Papakaliati Δημοσ. 25 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, Sacadmerde είπε Πόσα χρόνια είναι το όριο για να είναι κάτι εφήμερο; Γιατί, ο ταπεινός αλγ. Κ-NN είναι από το 1967 (κάποιοι λένε και από το 1958) και ο όρος bubble sort εμφανίστηκε κάπου στις αρχές του 1960. Άρα, είτε δεν ξέρεις τι είναι το machine learning, είτε είναι εφήμερο και το sorting. Το επιχείρημα σου επιβεβαιώνει το σκεπτικό μου, γιατί δεν πρέπει να ασχοληθεί με machine learning. Γιατι το bubble sort, το οποιο το σκεφτηκε και εφαρμοσε καποιος αρκετα πιο εξυπνος απο εμας, το χρησιμοποιεις σαν list.sort(...) Το ιδιο και με τον knn algorithm. Τον οποιο εχω χρησιμοποιησει στην δουλεια μου. Σε πραγματικο machine vision προτζεκτ. Μπορεις αραγε να πεις και εσυ το ιδιο; Οταν χρειαστηκε ομως να χρησιμοποιησω τον knn, απλα διαβασα μερικα papers, βρηκα ενα implementation και εκανα την δουλεια μου. Δεν θα καθησεις ποτε να το γραψεις απο μνημης, ουτε να ξαναακαλυψεις την φωτια. Το ιδιο ισχυει με και με το machine learning, χρησιμοποιοντας καποια εργαλεια η frameworks, θα σου δινουν αυτο που θελεις. Αμα εχεις σκοπο να ασχοληθεις με ερευνα και να συνεχισεις με phd, καλως. Αλλα αμα εχεις τα προσοντα να το κανεις, να ασχοληθεις με τον τομεα επειδη το γουσταρεις, οχι επειδη ητανε πριν απο 2 χρονια ο hot ορος που πεταγονταν. Data science και machine learning θελουν λεφτα και επενδυσεις σε ιδεες, κατι που στην Ελλαδα δεν παιζει να γινει γιατι δεν υπαρχουν οι υποδομες. Επεξ/σία 25 Ιουνίου 2020 από Papakaliati 1
skiabox Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Στις 24/6/2020 στις 9:13 ΜΜ, Papakaliati είπε Μάθε μια dynamic γλωσσα ( python) , μια static ( java / c# ) και golang. Ασχολεισαι με προτζεκτακια αμιγως web φυσεως, παρε δεδομενα απο ενα σαιτ, δεν ξερω εγω τι αλλο αλλα να εχει εναν στοχο και σκοπο( προς θεου μην χασεις χρονο σε εφημερες πιπουλες τυπου machine learning ). Ασχολεισου με ενα frontend framework, ωστε να μπορεσεις να κανεις ενα βασικο ui για τα backend σου προτζεκτακια, αλλα μην εμβαθυνεις, αλλαζουνε καθε 3 χρονια. Θα μπεις στον πειρασμο να ασχοληθεις με unity και παιχνιδια, προσπαθησε να αντισταθεις, δεν θα σου προσφερει κατι, θα πρεπει να αφιερωσεις παρα πολλες ωρες στο ui του unity, και θα αποχτησεις γνωσεις που δεν μπορεις να μεταφερεις αλλου. Κανε ενα λογαριασμο στο GitHub, ανεβασε τα προτζεκτακτια. Κανε ενα λογαριασμο σε aws / aks / gks , ανεβασε και εκει προτζεκτακια. Βρες ενα απλο προτζεκτακτι και κανε contribute. Σε πιο προχωρημενο σταδιο πακεταρε τα προτζεκτακια σου σε docker. Και πάνω από ολα φρόντισε να περάσεις καλά στις σπουδές με τους φίλους σου. Αδιαφορησε για αυτούς που σου λένε ότι δεν πρέπει να κανείς τίποτα άλλο από το να πας όλη μέρα στην σχολή και μετά να προγραμματίζεις όλο βράδυ σπίτι. Βρες απλά μια ισορροπία, μια φορά είσαι φοιτητής να φροντίσεις να το απολαύσεις, αλλά χωρίς να καταλήξεις μόνο να απολαμβάνεις χωρίς να κανείς τίποτε άλλο για 4-5 χρόνια. Η golang τι λέει φίλε;
Sacadmerde Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 6/6/2020 στις 8:08 ΜΜ, ioannis112 είπε Θελω απλα στο τελος των σπουδων μου να εχω και οσο το δυνατο περισσοτερες ικανοτητες γινεται πανω στον προγραμματισμο Πάνω στο προγραμματισμό, περισσότερες ικανότητες ορίζονται μόνο σε συνάρτηση με μία γλώσσα. Δηλαδή, δεν υπάρχει γενικά "περισσότερες ικανότητες στον προγραμματισμό" αλλά υπάρχει το "περισσότερες ικανότητες στον προγραμματισμό με Java/C/Python/....". Ο προγραμματισμός είναι το να γράφεις κώδικα, και δεν μπορείς να γράψεις κώδικα χωρίς να χρησιμοποιήσεις μία γλώσσα προγραμματισμού. Για παράδειγμα, έστω ότι υπάρχει ένας προγραμματιστής Α που πιστεύεις ότι είναι ο "καλύτερος" και έστω ότι υπάρχει μία γλώσσα Χ, για την οποία ο προγραμματιστής αυτός δεν έχει καμία γνώση του πως να γράψει κώδικα και έστω ότι αυτή η γλώσσα Χ, χρησιμοποιείται στην αγορά. Π.χ., έστω ότι η brainfuck χρησιμοποιούνταν στην αγορά. Παίρνεις τον Α και του ζητάς να προγραμματίσει στην Χ. Δεν μπορεί. Είναι καλός προγραμματιστής στην Χ; Όχι. Γενικά; Πάλι θα σκεφτείς τις επιμέρους ικανότητές του σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού. Άρα, οι περισσότερες ικανότητες προγραμματισμού ορίζονται μόνο σε συνάρτηση με μία γλώσσα. Έτσι, περισσότερες ικανότητες προγραμματισμού με μία γλώσσα και σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, έχει πρωτίστως αυτός που ξέρει να χειρίζεται την γλώσσα καλύτερα. Μετά, αυτός που έχει περισσότερες/καλύτερες γνώσεις επιστήμης υπολογιστών. Επεξ/σία 26 Ιουνίου 2020 από Sacadmerde
Papakaliati Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 3 ώρες πριν, skiabox είπε Η golang τι λέει φίλε; Ομορφούλα, απλή σαν λογική και ενδιαφέροντα διαφορετική. Όταν θέλεις αποδοτικο backend (αποδοση - μικρο memory footprint - γρηγορο execution - no dependencies) ειναι οτι καλυτερο. 1
skiabox Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 2 λεπτά πριν, Papakaliati είπε Ομορφούλα, απλή σαν λογική και ενδιαφέροντα διαφορετική. Όταν θέλεις αποδοτικο backend (αποδοση - μικρο memory footprint - γρηγορο execution - no dependencies) ειναι οτι καλυτερο. Κάτι σαν το mongoose.js για mongodb ας πούμε.
Papakaliati Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, skiabox είπε Κάτι σαν το mongoose.js για mongodb ας πούμε. Δεν κατάλαβα ακριβώς την σύγκριση. Mongoose is an object data modeling (ODM) library. Πως ακριβως συνδεεται αυτο με μια programming language οπως η golang? 5 ώρες πριν, Sacadmerde είπε Πάνω στο προγραμματισμό, περισσότερες ικανότητες ορίζονται μόνο σε συνάρτηση με μία γλώσσα. Δηλαδή, δεν υπάρχει γενικά "περισσότερες ικανότητες στον προγραμματισμό" αλλά υπάρχει το "περισσότερες ικανότητες στον προγραμματισμό με Java/C/Python/....". Ο προγραμματισμός είναι το να γράφεις κώδικα, και δεν μπορείς να γράψεις κώδικα χωρίς να χρησιμοποιήσεις μία γλώσσα προγραμματισμού. Για παράδειγμα, έστω ότι υπάρχει ένας προγραμματιστής Α που πιστεύεις ότι είναι ο "καλύτερος" και έστω ότι υπάρχει μία γλώσσα Χ, για την οποία ο προγραμματιστής αυτός δεν έχει καμία γνώση του πως να γράψει κώδικα και έστω ότι αυτή η γλώσσα Χ, χρησιμοποιείται στην αγορά. Π.χ., έστω ότι η brainfuck χρησιμοποιούνταν στην αγορά. Παίρνεις τον Α και του ζητάς να προγραμματίσει στην Χ. Δεν μπορεί. Είναι καλός προγραμματιστής στην Χ; Όχι. Γενικά; Πάλι θα σκεφτείς τις επιμέρους ικανότητές του σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού. Άρα, οι περισσότερες ικανότητες προγραμματισμού ορίζονται μόνο σε συνάρτηση με μία γλώσσα. Έτσι, περισσότερες ικανότητες προγραμματισμού με μία γλώσσα και σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, έχει πρωτίστως αυτός που ξέρει να χειρίζεται την γλώσσα καλύτερα. Μετά, αυτός που έχει περισσότερες/καλύτερες γνώσεις επιστήμης υπολογιστών. Δεν συμφωνώ καθόλου. Άμα ξέρεις 2-3 γλώσσες προγραμματισμού, μπορείς να είσαι αποδοτικός σε οποιαδηποτε αλλη γλώσσα μέσα σε μια μέρα σχεδον. Μεγαλύτερη σημασία έχει να ξέρεις τις γενικότερες (και ειδικότερες) έννοιες, που μεταφράζονται μετάξυ οποιουδήποτε πρότζεκτ, και καμια απολυτως το να ξέρεις πως να κανείς format date στην java και στην python... Μια static γλωσσα να ξερεις, τις ξερεις ολες. Μια dynamic, τις ξερεις ολες. Πχ python, χωρις να εχω γραψει ποτε μεχρι τοτε ουτε μιση γραμμη κωδικα, εκατσα και εκανα ενα μικρο pipeline σε λιγες ωρες, και βρηκα και bug στον κωδικα αλλου με μεγαλη εμπειρια. Ουτε καν πως δηλωνεις μεταβλητη δεν ηξερα, αλλα δεν ειχε σημασια. Επεξ/σία 26 Ιουνίου 2020 από Papakaliati
Papakaliati Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, Krimson1 είπε Offtopic: Δεν δινεις συνεντευξη, δεν θα σε προσλαβει κανεις.. ανωνυμο φορουμ ειναι, κανεις δεν εχει τιποτα να αποδειξει σε κανεναν, και ειναι πολυ κακογουστο να "καυχιεσαι" ετσι Το να λες ότι έχεις χρησιμοποιήσει κάτι, δεν το λες και το καχευσαι, ειδικά εφόσον το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα ότι δεν χρειάζεσαι να ξέρει κάτι εκ τον προτέρων, άμα χρειαστεί κάτι παρόμοιο μπορεί να το αναζητήσει στην πορεία. 33 λεπτά πριν, Krimson1 είπε Το να μαθαίνεις μια γλώσσα προγραμματισμού έχει αρκετές παράλληλες με το να μαθαίνεις μια πραγματική γλώσσα: Αν έχεις αναπτύξει το λέγειν σου και την ικανότητα να μιλάς καλά και να εκφράζεις με τον λόγο σου περίπλοκες ιδέες στην μητρική σου γλώσσα, αντίστοιχα περίπλοκες ιδέες μπορείς να εκφράσεις, μετά από κάποιο διάστημα εκμάθησης/προσαρμογής, και σε ξένες γλώσσες. Αντίθετα, μπορεί να είσαι δίγλωσσος εκ γενετής αλλά ούγκα μπούγκα, οπότε ούγκα μπούγκα θα μείνουν και αυτά που λες σε όλες τις γλώσσες της γης. Αντίστοιχα, αν αναπτύξεις την αλγοριθμική σου λογική και το να εκφράζεσαι με σαφήνεια, δομή και αποτελεσματικότητα στον κώδικα σου, ειναι πιο σημαντικο απο το ποια γλωσσα επιλεγεις για να ξεκινήσεις. Που είναι και ο λόγος που προτείνεται η python για αρχάριους, καθως κραταει τον ασαφή, boilerplate κώδικα στο μίνιμουμ. Πολυ ευκολο και αρκετα συχνο να "ξερει" κανεις 2+ γλωσσες και να γραφει Spaghetti code η εσωτεριστικο κωδικα και στις δυο. Προσωπική συμβουλή είναι να βρεις κάτι που θα ήθελες να φτιάξεις και που σε ενδιαφέρει άμεσα να χρησιμοποιήσεις. Οπως, για να επανελθω στους παραλληλισμους, μαθαινει κανεις μια ξενη γλωσσα ευκολοτερα οταν ειναι ερωτευμενος και την μιλαει με την κοπελα του η οταν επισκεπτεται την χωρα που την μιλανε. Το ολο μοτιβο hello world, αυτο ειναι δομη ελεγχου, αυτο ειναι δομη επαναληψης, μαθε την maloc, ετσι βαζουμε pointer, κανε κλαση "αυτοκινητο" με ιδιοτητες χρωμα μοντελο κλπ το θεωρω παρωχημενο. Ξεκινα να λυνεις real world προβληματα, που οδηγουν σε real world αναγκες, που σε αναγκαζουν να μαθεις το πως, τι, γιατι. Μια ιδεα θα ηταν να φτιαξεις προσωπικη ιστοσελιδα. Και ασχολησου και με το machine learning και το kaggle. Καποτε πιπουλες ηταν να βγεις απο την σπηλια, πιπουλες ηταν και τα αμαξια οταν για χιλιαδες χρονια χρησιμοποιουσαμε αλογα, πιπουλα και ο ηλεκτρισμος, ο υπολογιστης κλπ κλπ. Ο φίλος ποσταρε για να ρωτήσει την άποψη κάποιων τρίτων. Η άποψη μου είναι ότι στην τωρινή του φάση, είναι waste of time, και θα πρεπει να επικεντρωθει σε αλλα θεματα, και αμα θελει να ασχοληθει οντως με machine learning, θα πρεπει να ακολουθησει μεσω ακαδημαικη οδου με ενα μαστερ / phd, αμα δεν θελει να γινει excel monkey σε μια λογιστικη εταιρια. Το να δωσεις μια απαντηση yolo, ασχολησου με οτι θελεις, ανθρωπος σπηλαιων ανακαλυψε εργαλεια και φωτια, δεν νομιζω οτι του προσφερει και κατι. Προφανως και θα ασχοληθει με οτι θελει στο τελος, αυτο εννοειται. Δεν υποθετω οτι εχω την σωστη αποψη για το θεμα, αλλα ειμαι σιγουρος οτι εχω μερικες πληροφοριες απο την εμπειρια μου και αποτι εχω ακουσει στην αγορα εργασιας στην Ελλαδα, για να μπορω να εκφρασω μια. Επεξ/σία 26 Ιουνίου 2020 από Papakaliati
Sacadmerde Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 29 λεπτά πριν, Krimson1 είπε Το να μαθαίνεις μια γλώσσα προγραμματισμού έχει αρκετές παράλληλες με το να μαθαίνεις μια πραγματική γλώσσα: Αν έχεις αναπτύξει το λέγειν σου και την ικανότητα να μιλάς καλά και να εκφράζεις με τον λόγο σου περίπλοκες ιδέες στην μητρική σου γλώσσα, αντίστοιχα περίπλοκες ιδέες μπορείς να εκφράσεις, μετά από κάποιο διάστημα εκμάθησης/προσαρμογής, και σε ξένες γλώσσες. Αντίθετα, μπορεί να είσαι δίγλωσσος εκ γενετής αλλά ούγκα μπούγκα, οπότε ούγκα μπούγκα θα μείνουν και αυτά που λες σε όλες τις γλώσσες της γης. Αντίστοιχα, αν αναπτύξεις την αλγοριθμική σου λογική και το να εκφράζεσαι με σαφήνεια, δομή και αποτελεσματικότητα στον κώδικα σου, ειναι πιο σημαντικο απο το ποια γλωσσα επιλεγεις για να ξεκινήσεις. Που είναι και ο λόγος που προτείνεται η python για αρχάριους, καθως κραταει τον ασαφή, boilerplate κώδικα στο μίνιμουμ. Πολυ ευκολο και αρκετα συχνο να "ξερει" κανεις 2+ γλωσσες και να γραφει Spaghetti code η εσωτεριστικο κωδικα και στις δυο. Προσωπική συμβουλή είναι να βρεις κάτι που θα ήθελες να φτιάξεις και που σε ενδιαφέρει άμεσα να χρησιμοποιήσεις. Οπως, για να επανελθω στους παραλληλισμους, μαθαινει κανεις μια ξενη γλωσσα ευκολοτερα οταν ειναι ερωτευμενος και την μιλαει με την κοπελα του η οταν επισκεπτεται την χωρα που την μιλανε. Το ολο μοτιβο hello world, αυτο ειναι δομη ελεγχου, αυτο ειναι δομη επαναληψης, μαθε την maloc, ετσι βαζουμε pointer, κανε κλαση "αυτοκινητο" με ιδιοτητες χρωμα μοντελο κλπ το θεωρω παρωχημενο. Ξεκινα να λυνεις real world προβληματα, που οδηγουν σε real world αναγκες, που σε αναγκαζουν να μαθεις το πως, τι, γιατι. Μια ιδεα θα ηταν να φτιαξεις προσωπικη ιστοσελιδα. Και ασχολησου και με το machine learning και το kaggle. Καποτε πιπουλες ηταν να βγεις απο την σπηλια, πιπουλες ηταν και τα αμαξια οταν για χιλιαδες χρονια χρησιμοποιουσαμε αλογα, πιπουλα και ο ηλεκτρισμος, ο υπολογιστης κλπ κλπ. Offtopic: Δεν δινεις συνεντευξη, δεν θα σε προσλαβει κανεις.. ανωνυμο φορουμ ειναι, κανεις δεν εχει τιποτα να αποδειξει σε κανεναν, και ειναι πολυ κακογουστο να "καυχιεσαι" ετσι Και να είχε κάτι να καυχηθεί... Κ-ΝΝ είναι ό,τι πιο απλό και το λέει λες και έκατσε και έκανε segmentation εφαρμόζοντας topology theorems και Sigma algebra... Θαρρώ ότι χάνεις τον χρόνο σου.
Papakaliati Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, Sacadmerde είπε Και να είχε κάτι να καυχηθεί... Κ-ΝΝ είναι ό,τι πιο απλό και το λέει λες και έκατσε και έκανε segmentation εφαρμόζοντας topology theorems και Sigma algebra... Θαρρώ ότι χάνεις τον χρόνο σου. Οταν χρειαστηκε ομως να χρησιμοποιησω τον knn, απλα διαβασα μερικα papers, βρηκα ενα implementation και εκανα την δουλεια μου. Δεν θα καθησεις ποτε να το γραψεις απο μνημης, ουτε να ξαναακαλυψεις την φωτια. Αυτό έγραψα ακριβώς. Μπορείς να μου τονίσεις το σημείο που καχευμαι ότι έκανα κάτι το ανεπανάληπτο; Ίσα ίσα αναφέρω ότι ούτε καν έκανα το ιmplementation μονος μου, αλλα το βρηκα ετοιμο. Μάλιστα εσύ ο ίδιος, εχεις εκφράσει την άποψη ότι χρειαζεσαι γερο υποβαθρο για μπορεσει να ασχοληθείς σαν data analyst, ποσο μαλλον με machine learning: Είμαι αρκετά δύσπιστος τι "στατιστική" μπορεί να μάθει κανείς σε ένα σεμινάριο. Εάν έχει το υπόβαθρο, τότε το σεμινάριο είναι λίγο για να του μάθει κάτι που δεν ξέρει. Εάν δεν έχει το υπόβαθρο, τότε το σεμινάριο δεν μπορεί να του το δώσει. Επεξ/σία 26 Ιουνίου 2020 από Papakaliati
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα