Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, AtiX είπε

Πότε θα καταλάβεις ότι δεν έχει σχέση η αρχιτεκτονική ένας επεξεργαστή αλλά τα tools που δίνει η εταιρία για να αναπτύξει κάποιος developer μια εφαρμογή...

Χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά έχοντας κάποιες γενικές γνώσεις περί υπολογιστικών συστημάτων, νομίζω πως το πόσο καλά tools θα δώσει η εταιρία έχει να κάνει και με την ευκολία της αρχιτεκτονικής ως προς τον προγραμματισμό.

Επεξ/σία από Gioandro
  • Απαντ. 180
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, AtiX είπε

Δυστυχώς για κάτι τέτοιες εφαρμογές φταίει η εταιρία παραγωγής τους και όχι η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή...

Χαρακτηρίζεις το matlab ως "κάτι τέτοιες εφαρμογές"? :D Μιλάμε για την Μέκκα των εργαλείων για μηχανικούς, επιστήμονες και ερευνητές σε χώρους όπως το AI, το machine learning, το image processing, το electrical engineering κτλ Οι μισοί μηχανικοι της apple στο R&D matlab χρησιμοποιουν για να κάνουν την δουλειά τους για να σχεδιαστεί ο Α14, τα iphone κτλ στη φάση του modeling και του prototyping.

Ο κόσμος δεν είναι μόνο browsing ή μόνο sound production ή μονο development ... υπάρχει και κόσμος που φτιάχνει το hw για όλα αυτα :)

Επεξ/σία από gthe
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Μέχρι τώρα δε μου έχεις εξηγήσει το σκεπτικό σου του ΠΩΣ θα πειστεί η μεγάλη μερίδα της αγοράς να κάνει το οικονομικό άνοιγμα και να πετάξει τα προγράμματα που χρησιμοποιεί και είναι x86 (η αγορά δεν είναι ο κάθε photoshop illustrator, οι εταιρίες αγοράζουν προγράμματα με ορίζοντα 10ετιας τις περισσότερες φορές) και να στραφεί σε ΝΕΟ hardware ΚΑΙ software. Δε σε ξέρω προσωπικά, αλλά ειλικρινά, σε όσες επιχειρήσεις έχω δουλέψει, ακόμα και ένα πρόγραμμα να τους ζητήσεις να αλλάξουν, είναι εξαιρετικά διστακτικες γιατί στηρίζουν το workflow τους εκεί. Τώρα πες τους να αλλάξουν και hardware. Σου εξήγησα λοιπόν το σκεπτικό πίσω από την άποψη μου με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και σου έφερα παραδείγματα όποτε μου το ζήτησες. Περιμένω το δικό σου. Χωρίς "θα". Τότε θα κάνουμε συζήτηση. 

Επίσης, το AutoCAD τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει για arm. Μόνο viewers συμβατοί με ARM υπάρχουν. Από το τελικό προϊόν μέχρι το "θα" η απόσταση είναι τεράστια. 

Να βάλουμε κάποιους βασικούς "κανόνες" που ισχύουν???

Όπως πχ να μην βλέπουμε τι γίνεται Ελλάδα που όλοι τα θέλουν σπασμένα???

ή

Ότι όλες οι μεγάλες εταιρίες πλέων χρεώνουν τις εφαρμογές τους με licences και με τον χρόνο???

ή 

Ότι οι εταιρίες που δουλεύουν Apple μηχανήματα έχουν και την νοοτροπία ότι δουλεύουν windows???

Όταν μια εταιρία πχ έχει αγοράσει 10 άδειες πχ autocad και τις ανανεώνει κάθε χρόνο... αν μετά από δύο χρόνια αγοράσει υπολογιστή arm τι πιστεύεις ότι θα την αποτρέψει από το να τρέξει την έκδοση autocad for arm στο νέο μηχάνημα... που βλέπεις το νέο κόστος απόκτησης ακούγεται κι αλλιώς κάθε χρόνο πληρώνει την άδεια..?

Το ίδιο ισχύει πχ και για το office Και για όλα τα γνωστά προγράμματα...

Και ξανά λέω.. κανένας που θα αγοράσει νέο mac με arm επεξεργαστή δεν θα καταλάβει την διαφορά στην εργασία του...

1 λεπτό πριν, Gioandro είπε

Χωρίς να είναι ειδικός, αλλά έχοντας κάποιες γενικές γνώσεις περί υπολογιστικών συστημάτων, νομίζω πως το πόσο καλά tools θα δώσει η εταιρία έχει να κάνει και με την ευκολία της αρχιτεκτονικής ως προς τον προγραμματισμό.

Μα αυτό υπάρχει ήδη, κοίτα πόσοι φτιάχνουν εφαρμογές σε iOs & ipadOs...

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όποιος χρησιμοποιεί τα framework της Apple (SwiftUI, Cocoa) για την ανάπτυξη macOS εφαρμογών το μόνο με ένα απλό build θα γίνουν συμβατές και σε arm Mac. Αντίστοιχα πράγματα θα ισχύουν και για τα τρίτα frameworks. 

Κατά τα άλλα η Apple ακολουθά πολύ επιθετική πολιτική στην προς τα πίσω συμβατότητα. Όπως σταμάτησα τις 32bit εφαρμογές στα catalina έτσι θα σταματήσει και όσες εφαρμογές δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές που θέτει τα επόμενα χρόνια.

Επεξ/σία από medidia
  • Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, dali13gr είπε

Εν κατακλείδι, η Apple δεν θα προσπαθήσει να μπει σε κανένα hardware και software χωράφι όπου είναι ήδη άλλοι καθιερωμένοι παίκτες. Θέλει ένα super portable laptop με φανταστική μπαταρία, ταχύτητα για καθημερινή χρήση και σχετικά οικονομικό (για τα standard της Apple).

Λόγω χρόνου, δεν προλαβαίνω να απαντήσω στα άλλα, θα επανέλθω πιο μετά. Εδώ συμφωνούμε και το είπα και πιο πάνω. Στο αρχικό σχόλιο αναφερόμουν πως "δεν αλλάζει κανένα παιχνίδι" η Apple γιατί "δεν είναι το μεγαλο μερίδιο των επαγγελματιών graphic designers κλπ", δηλαδή δεν είναι στο market που στοχεύει η Apple για να τη δουν οι άλλοι κατασκευαστές και να ακολουθήσουν. Το έχω πει τόσες φορές πιο πάνω. Σε όσους έλεγαν το συγκεκριμένο πράγμα απάντησα. Σε σένα απλώς εξήγησα ΓΙΑΤΙ τα παιχνίδια δε μεταφέρονται εύκολα. Ε, μετά έγινε snowball...

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, gthe είπε

Χαρακτηρίζεις το matlab ως "κάτι τέτοιες εφαρμογές"? :D Μιλάμε για την Μέκκα των εργαλείων για μηχανικούς, επιστήμονες και ερευνητές σε χώρους όπως το AI, το machine learning, το image processing, το electrical engineering κτλ Οι μισοί μηχανικοι της apple στο R&D matlab χρησιμοποιουν για να κάνουν την δουλειά τους για να σχεδιαστεί ο Α14, τα iphone κτλ στη φάση του modeling και του prototyping.

Ο κόσμος δεν είναι μόνο browsing ή μόνο sound production ή μονο development ... υπάρχει και κόσμος που φτιάχνει το hw για όλα αυτα :)

Μόνος σου μειωσες την εταιρία όταν είπες ότι σταμάτησε την υποστήριξη των risk επεξεργαστών μετά την μετάβαση σε Intel... 😉

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, AtiX είπε

Μα αυτό υπάρχει ήδη, κοίτα πόσοι φτιάχνουν εφαρμογές σε iOs & ipadOs...

Εγώ όμως δεν μίλησα για το αν υπάρχουν ή όχι. Παραπάνω ένας φίλος σου είπε ότι κάποια αρχιτεκτονική είναι πιο δύσκολη στον προγραμματισμό από κάποια άλλη, κι εσύ του είπες ότι κάνει λάθος και ότι η ευκολία έχει να κάνει μόνο με τα tools. Και τώρα ξαναδιάβασε τι σου έγραψα.

Επεξ/σία από Gioandro
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Gioandro είπε

Εγώ όμως δεν μίλησα για το αν υπάρχουν ή όχι. Παραπάνω ένας φίλος σου είπε ότι κάποια αρχιτεκτονική είναι πιο δύσκολη στον προγραμματισμό από κάποια άλλη, κι εσύ του είπες ότι κάνει λάθος και ότι η ευκολία έχει να κάνει μόνο με τα tools. Και τώρα ξαναδιάβασε τι σου έγραψα.

Η ευκολία ή δυσκολία στον προγραμματισμό δεν έχει να κάνει τόσο με την αρχιτεκτονική όσο με τι εργαλεία σου δίνει η εταιρία για να προγραμματίσεις... πιστεύεις ότι τα εργαλεία θα είναι διαφορετικά ανάμεσα στην πλατφόρμα iOS/ipadOS και macOS???

Επισκέπτης
Δημοσ.
14 ώρες πριν, ignome4 είπε

Εγώ προβληματίζομαι ως προς το που θέλουν να το πάνε, ας πούμε η μετάβαση είναι ένας τρόπος μιας γενικότερης σύγκλισης σε επίπεδο hardware και OS οποτε κάποια στιγμή θα μιλάμε για ένα εντελώς iOS-based macOS, όπου Θα ανταγωνίζονται στα ίσα MacBook και iPad για το ποιο είναι πιο δυνατό ή σταδιακά αποδυναμώνουμε το Mac μιας και όλες (τότε) οι εφαρμογές θα τρέχουν καλύτερα σε ένα iPad. Όπως και να έχει αυτή η κίνηση ευνοεί ξεκάθαρα το iPad 

Είναι ένας ύπουλος τρόπος να πιέσει τους προγραμματιστές να περάσουν σε iPadOS

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, init0101 είπε

Είναι ένας ύπουλος τρόπος να πιέσει τους προγραμματιστές να περάσουν σε iPadOS

Το ανάποδο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, AtiX είπε

Η ευκολία ή δυσκολία στον προγραμματισμό δεν έχει να κάνει τόσο με την αρχιτεκτονική όσο με τι εργαλεία σου δίνει η εταιρία για να προγραμματίσεις... πιστεύεις ότι τα εργαλεία θα είναι διαφορετικά ανάμεσα στην πλατφόρμα iOS/ipadOS και macOS???

Αυτό σου λέω ανθρωπέ μου, η δυσκολία έχει να κάνει με τα εργαλεία, τα εργαλεία έχουν να κάνουν και με την αρχιτεκτονική, άρα και η δυσκολία έχει να κάνει και με την αρχιτεκτονική. Λογικός λογισμός.

Επίσης τα εργαλεία για macos πιστεύω θα είναι διαφορετικά από ios/ipados γιατί μιλάμε για διαφορετικά λειτουργικά. Θα έχουν όμως κάποιες ομοιότητες. Δεν θα είναι όμως σαν του ios με του ipados που είναι στην ουσία το ίδιο λειτουργικό με κάποια πρόσθετα features.

Επεξ/σία από Gioandro
Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτο που εχει η apple δεν το εχει κανενας στην αγορα. Λεει οτι θα βγαλει κατι στην αγορα  και οι υποστηρικτες τρεχουν να στηριξουν χωρις να εχουν δει το παραμικρο τεστ και μαλιστα πιστευουν οτι η αγορα και οι γνωστοι "επαγγελματιες" θα ακολουθησουν εν μια νυχτι. Αν αυτο δεν ειναι κατορθωμα.....

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Vasilisxd είπε

Εννοείτε είναι ότι καλύτερο για το μέλλον της Apple και όπως πάντα , θα ακολουθήσουν όλοι σε αρκετά τους μοντέλα.

Το πρόβλημα με τους "άλλους" είναι η έλλειψη λογισμικού , η Apple ξεκινά με μια πολύ δυνατή βάση εφαρμογών και games στην ARM αρχιτεκτονική. 

οι αλλοι θα πρεπει η να φτιαξουν δικους τους επεξεργαστες που στην περιπτωση της dell και της hp δεν ειναι επιλογη ή θα πρεπει να βασιστουν σε εταιριες σαν την qualcomm που ειδαμε τι εγινε με τα windows 10 on arm...

• Like 1
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Gioandro είπε

Αυτό σου λέω ανθρωπέ μου, η δυσκολία έχει να κάνει με τα εργαλεία, τα εργαλεία έχουν να κάνουν και με την αρχιτεκτονική, άρα και η δυσκολία έχει να κάνει και με την αρχιτεκτονική. Λογικός λογισμός.

Επίσης τα εργαλεία για macos πιστεύω θα είναι διαφορετικά από ios/ipados γιατί μιλάμε για διαφορετικά λειτουργικά. Θα έχουν όμως κάποιες ομοιότητες. Δεν θα είναι όμως σαν του ios με του ipados που είναι στην ουσία το ίδιο λειτουργικό με κάποια πρόσθετα features.

Φίλε μου από την στιγμή που η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή είναι θα είναι ίδια και στα iPhone και στα iPad και στα Mac και ο πυρήνας του λειτουργικού είτε είναι iOS, είτε ipadOS είτε, macOS θα είναι ο ίδιος... Δεν βλέπω γιατί στη μία περίπτωση να είναι κάτι εύκολο και στη δεύτερη κάτι δύσκολο...

Λέω κάτι παράλογο τόση ώρα???

25 λεπτά πριν, Dharma108 είπε

Αυτο που εχει η apple δεν το εχει κανενας στην αγορα. Λεει οτι θα βγαλει κατι στην αγορα  και οι υποστηρικτες τρεχουν να στηριξουν χωρις να εχουν δει το παραμικρο τεστ και μαλιστα πιστευουν οτι η αγορα και οι γνωστοι "επαγγελματιες" θα ακολουθησουν εν μια νυχτι. Αν αυτο δεν ειναι κατορθωμα.....

Η ιστορία της το αποδεικνύει όχι οι υποστηρικτές της...

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, AtiX είπε

Φίλε μου από την στιγμή που η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή είναι θα είναι ίδια και στα iPhone και στα iPad και στα Mac και ο πυρήνας του λειτουργικού είτε είναι iOS, είτε ipadOS είτε, macOS θα είναι ο ίδιος... Δεν βλέπω γιατί στη μία περίπτωση να είναι κάτι εύκολο και στη δεύτερη κάτι δύσκολο...

Λέω κάτι παράλογο τόση ώρα???

Το παράλογο που είπες πολλές φορές, νομίζω στο επισήμανα δύο φορές παραπάνω. Δεν θα στο πω και τρίτη.

Τώρα όσο για τον kernel, δεν ξέρω κατά πόσο ios και macos τρέχουν τον ίδιο kernel.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...