Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Με αφορμή τις φορολογικές δηλώσεις θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις αν έχετε κάποια ιδέα. 

Η δαπάνη 30% που πρέπει να γίνει με ηλεκτρονικές αγορές ποιο ποσό αφορά; Πραγματικά δεν βγάζω άκρη. 

Π.χ πηγαίνοντας εδώ

https://aftertax.gr/

Έστω οτι έχεις ένα μεικτό μισθό 900€ με ΙΚΑ, άρα 743€ καθαρά ανα μήνα επι 14 μήνες. Άρα 12600€ μεικτά ανα έτος ή 10398 καθαρό εισόδημα. 

Πόσα πρέπει να ξοδέψω τουλάχιστον σε ηλεκτρονικές αγορές στο παραπάνω παράδειγμα; 

30%*12600€ = 3780€  ή 10398*30%= 3119.4 ; 

Κάποιο άλλο ποσό; 

Επίσης αν πέρα απο αυτό το παραπάνω εισόδημα έχω άλλα τακτικά εισοδήματα τύπου ενοίκιο, αυτά πως λογίζονται; 

Αν έληξε κάποιο συνταξιοδοτικό και πήρα εκτακτα κάποιο εισόδημα πρέπει πάλι να ξοδέψω το 30% αυτού; 

Έχω δει άπειρες συζητήσεις επι συζητήσεων πάνω στο θέμα αλλά καμιά με πρακτική αξία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, Errik είπε

Έχω δει άπειρες συζητήσεις επι συζητήσεων πάνω στο θέμα αλλά καμιά με πρακτική αξία. 

Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο λογιστής σου την απάντηση. Φαίνεται πολύ βασική.

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έως τώρα ήταν πολύ απλή η φορολογική μου οπότε δεν πήγαινα σε λογιστή. Το ίδιο και για φέτος. Το θεωρώ λίγο ακραίο να πληρώσω λογιστή για κάτι τόσο βασικό όπως λες εσύ. Απο την άλλη όλο το ίντερνετ είναι γεμάτο με χιλιάδες άρθρα που απλά κάνουν copy paste γενικότητες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι είναι τόσο επτρασφραγιστο κάτι τόσο βασικό ώστε να μην το γράψει κάποιος δημόσια. 

Επεξ/σία από Errik
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Errik είπε

Έως τώρα ήταν πολύ απλή η φορολογική μου οπότε δεν πήγαινα σε λογιστή. Το ίδιο και για φέτος. Το θεωρώ λίγο ακραίο να πληρώσω λογιστή για κάτι τόσο βασικό όπως λες εσύ. Απο την άλλη όλο το ίντερνετ είναι γεμάτο με χιλιάδες άρθρα που απλά κάνουν copy paste γενικότητες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι είναι τόσο επτρασφραγιστο κάτι τόσο βασικό ώστε να το γράψει κάποιος δημόσια. 

Στην eurobank που έχω λογαριασμό έχει ένα εργαλείο υπολογισμού του αφορολογήτου (προσαρμόζοντας το ποσό βάσει των αγορών της πιστωτικής). Αν δεν σου έχει απαντήσει κάποιος μέχρι να το δώ το απόγευμα, θα σου πω με αντιπαράθεση του εκκαθαριστικού μου ποιο ποσό πρέπει να πιάνεται.

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 3
Δημοσ.

Στα tools των τραπεζών από όσο ξέρω εσύ τους βάζεις το εισόδημα και αυτό χρησιμοποιούν σαν όριο. Δεν μπαίνουν σε λογική να κάνουν αναγωγές μεικτό/καθαρό. Πόσο μάλλον να υπολογίζουν εισόδημα απο διαφορετικές πηγές. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Errik είπε

Στα tools των τραπεζών από όσο ξέρω εσύ τους βάζεις το εισόδημα και αυτό χρησιμοποιούν σαν όριο. Δεν μπαίνουν σε λογική να κάνουν αναγωγές μεικτό/καθαρό. Πόσο μάλλον να υπολογίζουν εισόδημα απο διαφορετικές πηγές. 

Ναι, αλλά είχα ρωτήσει τον λογιστή μου τι να βάλω σαν όριο.

• Like 1
Δημοσ.
8 hours ago, asdfnikos said:

Το 30% ισχύει για του χρόνου την Φορολογική Δήλωση όχι την φετινή .

Ναι τι ξέρω οτι είναι για του χρόνου αλλά οι δαπάνες γίνονται τώρα!

Δημοσ.
18 ώρες πριν, Errik είπε

Έως τώρα ήταν πολύ απλή η φορολογική μου οπότε δεν πήγαινα σε λογιστή. Το ίδιο και για φέτος. Το θεωρώ λίγο ακραίο να πληρώσω λογιστή για κάτι τόσο βασικό όπως λες εσύ. Απο την άλλη όλο το ίντερνετ είναι γεμάτο με χιλιάδες άρθρα που απλά κάνουν copy paste γενικότητες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι είναι τόσο επτρασφραγιστο κάτι τόσο βασικό ώστε να μην το γράψει κάποιος δημόσια. 

Να φανταστώ το θεωρείς ακραίο να πληρώσεις και τον γιατρό άμα έχεις ένα πόνο στο γόνατο και βγάζεις μόνος σου την διάγνωση ε.?

Δημοσ.
19 ώρες πριν, Errik είπε

Από τη μία θεωρείς ακραίο να πληρώσεις για κάτι τόσο βασικό (εύκολο μάλλον), από την άλλη όμως σε δυσκολεύει αφάνταστα το να βγάλεις άκρη με κάτι τόσο βασικό/εύκολο... Κάτι δε μου κάθεται καλά σε αυτό, μάλλον δεν είναι τόσο βασικό/εύκολο όσο νομίζεις.

Επτασφράγιστο πάντως δεν είναι τίποτα απολύτως, η νομοθεσία με την οποία έγιναν αλλαγές στις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα έχει ανακοινωθεί δημόσια και είναι προσβάσιμη σε όλους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αναφέρει ότι το 30% υπολογίζεται πάνω στο "πραγματικό εισόδημα", χωρίς όμως να διευκρινίζει το πως ακριβώς υπολογίζεται αυτό, η μόνη διευκρίνηση που δίνει είναι ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Υποθέτω πως μέχρι τον επόμενο Απρίλιο που θα ανοίξουν οι δηλώσεις θα υπάρξουν άπειρες επίσημες διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων. Προς το παρόν σύμφωνα με τους δημοσιογράφους υπάρχουν μόνο "πληροφορίες" πχ ότι η επόμενη διευκρίνηση θα αφορά όσους πληρώνουν διατροφή, δλδ ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν θα περιλαμβάνεται η όποια διατροφή πληρώνει κάποιος.

Ελπίζω να εμπέδωσες ότι τις απορίες που περιγράφεις στο αρχικό post δεν μπορεί να στις λύσει κανένας, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Joshua21 said:

Από τη μία θεωρείς ακραίο να πληρώσεις για κάτι τόσο βασικό (εύκολο μάλλον), από την άλλη όμως σε δυσκολεύει αφάνταστα το να βγάλεις άκρη με κάτι τόσο βασικό/εύκολο... Κάτι δε μου κάθεται καλά σε αυτό, μάλλον δεν είναι τόσο βασικό/εύκολο όσο νομίζεις.

Επτασφράγιστο πάντως δεν είναι τίποτα απολύτως, η νομοθεσία με την οποία έγιναν αλλαγές στις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα έχει ανακοινωθεί δημόσια και είναι προσβάσιμη σε όλους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αναφέρει ότι το 30% υπολογίζεται πάνω στο "πραγματικό εισόδημα", χωρίς όμως να διευκρινίζει το πως ακριβώς υπολογίζεται αυτό, η μόνη διευκρίνηση που δίνει είναι ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Υποθέτω πως μέχρι τον επόμενο Απρίλιο που θα ανοίξουν οι δηλώσεις θα υπάρξουν άπειρες επίσημες διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων. Προς το παρόν σύμφωνα με τους δημοσιογράφους υπάρχουν μόνο "πληροφορίες" πχ ότι η επόμενη διευκρίνηση θα αφορά όσους πληρώνουν διατροφή, δλδ ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν θα περιλαμβάνεται η όποια διατροφή πληρώνει κάποιος.

Ελπίζω να εμπέδωσες ότι τις απορίες που περιγράφεις στο αρχικό post δεν μπορεί να στις λύσει κανένας, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

Άρα δεν μπορώ να βγάλω άκρη ακόμα και αν πληρώσω λογιστή; Αυτό πιστεύεις; 

3 hours ago, nikolas_kriti said:

Να φανταστώ το θεωρείς ακραίο να πληρώσεις και τον γιατρό άμα έχεις ένα πόνο στο γόνατο και βγάζεις μόνος σου την διάγνωση ε.?

Ωραίο το ειρωνικό σου ποστ οπότε θα σου απαντήσω. Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδικευση στις Τηλεπικοινωνίες. Θεωρητικά για ένα μέσο σχετικό μου ποστ μου στο ινσόμνια που παρέχω εξειδικευμένη γνώση θα έπρεπε να χρεώνω ένα 20€ σύμφωνα με εσένα. Έλα όμως που δεν το θεωρώ λογικό και το κάνω για την κοινότητα. Δεν ζήτησα να μου απαντήσει λογιστής, ούτε κάν κάποιος υπεύθυνα.

Θεωρώ για κάτι τόσο βασικό που αφορά όλους θα έπρεπε να είναι κοινή γνώση.

Φυσικά και αν θέλω λεπτομέρειες και προσωποποιημένη συμβουλή θα πάω να πληρώσω κάποιον λογιστή. Αλλά όχι και να λέμε ακρότητες.

Αν ο καθένας περίμενε να πληρώνεται για την παραμικρή πληροφορία δεν θα είχαμε φόρουμ αλλά ένα πινακα ανακοινώσεων με επαγγελματικές κάρτες.

Επίσης εγώ δεν είπα ποτέ οτι το θεωρώ απλό το να βγάλεις άκρη απο τόσο ασαφή νομοθεσία, απλά λέω οτι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τόσο μεγάλη ασάφεια σε κάτι που αφορά όλο τον κόσμο πρακτικά. 

Επεξ/σία από Errik
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Errik είπε

Αν μετά από τόση ανάλυση που έκανα δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς πιστεύω, τότε κακώς έχασα χρόνο για να στα γράψω όλα αυτά.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, Errik είπε

Ωραίο το ειρωνικό σου ποστ οπότε θα σου απαντήσω. Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδικευση στις Τηλεπικοινωνίες. Θεωρητικά για ένα μέσο σχετικό μου ποστ μου στο ινσόμνια που παρέχω εξειδικευμένη γνώση θα έπρεπε να χρεώνω ένα 20€ σύμφωνα με εσένα. Έλα όμως που δεν το θεωρώ λογικό και το κάνω για την κοινότητα. Δεν ζήτησα να μου απαντήσει λογιστής, ούτε κάν κάποιος υπεύθυνα.

Θεωρώ για κάτι τόσο βασικό που αφορά όλους θα έπρεπε να είναι κοινή γνώση.

Φυσικά και αν θέλω λεπτομέρειες και προσωποποιημένη συμβουλή θα πάω να πληρώσω κάποιον λογιστή. Αλλά όχι και να λέμε ακρότητες.

Αν ο καθένας περίμενε να πληρώνεται για την παραμικρή πληροφορία δεν θα είχαμε φόρουμ αλλά ένα πινακα ανακοινώσεων με επαγγελματικές κάρτες.

Επίσης εγώ δεν είπα ποτέ οτι το θεωρώ απλό το να βγάλεις άκρη απο τόσο ασαφή νομοθεσία, απλά λέω οτι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τόσο μεγάλη ασάφεια σε κάτι που αφορά όλο τον κόσμο πρακτικά. 

Ας απαντήσω και εγώ με το ίδιο ύφος με σένα, Είμαι Οικονομολόγος με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική και Ελεγκτική και όταν θα απαντήσω σε κάποιον για κάποιο σχετικό θέμα εδώ,δεν του "παρέχω" εξειδικευμένη  γνώση,του "παρέχω" την γνώμη μου,απλά την απρόσωπη γνώμη μου.Όταν παρέχω γνώση και εξυπηρέτηση (υποβολή δήλωσης,πρόβλημα-έλεγχος δήλωσης από την αρμόδια ΔΟΥ κτλ.)  χρεώνω,'όπως θα κάνεις και εσύ όταν θα κάνεις έναρξη του επαγγέλματος σου και θα κάνεις κάποια μελέτη ή με ότι ασχοληθείς.Τότε παρέχεις εξειδικευμένη γνώση.Οπότε,εάν είχες ένα λογιστή να σε κατευθύνει ,προφανώς με το ανάλογο αντίτιμο ετησίως(40-60 ευρώ ετησίως),προφανώς και με ένα τηλεφώνημα που θα του έκανες,θα σ απαντούσε ευθέως τι πρέπει να κάνεις,χωρίς κάποια ΄΄εξτρά χρέωση.

Για την ερώτηση σου,εξαρτάται "λογικα" σε ποιον κωδικό θα μπουν τα εισοδήματα που αναφέρεις. Λογιζονται ενοικια,μισθωτες και οτιδήποτε θεωρείται φορολογητέο εισόδημα ή εισόδημα για κάλυψη τεκμηριών (διάφορες επιδοτήσεις,πρασινισμα κτλ.) και γενικά διευκρίνηση συγκεκριμένη δεν εχει βγει. Είναι πολλές οι περιπτώσεις και πολλά τα σενάρια και διαφέρει απο περίπτωση σε περίπτωση.

Επεξ/σία από nikolas_kriti
  • Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ, μια τέτοια απάντηση περίμενα στο φόρουμ. Δεν διαφωνούμε σε κάτι. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως την ειρωνία και την επιθετικότητα σε μια κοινότητα που γενικά εχει καλό κλίμα. Σε κάθε thread που μπορεί να γράψω κάτι νοιώθω οτι η συντριπτική πλειοψηφία που απαντάει θέλει απλά να βγάλει τα νεύρα του. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...