Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και καλό σαββατοκύριακο να έχουμε. 

Ασχολούμουν με σελίδες φτιαγμένες με cms και είχα φτιάξει αρκετές πολύ καλές για πελάτες μου (πολύ καλές, με καλά λεφτά, με τιμολόγια κλπ, δηλαδή όχι αρπαχτές). Παλιότερα με joomla και μετά με wordpress. Τα τελευταία 4 χρόνια άνοιξα μαγαζί διαφορετικού είδους (εστίαση) και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να φτιάξω σελίδες για πελάτες ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Παρόλα αυτά με ενδιαφέρει να υλοποιώ δικά μου project που πιστεύω οτί θα "πιάσουν". Επίσης πλέον ότι φτιάχνω, το φτιάχνω custom όπως θέλω εγώ. Ξεκίνησα με απλή php, js, html, css και σιγά σιγά πήγα σε frameworks codeigniter, jquery. Τώρα μαθαίνω laravel και ίσως πάω σε django. Παράλληλα βελτιστοποιώ τα project μου όσο μπορώ στην διαδραστικότητα με js και φίλτρα/crud με ajax κλπ. Επίσης φτιάχνω restapi ωστε μελλοντικά να μπορεί να συνδεθεί με μια εφαρμογή που ίσως φτιάξω. Παράλληλα φτιάχνω τα πρώτα μου προγράμματα σε python με tkinter.

Να σας περιγράψω το πρόβλημά μου πιο είναι να συζητήσουμε αν έχει κάποιος άλλος το ίδιο πρόβλημα με εμένα και πως το αντιμετωπίζει (αν το αντιμετωπίζει) ή αν κάποιος μπορεί να προτείνει κάτι.

Είμαι 38 ετών με πρωινή δουλειά (εργάζομαι πρωινά στο μαγαζί), με 2 μικρά παιδιά και εργάζεται και η σύζυγός μου. Οπότε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μου πάει στην εργασία και στις υποχρεώσεις της οικογένειας. Οπότε έχω ελάχιστο χρόνο για να ψυχαγωγηθώ, να παίξω με τα παιδιά μου κλπ. 

Προγραμματιστικά τώρα, μου έρχεται στο μυαλό μια ιδέα και αμέσως ενθουσιάζομαι. Αρχίζω το στήσιμο του framework, ψάχνομαι για domain και το παίρνω, και αρχίζω να φτιάχνω, να βελτιώνω, φτιάχνω λογότυπα, σελίδες στο fb κλπ. Αυτό μου παίρνει πολύ χρόνο και όταν το τελειώσω, προσπαθώ να το προωθήσω όσο μπορώ, το project "δεν πάει τελικά" ενώ είναι καινοτόμο (ίσως στην προώθηση χάνεται το παιχνίδι). Απογοητεύομαι και το παρατάω. Μετά μου έρχεται η νέα ιδέα και πάλι η λούπα από την αρχή.

Με αυτά όμως παρατηρώ οτί ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ και οτι δεν ζω. Αντί να πάω με την οικογένεια μια βόλτα, να κάτσω με την γυναίκα μου να δω μια ταινία, να πάω μια Κυριακή με τα παιδιά μου σε μια παιδική χαρά, κάθομαι να υλοποιώ κάτι που "ίσως πιάσει". Και μερικές φορές που όντως πάω αυτή την βόλτα, το μυαλό μου είναι στο εκάστοτε project. 

Επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προσπαθώ να μάθω να τα κάνω όλα. Δηλαδή και ιστοσελίδα και εφαρμογές για android/ios και desktop εφαρμογή για win/mac. Θέλω να κάνω και τα γραφιστικά, να μάθω πολύ καλά και το φωτοσοπ, να μάθω να τραβάω εγώ και πολύ καλές φωτογραφίες που θα πλαισιώσουν το site κλπ. 

Παθαίνει κάποιος άλλος το ίδιο? Δεν ξέρω πως να το χειριστώ...

Επεξ/σία από hdonoblepsias
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, hdonoblepsias είπε

Ασχολούμουν με σελίδες φτιαγμένες με cms και είχα φτιάξει αρκετές πολύ καλές για πελάτες μου (πολύ καλές, με καλά λεφτά, με τιμολόγια κλπ, δηλαδή όχι αρπαχτές). Παλιότερα με joomla και μετά με wordpress. Τα τελευταία 4 χρόνια άνοιξα μαγαζί διαφορετικού είδους (εστίαση) και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να φτιάξω σελίδες για πελάτες.

Παρόλα αυτά με ενδιαφέρει να υλοποιώ δικά μου project που πιστεύω οτί θα "πιάσουν". Επίσης πλέον ότι φτιάχνω, το φτιάχνω custom όπως θέλω εγώ. Ξεκίνησα με απλή php, js, html, css και σιγά σιγά πήγα σε frameworks codeigniter, jquery. Τώρα μαθαίνω laravel και ίσως πάω σε django. Παράλληλα βελτιστοποιώ τα project μου όσο μπορώ στην διαδραστικότητα με js και φίλτρα/crud με ajax κλπ. Επίσης φτιάχνω restapi ωστε μελλοντικά να μπορεί να συνδεθεί με μια εφαρμογή που ίσως φτιάξω. Παράλληλα φτιάχνω τα πρώτα μου προγράμματα σε python με tkinter.

Να σας περιγράψω το πρόβλημά μου πιο είναι να συζητήσουμε αν έχει κάποιος άλλος το ίδιο πρόβλημα με εμένα και πως το αντιμετωπίζει (αν το αντιμετωπίζει) ή αν κάποιος μπορεί να προτείνει κάτι.

Είμαι 38 ετών με πρωινή δουλειά (εργάζομαι πρωινά στο μαγαζί), με 2 μικρά παιδιά και εργάζεται και η σύζυγός μου. Οπότε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μου πάει στην εργασία και στις υποχρεώσεις της οικογένειας. Οπότε έχω ελάχιστο χρόνο για να ψυχαγωγηθώ, να παίξω με τα παιδιά μου κλπ. 

Προγραμματιστικά τώρα, μου έρχεται στο μυαλό μια ιδέα και αμέσως ενθουσιάζομαι. Αρχίζω το στήσιμο του framework, ψάχνομαι για domain και το παίρνω, και αρχίζω να φτιάχνω, να βελτιώνω, φτιάχνω λογότυπα, σελίδες στο fb κλπ. Αυτό μου παίρνει πολύ χρόνο και όταν το τελειώσω, προσπαθώ να το προωθήσω όσο μπορώ, το project "δεν πάει τελικά" ενώ είναι καινοτόμο (ίσως στην προώθηση χάνεται το παιχνίδι). Απογοητεύομαι και το παρατάω. Μετά μου έρχεται η νέα ιδέα και πάλι η λούπα από την αρχή.

Με αυτά όμως παρατηρώ οτί ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ και οτι δεν ζω. Αντί να πάω με την οικογένεια μια βόλτα, να κάτσω με την γυναίκα μου να δω μια ταινία, να πάω μια Κυριακή με τα παιδιά μου σε μια παιδική χαρά, κάθομαι να υλοποιώ κάτι που "ίσως πιάσει". Και μερικές φορές που όντως πάω αυτή την βόλτα, το μυαλό μου είναι στο εκάστοτε project. 

Επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προσπαθώ να μάθω να τα κάνω όλα. Δηλαδή και ιστοσελίδα και εφαρμογές για android/ios και desktop εφαρμογή για win/mac. Θέλω να κάνω και τα γραφιστικά, να μάθω πολύ καλά και το φωτοσοπ, να μάθω να τραβάω εγώ και πολύ καλές φωτογραφίες που θα πλαισιώσουν το site κλπ. 

Καλησπερα φίλε μου, 

Καταρχήν να πω ότι δεν είμαι παντρεμένος και δεν έχω παιδιά... Άρα δεν μπορώ πω ότι περνάω αυτό που περνάνε εσύ, αλλά το κομμάτι που κάνεις κάτι άλλο και το μυαλό σου ειναινδτο πρότζεκτ (στην δουλειά δλδ) το παθαίνω και γω. 

Δεν μπορώ να σου δώσω συμβουλές για το πως να το ξεπεράσεις μιας και όλο αυτό είναι ο τρόπος της δικιάς σου σκέψεις... Εσύ πρέπει να δεις πως θα βάλεις αλλά πράγματα πιο πάνω από την δουλειά. 

Τώρα για τα πρότζεκτ, πόσο χρόνο αφιερώνεις μετά την υλοποιηση τους? 

Μία σελίδα ή εφαρμογή η ότι άλλο φτιάχνεις θέλει πααααρα πολύ χρόνο και κόπο για να αρχίζει να έχει κάποια επιτυχία. 

Αντί λοιπόν να σπαταλας χρόνο σε πολλά πρότζεκτ εστίασε μόνο στο ένα ή δύο που το πιστεύεις πραγματικά... Και με το καιρό άμα είναι καλό θα αποφέρει καρπούς,και λογικά θα μάθεις να το διαχειρίζεσαι και με το χρόνο για την οικογένεια σου. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, thiva7 είπε

Τώρα για τα πρότζεκτ, πόσο χρόνο αφιερώνεις μετά την υλοποιηση τους? 

Εντατικά αφιερώνω περίπου 1-2 μήνες, μετά το ψιλοπαρατάω και μετά από 5-6 μήνες δεν ασχολούμαι καν

Δημοσ.
1 ώρα πριν, hdonoblepsias είπε

Εντατικά αφιερώνω περίπου 1-2 μήνες, μετά το ψιλοπαρατάω και μετά από 5-6 μήνες δεν ασχολούμαι καν

Εμ πως θα γίνει? 

Άμα είναι ιστοσελίδα πχ θέλει seo... 

7 χρόνια τώρα τρέχω σελίδες και κάθε μέρα σπαταλώ  1 με 2 ώρες μόνο γιαυτό... Συν όλα σορό λεφτά κλπ κλπ 

Δημοσ.

Aπό την πείρα μου με διάφορες  δουλειές που έχω κάνει στην ζωή μου θα σου πω τι έχω παρατηρήσει και τι προτείνω σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κάθε εξειδίκευση δεν σημαίνει και επιτυχία. Ήξερα έναν πολύ καλό developer με πρωτοποριακές ιδέες,   που όμως δεν είχε ιδέα από γραφιστική και χαράμιζε  κάτι απίστευτα project.

Σε άλλη εργασία θυμάμαι ενώ κάποιος είχε απίστευτη ποιότητα και ταλέντο στην ειδικότητα του, του έτρωγαν τις δουλειές κάποιες μετριότητες μόνο και μόνο γιατί είχαν τις γνωριμίες και την ικανότητα στο promotion.

Πάλι πόσες φορές έχουμε πέσει παράδειγμα σε απίστευτα ωραίες σχεδιασμένες σελίδες και απο πίσω δεν υπάρχει oύτε κάποιος να απαντήσει σε email.

Η γνώμη μου είναι ότι "πάσχεις" σε δύο πράγματα. Στο promotion, και στην ικανότητα να εξαργυρώσεις την εργασία σου.

Είναι σαν να μου λες κάνεις τις καλύτερες πίτσες αλλά δεν έχεις που να τις πουλήσεις. 

Άρα ή θα βελτιωθείς στις πωλήσεις πράγμα πιστεύω πολύ δύσκολο γιατί αυτό θέλει επικοινωνιακές ικανότητες και πολύ χρόνο , ή θα συνεργαστείς με κάποιον ικανό σε αυτό τον τομέα.

Θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα από άλλο τομέα.

Ήταν ένας ραδιοφωνικός σταθμός με πολύ υψηλό επίπεδο, ωραία μουσική, καλούς έμπειρους speakers,, παραγωγούς γενικά πολύ υψηλά stantards σε όλους τους τομείς, ήχο κλπ. Όμως τις διαφημίσεις τις έπαιρναν οι χλεχλέδες με αηδίες, αμορφωσιά και μπούρδες. Για καιρό ο καλός σταθμός φυτοζωούσε με ελάχιστα έσοδα.

Η λύση ήρθε πολύ απλά με την πρόσληψη μιας ικανότατης πωλήτριας διαφημιστικού χρόνου που είχε πολλές γνωριμίες.

Απλά πράγματα που αφού ασχολείσαι και με την εστίαση μάλλον τα ξέρεις. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Για να πιασει κατι θελει λεφτα. Εσυ τα κανεις ολα μονος σου με μοναδικο «εξοδο» τον χρονο σου και τον χρονο που χανεις απο την οικογενεια σου. (Τα εξοδα hosting και εργαλειων αναπτυξης/σχεδιου ειναι μηδαμινα μπροστα στα εξοδα marketing). 

Απλα πραγματα.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Με την σειρά μου και εγώ θα προτείνω ότι οι προηγούμενοι.

Και μόνος σου να ήσουν, χωρίς άλλες υποχρεώσεις και οικογένεια πάλι μόνος σου ΔΕΝ θα μπορούσες να τα κάνεις...
Jack of all trades, master of none!

Είναι ωραίο που θέλεις να ασχοληθείς με κάτι αλλά από την άλλη βλεπεις ότι σου κάνει κακό, κακό από την άποψη ότι σου τρώει χρόνο από την οικογένεια σου...
Κάτι που για μένα θα ήταν το καμπανάκι - σφαλιάρα ότι κάνω κάτι λάθος και πρέπει να το σταματήσω!
Αν θέλεις να επενδύσεις σε μια ιδέα, δεν θα θυσιάσεις χρόνο αλλά χρήμα.. θα βρεις τους κατάλληλους συνεργάτες και θα ξεκινήσεις έτσι.
Στην τελική αν έχεις τόσο καλές ιδέες μπορείς να τις pitch-αρεις σε ατομα που έχουν capitals και ψάχνουν να τα επενδύσουν σε ιδέες.

Τέλος, για να επιστρέψω στο ότι μόνος δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, πλέον η εξειδίκευση έφτασε επιτέλους και στην Ελλάδα!
Κατάλαβαν ότι ο σπελιαλίστας, αυτός που αφιερώνει όλο το κομμάτι της ενέργειας του στο να μάθει ένα πράγμα, είναι καλύτερος από τον τύπο που θα σου φτιάξει την σελίδα, το λογότυπο, τα social και θα σου οργανώσει όλο το marketing!
Υπάρχουν άτομα, unicorns, που μπορούν και διαπρέπουν ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς αλλά είναι λίγοι, που και πάλι, δεν θα βγάλουν δουλειά για 5 άτομα... αλλά μέχρι 2 άντε βαριά 3 αντικείμενα να τα καταφέρουν καλά.. αν είναι παρεμφερείς.

Προσωπική συμβουλή:
Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω και δεν κερδίζεται.. δώσε χρόνο στα παιδιά και στην οικογένεια σου.
Τα χρήματα ξαναβγαίνουν... οι ιδέες ξανάρχονται..

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Θα κάτσω και θα σε σκεφτώ τι "με ελκύει" πιο πολύ και θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό. Εκτός όμως από αυτό που μου αρέσει, σίγουρα θα υπάρχει και μία τάση που κάτι θα έχει καλύτερη ζήτηση επαγγελματικά. Οπότε θα ήθελα και την δική σας γνώμη.

Τι πιστεύετε οτί είναι καλύτερα επαγγελματικά από αυτά που μου αρέσουν τώρα, ωστε να με βοηθήσει λίγο στην απόφασή μου:

• Web developer (php)
  • Web developer (django)
  • Mobile Dev (iOS)
  • Mobile Dev (Android)
  • Desktop Dev (Win)
  • Desktop Dev (MacOs)
  • Γραφιστικά & Φωτογραφία (Photoshop)

Επεξ/σία από hdonoblepsias
Δημοσ.
Στις 6/6/2020 στις 11:45 ΠΜ, hdonoblepsias είπε

Τα τελευταία 4 χρόνια άνοιξα μαγαζί διαφορετικού είδους (εστίαση) και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να φτιάξω σελίδες για πελάτες.

2 ώρες πριν, hdonoblepsias είπε

Τι πιστεύετε οτί είναι καλύτερα επαγγελματικά από αυτά που μου αρέσουν τώρα, ωστε να με βοηθήσει λίγο στην απόφασή μου:

Δεν είσαι στην εστίαση?

Το θέμα σε τι είσαι εσύ καλός και το γούσταρεις πραγματικά και ακολούθησε αυτό. 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, thiva7 είπε

Δεν είσαι στην εστίαση?

Το θέμα σε τι είσαι εσύ καλός και το γούσταρεις πραγματικά και ακολούθησε αυτό. 

Είμαι στην εστίαση, αλλά παράλληλα με τα δικά μου project, δεν σημαίνει οτι έχω αφήσει το σενάριο στο να δουλέψω κάπου αν μου παρουσιαζόταν μια ευκαιρία.

Αυτό που μου αρέσει πραγματικά και πιστέυω είμαι καλός ειναι backend σε website

Δημοσ.
Στις 6/6/2020 στις 11:45 ΠΜ, hdonoblepsias είπε

Ασχολούμουν με σελίδες φτιαγμένες με cms και είχα φτιάξει αρκετές πολύ καλές για πελάτες μου (πολύ καλές, με καλά λεφτά, με τιμολόγια κλπ, δηλαδή όχι αρπαχτές). Παλιότερα με joomla και μετά με wordpress. Τα τελευταία 4 χρόνια άνοιξα μαγαζί διαφορετικού είδους (εστίαση) και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να φτιάξω σελίδες για πελάτες ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Και εγώ είμαι στα 37 με 2 παιδάκια.

Μέχρι πριν 2 χρόνια ήμουν σαν και εσένα , 10 - 12 ώρες δουλειά και μετά σπίτι διάβασμα , πειραματισμός , ιδέες κτλ.

Κατάλαβα ότι θέλω να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου , τώρα που είναι μικρά και με έχουν ανάγκη αλλά τα έχω και εγώ.

Και επειδή δεν γυρνάνε πίσω τα χρόνια και να βράσω και τα projects και τα πιθανά λεφτά που μπορείς να βγάλεις , τα τελευταία 2 χρόνια κάνω το 8ωρο μου και μετά τέλος.

Άντε να δώ κανα βιντεάκι το βράδυ στον καναπέ ενώ βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση πριν τον ύπνο , έτσι απλά για να είμαι και πάλι δίπλα τους.

Θα μεγαλώσουν , θα φύγουν απο το σπίτι και μετά θα έχεις όσο χρόνο θέλεις αν σου έχουν μείνει απωθημένα και όρεξη.

1000 φορές να παίζω με τις κούκλες (γιατί έχω και 2 κορίτσια ) παρά να φάω κάτι μήνες να μάθω μία τεχνολογία που είναι αρκετά πιθανό να πεθάνει σε λίγα χρόνια.

Τώρα εσύ αποφασίζεις , αλλά σίγουρα να μην νιώθεις ενοχές επειδή δεν ασχολείσαι με τον προγραμματισμό και ασχολείσαι με την οικογένειά σου ! Για το ανάποδο όμως αν δεν νιώθεις ήδη κάποια στιγμή θα νιώσεις σίγουρα

• Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ.

Η γνώμη μου:

1. Επιλέγεις μία τεχνολογία που σου αρέσει, τη μαθαίνεις όσο καλά μπορείς και κάνεις projects επειδή σου αρέσουν, όχι γιατί πρέπει. Μην κυνηγάς το οικονομικό κομμάτι (εκτός και αν πρέπει).

2. Βρίσκεις ακόμα 1-2 άτομα και επεκτείνετε τη δραστηριότητά σας, αναλαμβάνοντας ένα κομμάτι ο καθένας. Να κάνεις μόνος τα πάντα, είναι δύσκολο.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Welcome to my life φίλε hdonoblepsias, πραγματικά σαν να περιγράφει κάποιος την ζωή μου αχαχα! Φίλε δεν υπάρχει λύση, και το λεω πολύ σοβαρα! Εαν κάθε φορά που τρως την σφαλιάρα, βρίσκις κουράγιο να ξανα σηκώνεσαι, αυτό ειναι πολύ καλό. Δείχνει οτι εχεις όρεξη και "πιανεις την ζωη απο τα μαλλιά"!

Είχα δει μια συνέντευξη ενός γνωστού developer και έλεγε εν ολίγοις "Ωράια η τεχνολογία και το ΄ψαξιμο αυτής (να κοιτάς διάφορα framework, library κτλ, αλλα στο τέλος πρέπει πάντα να θυμόμαστε οτι το προιόν πουλάει! Ψαχτείτε με τεχνολογίες, αλλα στην τελική εαν κάνεις την δουλειά σου με απλη PHP & MySQL, είσαι ΟΚ." 

Αυτό που κάνω εγω είναι να δημιουργώ διάφορα prototypes και να τα αφήνω να μαζέψουν κόσμο! Μετά, ανάλογα με το feedback που λαμβάνω, την ζήτηση κτλ τα βελτιώνω, εξελίσσω κτλ. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Δεν κάνω ποτέ project για χαβαλέ. Με ότι ασχοληθώ, θα σκεφτώ πρώτα "Πως θα μου βγάλει κάποια χρήματα;" Εαν δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, δεν το πιάνω καθόλου!

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και  εγω το παθενω αυτο αρκετες φορες. Ισως επειδη κοιταω κατευθιαν το μετα (ποσο καλο θα ειναι αν πετυχει) και δεν κοιταω το πριν οτι δηλαδη θελει μηνες προσπαθεια να ανεβει και να πετυχει κατι + ενα σορο λεφτα και πολυ promotion.

Επεξ/σία από dev_sarras
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Τελικά αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με websites. Θα εμβαθύνω όσο περισσότερο μπορώ σε laravel, jquery, html, css, mysql.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...