Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η Lenovo σκοπεύει να δώσει στο Linux μεγαλύτερο ρόλο στη προϊοντική της γκάμα.

Η Κινέζικη εταιρεία έκανε γνωστό ότι από αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσει τη διάθεση φορητών υπολογιστών ThinkPad P-series αλλά και σταθμών εργασίας ThinkStation με «ενσωματωμένο» το λειτουργικό σύστημα.

Ειδικότερα, θα προσφέρει υπολογιστές από τις παραπάνω σειρές με τις επιχειρησιακές εκδόσεις των Red Hat και Ubuntu.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει πλήρη υποστήριξη μέσω Internet για τους συγκεκριμένους υπολογιστές ενώ θα παρέχει και συμβουλές διαμόρφωσης. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία νέα ιστοσελίδα/ forum από όπου θα παρέχει συμβουλές υποστήριξης και βοήθεια στους χρήστες που την χρειάζονται.

Η Lenovo δεν είναι η μοναδική mainstream εταιρεία που δίνει στο Linux μεγαλύτερο ρόλο στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. Τα τελευταία χρόνια, η Dell πουλάει «Developer Edition» εκδόσεις ορισμένων υπολογιστών της με προ-εγκατεστημένο Linux.  Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ώστε οι χρήστες να έχουν περισσότερες επιλογές, και κυρίως υποστήριξη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Καλώς την να και ας άργησε.

Η αρχή είναι το ήμιση του παντός. Μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Ευχαριστημένος κατοχος Lenovo P1 Gen2 με Ubuntu 18.04.

Παιζω μονο με discrete καρτα γραφικων, 2,5 ωρες αυτονομία, δεν δουλεύει καλα η φωτεινότητα, το docking station δεν δουλευει και κουμπωνω τα monitor στο laptop, δεν μπορεις να εχεις διαφορετικό scale ανα μόνιτορ αρα στην 4k του laptop ολα είναι μικρα για να μπορεις να βλεπεις στα αλλα δυο monitor, ειχα και δυο τρια ακομα θεματακια που κάποιοι λεγαν οτι δεν εχω αλλα η Lenovo εβγαζε bios updates για να τα λύσει. 

Δεν μπαιναν τα bios updates με Ubuntu οποτε αναγκαστικα εχω dual boot Ubuntu και Windows για τα bios updates, την pki καρτα και κανα δυο αλλα πραγματάκια. 

Ολα αυτα με Ubuntu, που το υποστηριζει η Lenovo. 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Γενικα η Red Hat + IBM κάνουν μεγάλο μπάσιμο τελευταία. Δεν είχα ακόυσει για RH Enterprise αλλα πιο πολύ για Fedora σε κάποια μοντέλα. Όπως και να έχει, πολύ καλα βήματα, μακάρι να υπάρξει σιγά σιγά μία σοβαρή εταιρία που να παρέχει out-of-the-box εμπειρία χωρίς να είναι όλα πατσαρισμένα.

Το καλό με όλα αυτά είναι οτι όταν αρχίσει λίγο να παρέχεται hardware στους πελάτες με προεγκατεστημένο linux/bsd/whatever , όλο και περισσότεροι vendors θα αναγκαστούν να γράψουν ανοιχτούς drivers της προκοπής για τις συσκευές. Μακάρι...

Δημοσ.

Για developers καλή κίνηση. Εξάλλου η dell το κάνει καιρό τώρα. Τουλάχιστον δεν θα μπαίνεις στη διαδικασία να εγκαταστήσεις linux.

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ καλή είδηση για το κοινό καθώς :

1. Μιλάμε για κορυφαία λαπτοπ ΠΛΗΡΩΣ συμβατά με Linux κάτι που μέχρι τώρα μόνο δεδομένο δεν ήταν.

2. Μικρότερο κόστος κτήσης από τον τελικό καταναλωτή καθώς δεν υπάρχει το κόστος της άδειας των Windows.

3. Επαφή του κοινού και με ένα διαφορετικό λειτουργικό που είναι και δωρεάν χωρίς να του στερείται η δυνατότητα να βάλει Windows όποτε το θελήσει.

Μονο θετικά βλέπω σε τέτοιες κινήσεις , μπράβο!

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, Looter said:

Πολύ καλή είδηση για το κοινό καθώς :

1. Μιλάμε για κορυφαία λαπτοπ ΠΛΗΡΩΣ συμβατά με Linux κάτι που μέχρι τώρα μόνο δεδομένο δεν ήταν.

2. Μικρότερο κόστος κτήσης από τον τελικό καταναλωτή καθώς δεν υπάρχει το κόστος της άδειας των Windows.

3. Επαφή του κοινού και με ένα διαφορετικό λειτουργικό που είναι και δωρεάν χωρίς να του στερείται η δυνατότητα να βάλει Windows όποτε το θελήσει.

Μονο θετικά βλέπω σε τέτοιες κινήσεις , μπράβο!

Με διάθεση να σε πειράξω.

1) Πες το στον φίλο που παραπάνω αναφέρει τι δεν δουλεύει σωστά :-)

2) Πληρώνεις λιγότερα στην αρχή... αλλά μετά παραπάνω για ουσιαστικό support

3) Επαφή του κοινού με ένα variant ενός κατακερματισμένου λειτουργικού που ακόμα δεν έχει αποφασίσει να φτιάξει έστω ένα κοινό GUI

Πρέπει να έχεις πολύ ειδικές εργασιακές αναγκές για να κάνεις τέτοια αλλαγή. Φοβερό το concept Linux, αξιόλογες distro πια, αλλά με κανένα προσανατολισμό από την κοινότητα και για μένα ακριβώς η κοινότητα είναι το πρόβλημα που δεν έχει βρει την δυναμική του σε desktop/notebook. 

Επεξ/σία από nasos74
  • Like 2
  • Thanks 4
  • Confused 1
Δημοσ.

Για άλλη μια φορά θα πήξουμε στα μηνύματα του τύπου ..."αγόρασα Lenovo με Ubuntu και θέλω να περάσω Windows"....χρυσές εποχές Netbook της Ελληνικής εκπαίδευσης

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.
2 hours ago, Talepwros said:

Παιζω μονο με discrete καρτα γραφικων, 2,5 ωρες αυτονομία, δεν δουλεύει καλα η φωτεινότητα, το docking station δεν δουλευει και κουμπωνω τα monitor στο laptop, δεν μπορεις να εχεις διαφορετικό scale ανα μόνιτορ αρα στην 4k του laptop ολα είναι μικρα για να μπορεις να βλεπεις στα αλλα δυο monitor, ειχα και δυο τρια ακομα θεματακια που κάποιοι λεγαν οτι δεν εχω αλλα η Lenovo εβγαζε bios updates για να τα λύσει. 

Δεν μπαιναν τα bios updates με Ubuntu οποτε αναγκαστικα εχω dual boot Ubuntu και Windows για τα bios updates, την pki καρτα και κανα δυο αλλα πραγματάκια. 

Επίσης κάτοχος του ίδιου μηχανήματος με 32GB Ram και 2 SSD (1TB+512GB) με Ubuntu 18.04 στον 1TB και Windows στον 512GB. Όχι δεν έχω κανένα από τα προβλήματα που αναφέρεις, συνδεδεμένο σε δυο 4Κ Lenovo monitors με thunderbolt docking station (αυτό https://www.uk.insight.com/en-gb/productinfo/network-accessories-and-misc-networking/0008132200-00000001) και Bios updates κανονικά μέσω Ubuntu 18.04.

Δημοσ.

Αν η εναλλακτικη στα Windows ειναι το Ubuntu, τοτε καλυτερα να μεινω με τα Windows.

Προκειται μακραν για την χειροτερη διανομη Linux που υπαρχει.

• Like 4
  • Confused 3
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Dr.Fuzzy είπε

Επίσης κάτοχος του ίδιου μηχανήματος με 32GB Ram και 2 SSD (1TB+512GB) με Ubuntu 18.04 στον 1TB και Windows στον 512GB. Όχι δεν έχω κανένα από τα προβλήματα που αναφέρεις, συνδεδεμένο σε δυο 4Κ Lenovo monitors με thunderbolt docking station (αυτό https://www.uk.insight.com/en-gb/productinfo/network-accessories-and-misc-networking/0008132200-00000001) και Bios updates κανονικά μέσω Ubuntu 18.04.

Καποια απο τα προβληματα που ειχα αναφερονταν στα changelog των Bios Update.
Εχω δυο εξωτερικα μονιτορ 2κ και η οθονη του laptop ειναι 4k (oled) δεν μπορεις να κανεις διαφορετικο scaling ανα μονιτορ οπως στα windows. (εχω ανοιχτα και τα 3) 
Αληθεια το δουλευεις με hybrid graphics, αν ναι, πως; Οταν εχω hybrid δεν κατεβαινει ποτέ και με τιποτα η φωτεινοτητα της οθονης του laptop. Με ενδιαφερει για να αυξησω την αυτονομια.
Στο δικο μου thunderbolt dock  με δυο μονιτορ με display port και το μονιτορ του laptop ανοιχτο το ενα απο τα δυο εξωτερικα μονιτορ δεν δειχνει ή δειχνει mirror. ( θα κοιταξω αυτο που εχεις μπας και το τσιμπησω) 
Με τα δυο εξωτερικα μονιτορ με usb-c πανω στις usb-c του laptop και το μονιτορ του laptop ανοιχτο παιζει μια χαρα.
Η φωτεινοτητα της οθονης του laptop καθε φορα που το ξεκλειδωνω ειναι στο full και πρεπει να την κατεβασω. Το εχεις λυσει αυτο; Αν ναι, πως;  
Οταν κλεινω το καπακι δε θελω να μπαινει stand by, εχω βαλει την επιλογη  Suspend laptop when lid is closed στο OFF (απο Tweaks) και οταν κλεινω το καπακι πραγματικα δεν κανει τιποτα, μενει η οθονη αναμενη, κλειστό καπακι με τέρμα αναμενη η οθονη, σε ενα laptop που βραζει. Με αυτο το bug γελαω απο τα νευρα μου. 
Η pki καρτα μου για να δουλεψω βαζω 6 φορες το pin μου και 12 (ναι 12) φορες το password. (Στα windows άμεσα, απλα βαζω την καρτα). 
Τα Bios Updates μεσω του Ubuntu δεν μου δουλεψαν ποτε, βγαζει το μυνημα οτι υπαρχει ενημερωση, κανω επανεκκινηση και δεν τα βαζει. Προσπαθω απο το terminal, τα ετοιμαζω, κανω επανεκκινηση και δεν μου τα βαζει. Τα βαζω πλεον μεσω windows. Θα μου πεις θα μπορουσα απλα να τα φλασαρω με ενα usb,ε, δεν ειναι η ιδια ευκολια.
Τον fingerprint reader δεν το εχω δοκιμασει αν δουλευει, λογικα θα δουλευει.

Τωρα το να αναφερω πως δουλευουν τα Dropbox, Office, FortiVPN, Zoom και λοιπα στα Windows και πως στα Ubuntu ειναι ατοπο φανταζομαι.
Και ξαναλεω, εγω δεν εχω προβλημα, την κανω τη δουλεια μου αλλα καταλαβαινω ολους αυτους που θελουν μονο Windows ή μονο Mac στο γραφειο.

Επεξ/σία από Talepwros
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Talepwros είπε

Πολύ ευχάριστα νέα.

• Super Moderators
Δημοσ.
2 hours ago, masteripper said:

Για άλλη μια φορά θα πήξουμε στα μηνύματα του τύπου ..."αγόρασα Lenovo με Ubuntu και θέλω να περάσω Windows"....χρυσές εποχές Netbook της Ελληνικής εκπαίδευσης

Ελάχιστες πιθανότητες να σκάνε τόσα χρήματα για σειρές Thinkpad, άτομα που ζητάνε βοήθεια για να περάσουν Windows σε laptop/desktop. 😛

Αν το έχουν από εταιρεία, το ΙΤ της θα έχει αυτό το ζόρι, όχι τα forums. :D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...