Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα

Έχω ένα φωτιστικό που καίει τις LED λάμπες και δε λειτουργεί σωστά.  Μπορεί κάποιος να βοηθήσει να καταλάβω τι πρόβλημα έχει?

Μετά από ανακαίνιση μπάνιου, έχω πρόβλημα σε ένα φωτιστικό, το οποίο στο σχέδιο το ονόμασα LED1.  Έχω βάλει και στα δύο φωτιστικά (LED1 και LED2) λάμπες LED 10W.  Στο LED1 όμως η λάμπα λίγο τρεμοπαίζει, και πρόσφατα μου την έκαψε.  Βάζω άλλη, πάλι τρεμοπαίζει.  Τις αλλάζω μεταξύ τους, διαπιστώνω ότι δε φταίει η λάμπα, αλλά το φωτιστικό LED1.  Μάλιστα από το LED1 ακούγεται ένας πολύ χαμηλός θόρυβος, όπως όταν δουλεύει ένας μετασχηματιστής.  Όταν σβήνω τα φώτα ή όταν βγάζω τη λάμπα από το LED1 ο θόρυβος σταματάει.

Στο σχέδιο φαίνεται η εγκατάσταση που έκανε ο ηλεκτρολόγος, με κίτρινο και μπλε γραμμές.  Εγώ πέρασα τα φωτιστικά και έκανα τις συνδέσεις (με πράσινο χρώμα).  Η κίτρινη γραμμή είναι η γείωση, και τη συνέδεσα στις βίδες που στηρίζουν το φωτιστικό στον τοίχο.  Ήταν ένα άσπρο πλακέ καλώδιο.  Αν θυμάμαι καλά η γείωση είχε χρώμα κίτρινο.  Δε νομίζω να έκανα λάθος, μου είχε αφήσει οδηγίες σχετικά ο ηλεκτρολόγος.

Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο που συνέδεσα α-γ και β-δ.  Μήπως δηλαδή έπρεπε να συνδέσω α-δ και β-γ?  Δε νομίζω να παίζει ρόλο.

Γενικά με το να να κάνω προεκτάσεις, να συνδέω καλώδια, πρίζες, κλέμες, φωτιστικά κτλ , το κάνω πολλά χρόνια σε σπίτι/εξοχικό.  Ποτέ δεν είχα πρόβλημα.  Αν και δε ξέρω ακριβώς τι παίζει με το φάση/ουδέτερο.  Τα χειρίζομαι και τα δύο σαν δύο διαφορετικούς πόλους, με την ίδια προσοχή.

Στις φωτο το LED1 είναι χωρίς λάμπα, ενώ αυτό που φωτίζει είναι το LED2.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Επεξ/σία από bobptz
Επισκέπτης
Δημοσ.

" Εγώ πέρασα τα φωτιστικά και έκανα τις συνδέσεις (με πράσινο χρώμα)"

Case solved.

Δημοσ.

Αφου δεν είσαι ηλεκτρολόγος για να το ψάξεις καλύτερα, θα έλεγα για αρχή ξήλωσε τα και βάλτο ανάποδα, το 1->2 και το 2->1, αν σύνεχίσει πάλι να σου καίει την λάμπα στο LED 1 κάτι παίζει με την καλωδίωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@lary7

Έχω ψηφιακό πολύμετρο, αν θέλεις να μου πεις τι να κοιτάξω, μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Η σύνδεση α-δ και β-γ δε παίζει ρόλο, έτσι?

Θέλω να αποφύγω να ξεβιδώσω και να αλλάξω τα φωτιστικά, διότι το πλακέ καλώδιο είναι χοντρό και σχετικά άκαμπτο.  Είδα κι έπαθα να διπλώσω και να στριμώξω τα καλώδια.

Επεξ/σία από bobptz
Δημοσ.

έπρεπε αντί να σου δώσει απλά οδηγίες ηλεκτρολόγος να στα τοποθετούσε και να έκανε τις συνδέσεις σωστά.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, nvel είπε

έπρεπε αντί να σου δώσει απλά οδηγίες ηλεκτρολόγος να στα τοποθετούσε και να έκανε τις συνδέσεις σωστά.

Ο ηλεκτρολόγος πέρασε τα καλώδια, μετά ο πλακάς τα πλακάκια κτλ.  Μετά πήγα και αγόρασα τα φωτιστικά.   Όταν τα αγόρασα, ο ηλεκτρολόγος ήταν μακριά και δε μπορούσε να μου τα περάσει.  

Έτσι όπως τα σχεδίασα και τα περιέγραψα, ποια σύνδεση μπορεί να είναι λάθος?

Δημοσ.

Πιθανολογώ "κακή" επαφή, ή της λάμπας στο ντουί, ή στα καλώδια στις κλέμες.

Τις δοκιμές σου με λάμπες πυρακτώσεως, για να μην καταστρέφεις λάμπες led.

Κάνε και μία αλλαγή τον λαμπτήρα από το 2ο φωτιστικό στο 1ο και δες, μην τυχόν έπεσες σε παρτίδα λαμπτήρων με αστοχίες.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανονικά πρέπει να είναι και στα δύο ντουί ο ίδιος παραλληλισμός.  Στο ντουι της λάμπας η φάση πρέπει να είναι  στο λαμάκι που είναι ακριβώς τέρμα κάτω στο κέντρο και ο ουδέτερος να είναι στο σπείρωμα γύρω.  Αυτό  ίδιο και στις δύο λάμπες. Έλεγξε και τα ντουί μέσα αν είναι σκουριασμένα λόγω μπάνιου μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα παλιότερα κάποια λάμπα να τα είχε ζεστάνει πολύ και να έχουν καταστραφεί δημιουργώντας αντίσταση.

Με απλά λόγια αν έχεις δοκιμαστικό κατσαβίδι, πρέπει να ανάβει μόνο στο λαμάκι μέσα στο κέντρο του ντουί  και στα δύο ντουί.   και όχι γύρω στο σπείρωμα.  Και να ανασηκώσεις τα λαμάκια ώστε να κάνουν σίγουρη επαφή στην λάμπα γιατί αν η επαφή είναι χαλαρή, δημιουργείται πάντα κόπωση από μικρά τόξα και αντίσταση στις λάμπες και τις επαφές και καταστρέφονται( καρβουνιάζουν ή σκουριάζουν). Φυσικά ανασήκωμα με κλειστές ασφάλειες μην κάνεις κανένα βραχυκύκλωμα.

Επεξ/σία από odys03
  • Thanks 1
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, odys03 είπε

αν έχεις δοκιμαστικό κατσαβίδι, πρέπει να ανάβει μόνο στο λαμάκι μέσα στο κέντρο του ντουί  και στα δύο ντουί.   και όχι γύρω στο σπείρωμα.  Και να ανασηκώσεις τα λαμάκια ώστε να κάνουν σίγουρη επαφή στην λάμπα γιατί αν η επαφή είναι χαλαρή, δημιουργείται πάντα κόπωση από μικρά τόξα και αντίσταση στις λάμπες και τις επαφές και καταστρέφονται( καρβουνιάζουν ή σκουριάζουν).

Στο LED1 η φάση είναι πράγματι στο λαμάκι στο κέντρο.  Στο LED2 είναι το αντίθετο.  Το ΠΕΡΙΕΡΓΟ είναι ότι στο LED2 δεν ανάβει το δοκιμαστικό πουθενά, ούτε στο λαμάκι ούτε στο σπείρωμα.  Στις βιδούλες του ντουί όμως το κατσαβίδι ανάβει (στη φαση μόνο).  Και από τις βιδούλες φαίνεται ότι συνδέθηκαν ανάποδα τα ντουί.  Ελπίζω με την αλλαγή να φτιάξει. 

Αλλά δε καταλαβαίνω γιατί στο σπείρωμα του LED2 δεν ανάβει το δοκιμαστικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκανες την αλλαγή;

Αν ήταν λάμπες πυρακτώσεως δεν θα υπήρχε πρόβλημα όπου και να ήταν η φάση θα άναβαν βέβαια  για λόγους ασφαλείας όμως υποχρεωτικά πάντα πρέπει να είναι στο λαμάκι μέσα, για να μην πάθει ηλεκτροπληξία κάποιος όπως αλλάζει την λάμπα αν υπάρχει υγρασία.

Οι Led λάμπες είναι ηλεκτρονικές το φως παράγεται καθώς δουλεύει υψίσυχνα το κύκλωμα τους και ίσως αν είναι λάθος οι φάσεις η μια παρεμβάλει τα κυκλώματα της άλλης.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι παντού πρέπει να είναι στο λαμάκι η φάση για να είσαι ασφαλής ειδικά στο μπάνιο που έχει υγρασία.

Πάντως ποτέ να μην είσαι σίγουρος στα σπίτια μας οι μισές λάμπες δουλεύουν με φάση στο σπείρωμα είτε γιατί βαριόταν ο εγκαταστάτης είτε γιατί έγιναν από άσχετους είτε είναι φωτισικά στις πρίζες που εκεί δεν ελέγχεις κάθε φορά την φάση όταν βάζεις την πρίζα κλπ.     ΤΟ 50% των ντουί έχει φάση στο σπείρωμα με λίγα λόγια.......

Οι αλλαγές λαμπών καλύτερα να γίνονται με κλειστό γενικό διακόπτη πάντα για λόγους ασφαλείας.

Επεξ/σία από odys03
Δημοσ.

Μάλλον το έφτιαξα!

Στράβωσα τα λαμάκια του LED1 να κάνει καλύτερη επαφή και δεν έχει κανένα πρόβλημα τώρα.

Άλλαξα και τους πόλους στο LED2 να είναι η φάση στο κέντρο και όχι στο πλάι.

Με το LED2 κακώς είπα ότι το σπείρωμα δεν έχει επαφή με το καλώδιο.  Υπάρχει ένα μεταλλικό σπείρωμα που χρησιμεύει μόνο για να βιδώνει η λάμπα, δεν έχει σχέση με το ρεύμα.  Εγώ εκείνο μετρούσα και φυσικά δεν είχε επικοινωνία ούτε με το ουδέτερο, ούτε με τη φάση.

Ευχαριστώ παιδιά!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...