kostadinosnno Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Συμφορουμιτες καλησπερα! Ημουν 1 χρονο Ολλανδια (Απριλιο 18-Μαρτιο 19) και εβγαλα ενα Χ ποσο για το οποιο φορολογηθηκα εκει. Εδω οταν δηλωσα το εισοδημα αυτο της Ολλανδιας στην φορολογικη μου δηλωση μου ηρθε μια καμπανα (απ'οτι ειπε ο λογιστης τουλαχιστον) 2200 ευρω το οποιο θα χρεωθω οταν γινει εκκαθαριση η δηλωση (δηλαδη σε κανα χρονο και απ'οτι μου ειπε). Αυτο συν 400 ευρω κατι μεταφρασεις επισημες με σφραγιδα Χαγης που ζητησανε απο την εφορια. Η λογικη που εξηγησαν στον λογιστη μου ειναι οτι αυτο το ποσο ειναι η διαφορα της κλιμακας φορολογησης απο Ελλαδα σε Ολλανδια πχ (φορος Ελλαδας * εισοδηματα Ολλανδιας+Ελλαδας) - (φορος Ολλανδια * εισοδημα Ολλανδιας) Ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις αν αυτο ειναι εγκυρο η αν πχ μπορω να αποφυγω τετοια φορολογηση νομιμα. Τελος εχω και αλλους 3 μηνες του 19 (Γεναρη-Μαρτιο) που ειχα εισοδηματα Ολλανδια. Πρεπει να τα δηλωσω και αυτα κανονικα παροτι ειναι 3 μηνες; Ευχαριστω πολυ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zaccki Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Καλησπέρα. Σωστά τα λέει ο λογιστής σου. Αυτό θα μπορούσες να το αποφύγεις αν πέρυσι δήλωνες φορολογικός κάτοικος εξωτερικού για το 2018 (μιας και το 2018 βρισκόσουν και δούλευες Ολλανδία για παραπάνω από 183 μέρες). Έτσι θα γλύτωνες τη διπλή φορολογία νόμιμα και σωστά. Και εφόσον έχεις γυρίσει πλέον στη φετινή δήλωση για το 2019 θα δήλωνες ότι ήσουν πάλι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (μετά τον Μάρτιο του 2019). 1 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kostadinosnno Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 3 λεπτά πριν, zaccki είπε Καλησπέρα. Σωστά τα λέει ο λογιστής σου. Αυτό θα μπορούσες να το αποφύγεις αν πέρυσι δήλωνες φορολογικός κάτοικος εξωτερικού για το 2018 (μιας και το 2018 βρισκόσουν και δούλευες Ολλανδία για παραπάνω από 183 μέρες). Έτσι θα γλύτωνες τη διπλή φορολογία νόμιμα και σωστά. Και εφόσον έχεις γυρίσει πλέον στη φετινή δήλωση για το 2019 θα δήλωνες ότι ήσουν πάλι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (μετά τον Μάρτιο του 2019). Ναι καταλαβα 😕 Και για φετος πρεπει παλι να γινει ακριβως το ιδιο; Δηλωση των εισοδηματων αυτου του τριμηνου του 19 οπως και περσυ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
zaccki Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Αυτά αν τα δηλώσεις δεν μπορείς να αποφύγεις τη διπλή φορολογία πλέον - φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας θεωρείσαι όταν διαμένεις και δουλεύεις σε αυτή τη χώρα για περισσότερες από 183 μέρες ανά έτος. Συμβουλή - εάν είχες τον ίδιο λογιστή από πριν φύγεις για Ολλανδία και ήταν ενημερωμένος για τις κινήσεις σου, ίσως είναι καλό να αναζητήσεις κάποιον άλλον. Επεξ/σία 5 Ιουνίου 2020 από zaccki Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gthe Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Δυστυχώς θα φας μεγάλη "σφαλιάρα" φορολογικά. Οι κλίμακες της Ελλάδας είναι απαγορευτικές για εισοδήματα εξωτερικού Δύο τρόποι υπάρχουν να γλιτώσεις: 1. Δεν χρειάζεται καν να τον γράψω νομίζω . Για 3 μήνες μόνο εισόδημα εκεί, οι πιο πολλοί αυτό το δρόμο θα ακολουθούσαν 2. Μέτρα τις μέρες διαμονής Ολλανδία και Ελλάδα ανά οικονομικό έτος. Αν της Ολλανδίας βγουν πάνω από 183, φορολογείσαι εκεί όλα τα εισοδήματα Ολλανδίας και Ελλάδας Επεξ/σία 5 Ιουνίου 2020 από gthe 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
clevercitizen Δημοσ. 8 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 8 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 5/6/2020 στις 1:50 ΜΜ, kostadinosnno είπε Συμφορουμιτες καλησπερα! Ημουν 1 χρονο Ολλανδια (Απριλιο 18-Μαρτιο 19) και εβγαλα ενα Χ ποσο για το οποιο φορολογηθηκα εκει. Εδω οταν δηλωσα το εισοδημα αυτο της Ολλανδιας στην φορολογικη μου δηλωση μου ηρθε μια καμπανα (απ'οτι ειπε ο λογιστης τουλαχιστον) 2200 ευρω το οποιο θα χρεωθω οταν γινει εκκαθαριση η δηλωση (δηλαδη σε κανα χρονο και απ'οτι μου ειπε). Αυτο συν 400 ευρω κατι μεταφρασεις επισημες με σφραγιδα Χαγης που ζητησανε απο την εφορια. Η λογικη που εξηγησαν στον λογιστη μου ειναι οτι αυτο το ποσο ειναι η διαφορα της κλιμακας φορολογησης απο Ελλαδα σε Ολλανδια πχ (φορος Ελλαδας * εισοδηματα Ολλανδιας+Ελλαδας) - (φορος Ολλανδια * εισοδημα Ολλανδιας) Ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις αν αυτο ειναι εγκυρο η αν πχ μπορω να αποφυγω τετοια φορολογηση νομιμα. Τελος εχω και αλλους 3 μηνες του 19 (Γεναρη-Μαρτιο) που ειχα εισοδηματα Ολλανδια. Πρεπει να τα δηλωσω και αυτα κανονικα παροτι ειναι 3 μηνες; Ευχαριστω πολυ! To εισόδημα του '18 έπρεπε να το είχες ήδη "κανονίσει" στη φορολογική σου πέρσι, είτε έπρεπε να είχες δηλωθεί ως κάτοικος εξωτερικού (και γλιτώνεις την δήλωση του εισοδήματος στην Ελλάδα) είτε να το δήλωνες ως εισόδημα εξωτερικού (και πληρώνεις φόρο και Ελλάδα και Ολλανδία). Υποθέτω για να ρωτάς τώρα θα κάνει ο λογιστής σου κάποια τροποποιητική δήλωση για το '18. Ρώτα αν γίνεται να δηλωθείς ως κάτοικος εξωτερικού για το '18 (εγγραφή στη ΔΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΎ) τώρα. Έχει κάποια χαρτούρα (από Ολλανδία) αλλά έτσι θα γλιτώσεις τη φορολογία στην Ελλάδα και δεν χρειάζεσαι σφραγίδα Χάγης, μόνο επίσημη μετάφραση από ορκωτό μεταφραστή από Ολλανδικά σε Ελληνικά για κάποια έγγραφα + το έγγραφο αποφυγής διπλής φορολόγησης που είναι σε ολλανδικά , αγγλικά και ελληνικά, το οποίο στο υπογράφει η ολλανδική εφορία. Αντί για αυτό το έγγραφο μπορείς να εμφανίσεις τη φορολογική σου δήλωση αλλά μεταφρασμένη (από ορκωτό μεταφραστή). Ψάξε για τα δικαιολογητικά. Αν δε γίνεται, δε γλιτώνεις (νόμιμα) την καμπάνα. Επίσης, το 3μηνο του '19, αν έχεις δουλέψει το ΄19 Ελλάδα για πάνω από 183 ημέρες, πρέπει να το δηλώσεις Ελλάδα. Αν όμως κάνεις εγγραφή στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για το '18 πρέπει να αλλάξεις και να εγγραφείς πάλι στη ΔΟΥ στο νομό που δούλευες Ελλάδα. Αν δεν δούλεψες καθόλου Ελλάδα το '19 (και είσαι γραμμένος ΔΟΥ εξωτερικού για το '18) ενδεχομένως, αν υπάρχει αφορολόγητο στην Ολλανδία και είσαι κάτω από αυτό, να μην πρέπει να το δηλώσεις καν στην Ολλανδία. Αν δούλεψες όλο το '19 μόνο 3 μήνες Ολλανδία και παραμείνεις σε ΔΟΥ "Ελλάδας", επίσης αν είσαι κάτω από το ελληνικό αφορολόγητο ίσως μπορείς να μη το δηλώσεις αυτό ούτε Ελλάδα. Μάλλον καλό θα ήταν να πάρεις μια δεύτερη γνώμη και από έναν άλλο λογιστή.Γενικά το να αποκρύψεις εισοδήματα απ την Ελληνική εφορία ενώ δεν είσαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, δεν είναι καλή ιδέα. Αν γίνει έλεγχος (μπορούν να κάνουν έλεγχο έως και 5 χρόνια πίσω) μπορεί να φας πρόστιμο (νομίζω ξεκινάει από 5000€+το φόρο+ τόκους κτλ), και επίσης από φέτος στη ελληνική εφορία ζητούν τα φορολογικά σου στοιχεία στη χώρα που είσαι φορολογικός κάτοικος (μέχρι πέρσι ζητούσαν μόνο τη χώρα, τώρα ζητάνε και"ΑΦΜ" για διασταυρώσεις) Ό,τι σου λέω με επιφύλαξη. Ένας δεύτερος (καλός) λογιστής και με εμπειρία σε τέτοια θέματα, είναι η πιο σίγουρη λύση. Επεξ/σία 8 Ιουνίου 2020 από clevercitizen 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Speculoos Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 Στις 5/6/2020 στις 1:50 ΜΜ, kostadinosnno είπε Συμφορουμιτες καλησπερα! Ημουν 1 χρονο Ολλανδια (Απριλιο 18-Μαρτιο 19) και εβγαλα ενα Χ ποσο για το οποιο φορολογηθηκα εκει. Εδω οταν δηλωσα το εισοδημα αυτο της Ολλανδιας στην φορολογικη μου δηλωση μου ηρθε μια καμπανα (απ'οτι ειπε ο λογιστης τουλαχιστον) 2200 ευρω το οποιο θα χρεωθω οταν γινει εκκαθαριση η δηλωση (δηλαδη σε κανα χρονο και απ'οτι μου ειπε). Αυτο συν 400 ευρω κατι μεταφρασεις επισημες με σφραγιδα Χαγης που ζητησανε απο την εφορια. Η λογικη που εξηγησαν στον λογιστη μου ειναι οτι αυτο το ποσο ειναι η διαφορα της κλιμακας φορολογησης απο Ελλαδα σε Ολλανδια πχ (φορος Ελλαδας * εισοδηματα Ολλανδιας+Ελλαδας) - (φορος Ολλανδια * εισοδημα Ολλανδιας) Ηθελα να ρωτησω αν ξερει κανεις αν αυτο ειναι εγκυρο η αν πχ μπορω να αποφυγω τετοια φορολογηση νομιμα. Τελος εχω και αλλους 3 μηνες του 19 (Γεναρη-Μαρτιο) που ειχα εισοδηματα Ολλανδια. Πρεπει να τα δηλωσω και αυτα κανονικα παροτι ειναι 3 μηνες; Ευχαριστω πολυ! Για να καταλάβω ζούσες και εργαζόσουν στην Ολλανδία το διάστημα 18-19 όπου και υπέβαλλες φορολογικές δηλώσεις το 2019 (για τα έσοδα του 18) και το 2020 (για τα έσοδα του 19) στην Ολλανδική εφορία και παράλληλα δήλωσες αυτά τα εισοδήματα και στην ελληνική εφορία; Το διάστημα αυτό είχες έσοδα στην Ελλάδα ή όχι; Μου φαίνεται περίεργο ότι έπρεπε να δηλώσεις τα ίδια εισοδήματα σε δύο φορολογικές αρχές. Να σου δώσω να καταλάβεις κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια κάνω φορολογικές δηλώσεις σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βέλγιο, και Ιρλανδία χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να φορολογηθώ για εισοδήματα που έχω βγάλει σε τρίτες χώρες. Είχα τρέξιμο για την ελληνική εφορία που μου είχαν ζητήσει διάφορα χαρτιά (μεταξύ Βελγίου και Ιρλανδίας δε χρειάστηκε να κάνω κάτι) αλλά στην Ελλάδα δεν έχω εισόδημα οπότε η όποια ακίνητη περιούσια δεν λαμβάνεται ως τεκμήριο, για αυτήν πληρώνω ουσιαστικά τον ΕΝΦΙΑ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gthe Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, Speculoos είπε Μου φαίνεται περίεργο ότι έπρεπε να δηλώσεις τα ίδια εισοδήματα σε δύο φορολογικές αρχές. Να σου δώσω να καταλάβεις κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια κάνω φορολογικές δηλώσεις σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βέλγιο, και Ιρλανδία χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να φορολογηθώ για εισοδήματα που έχω βγάλει σε τρίτες χώρες. Είχα τρέξιμο για την ελληνική εφορία που μου είχαν ζητήσει διάφορα χαρτιά (μεταξύ Βελγίου και Ιρλανδίας δε χρειάστηκε να κάνω κάτι) αλλά στην Ελλάδα δεν έχω εισόδημα οπότε η όποια ακίνητη περιούσια δεν λαμβάνεται ως τεκμήριο, για αυτήν πληρώνω ουσιαστικά τον ΕΝΦΙΑ. Το εισόδημα φορολογείται στη χώρα μόνιμης κατοικίας σου ανά φορολογικό έτος. Αυτή ορίζεται ως η χώρα που διαμένεις 183 μέρες το χρόνο. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος εισοδήματος, είναι φόρος ιδιοκτησίας και είναι άλλο πράγμα. Ας υποθέσουμε πως είσαι εργατικός και δραστήριος (που το εύχομαι) και σε μια φορολογική χρονιά έχεις εισόδημα γιατί δούλεψες και στις 3 χώρες. Κανονικά πρέπει να πας στην εφορία Βελγίου (εκεί που μένεις δλδ) και να δηλώσεις ... Χ έσοδα Βέλγιο, Υ έσοδα Ελλάδα, Ζ έσοδα Ιρλανδία. Αυτοί θα τα αντισταθμίσουν στις βελγικές κλιμακες, θα δουν τι φόρο έχεις πληρώσει στις άλλες χώρες ήδη και θα σου υπολογίσουν αν χρωστάς παραπάνω ή αν παίρνεις χρήματα πίσω. Επεξ/σία 10 Ιουνίου 2020 από gthe 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kostadinosnno Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 Μέλος Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 24 λεπτά πριν, Speculoos είπε Για να καταλάβω ζούσες και εργαζόσουν στην Ολλανδία το διάστημα 18-19 όπου και υπέβαλλες φορολογικές δηλώσεις το 2019 (για τα έσοδα του 18) και το 2020 (για τα έσοδα του 19) στην Ολλανδική εφορία και παράλληλα δήλωσες αυτά τα εισοδήματα και στην ελληνική εφορία; Το διάστημα αυτό είχες έσοδα στην Ελλάδα ή όχι; Μου φαίνεται περίεργο ότι έπρεπε να δηλώσεις τα ίδια εισοδήματα σε δύο φορολογικές αρχές. Να σου δώσω να καταλάβεις κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια κάνω φορολογικές δηλώσεις σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βέλγιο, και Ιρλανδία χωρίς ποτέ να έχει χρειαστεί να φορολογηθώ για εισοδήματα που έχω βγάλει σε τρίτες χώρες. Είχα τρέξιμο για την ελληνική εφορία που μου είχαν ζητήσει διάφορα χαρτιά (μεταξύ Βελγίου και Ιρλανδίας δε χρειάστηκε να κάνω κάτι) αλλά στην Ελλάδα δεν έχω εισόδημα οπότε η όποια ακίνητη περιούσια δεν λαμβάνεται ως τεκμήριο, για αυτήν πληρώνω ουσιαστικά τον ΕΝΦΙΑ. Ναι ουσιαστικα εφυγα απο την δουλεια μου στην Ελλαδα (Μαρτιος-18) για να δουλεψω Ολλανδια για 1 χρονο. 2018 2019 ************ ************ Καπως ετσι δηλαδη! Οπου μπλε=εργασια στην Ελλαδα και πορτοκαλι=εργασια στην Ολλανδια. Δεν ειχα δηλωσει κατοικος εξωτερικου (δεν ειχα ψαξει και πολυ το τι πρεπει να κανω πριν φυγω) οποτε απλα οταν γυρισα Ελλαδα το 2019 εκανα φορολογικη στην Ελλαδα και στην Ολλανδια. Ειχα εισοδηματα και στις 2 χωρες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
garfield39gr Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 10 Ιουνίου 2020 δεν δηλωνεις τιποτα εδω και ολα οκ τωρα πλεον ειναι αργα και ο δρομος μεγαλος 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Speculoos Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 Στις 10/6/2020 στις 11:56 ΠΜ, gthe είπε Το εισόδημα φορολογείται στη χώρα μόνιμης κατοικίας σου ανά φορολογικό έτος. Αυτή ορίζεται ως η χώρα που διαμένεις 183 μέρες το χρόνο. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος εισοδήματος, είναι φόρος ιδιοκτησίας και είναι άλλο πράγμα. Ας υποθέσουμε πως είσαι εργατικός και δραστήριος (που το εύχομαι) και σε μια φορολογική χρονιά έχεις εισόδημα γιατί δούλεψες και στις 3 χώρες. Κανονικά πρέπει να πας στην εφορία Βελγίου (εκεί που μένεις δλδ) και να δηλώσεις ... Χ έσοδα Βέλγιο, Υ έσοδα Ελλάδα, Ζ έσοδα Ιρλανδία. Αυτοί θα τα αντισταθμίσουν στις βελγικές κλιμακες, θα δουν τι φόρο έχεις πληρώσει στις άλλες χώρες ήδη και θα σου υπολογίσουν αν χρωστάς παραπάνω ή αν παίρνεις χρήματα πίσω. Δεν ξέρω πώς μου ξέφυγε αυτό το σχόλιο. Έχεις δίκιο ότι το εισόδημά σου φορολογείται εκεί που περνάς πάνω από 183 μέρες. Όμως για τα εισοδήματα από μισθό υπάρχει η αποφυγή διπλής φορολόγησης μέσω διακρατικών συμφωνιών. Δηλώνω μεν μαζί τα εισοδήματά μου από Βέλγιο και Ιρλανδία (στην Ελλάδα κάνω μηδενικές δηλώσεις) αλλά παρέχω και απόδειξη από την κάθε φορολογική αρχή ότι το εισόδημά μου έχει ήδη φορολογηθεί. Ουσιαστικά επειδή έχω εισόδημα μόνο από μισθούς (δε νοικιάζω, ΄δεν κάνω freelancing, δεν παίρνω μερίσματα από μετοχές κτλ) έχω ακριβώς τους ίδιους φόρους με το να έκανα single δηλώσεις μόνο με τα εισοδήματα από την κάθε χώρα. Στην Ελλάδα γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία ότι είναι πιο πολύπλοκα τα πράματα. Μου πήρε πολύ τρέξιμο και χαρτομάνι αλλά παρά τις όποιες απειλές της τοπικής ΔΟΥ ουδέποτε φορολογήθηκα για το "παγκόσμιο εισόδημα". Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 (επεξεργασμένο) Σπέκουλε, στην Ελλάδα δεν φορολογήθηκες για παγκόσμιο εισόδημα ακριβώς διότι έχεις κάνει τη διαδικασία για να δηλωθείς κάτοικος εξωτερικού στη ΔΟΥ, οπότε η Ελλάδα σε φορολογεί μόνο για τα εισοδήματα που έχεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, στη χώρα που μένεις για πάνω από 183 ημέρες ανα φορολογικό έτος πρέπει κανονικά να δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημά σου (ναι ξέρω ότι πολλοί δεν το κάνουν και πολλές χώρες δεν το ψάχνουν επίσης, πλην του Βελγίου που το ψάχνει). Οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που ισχύουν μεταξύ ΟΛΩΝ των χωρών της ΕΕ (συν κάποιων χωρών ακόμη) έχουν τη λογική ότι η χώρα της μόνιμης κατοικίας σου σε φορολογεί μεν για το παγκόσμιο εισόδημα ΑΛΛΑ αφαιρεί το χρηματικό ποσό που πλήρωσες στις άλλες χώρες σαν φόρο. Σπέκουλε μια ερώτηση προς εσένα, στο Βέλγιο τι είδους απόδειξη δίνεις ότι έχεις φορολογηθεί στην Ιρλανδία; Στις 10/6/2020 στις 12:06 ΜΜ, kostadinosnno είπε Ναι ουσιαστικα εφυγα απο την δουλεια μου στην Ελλαδα (Μαρτιος-18) για να δουλεψω Ολλανδια για 1 χρονο. 2018 2019 ************ ************ Καπως ετσι δηλαδη! Οπου μπλε=εργασια στην Ελλαδα και πορτοκαλι=εργασια στην Ολλανδια. Δεν ειχα δηλωσει κατοικος εξωτερικου (δεν ειχα ψαξει και πολυ το τι πρεπει να κανω πριν φυγω) οποτε απλα οταν γυρισα Ελλαδα το 2019 εκανα φορολογικη στην Ελλαδα και στην Ολλανδια. Ειχα εισοδηματα και στις 2 χωρες. Το 2019 έπρεπε να δηλωθείς στην Ελλάδα ως κάτοικος εξωτερικού έτσι ώστε η Ελλάδα να σε φορολογήσει μόνο για εισοδήματα που απέκτησες εντός Ελλάδας. Είχες δικαίωμα να το κάνεις εφόσον μέσα στο 2018 ήσουν για τουλάχιστον 183 μέρες εκτός χώρας. Εφόσον δεν το έκανες και εφόσον δήλωσες τα εισοδήματά της Ολλανδίας στην Ελλάδα η Ελλάδα σε φορολόγησε με ελληνικό συντελεστή για το παγκόσμιο εισόδημα σου. Ερώτηση: Σε ποια φάση απευθύνθηκες σε λογιστή; Προτού κάνεις τη φορολογική του 2019 για το 18;; Επεξ/σία 17 Ιουνίου 2020 από Nikos Chatzoglou 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gthe Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 17 Ιουνίου 2020 Στις 10/6/2020 στις 12:23 ΜΜ, garfield39gr είπε δεν δηλωνεις τιποτα εδω και ολα οκ τωρα πλεον ειναι αργα και ο δρομος μεγαλος Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση 😊. Όλα τα άλλα μπλέκουν σε μεγάλες περιπέτειες. Ειδικά τα εκπρόθεσμα! 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Speculoos Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 18 ώρες πριν, Nikos Chatzoglou είπε Σπέκουλε, στην Ελλάδα δεν φορολογήθηκες για παγκόσμιο εισόδημα ακριβώς διότι έχεις κάνει τη διαδικασία για να δηλωθείς κάτοικος εξωτερικού στη ΔΟΥ, οπότε η Ελλάδα σε φορολογεί μόνο για τα εισοδήματα που έχεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, στη χώρα που μένεις για πάνω από 183 ημέρες ανα φορολογικό έτος πρέπει κανονικά να δηλώνεις το παγκόσμιο εισόδημά σου (ναι ξέρω ότι πολλοί δεν το κάνουν και πολλές χώρες δεν το ψάχνουν επίσης, πλην του Βελγίου που το ψάχνει). Οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που ισχύουν μεταξύ ΟΛΩΝ των χωρών της ΕΕ (συν κάποιων χωρών ακόμη) έχουν τη λογική ότι η χώρα της μόνιμης κατοικίας σου σε φορολογεί μεν για το παγκόσμιο εισόδημα ΑΛΛΑ αφαιρεί το χρηματικό ποσό που πλήρωσες στις άλλες χώρες σαν φόρο. Σπέκουλε μια ερώτηση προς εσένα, στο Βέλγιο τι είδους απόδειξη δίνεις ότι έχεις φορολογηθεί στην Ιρλανδία; Δεν έχω (μέχρι πρόσφατα) μπλέξει με ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το νήμα, καλό είναι όμως όσοι πάνε σε εξωτερικό και μπορούν να γραφτούν στη ΔΟΥ κατ. εξωτερικού να το κάνουν άμεσα. Σε ό,τι αφορά τις εφορίες Βελγίου/Ιρλανδίας δεν είναι τρομερά πολύπλοκα τα πράγματα, τα πιο πολλά τα βρίσκεις στον λογαριασμό σου στο revenue.ie. Βρίσκεις tax residence certificate, liability statement, το tax treaty agreement μεταξύ των δυο χωρών και μπορείς να ζητήσεις να στα ταχυδρομήσουν και σπίτι. Στο Βέλγιο δε χρειάστηκε καν να τα μεταφράσω. Καμία σχέση με την Ελλάδα που δε δεχόντουσαν τίποτα από όλα αυτά αλλά επέμενε η τοπική ΔΟΥ να της πάω συμπληρωμένα από τις δύο εφορίες συμπληρωμένο ένα κείμενο φτιαγμένο σε word 2000. Οι Ιρλανδοί τρομερά εξυπηρετικοί σε ό,τι τους ζήτησα σε σχέση με την ελληνική εφορία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 Share Δημοσ. 18 Ιουνίου 2020 4 ώρες πριν, Speculoos είπε Σε ό,τι αφορά τις εφορίες Βελγίου/Ιρλανδίας δεν είναι τρομερά πολύπλοκα τα πράγματα, τα πιο πολλά τα βρίσκεις στον λογαριασμό σου στο revenue.ie. Βρίσκεις tax residence certificate, liability statement, το tax treaty agreement μεταξύ των δυο χωρών και μπορείς να ζητήσεις να στα ταχυδρομήσουν και σπίτι. Στο Βέλγιο δε χρειάστηκε καν να τα μεταφράσω. Καμία σχέση με την Ελλάδα που δε δεχόντουσαν τίποτα από όλα αυτά αλλά επέμενε η τοπική ΔΟΥ να της πάω συμπληρωμένα από τις δύο εφορίες συμπληρωμένο ένα κείμενο φτιαγμένο σε word 2000. Οι Ιρλανδοί τρομερά εξυπηρετικοί σε ό,τι τους ζήτησα σε σχέση με την ελληνική εφορία. Θυμάσαι μήπως τι χαρτί σου ζήτησαν στο Βέλγιο από Ιρλανδία ;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα