Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μία αποκεντρωμένη προσέγγιση και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Η Γερμανία κυκλοφόρησε την εφαρμογή παρακολούθησης επαφών για τον COVID-19, Corona-Warn-App, με τους πολίτες να μπορούν να την κατεβάσουν τόσο σε iOS όσο και Android. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τις Deutsche Telekom και SAP, χρησιμοποιώντας ως βάση το API των Apple και Google.

Η Γερμανία είχε αρχικά προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει ένα κεντρικό πρότυπο που ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Ωστόσο, επέλεξε μία αποκεντρωμένη προσέγγιση αφού η Apple αρνήθηκε να αλλάξει μία ρύθμιση στα iPhone που θα επέτρεπε στην εφαρμογή να εκτελείται στο προσκήνιο. Μάλιστα, οι υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής αντιτίθενται έντονα στην ιδέα ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης επαφών.

Σύμφωνα με το Associated Press, η εφαρμογή κόστισε στη Γερμανία 20 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δαπανήσει ακόμη 2.5 έως 3.5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, για τη λειτουργία του λογισμικού.

Όπως και σε άλλες χώρες, η εφαρμογή προορίζεται για να συμπληρώσει τις συμβατικές προσπάθειες εντοπισμού επαφών, σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή με COVID-19. Το λογισμικό χρησιμοποιεί Bluetooth LE για να καταγράφει πότε ένας χρήστης περνά δίπλα από κάποιον άλλο που έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή ενώ σημειώνει και την απόσταση στην οποία βρίσκονταν. Εάν ένας χρήστης είναι θετικός στον ιό, θα ενημερώσει όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του, εντός το πολύ 15 λεπτών. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν αυτές τις εφαρμογές ως βασικό εργαλείο για να σταματήσουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα COVID-19, αλλά ακόμη χρειάζεται ευρεία υιοθέτηση παρόμοιων υπηρεσιών ώστε αυτές να είναι χρήσιμες.

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που ενδέχεται να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Για αρχή, δεν μπορούν όλες οι κλινικές της Γερμανίας να μεταδώσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών ηλεκτρονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα που είναι θετικά στον ιό θα πρέπει να τηλεφωνήσουν σε μία εθνική τηλεφωνική γραμμή για να συγχρονίσουν σωστά τις εφαρμογές τους. Βέβαια, υπάρχουν υποψίες ότι μερικοί ίσως τηλεφωνήσουν μόνο και μόνο για να κάνουν κάποια φάρσα. Η εφαρμογή για την ώρα δεν είναι συμβατή με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία εργάζεται για να προσθέσει λειτουργία roaming τις επόμενες εβδομάδες.

Πολλά εξαρτώνται από την επιτυχία της εφαρμογής. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής 188.213 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 8814 θανάτους. Με την κυβέρνηση όμως να χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και με την έκθεση IFA να έρχεται στις 3 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κορωνοϊού.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Επισκέπτης
Δημοσ.

ΤΟ θεμα ειναι ποσοι θα την εγκαταστησουν για να ειναι αποτελεσματικη. Στην γαλλια η αντιστοιχη εφαρμογη περασε το ενα εκ. χρηστες αλλα παλι ειναι πολυ λιγο σε σχεση με τον πλυθησμο.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κακό είναι οτι στο IOS άφησε έξω πολλά μοντέλα.

απο ότι μου είπανε τα 6 και 7 είναι εκτός.

τωρα αν ισχύει δεν το ξέρω.

Android  νομίζω κανένα θέμα.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, gergios.boussias είπε

Το κακό είναι οτι στο IOS άφησε έξω πολλά μοντέλα.

απο ότι μου είπανε τα 6 και 7 είναι εκτός.

τωρα αν ισχύει δεν το ξέρω.

Android  νομίζω κανένα θέμα.

μα μα αυτοι ηξερα πω τρεχουν την τελευταια εκδοση του ios! 

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταλαβαίνετε ότι η εφαρμογή έχει μια βάση και μπορούν να το βαφτίσουν όπως θέλουν. Κορόνας τώρα, εύρεση συγκαμένων αργότερα, παιδάκια που χάσανε το μπαλόνι τους κτλ κτλ κτλ

Επεξ/σία από valkon
  • Like 3
  • Confused 2
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Perfect είπε

Κρίμα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση της. Γιατί τόση ελευθερία;

Στη ρωσια είναι υποχρεωτική η παρακολουθηση . Εχει και πρόστιμο αν σε βρουν ότι δε την έχεις ενεργή στο κινητό . Κανένας από εκεί να μας πει τι γίνεται ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, valkon είπε

Καταλαβαίνετε ότι η εφαρμογή έχει μια βάση και μπορούν να το βαφτίσουν όπως θέλουν. Κορόνας τώρα, εύρεση συγκαμένων αργότερα, παιδάκια που χάσανε το μπαλόνι τους κτλ κτλ κτλ

 

Χρησιμοποιεί το DP-3T: οπότε αυτό που έχει η βάση είναι ημερήσια "ψευδώνυμα" όσων νόσησαν και επέλεξαν να κάνουν upload την κατάστασή τους. Δεν μαθαίνει η βάση με ποιούς ήρθαν σε επαφή, και δεν μαθαίνει η βάση τίποτα για όποιον δε νοσήσει (ή νοσήσει και επιλέξει να μην κάνει upload).

Αν θες να το εξηγήσω καλύτερα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί συναρτήσεις (πχ SHA-256), για τις οποίες είναι εύκολο από το x να υπολογίσεις το y=f(x) αλλά πρακτικά αδύνατο από το y να βρεις το x (πέρα από το ότι δε θα είναι μοναδικό ακόμα και να το βρεις).

 

  • Όταν εγκαθιστάς την εφαρμογή, διαλέγει ένα τυχαίο αριθμό που θα είναι η μόνιμή σου ταυτότητα. Αυτός ο αριθμός δεν πάει ποτέ πουθενά. Ας τον πούμε ΑΤ.
  • Κάθε μέρα η εφαρμογή περνάει τον ΑΤ μαζί με την ημερομηνία από τη συνάρτηση. Έτσι βγαίνει ένας ημερήσιος αριθμός ταυτότητας, διαφορετικός για κάθε μέρα. Πες τον ΗΑΤ. Από τον ΗΑΤ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ΑΤ.
  • Κάθε 15 λεπτά οπότε στις :00 :15 :30 :45 (δε θυμάμαι προδιαγραφές, μπορεί να είναι 10 μπορεί 20), με παρόμοιο τρόπο από τον ΗΑΤ βγαίνει ένας παροδικός αριθμός ταυτότητας. Πες τον ΠΑΤ. Βασικό: από τον ΠΑΤ δεν μπορείς να πάρεις τον ΗΑΤ. Από τον ΗΑΤ μπορείς αν ξέρεις τι ώρα βγήκε, ή με δοκιμές να πάρεις τον ΠΑΤ. Επίσης δεν μπορείς από έναν ΠΑΤ να υπολογίσεις έναν άλλο (είτε άλλης ώρας είτε άλλης μέρας).
  • Όταν είσαι κοντά σε άλλο χρήστη (όσο να πιάνει καλά το BT) του στέλνεις τον ΠΑΤ σου, σου στέλνει τον ΠΑΤ του. Τα κρατάς για Χ μέρες.

 

Άμα αρρωστήσεις και βγεις θετικός, μπορείς (έχοντας τη διάγνωση) να ανεβάσεις τους ΗΑΤ σου από τις μέρες που ήσουν επικίνδυνος (πχ 10 μέρες πίσω). Αυτούς τους ΗΑΤ τους μαθαίνει η βάση, και μόνο. Από αυτούς δεν μπορεί να βρει ούτε τον ΑΤ σου, ούτε τους ΗΑΤ σου για άλλες μέρες.

Κάθε τόσο τα κινητά με την εφαρμογή κατεβάζουν τη λίστα με τους επικίνδυνους ΗΑΤ. Για κάθε τέτοιο ΗΑΤ βγάζουν όλους τους πιθανούς  ΠΑΤ για όλες τις "ώρες της ημέρας" (αν μιλάμε για 15 λεπτά -> 96 πιθανοί ΠΑΤ). Αν κάποιος ταιριάζει με την αποθηκευμένη λίστα, ίσως την ΠΑΤησες.

(απλουστεύω λίγο, αν θες δες στη wikipedia, ή το spec)


 

6 λεπτά πριν, kostasgr78 είπε

To PRIVACY στα καλύτερά του!


Αξιοπρεπές είναι στο privacy.

Επεξ/σία από iddqdiddqd
  • Like 1
  • Thanks 6
Δημοσ.

πρώτα απ΄όλα δεν είναι υπορεωτικό και δεύτερον ίσως να βρεθούν αρκετοί που θα δηλώσουν ότι νόσησαν ενώ δεν το πέρασαν καθόλου.

Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρον.

Και τώρα περιμένουμε την απάντηση του Simon Weckert.

 

3 ώρες πριν, czarjuly είπε

Εικοσι εκατομμυρια ευρω για μια εφαρμογη;...καποιοι φτιαχτηκαν...

Στην Ελλάδα θα κόστιζε εκατό εκατομμύρια

...

και δεν θα δούλευε σωστά.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...