Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όσοι έχετε πατήσει τα σαράντα 🧓, ξέρετε γιατί μιλάω - συνειδητοποίησα πως είχα αναπτύξει πρεσβυωπία κάπου γύρω στα 43. Έκτοτε μεσολάβησαν 2 χρόνια κατά τα οποία συμβιβάστηκα με την πρακτική  ανύψωσης των φακών μυωπίας προκειμένου να διακρίνω μικρούς χαρακτήρες (ετικέτες προϊόντων μικρού όγκου, περιγραφές φαρμάκων κ.ο.κ.) Δεν με ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα προτιμούσα να το λύσω και να ξεμπερδεύω.

Στην πρώτη μου επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, ο γιατρός με συμβούλεψε να περιμένω για κάποιο χρονικό διάστημα προτού παραγγείλω φακούς για να δούμε με τι ρυθμό θα εξελιχθεί. Περίμενα λοιπόν ένα χρόνο και πραγματοποίησα νέα μέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα (η 1η οπτομέτρηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 και η 2η τον Ιούνιο του 2020)

tW3JbdN.png

Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το οικονομικό σκέλος. Ουδέποτε αμφέβαλλα πως οι πολυεστιακοί φακοί θα ήταν ακριβότεροι, δεν περίμενα όμως πως θα συναντούσα τόσο μεγάλο χάσμα τιμών. Και δεν αναφέρομαι στη διαφορά σε σχέση με τους φακούς μυωπίας, αλλά στο price range των ίδιων των πολυεστιακών: Μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Το φτηνότερο ζευγάρι -χωρίς φυσικά τον σκελετό- κοστίζει €150 και το ακριβότερο αγγίζει τα €700! 😲

Και επειδή ως γνωστόν τα «γυαλιά τα παντρεύεσαι», οι άστοχες επιλογές απαγορεύονται διά ροπάλου. Διαβάζω τα χαρακτηριστικά των ιαπωνικών φακών Hoya και αναρωτιέμαι αν με καλύπτει το οικονομικότερο μοντέλο της σειράς, "1,5 Amplitude HVA TrueForm". Πρώτα απ’ όλα αναφέρουν τον «Δείκτης Διάθλασης» με την επισήμανση πως όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο λεπτότερος είναι ο φακός. Ακολουθεί παράθεση διαφόρων επιστρώσεων (οι οποίες υποθέτω εφαρμόζονται και στους φακούς μυωπίας), SHV, Long Life, Blue Control. Αρκούν αυτά για τη δική μου περίπτωση; Επίσης, μήπως υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με τον σκελετό στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν; (προτιμώ/μου ταιριάζουν οι rimless-griff)

Δηλώνω άσχετος. Α-ΣΧΕ-ΤΟΣ. Έχω μαύρα μεσάνυχτα. Για να καταλάβετε, μέχρι πρότινος νόμιζα πως πρεσβυωπία και υπερμετρωπία ταυτίζονταν (μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο).

Δείτε σας παρακαλώ την συνταγή και πείτε μου τι να περιμένω μέσες-άκρες, να πάρω μια ιδέα προτού αρχίσω να επισκέπτομαι καταστήματα οπτικών. Φαντάζομαι ας πούμε πως οι βαθμοί ΓΚΑΒΟΜΑΡΑΣ (ε, δεν θα κάθομαι να απαριθμώ κάθε κατηγορία ξεχωριστά) δεν είναι απαγορευτικοί. Στην περιγραφή του "1,5 Amplitude HVA TrueForm" της Hoya αναφέρουν πως...

Αναφορά σε κείμενο

Διατίθεται σε βαθμούς όπου το αλγεβρικό άθροισμα, στη συνταγή σας, του Sph και του Cyl είναι από +8,00 έως -15,00 , ενώ το cyl να είναι από +4,00 έως -4,00. (Sph είναι ο βαθμός της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας ενώ Cyl είναι ο βαθμός του αστιγματισμού)

Κάτι άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω προτού μιλήσω με οπτικούς;

• Like 1
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εινια πανακριβα τα καλα πολυετσιακα .Στα 50 μου ειχα δωσει 600 ευρω για φακους και αλλα τοσα για σκελετο τυπου Χατζηνικολαου .

Τα φορεσα κατι μηνες και εκανα laser και απαλλαχτηκα απο τα γυλια μετα απο 37 χρονια .Αυτα πριν 12 χρονια .

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Like 1
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, infini είπε

Εννοείς οτι με το Laser απαλλάχτηκες και από μυωπία και από πρεσβυωπία:

Απο την πρεσβυωπια δεν υπαρχει θεωρητικα απαλλαγη .Απλα στο ενα ματι ο γιατρος μου αφησε 0,75 μυωπια να αντισταθμιζει την πρεσβυωπια . Η τεχνικη λεγεται monovision 

Γραψτο σε google για πιο πολλα.

14 χρονια τωρα χωρις γυαλια ουτε για μακρυα ουτε για κοντα .

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

υπάρχει και η λύση να έχεις δυο διαφορετικά γυαλιά , αφού δεν έχεις και μεγάλο βαθμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φακούς χαμηλότερης διάθλασης που είναι φθηνοί.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Γιάννης Platano είπε

Απο την πρεσβυωπια δεν υπαρχει θεωρητικα απαλλαγη .Απλα στο ενα ματι ο γιατρος μου αφησε 0,75 μυωπια να αντισταθμιζει την πρεσβυωπια . Η τεχνικη λεγεται monovision 

Γραψτο σε google για πιο πολλα.

14 χρονια τωρα χωρις γυαλια ουτε για μακρυα ουτε για κοντα .

Απ' όσο έχω διαβάσει σχετικά με το monovision, χάνεται η στερεοσκοπική όραση (η αίσθηση βάθους) καθώς αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση (και το ταυτόχρονο focus) και των δύο ματιών, τα οποία όμως πλέον έχουν διαφορετικές κύριες "αποστολές".

Σίγουρα ο εγκέφαλός μας είναι αρκετά προσαρμοστικός και έχει τρόπο να "γεμίζει" τα κενά αλλά εσένα πόσο σε επηρεάζει στην καθημερινότητα και κυρίως στην οδήγηση;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Απ' όσο έχω διαβάσει σχετικά με το monovision, χάνεται η στερεοσκοπική όραση (η αίσθηση βάθους) καθώς αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση (και το ταυτόχρονο focus) και των δύο ματιών, τα οποία όμως πλέον έχουν διαφορετικές κύριες "αποστολές".

Σίγουρα ο εγκέφαλός μας είναι αρκετά προσαρμοστικός και έχει τρόπο να "γεμίζει" τα κενά αλλά εσένα πόσο σε επηρεάζει στην καθημερινότητα και κυρίως στην οδήγηση;

Δεν με έχει επιρεάσει σε τίποτα απολύτως η monovision όταν κοιτάζω και με τα δύο μάτια. 

Αν κλείσω το ένα ασφαλώς η όραση είναι καλύτερη σε ένα από τα δύο που ο γιατρός δεν άφησε μυωπία. 

Δεν το έχω μετανοιώσει ούτε στιγμή 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, infini είπε

Μετά την επέμβαση με το laser, βλέπεις το ίδιο καλά όπως και πριν όταν είχες τα πολυεστιακά;

Πιο καλα βλεπω. Με γυαλια ποτε η οραση δεν ειναι τελεια .

• Like 1
Δημοσ.

Καλημέρα. Οι πολλές και διαφορετικές τιμές των πολυεστιακών έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

1. Διαφορετικοί τύποι σκελετού. Ένας σκελετός χωρίς περίγραμμα (griff) χρειάζεται άλλο τύπο φακού από έναν με περίγραμμα.
  2. Διαφορετικό υλικό κατασκευής ανάλογα και με τον τύπο του σκελετού. (Polycarbonate, κρύσταλλο, CR-39)
  3. Διαφορετική λέπτυνση (δείκτης διάθλασης). (1.50, 1.60, 1.67)
  4. Διαφορετική ποιότητα επιστρώσεων. (antireflex, antistatic κλπ.)
  5. Διαφορετικά πρόσθετα χαρακτηριστικά (polarized, photogrey, blue block)

Η φράση "Μα αυτό το μοντέλο αγόρασε και ένας γνωστός μου και πλήρωσε 100€ λιγότερα!” είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Είναι κάτι που μπορεί να συγκριθεί με την αγορά ενός αυτοκινήτου.

Το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου μπορεί να έχει 10 διαφορετικές τιμές. Στο ένα μπορεί ο κινητήρας να είναι μεγαλύτερος. Μπορεί να έχει ενσωματωμένο GPS. Μπορεί να έχει ειδική βαφή ή ζάντες που είναι εκτός πακέτου.

Έτσι είναι και τα πολυεστιακά. Μπορεί να υπάρχουν έως και 5 διαφορετικές τιμές για το ίδιο μοντέλο και ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του να επιλέξει κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα πολυεστιακά εδώ

https://theopticalcenter.gr/τιμές-στα-πολυεστιακά-γυαλιά/

https://theopticalcenter.gr/πολυεστιακά-γυαλιά-μύθοι-και-αλήθειε/

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κάτι βασικό για το πολυεστιακά. Μερικοί δεν μπορούν να τα συνηθίσουν με τίποτα. Τυπικός χρόνος προσαρμογής είναι 4-5 μέρες, ;αλά ξέρω και άνθρωπο που τα πέταξε μετά από 2 μήνες που δεν μπορούσε. Εγώ πάλι, την ίδια μέρα ήμουν ΟΚ.

Εγώ πάλι όταν βαρέθηκα να δίνω 250ρια κάθε 2 χρόνια για πολυεστιακά, πήρα από το AliExpress μετά από σχετικό ψάξιμο διάλεξα τον καλύτερο φακό κατά τη γνώμη μου και στάθηκα τυχερός. Με 55 ευρώ είναι καλύτερη ποιότητα από το φτηνό της Essilor. Εχω φίλο οπτικό που μου τους εφάρμοσε στο σκελετό έτσι για το πείραμα. Γιατί πειραματικά το έκανα όλο αυτό.

Α και ξέχασα, τα γυαλιά (και πιό πολύ τα πολυεστιακά) παρουσιάζουν σφάλμα αποχρωματικότητας (ουράνια τόξα μεταξύ γειτονικων χρωμάτων). Οσο πιό πολλοί βαθμοί τόσο πιό πολύ το πρόβλημα. Το βλέπω συνήθως στην οθόνη του κινητού, μεταξύ εικονιδίων και φόντου, κανονικά είναι ανεπαίσθητο.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο νήμα μετά από σχεδόν 5 μήνες, άπραγος. Προέκυψαν έκτακτα ιατρικά έξοδα (υψηλής προτεραιότητας), με αποτέλεσμα να μεταθέσω την αγορά πολυεστιακών για το τέλος του 2020 και βλέπουμε... Αφιέρωσα ωστόσο 3-4 ώρες σε καταστήματα οπτικών, τόσο την περίοδο που ανάρτησα το νήμα (μέσα Ιουνίου) όσο και πιο πρόσφατα (μέσα Οκτωβρίου). Για ευνόητους λόγους επέλεξα μαγαζιά πολλών τετραγωνικών (=πλούσια γκάμα) αποφεύγοντας τα franchise τύπου «Μάτι-Μάτι» και τις συνοικιακές τρύπες.

Ο 1ος οπτικός με την οποίο μίλησα, μου πρότεινε Hoya με κόστος στα €300 (όλα αυτά βάσει της οπτομέτρησης που προσκόμισα βλ. 1ο post). Αναφέρθηκε φυσικά και σε άλλες μάρκες, αλλά ξεκαθάρισε πως οι φακοί αυτοί θα με κάλυπταν 100%. Με τους σκελετούς δεν στάθηκα το ίδιο τυχερός: Φοράω griff, τύπος με μικρή ζήτηση στη αγορά.

Στην συνέχεια επισκέφτηκα το μαγαζί απ’ το οποίο έχω πάρει τα γυαλιά που φοράω τώρα. Η ιδιοκτήτρια παρότι εμπορεύεται και αυτή αρκετές μάρκες, επέμεινε στην Shamir (θυγατρική της Essilor) με το κόστος να ανέρχεται στα €380. Η τιμή μπορεί να είναι μεγαλύτερη, η εταιρεία όμως προσφέρει 2 ζευγάρια στην τιμή του ενός (οι κάτοχοι συνήθως αξιοποιούν τους επιπλέον φακούς κάνοντας γυαλιά ηλίου). Έδωσε έμφαση στο γεγονός πως πως δεν έχει υπάρξει ούτε ένας πελάτης της που να μην έμεινε ικανοποιημένος με την συγκεκριμένη μάρκα/μοντέλο ενώ κάποιοι εξ αυτών είχαν συναντήσει προβλήματα με άλλες (οικονομικότερες) λύσεις. Εν ολίγοις, δαπανάς λίγα € παραπάνω, αλλά έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δυστυχώς οι κατάλογοι διατίθενται μόνο στους επαγγελματίες του κλάδου, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στο διαδίκτυο για ενδιαφερόμενους πελάτες κατά συνέπεια δεν είμαι σε θέση να παραθέσω το ακριβές μοντέλο.

Στο τελευταίο μου, και πιο πρόσφατο, δρομολόγιο σε μεγάλο κατάστημα του κέντρου (Akadimias st.) έπαθα σοκ. Η υπάλληλος ξεκίνησε με τα νεότερα μοντέλα της Essilor στα... €960! 😲 Όταν κατάλαβε που κυμαίνεται το budget μου (€500 maximum για το set και πάλι θα «ματώσω»), έκανε 2-3 προτάσεις ακόμα για φακούς που αρχικά λανσαρίστηκαν στην αγορά πριν χρόνια αλλά εξακολουθούν να διατίθενται με κάποιες βελτιώσεις. Δεν ξέρω πως ακούγεται σε εσάς αυτό το «είναι μοντέλα του 2014 τα οποία τροποποιήθηκαν». Εγώ τη δουλειά μου θέλω να κάνω, να σταματήσω να σηκώνω τον σκελετό κάθε φορά που εστιάζω σε κάτι κοντινό. Ας είναι λοιπόν και του 2010, αρκεί να λύνει το πρόβλημα.

Μου έδειξε επίσης αρκετούς σκελετούς τύπου griff (όπως ανέφερα νωρίτερα, δεν έχουν μεγάλη πέραση), κάποιοι εκ των οποίων ήταν εξίσου ακριβοί με τους φακούς! Καθαρό τιτάνιο η hi-end κατηγορία, κράμα τιτανίου τα mid price (όπου mid price είναι αυτοί των €200 ~ €250). OUCH! Ομολογώ, αιφνιδιάστηκα. Δεν μου πέρναγε ποτέ απ’ το μυαλό πως θα έδινα πάνω από €100 για σκελετό. Από την άλλη μεριά, όταν είδα πόσο ελαστικοί ήταν, εντυπωσιάστηκα. Αφού ενστικτωδώς φώναξα, «μα τι κάνεις, θα τα σπάσεις!» κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Κι όμως. Απ’ ότι φαίνεται, οι σκελετοί αυτής της κατηγορίας είναι τρομερά ανθεκτικοί. Δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται με τις καταπονήσεις των φακών και αν αυτοί ραγίσουν. Ανέφερε κάποια ειδική επίστρωση/επεξεργασία (όχι τα συνήθη antiglare, blue light protection κ.λπ.) που αποτρέπει τη φθορά, αλλά μου διαφεύγει το όνομα.

Έχω ακόμα ένα μήνα και παραπάνω έως ότου συγκεντρώσω το ποσό, οπότε δεν βιάζομαι ιδιαίτερα. Συμπληρώστε/σχολιάστε ό,τι θέλετε.

• Like 1
Δημοσ.

Θα σχολιάσω οτι η καλύτερη ποιότητα και ανθεκτικότητα σε σκελετό που είχα ποτέΣ είναι οι Persol. Τα σινεμπλόκ που έχουν στα μπράτσα τους κάνουν αθάνατους.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξεθαψα αυτο για να μην κανω νεο θεμα .
Εχω μπει στο τριπακι για πολυεστιακα ( υπερμετρωπία και αστιγματισμο και πρεσβυωπία ) , μεχρι τωρα εχω 2 ζευγαρια  ( κοντα μακρυα) .
Πριν ξεκινησω να ψαχνω εδω στην χαλκιδα , θα ηθελα να μου πειτε εαν ειστε ικανοποιημενοι και με ποια μαρκα ?

image.png.16418d1e5b2b8ca16437c956e7536cee.png

Επεξ/σία από villasg
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, villasg είπε

Ξεθαψα αυτο για να μην κανω νεο θεμα .
Εχω μπει στο τριπακι για πολυεστιακα ( υπερμετρωπία και αστιγματισμο και πρεσβυωπία ) , μεχρι τωρα εχω 2 ζευγαρια  ( κοντα μακρυα) .
Πριν ξεκινησω να ψαχνω εδω στην χαλκιδα , θα ηθελα να μου πειτε εαν ειστε ικανοποιημενοι και με ποια μαρκα ?

image.png.16418d1e5b2b8ca16437c956e7536cee.png

Ειχα βαλει πριν πολλα χρονια Hoya αλλα πανακριβα γιατι ηταν σε στυλ...Χατζηνικολαου 

Μαζι με τον σκελετο καπου στα 1000 ευρω 

Σε πιο συμβατικα γυαλια βεβαια χωρις τετοια λεπτινση ολα ειναι πιο φτηνα

Τα κρατησα 6 μηνες γιατι  εκανα laser και ειμαι απο τα 48 μου  και τωρα 66 χωρις γυαλια 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...