυκατοικίες, καταστρέφουμε χλωρίδα, πανίδα κι ό,τι όμορφο είχε απομείνει στα ελληνικά βουνά. Και αν περάσει και κανα σμήνος πουλιών, το σκοτώνουμε και αυτό ώστε να μην κινείται τίποτα. Και μιας και έχουν και συγκεκριμένο όριο ζωής οι ανεμογεννήτριες, τις παρατάμε στο έλεος του Θεού, σαν αυτές που έπεσαν τις προάλλες στην Εύβοια και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να τις πάρει από εκεί. Ευτυχώς να λεμε που δεν έπεσαν σε κανένα κεφάλι. Και το καλύτερο, τις πληρώνουμε κιόλας ως τέλος Α.Π.Ε. Βέβαια, είναι επένδυση, δίνουν δουλειές και γίνονται λένε και μελέτες πριν εγκατασταθούν. Με ηλιακά πάνελ στις ταράτσες μας, θα ήμασταν βασιλιάδες όλοι. Αλλά βλέπεις, κάποιοι κονομάνε από «επενδύσεις» φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών πουλώντας με εγγυημένες τιμές στη Δ.Ε.Η. στα πλαίσια της ανάπτυξης. Έτσι κάνω και εγώ επενδύσεις. Και το λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνει ο μέσος πολίτης φυσικά. Αν ήθελε το κράτος Α.Π.Ε., θα βοηθούσε πραγματικά το μέσο πολίτη, με επιδότηση για φωτοβολταϊκά στην κατοικία του, όχι πάρκα με εγγυημένες τιμές στις πλάτες τις δικές μας. Επεξ/σία 22 Ιουνίου 2020 από cgioris 3
Fil_X Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 14 ώρες πριν, _BASSstarlet_ είπε Τι απέγινε με αυτούς που νομίζανε πως θα γίνουν συνέταιροι της ΔΕΗ πριν χρόνια, και επένδυσαν σε τέτοια συστήματα; Ξηλώνανε τα χωράφια για να βάλουν πάνελ; Έχω ένα φιλαράκι που ανά εξάμηνο νομίζω σκάνε κάτι χιλιάρικα από την ΔΕΗ, όποτε για παραγωγός μια χαρά είναι
Lanike71 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 4 ώρες πριν, Fil_X είπε Έχω ένα φιλαράκι που ανά εξάμηνο νομίζω σκάνε κάτι χιλιάρικα από την ΔΕΗ, όποτε για παραγωγός μια χαρά είναι Αυτό είναι και το οξύμωρο. Αγοράζουν ακριβότερα απ' ότι πουλάνε (τουλάχιστον έτσι είχα ακούσει κάποια στιγμή...). Απλά κάποια στιγμή είχαν κάνει και 6 μήνες να πληρώσουν...
lost2 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 21/6/2020 στις 5:01 ΜΜ, taris είπε Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη (δηλαδή πάνω από τη μισή Ελλάδα) σε μονοκατοικίες ζει το 14% των κατοίκων (αν μάλιστα υπολογίσουμε μόνο πιο άνετες μονοκατοικίες, άνω των 90 τετραγωνικών, πέφτει στο 8%). Η συντριπτική πλειοψηφία ζούμε σε διαμερίσματα τρύπες πολυκατοικιών (τα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας είναι 60-79 τετραγωνικά) όπου αν μοιράζαμε την ωφέλιμη επιφάνεια της ταράτσας θα αντιστοιχούσε μισό πάνελ στο κάθε διαμέρισμα και θα δινε αρκετό ρεύμα να καλύψει την κατανάλωση της τοστιέρας. Όταν έχει καλή ηλιοφάνεια. Στις ΗΠΑ σε μονοκατοικίες ζει το 65% του πληθυσμού. Αυτή είναι η διαφορά, όχι η φορολογία, ούτε η ΔΕΗ. Η Ελλάδα έχει συνθήκες διαβίωσης τριτοκοσμικής χώρας με υπερπληθυσμό, παρότι είναι στις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης (κατόρθωμα...). Σε τέτοια χώρα για τί οικιακά πάνελ να μιλήσουμε; με τα στοιχεία σου δεν διαφωνώ αλλά όταν δεν μπορείς να βάλεις πάνελ για να είσαι ανεξάρτητος (Ελλάς) τότε τι να λέμε, πρέπει να είσαι υπό τον ζυγό της δεη (για να πληρώνεις φόρους, εξτρά φόρους και εξτρά εξτρά φόρους μέσο της δεη)για να έχεις πάνελ , οπότε ότι και να λέμε.... χάνεις έστω και αυτό το μικρό ποσοστό που θα κάνει πολύ καλό , τουλάχιστον στην μητέρα γη. Επεξ/σία 23 Ιουνίου 2020 από lost2
Doubt Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Το άρθρο δεν αναφέρεται σε πάνελ τύπου "κεραμίδι" και πως θα μπορούσε άλλωστε το κεραμίδι να παράγει 7-8 kW. Το εμβαδό του είναι περίπου 44,6 τετραγωνικά. https://www.tesla.com/support/energy/solar-panels/going-solar/sizing-and-design Και αποτελείται από 24 μικρότερα πάνελ, περίπου 1,86 τετραγωνικά έκαστο.
eselor Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Στις 21/6/2020 στις 11:12 ΜΜ, chrsiou είπε Πολύ καλή παρατήρηση. Η Αθήνα κι ακόμη περισσότερο η Θεσσαλονίκη ειναι πολυ πυκνοκατοικημένες πόλεις σε σύγκριση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές. Πιο πολύ Κωνσταντινούπολη θυμίζουν. Αθήνα και Θεσσαλονίκη ομως ζει περίπου το 60% του πληθυσμού. Άρα η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας ζει σε συνθήκες υπερπληθυσμού. Ρε παιδιά, που το βρήκατε το 60%; Θεσσαλονίκη είναι 812,166 (https://worldpopulationreview.com/world-cities/thessaloniki-population/#popData) και Αθήνα είναι 3,153,355 ( https://worldpopulationreview.com/world-cities/athens-population/ ). Σύνολο - 4.000.000 από τα 10,424,000. Ούτε 40% βγαίνει. "These estimates represent the Urban agglomeration of Athens, which typically includes Athens's population in addition to adjacent suburban areas". Παρομοίως και για Θεσσαλονίκη. Υπάρχει πάρα πολύς χώρος και υπέρογκες ώρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα. Συμφωνώ με τα παιδιά παραπάνω σχετικά με τις πολιτικές του κράτους, πολιτικά παιχνίδια κλπ., αυτό ναι, αλλά όχι ότι ζούμε όλοι σε πολυκατοικίες και δεν θα μας συνέφερε μια σωστή οργανωμένη κίνηση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Sources -> Hellenic Statistical Authority - Greek population and social conditions World Urbanization Prospects - United Nations population estimates and projections of major Urban Agglomerations)
CometRyzen Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2020 Στις 21/6/2020 στις 5:57 ΜΜ, chek2fire είπε και αν είναι πράσινα άλογα που λες γιατί το κάνεις όλοι στο εξωτερικό. Από τι ξέρω το ίδιο που περιέγραψα για την ιαπωνία συμβαίνει και στην Γερμανία και μερικοί λένε και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Δλδ εσένα θα σε χάλαγε να παράγεις ρεύμα να το πουλάς στην όποιο ΔΕΗ η ιδιωτική εταιρεία και να απαλλαγείς με αυτό το τρόπο από το κόστος ρεύματος? σε αυτό έχεις δίκιο για τις μεγάλεις πόλεις της Ελλάδας αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στην επαρχία που το ποσοστό πιάνει σχεδόν το 100% όσως ζουν σε μονοκατοικίες και μιλάμε για τεράστια εξοικονόμηση κόστους ζωής αν κάποιος βγάλει το ρεύμα από την εξίσωση. Αλλά φυσικά θέλει και ένα κίνητρο από το κράτος για να γίνει κάτι τέτοιο και έναν σωστό σχεδιασμό Ναι, τζάμπα τα βάζεις τα πάνελ και τις μπαταρίες. Θα πουλάς και ρεύμα στη ΔΕΗ. Εχω μπαλκόνι 40 τ.μ., και να το γεμίσω πάνελ όσο θα μου κοστίσει η συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού θα μου βγει η ΔΕΗ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα