Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τα πραγματικά developer laptop δεν έρχονται με προεγκατεστιμένο λειτουργικό έχουν NoOS και του βάζει ο πελάτης ό,τι θέλει πάνω. Ένα fedora ξέρει ο καθένας να βάλει.

Μας αρκεί να φροντίσουν να φοράνε hardware που υποστηρίζεται out of the box χωρίς να ψαχνόμαστε με proprietary garbage ή έστω να κάτσουν να γράψουν τους drivers μόνοι τους.

// ειδκά αν μιλαμε για fedora που χει χρόνο ζωής 9 μήνες τι σκατά θα κάνουν θα κάνουν upgrade συνεχώς ή θα αγοράζεις μηχάνημα με unsupported OS.

Επεξ/σία από the other one
  • Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, Talepwros said:

Καποια απο τα προβληματα που ειχα αναφερονταν στα changelog των Bios Update.
Εχω δυο εξωτερικα μονιτορ 2κ και η οθονη του laptop ειναι 4k (oled) δεν μπορεις να κανεις διαφορετικο scaling ανα μονιτορ οπως στα windows. (εχω ανοιχτα και τα 3) 
Αληθεια το δουλευεις με hybrid graphics, αν ναι, πως; Οταν εχω hybrid δεν κατεβαινει ποτέ και με τιποτα η φωτεινοτητα της οθονης του laptop. Με ενδιαφερει για να αυξησω την αυτονομια.
Στο δικο μου thunderbolt dock  με δυο μονιτορ με display port και το μονιτορ του laptop ανοιχτο το ενα απο τα δυο εξωτερικα μονιτορ δεν δειχνει ή δειχνει mirror. ( θα κοιταξω αυτο που εχεις μπας και το τσιμπησω) 
Με τα δυο εξωτερικα μονιτορ με usb-c πανω στις usb-c του laptop και το μονιτορ του laptop ανοιχτο παιζει μια χαρα.
Η φωτεινοτητα της οθονης του laptop καθε φορα που το ξεκλειδωνω ειναι στο full και πρεπει να την κατεβασω. Το εχεις λυσει αυτο; Αν ναι, πως;  
Οταν κλεινω το καπακι δε θελω να μπαινει stand by, εχω βαλει την επιλογη  Suspend laptop when lid is closed στο OFF (απο Tweaks) και οταν κλεινω το καπακι πραγματικα δεν κανει τιποτα, μενει η οθονη αναμενη, κλειστό καπακι με τέρμα αναμενη η οθονη, σε ενα laptop που βραζει. Με αυτο το bug γελαω απο τα νευρα μου. 
Η pki καρτα μου για να δουλεψω βαζω 6 φορες το pin μου και 12 (ναι 12) φορες το password. (Στα windows άμεσα, απλα βαζω την καρτα). 
Τα Bios Updates μεσω του Ubuntu δεν μου δουλεψαν ποτε, βγαζει το μυνημα οτι υπαρχει ενημερωση, κανω επανεκκινηση και δεν τα βαζει. Προσπαθω απο το terminal, τα ετοιμαζω, κανω επανεκκινηση και δεν μου τα βαζει. Τα βαζω πλεον μεσω windows. Θα μου πεις θα μπορουσα απλα να τα φλασαρω με ενα usb,ε, δεν ειναι η ιδια ευκολια.
Τον fingerprint reader δεν το εχω δοκιμασει αν δουλευει, λογικα θα δουλευει.

Τωρα το να αναφερω πως δουλευουν τα Dropbox, Office, FortiVPN, Zoom και λοιπα στα Windows και πως στα Ubuntu ειναι ατοπο φανταζομαι.
Και ξαναλεω, εγω δεν εχω προβλημα, την κανω τη δουλεια μου αλλα καταλαβαινω ολους αυτους που θελουν μονο Windows ή μονο Mac στο γραφειο.

Το δουλεύω με την discrete NVidia και αν χρειαστώ αυτονομία με την integrated Intel (κάνω switch μέσω BIOS ή prime-tool). Γενικά η χρήση που του κάνω είναι ως development workstation (έχω να το κουνήσω από το γραφείο 4 μήνες κοντά!), για mobile χρήση χρησιμοποιώ ένα Macbook. Υπάρχει και το Bumblebee αν θες να δοκιμάσεις για να κάνεις switch GPU μέσα από το Linux. To είχα πριν 6-7 χρόνια σε ένα Sony Vaio Z1 μe hybrid GPU και δούλευε ΟΚ. Μπορείς και με το prime-select tool πχ, sudo prime-select intel και επιλέγεις την Intel GPU ή γραφικά από το NVIDIA GUI. Dropbox, Onedrive, Teams φυσικά μια χαρά, ειδικά το πρώτο πολλά χρόνια τώρα και δεν είχα πότε πρόβλημα σε διάφορους υπολογιστές από 12.04 έκδοση και μετά. Fingerprint reader, όχι δυστυχώς δεν υπάρχει (ακόμα) driver, αλλά λογικά είναι θέμα χρόνου. Πάντως αν μπορείς να πας σε 19.04 το θέμα με το scaling έχει λυθεί νομίζω. To συγκεκριμένο docking station αν και λίγο τσιμπημένο είναι αρκετά καλό, υποστηρίζει 2 Χ 4Κ 60Hz, φορτίζει 85W και δουλεύει άψογα και με το Macbook που έχει Thunderbolt.

Επεξ/σία από Dr.Fuzzy
Δημοσ.

πως φαίνονται τα παραθυρόπαιδα από μακρυά ....ολόκληρη ασχετοσύνη σε μισή πρόταση...και εις ανώτερα ...

Δημοσ.
8 hours ago, Talepwros said:

Ευχαριστημένος κατοχος Lenovo P1 Gen2 με Ubuntu 18.04.

Παιζω μονο με discrete καρτα γραφικων, 2,5 ωρες αυτονομία, δεν δουλεύει καλα η φωτεινότητα, το docking station δεν δουλευει και κουμπωνω τα monitor στο laptop, δεν μπορεις να εχεις διαφορετικό scale ανα μόνιτορ αρα στην 4k του laptop ολα είναι μικρα για να μπορεις να βλεπεις στα αλλα δυο monitor, ειχα και δυο τρια ακομα θεματακια που κάποιοι λεγαν οτι δεν εχω αλλα η Lenovo εβγαζε bios updates για να τα λύσει. 

Δεν μπαιναν τα bios updates με Ubuntu οποτε αναγκαστικα εχω dual boot Ubuntu και Windows για τα bios updates, την pki καρτα και κανα δυο αλλα πραγματάκια. 

Ολα αυτα με Ubuntu, που το υποστηριζει η Lenovo. 

Θα πρότεινα να δοκιμάσεις το Linux Mint 20 που θα βγει σύντομα, λένε για τέλη Ιουνίου. Από ότι βλέπω έχει πολλές βελτιώσεις σε αυτά που αναφέρεις πχ.

"The biggest new feature in Linux Mint 20? That’ll be the addition of fractional scaling support in the Cinnamon. Designed for high-resolution displays, this gives you access to new scaling values between 100% and 200%, including the 125% and 150% sweet spots.

Better yet, Mint lets you apply different scaling values to different monitors. This is especially useful for those who connect a HD or FHD laptop to a 2K or 4K display.

Fractional scaling isn’t the only treat planned for the tasty-sounding desktop environment, though. Mint 20 also comes with the ability change monitor refresh rate through an easily-accessible display setting"

Ακόμα και αυτό για τις κάρτες γραφικών

"Hot-plugging monitors is said to be “smooth as silk” in Mint 20, while the Slick Greeter login screen picks up the option to stretch the background image across multiple monitors.
Graphics Switching
Linux Mint 20 also comes with better support for NVIDIA Optimus (hybrid graphics) set-ups.

The Optimus tray applet gives on-demand switching, while a new option has been added to the right-click menu on app shortcuts to choose which GPU the app runs on while open.

Tray icons have been tweaked to use a consistent sizing, symbolic icons where possible, and better scaling on HiDPI."

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θεωρώ μεγάλη χαμένη ευκαιρία που η Google δεν προσπάθησε να κάνει μια βαρβάτη διανομή που να είναι και πλήρως συμβατή με το Android. 

Είχαν όλα τα φόντα να αναδείξουν το Linux και να το κάνουν mainstream. 

Επεξ/σία από Vasilisxd
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Hetfield είπε

Αν η εναλλακτικη στα Windows ειναι το Ubuntu, τοτε καλυτερα να μεινω με τα Windows.

Προκειται μακραν για την χειροτερη διανομη Linux που υπαρχει.

Μπροστά στα Windows ακόμα και Ubuntu θα έβαζα...

• Like 1
Δημοσ.

Ωραία κίνηση. Θα αγοράζουμε το λάπτοπ με Linux γιατί θα είναι πιο φθηνό και μετά με ένα κλειδκι από e-bay (Windows 10 home 5€) θα είμαστε άρχοντες. 😂😂

• Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Vasilisxd είπε

Θεωρώ μεγάλη χαμένη ευκαιρία που η Google δεν προσπάθησε να κάνει μια βαρβάτη διανομή που να είναι και πλήρως συμβατή με το Android. 

Είχαν όλα τα φόντα να αναδείξουν το Linux και να το κάνουν mainstream. 

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να φτάσει το Linux εκεί που πρέπει στο Desktop. Και αυτός είναι ο παρακάτω: Βγάζει η Microsoft Linux με Look Windows και όλες τις εφαρμογές της διαθέσιμες. Υποστήριξη Drivers κτλ απευθείας από τη μαμά , όπως στα Windows 10. Νομίζω μόλις τον τσατίσουν αρκετά τον ινδό θα τους τελειώσει. Open source kernel + closed source GUI+apps όπως το Android.  Και τότε bye bye rhel, ubuntu, mint κτλ. Και μάλιστα το φαντάζομαι χωρίς τιμή αγοράς εφάπαξ , αλλά με συνδρομή που περιλαμβάνει και υποστήριξη.  

Ειδάλλως περίμενε λίγο να δεις τι θα γίνει σε αυτό το Thread μόλις ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι του linux , 10 σελίδες ποιος έχει μεγαλύτερη διανομή...

Δημοσ.
14 ώρες πριν, nasos74 είπε

Με διάθεση να σε πειράξω.

1) Πες το στον φίλο που παραπάνω αναφέρει τι δεν δουλεύει σωστά :-)

2) Πληρώνεις λιγότερα στην αρχή... αλλά μετά παραπάνω για ουσιαστικό support

3) Επαφή του κοινού με ένα variant ενός κατακερματισμένου λειτουργικού που ακόμα δεν έχει αποφασίσει να φτιάξει έστω ένα κοινό GUI

Πρέπει να έχεις πολύ ειδικές εργασιακές αναγκές για να κάνεις τέτοια αλλαγή. Φοβερό το concept Linux, αξιόλογες distro πια, αλλά με κανένα προσανατολισμό από την κοινότητα και για μένα ακριβώς η κοινότητα είναι το πρόβλημα που δεν έχει βρει την δυναμική του σε desktop/notebook. 

Μα τώρα αρχίζει η ολοκληρωμένη υποστήριξη του Linux από μια εταιρεία. Μέχρι τώρα, που την έπαιρνε την MS να χειραγωγεί απόλυτα την αγορά υπολογιστών με το λειτουργικό της (βλέπε παλιότερες ειδήσεις) δεν μπορούσε κανένας κατασκευαστής να "κουνηθεί". Γύρισε όμως ο τροχός και γι' αυτό βλέπεις ακόμα και την MS να "αγκαλιάζει" το Linux.

Καταπληκτική κίνηση από την Lenovo, θ' ακολουθήσουν κι άλλοι.

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

κάλλιο αργά παρά ποτέ και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλοι κατασκευαστές βεβαίως, βεβαίως...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, ptwma said:

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να φτάσει το Linux εκεί που πρέπει στο Desktop. Και αυτός είναι ο παρακάτω: Βγάζει η Microsoft Linux με Look Windows και όλες τις εφαρμογές της διαθέσιμες. Υποστήριξη Drivers κτλ απευθείας από τη μαμά , όπως στα Windows 10. Νομίζω μόλις τον τσατίσουν αρκετά τον ινδό θα τους τελειώσει. Open source kernel + closed source GUI+apps όπως το Android.  Και τότε bye bye rhel, ubuntu, mint κτλ. Και μάλιστα το φαντάζομαι χωρίς τιμή αγοράς εφάπαξ , αλλά με συνδρομή που περιλαμβάνει και υποστήριξη.  

Ειδάλλως περίμενε λίγο να δεις τι θα γίνει σε αυτό το Thread μόλις ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι του linux , 10 σελίδες ποιος έχει μεγαλύτερη διανομή...

Κάντε λίγο υπομονή μέχρι η Microsoft να αγοράσει την Canonical (Ubuntu) για να βγάλει τα Winlnux.

Αν κάνει το "λάθος" η Microsoft και φτιάξει κάνενα look στύλ Windows στο Ubuntu και βγάλει και το Office της να τρέχει κανονικά (όχι με wine) τα Windows θα χάσουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Για δείτε και αυτό για το Office σε Ubuntu: https://meterpreter.org/microsoft-office-suites-run-smoothly-on-ubuntu-20-04-without-wine-remote-cloud-or-gnome-on-wsl/

Επεξ/σία από manval
Δημοσ.
2 hours ago, sdevil said:

Μπροστά στα Windows ακόμα και Ubuntu θα έβαζα...

Καλη τυχη τοτε.

Αν ειναι να γινει η ζωη μου κολαση με broken packages, καλυτερα να μεινω και σε DOS.

Το Red Hat δεν το εχω δουλεψει, αλλα χαλασε ο κοσμος για κανα Fedora;

Επισκέπτης
Δημοσ.
2 ώρες πριν, spectaculator είπε

Μα τώρα αρχίζει η ολοκληρωμένη υποστήριξη του Linux από μια εταιρεία. Μέχρι τώρα, που την έπαιρνε την MS να χειραγωγεί απόλυτα την αγορά υπολογιστών με το λειτουργικό της (βλέπε παλιότερες ειδήσεις) δεν μπορούσε κανένας κατασκευαστής να "κουνηθεί". Γύρισε όμως ο τροχός και γι' αυτό βλέπεις ακόμα και την MS να "αγκαλιάζει" το Linux.

Καταπληκτική κίνηση από την Lenovo, θ' ακολουθήσουν κι άλλοι.

Μα η Dell για παραδειγμα βγαζει χρονια  laptops με προεγκατεστημενα Ubuntu.
Με οχι και τοσο καταπληκτικη εμπειρια χρησης. Η αισθηση που μενει ειναι σαν να εχεις Ubuntu σε VM.
Βαζεις λοιπον windows και ενα VM με τη διανομη της επιλογης σου και τελειωσε.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Hetfield είπε

Καλη τυχη τοτε.

Αν ειναι να γινει η ζωη μου κολαση με broken packages, καλυτερα να μεινω και σε DOS.

Το Red Hat δεν το εχω δουλεψει, αλλα χαλασε ο κοσμος για κανα Fedora;

Δουλευα 3 χρονια με Ubuntu και δεν ειδα broken packages. Ποια έκδοση είχες?

Δημοσ.
1 minute ago, DisRaptor said:

Δουλευα 3 χρονια με Ubuntu και δεν ειδα broken packages. Ποια έκδοση είχες?

Τελευταια φορα που δουλεψα την Desktop εκδοχη ηταν το 2015.

Τωρα δουλευω την server εκδοχη, και το εχω να τρεχει σε ενα υποτυπωδες VPS για εναν game server.

Παντα καταληγω με broken dependencies αν προσπαθησω να pushαρω τον server για κατι παραπανω (π.χ. game server, vpn κτλ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...