sonikk Δημοσ. 16 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2020 Διαβασα αυτο .... Tα ύψη τεκμηρίων ισχύουν για αυτοκίνητα ηλικίας έως πέντε ετών. Για οχήματα ηλικίας 5 έως 10 ετών, προβλέπεται έκπτωση σε αυτά κατά 30% και για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών έκπτωση κατά 50%. και εχω την εξης απορια. αν ενα αυτοκινητο γραφει η αδεια του οτι ειναι μοντελο ΜΑΙΟΣ 2015 το τεκμηριο του ειναι μειωμενο κατα 30% ? γιατι μαιος του 2015 με μαιος 2020 εχει συμπληρωθει η πενταετια. ή δεν υπολογιζονται ημερολογιακα αλλα κατα ετος? και η πενταετια συμπληρωνεται αφου τελειωσει και το 2020. Αυτο που θελω να μαθω ειναι το εξης.αν εγω αγορασω σημερα τον ιουνιο που μιλαμε ενα αυτοκινητο μοντελο του 2015 το τεκμηριο του θα εχει την εκπτωση του 30% στο τεκμηριο βαση της φορολογιας που λενε ή αυτο θα γινει αν η αγορα του γινει το 2021? τι με συμφερει να κανω?
Γιαούρτι Δημοσ. 16 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2020 βασικά δε ξέρω να σου απαντήσω αλλά εκτός της έκπτωσης πρέπει να υπολογίζεις και το μισό τεκμήριο διότι πάει ανάλογα με τους μήνες κατοχής. Δηλαδή αν το τεκμήριο είναι 4000 και εσύ το έχεις για 6 μήνες το αυτοκίνητο, έχεις τεκμήριο 2000. Spoiler Νομίζω δηλαδή.
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 υπαρχει και καποια αλλη γνωμη για το ερωτημα μου αν μπορειτε και γνωριζει καποιος?
Joshua21 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Στις 16/6/2020 στις 9:44 ΜΜ, sonikk είπε Διαβασα αυτο .... Tα ύψη τεκμηρίων ισχύουν για αυτοκίνητα ηλικίας έως πέντε ετών. Για οχήματα ηλικίας 5 έως 10 ετών, προβλέπεται έκπτωση σε αυτά κατά 30% και για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών έκπτωση κατά 50%. και εχω την εξης απορια. αν ενα αυτοκινητο γραφει η αδεια του οτι ειναι μοντελο ΜΑΙΟΣ 2015 το τεκμηριο του ειναι μειωμενο κατα 30% ? γιατι μαιος του 2015 με μαιος 2020 εχει συμπληρωθει η πενταετια. ή δεν υπολογιζονται ημερολογιακα αλλα κατα ετος? και η πενταετια συμπληρωνεται αφου τελειωσει και το 2020. Αυτο που θελω να μαθω ειναι το εξης.αν εγω αγορασω σημερα τον ιουνιο που μιλαμε ενα αυτοκινητο μοντελο του 2015 το τεκμηριο του θα εχει την εκπτωση του 30% στο τεκμηριο βαση της φορολογιας που λενε ή αυτο θα γινει αν η αγορα του γινει το 2021? τι με συμφερει να κανω? Αυτό στα bold δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, εύκολα μπορεί κάποιος να βγάλει λάθος συμπέρασμα, πιο σωστό θα ήταν να έγραφε πως το τεκμήριο μειώνεται κατά 30% στα αυτοκίνητα ηλικίας πάνω από 5 και έως 10 ετών. Έτσι ακριβώς το περιγράφει και το υπουργείο οικονομικών: "Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό ως εξής: αα) Τριάντα τοις εκατό (30%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) και μέχρι δέκα (10) έτη." http://www.opengov.gr/minfin/?p=355 Επίσης το μόνο που έχει σημασία είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας, ο μήνας είναι αδιάφορος. Και πιο συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε πρώτη φορά μέσα στο 2015 ΔΕΝ έχει 30% έκπτωση στο τεκμήριο του 2020, άσχετα αν η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας ήταν 01/01/2015 ή 31/12/2015. Έκπτωση 30% θα είχε μόνο στην περίπτωση που είχε ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 2010 έως 2014. 1
slvsnt Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 ακριβώς αυτό που σου έγραψε ο joshua. όταν το αυτοκίνητο είναι 5 ετών δεν έχεις έκπτωση. Στα 6 χρόνια έχεις το -30%. Αν είχες αγοράσει το 2010 αυτοκίνητο, η δήλωση που θα έκανες το 2015 θα αφορούσε το 2014. Από το 2010 μέχρι το 2014 το αυτοκίνητο θα ήταν 5 ετών, οπότε δεν είχες έκπτωση. το 2016 θα συμπλήρωνες 6ετία (2010-2015) οπότε θα ήταν η πρώτη σου χρονιά με -30%. Απλά θυμήσου ότι η δήλωση που κάνεις αφορά την προηγούμενη χρονιά. Μοντέλο του 2015 θα έχει την έκπτωση όταν συμπληρώσει 6 χρόνια. Τα συμπληρώνει το 2020, αλλά το 2021 θα κάνεις δήλωση για το 2020. Άρα τότε θα έχεις το -30% 1
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 3 ώρες πριν, slvsnt είπε ακριβώς αυτό που σου έγραψε ο joshua. όταν το αυτοκίνητο είναι 5 ετών δεν έχεις έκπτωση. Στα 6 χρόνια έχεις το -30%. Αν είχες αγοράσει το 2010 αυτοκίνητο, η δήλωση που θα έκανες το 2015 θα αφορούσε το 2014. Από το 2010 μέχρι το 2014 το αυτοκίνητο θα ήταν 5 ετών, οπότε δεν είχες έκπτωση. το 2016 θα συμπλήρωνες 6ετία (2010-2015) οπότε θα ήταν η πρώτη σου χρονιά με -30%. Απλά θυμήσου ότι η δήλωση που κάνεις αφορά την προηγούμενη χρονιά. Μοντέλο του 2015 θα έχει την έκπτωση όταν συμπληρώσει 6 χρόνια. Τα συμπληρώνει το 2020, αλλά το 2021 θα κάνεις δήλωση για το 2020. Άρα τότε θα έχεις το -30% αρα αν εγω προβω στην αγορα του αυτοκινητου τωρα δηλαδη ιουνιος 2020 και το μοντελο του αυτοκινητου ειναι του 2015 του χρονου το καλοκαιρι του 2021 που θα κανω την φορολογικη δηλωση θα εχω 30% μειωμενο τεκμηριο? 1
Joshua21 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 2 λεπτά πριν, sonikk είπε αρα αν εγω προβω στην αγορα του αυτοκινητου τωρα δηλαδη ιουνιος 2020 και το μοντελο του αυτοκινητου ειναι του 2015 του χρονου το καλοκαιρι του 2021 που θα κανω την φορολογικη δηλωση θα εχω 30% μειωμενο τεκμηριο? Για να μην μπερδεύεσαι η δήλωση που θα κάνεις το 2021 θα αφορά τα εισοδήματα και τα τεκμήρια του 2020, συνεπώς ΔΕΝ θα έχεις 30% μειωμένο τεκμήριο.
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 συμφωνα με τον slvsnt στην φορολογικη δηλωση που θα κανω το 2021 και αφορα την αγορα του οχηματος το 2020 θα εχω το μειωμενο τεκμηριο γιατι συμπληρωνεται η πενταετια.
Joshua21 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 1 ώρα πριν, sonikk είπε συμφωνα με τον slvsnt στην φορολογικη δηλωση που θα κανω το 2021 και αφορα την αγορα του οχηματος το 2020 θα εχω το μειωμενο τεκμηριο γιατι συμπληρωνεται η πενταετια. Είσαι σίγουρος? Για ξαναδιάβασε τι έχει γράψει: 9 ώρες πριν, slvsnt είπε όταν το αυτοκίνητο είναι 5 ετών δεν έχεις έκπτωση. Στα 6 χρόνια έχεις το -30%.
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 29 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Είσαι σίγουρος? Για ξαναδιάβασε τι έχει γράψει: ναι ειμαι σιγουρος γιατι λεει επισης ....΄΄το 2016 θα συμπλήρωνες 6ετία (2010-2015) οπότε θα ήταν η πρώτη σου χρονιά με -30%.'' επομενως για την περιοδο που λεω 2015-2020 με χρονο υποβολης της δηλωσης το 2021 υπαρχει η πενταετια. αλλη μια σκεψη ειναι το κοστος της αγορας. τεκμηριο σημαινει να μπορεις να αντεξεις οικονομικα την αγορα του οχηματος.αν το κοστος το καλυψει συγγενης μου ομως υφισταται το τεκμηριο ασχετα απο την ημερομηνια του μοντελου.πχ αγοραζεις ενα οχημα μοντελο του 2020 αλλα το πληρωνει αλλος.τοτε τι γινεται οταν καταθεσω του χρονου φορολογικη δηλωση για την αγορα ενα χρονο πριν του οχηματος? εχω τεκμηριο? καποια αλλη επιβαρυνση?
Joshua21 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μόλις τώρα, sonikk είπε ναι ειμαι σιγουρος γιατι λεει επισης ....΄΄το 2016 θα συμπλήρωνες 6ετία (2010-2015) οπότε θα ήταν η πρώτη σου χρονιά με -30%.'' επομενως για την περιοδο που λεω 2015-2020 με χρονο υποβολης της δηλωσης το 2021 υπαρχει η πενταετια. Δεν γίνεται δουλειά έτσι, δλδ από ένα ολόκληρο post να απομονώνεις μόνο όσα σε βολεύουν και να αγνοείς όλα τα υπόλοιπα, όπως πχ αυτό: 10 ώρες πριν, slvsnt είπε Απλά θυμήσου ότι η δήλωση που κάνεις αφορά την προηγούμενη χρονιά. Το 2016 όντως θα συμπλήρωνες 6ετία, μόνο που τα τεκμήρια του 2016 μπήκαν στη δήλωση που κάναμε το 2017... Τέλος πάντων, όσο επιμένεις να μην θέλεις να καταλάβεις, ότι και να σου πούμε δεν θα κάνει διαφορά. Εγώ την άποψη μου μια φορά την έγραψα. 12 λεπτά πριν, sonikk είπε αλλη μια σκεψη ειναι το κοστος της αγορας. τεκμηριο σημαινει να μπορεις να αντεξεις οικονομικα την αγορα του οχηματος.αν το κοστος το καλυψει συγγενης μου ομως υφισταται το τεκμηριο ασχετα απο την ημερομηνια του μοντελου.πχ αγοραζεις ενα οχημα μοντελο του 2020 αλλα το πληρωνει αλλος.τοτε τι γινεται οταν καταθεσω του χρονου φορολογικη δηλωση για την αγορα ενα χρονο πριν του οχηματος? εχω τεκμηριο? καποια αλλη επιβαρυνση? Βασικά άλλο το τεκμήριο χρήσης που το επιβαρύνεσαι κάθε χρόνο, και άλλο το τεκμήριο της αγοράς που το επιβαρύνεσαι μόνο το έτος που κάνεις την αγορά. Το τεκμήριο χρήσης δεν το γλιτώνεις. Το τεκμήριο αγοράς γίνεται να στο καλύψει κάποιος συγγενής, μόνο που θα πρέπει ο συγγενής αυτός να σου κάνει δωρεά το ποσό ΠΡΙΝ το αγοράσεις, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί φόρος επί του ποσού της δωρεάς από 10 έως 40% (ανάλογα το βαθμό συγγένειας). 1
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Δεν γίνεται δουλειά έτσι, δλδ από ένα ολόκληρο post να απομονώνεις μόνο όσα σε βολεύουν και να αγνοείς όλα τα υπόλοιπα, όπως πχ αυτό: Το 2016 όντως θα συμπλήρωνες 6ετία, μόνο που τα τεκμήρια του 2016 μπήκαν στη δήλωση που κάναμε το 2017... Τέλος πάντων, όσο επιμένεις να μην θέλεις να καταλάβεις, ότι και να σου πούμε δεν θα κάνει διαφορά. Εγώ την άποψη μου μια φορά την έγραψα. Βασικά άλλο το τεκμήριο χρήσης που το επιβαρύνεσαι κάθε χρόνο, και άλλο το τεκμήριο της αγοράς που το επιβαρύνεσαι μόνο το έτος που κάνεις την αγορά. Το τεκμήριο χρήσης δεν το γλιτώνεις. Το τεκμήριο αγοράς γίνεται να στο καλύψει κάποιος συγγενής, μόνο που θα πρέπει ο συγγενής αυτός να σου κάνει δωρεά το ποσό ΠΡΙΝ το αγοράσεις, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί φόρος επί του ποσού της δωρεάς από 10 έως 40% (ανάλογα το βαθμό συγγένειας). δεν ειμαι λογιστης ρωταω να μαθω.μην το παρεξηγεις. δεν ειναι συγγενης μου αυτος που θα καλυψει το κοστος αγορας.οικογενειακος φιλος ειναι δεν το εθεσα σωστα εγω.το φορο επι του ποσου της δωρεας αυτος που καλυπτει την δωρεα δεν τον πληρωνει?
ScooterSuzas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 άμα είναι οικογενειακός φίλος και τον βάλεις να πληρώσει και το φόρο δωρεάς ,δεν είσαι φίλος
Joshua21 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μόλις τώρα, sonikk είπε δεν ειμαι λογιστης ρωταω να μαθω.μην το παρεξηγεις. δεν ειναι συγγενης μου αυτος που θα καλυψει το κοστος αγορας.οικογενειακος φιλος ειναι δεν το εθεσα σωστα εγω.το φορο επι του ποσου της δωρεας αυτος που καλυπτει την δωρεα δεν τον πληρωνει? Δεν παρεξήγησα την άγνοια σου, απλά επισήμανα την επιλεκτικότητα σου σε όσα διαβάζεις. Εφόσον ο δωρητής δεν είναι συγγενής σου, τότε ο φόρος θα είναι 40% επί του ποσού. Επίσης υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι πάντοτε ο δωρεοδόχος (αυτός που λαμβάνει τη δωρεά) δλδ εσύ.
sonikk Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, ScooterSuzas είπε άμα είναι οικογενειακός φίλος και τον βάλεις να πληρώσει και το φόρο δωρεάς ,δεν είσαι φίλος δεν ειναι τι θελω να κανω εγω. ειναι δικιες του οι αποφασεις αυτες. 11 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Δεν παρεξήγησα την άγνοια σου, απλά επισήμανα την επιλεκτικότητα σου σε όσα διαβάζεις. Εφόσον ο δωρητής δεν είναι συγγενής σου, τότε ο φόρος θα είναι 40% επί του ποσού. Επίσης υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι πάντοτε ο δωρεοδόχος (αυτός που λαμβάνει τη δωρεά) δλδ εσύ. δεν γινεται αυτο για λογους οικονομικους δικους μου. λογω προσωπικης υποχρεωσης(καποτε του εσωσα κυριολεκτικα την ζωη απο βεβαιο θανατο σε καποια μεταμοσχευση οργανου σε νοσοκομειο) θελει ο συγκεκριμενος φιλος ο οποιος εχει μια εταιρια να καλυψει το κοστος αγορας. πώς να το πω πιο απλα? ερχεται καποιος και σου λεει πχ. τι αναγκη εχεις?ενα οχημα μεταφορας.οκ παμε σε μια εταιρια πωλησεων οχηματων ή σε εναν ιδιωτη ,παρε αυτο που θελεις και ολα τα πληρωνω εγω εφοσον εγω δηλωνω οικονομικη αδυναμια. τι νοημα αλλιως θα ειχε η εννοια της βοηθειας. αν ενα αυτοκινητο στοιχιζει 15 χιλιαρικα και κληθω να πληρωσω τα μισα σαν φορο περιπου οπως λες δεν εχει νοημα. ασε δε που φανταζομαι οτι αυτο σαν εξοδο θα περαστει στην εταιρια και θα το καλυψει μεσω αυτης.και μιλαμε για πολυ μεγαλη εταιρια! Επεξ/σία 19 Ιουνίου 2020 από sonikk
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα