Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα ! Μιας και εχω δει κι αλλες παρομοιες ερωτησεις στο  forum ειπα να ρωτησω και εγω τωρα που ξεκιναω την C . Θα ηθελα να μου προτεινεται βιβλια της γλωσσας C . Ξερω καποια βασικα πραγματα απο την σχολη , αλλα θα με βολευε να ξεκινησω παλι απο τα βασικα, οποτε και βιβλια που ξεκινανε απο τα αρχικα βηματα της γλωσσας ειναι δεκτα. Απλα θελω μολις τελειωσω το βιβλιο να εχω τις βασικες ή και παραπανω γνωσεις τις γλωσσας και απο εκει και περα το ψαχνω ή για αλλο βιβλιο ή στο ιντερνετ. Τελος θα προτιμουσα σε Ελληνικα αλλα αν δεν υπαρχει κανενα "καλο" βιβλιο δεν εχω θεμα να ειναι και στα Αγγλικα . Περιμενω τις προτασεις σας , ευχαριστω πολυ !

Δημοσ.

Καλησπέρα !

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο βιβλίο 'C για αρχαρίους' του Β. Σεφερίδη. Γράφτηκε πριν από 25 χρόνια περίπου αλλά είναι πάρα πολύ καλό και ξεκινάει απ' τα απολύτως βασικά.

https://www.public.gr/product/books/greek-books/computer-science/programming/c-gia-arharioys/prod253709/

Να είσαι καλά,

Ο Άσπρος Γάτος

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GReaperEx είπε

Για εμένα το καλύτερο βιβλίο θα είναι πάντα το "The C Programming Language", 2ης έκδοσης,  των Brian Kernighan και Dennis Ritchie.

Το K&R δεν είναι βίβλο για να μάθει κάποιος C αλλά για reference και δεν πρέπει να λείπει από βιβλιοθήκη. 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, White_Cat είπε

Καλησπέρα !

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο βιβλίο 'C για αρχαρίους' του Β. Σεφερίδη. Γράφτηκε πριν από 25 χρόνια περίπου αλλά είναι πάρα πολύ καλό και ξεκινάει απ' τα απολύτως βασικά.

https://www.public.gr/product/books/greek-books/computer-science/programming/c-gia-arharioys/prod253709/

Να είσαι καλά,

Ο Άσπρος Γάτος

20 ώρες πριν, GReaperEx είπε

Για εμένα το καλύτερο βιβλίο θα είναι πάντα το "The C Programming Language", 2ης έκδοσης,  των Brian Kernighan και Dennis Ritchie.

17 ώρες πριν, adminaros είπε

Για μένα, Ενα ειναι το βιβλίο:

Η ΓΛΩΣΣΑ C ΣΕ ΒΑΘΟΣ 5η ΕΚΔΟΣΗ,  Συγγραφέας: ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Και τα 3 παραπάνω τα έχω.

Θα συμφωνήσω με τον "Άσπρο Γάτο" ότι του Σεφερίδη σε ξεκινάει από τα πολύ βασικά και σε φτάνει σε ένα σημείο. Είναι πολύ καλό για αρχή. Μετά του Χατζηγιαννάκη που έχει βάθος, αν θες να μάθεις το κάτι παραπάνω και να εμπλουτίσεις την γνώση σου. Και τέλος του K&R όπου όπως πολύ σωστά είπε κάποιος "δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη" παρόλο που είναι για τα δικά μου γούστα ποιο δύσκολο στη μελέτη από τα άλλα δύο.

Επίσης θα στο έχουν πει ότι ειδικά για την C όσα βιβλία και αν διαβάσεις ποτέ δεν θα την μάθεις, αν δεν ψαχτείς μόνο σου μέσω πειραμάτων γράφοντας κώδικα και αναλύοντας γιατί συμπεριφέρεται έτσι και όχι αλλιώς. Αν το κάνεις θα δεις ότι καλύτερα θα γνωρίσεις την γλώσσα και θα καταλάβεις τομείς από την αρχιτεκτονική των Η/Υ.

• Like 1
Δημοσ.

C από τη θεωρία στην εφαρμογή - Γ. Τσελίκης, Ν. Τσελίκας. εχει πάρα πολλά παραδείγματα και ασκήσεις και φτάνει μεχρι τη δημιουργία μεγάλων προγραμμάτων, καθως και εισαγωγή σε    C++ και  Java 

Δημοσ.
21 ώρες πριν, ss13 είπε

Δες κι εδώ ( εάν δεν τα έχεις βρει ακόμα ) 😎

https://m.youtube.com/user/psounis/playlists?view=50&sort=dd&shelf_id=7

Εχω ξεκινησει και παρακολουθω τα μαθηματα με την σειρα ! Πολυ ωραια παραδοση , με σχετικα ευκολη κατανοηση!!

Ευχαριστω και τους υπολοιπους για τις επιπλεον προτασεις σας!!!

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Λυπάμαι που ξεθάβω το νήμα αλλά ήταν το νέωτερο νήμα που βρήκα.

Σήμερα με ρώτησε κάποιος με προσωπικό μήνυμα για βιβλίο για C (και αλγορίθμους) ανεξαρτήτως κόστους αλλά αποκλειστικά στα Ελληνικά γιατί ξέρει μεν Αγγλικά αλλά όχι καλά οπότε θα δυσκολευτεί. Απάντησα στο μήνυμα αλλά παραθέτω και εδώ την απάντησή μου.

------

Αν διαβάσεις παρόμοια μηνύματα, τα βιβλία που προτείνουμε είναι συνήθως το βιβλίο του King C : A Modern Approach (ή κάπως έτσι). Υπάρχουν φυσικά και άλλα καλά βιβλία απλά του King είναι το πληρέστερο και πιο εύκολα κατανοητό οπότε  προτείνουμε αυτό.

Δεν μπορώ να ξέρω πόσο "όχι καλά" είναι τα αγγλικά σου και πόσο εύκολα ή δύσκολα μαθαίνεις κάτι νέο οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω στα σίγουρα. Στο μυαλό μου, μου φαίνεται λογικό να δυσκολευτεί κάποιος με ένα λογοτεχνικό βιβλίο αλλά όχι με ένα βιβλίο για προγραμματισμό επειδή το 60% είναι επαναλαμβανόμενοι όροι, οι οποίοι είναι πολύ πιο γνωστοί με την αγγλική τους ονομασία παρά με την ελληνική (πχ loop -> βρόχος) και το υπόλοιπο 40% είναι άρθρα και απλά ρήματα.

Το βιβλίο του King κάνει κανένα 100άρικο οπότε δεν ξέρω αν θέλεις να διαθέσεις τόσα χρήματα για κάτι που ίσως δεν σε βολέψει οπότε αυτό που προτείνω είναι να το κατεβάσεις σε pdf που υπάρχει εδώ και εκεί και να ξεφυλλίσεις το 1ο κεφάλαιο και ένα επόμενο (πχ το 5ο). Αν δεν σε δυσκολεύουν τα αγγλικά, αγόρασε το χωρίς 2η σκέψη.

_ΑΝ_ πρέπει οπωσδήποτε να πας σε Ελληνικά, τότε αυτό που προτείνουμε είναι το C σε βάθος (ή κάπως έτσι) του Χατζηγιαννάκη. Δυστυχώς τα Ελληνικά βιβλία έχουν πολλά λάθη (για την ακρίβεια δεν είναι "λάθη" αλλά έχουν γραφτεί πολύ παλιά και απευθύνονταν σε Turbo C σε DOS οπότε πολλά από αυτά που λένε (πχ ότι ο int έχει μέγεθος 2) δεν ισχύουν).  Του Χατζηγιαννάκη δεν είναι του επιπέδου του King αλλά είναι αυτό που έχει τα λιγότερα λάθη. Αν ψάξεις στο φόρουμ, είχα γράψει τι λάθη είχα βρει στην έκδοση που έχω εγώ. Τώρα έχει βγει νεότερη έκδοση την οποία δεν έχω και δεν ξέρω αν συνεχίζει να τα έχει αλλά αν αποφασίσεις να το αγοράσεις, μπορείς να το ελέγξεις.

Για αλγοριθμους υπάρχουν πάλι άπειρα καλά βιβλία. Το μοτίβο που ακολουθούν συνήθως είναι α) περιγραφή του αλγορίθμου, β) υλοποίηση του σε κάποια ψευδογλώσσα, γ) υλοποίηση σε κάποια γλώσσα που επέλεξε ο συγγραφέας.

Έτσι λοιπόν, οι νέες εκδόσεις βιβλίων συνήθως έχουν υλοποιήσεις σε python, ruby, κτλ. Με μια τέτοια έκδοση θα έχεις το μειονέκτημα ότι αν δεν μπορέσεις να υλοποιήσεις σε C τον αλγόριθμο που περιγράφει, δεν θα έχεις την υλοποίηση σε C για να δεις τι λάθος έκανες. Ή και αν τον υλοποιήσεις ακόμη να συγκρίνεις να δεις τι καλύτερο έκανε ο συγγραφέας. Από την άλλη βέβαια κάποιοι θα πουν ότι αν το βιβλίο έχει υλοποίηση σε C, με το πρώτο κόλλημα θα ανατρέξεις στο βιβλίο και δεν θα ασχοληθείς να το λύσεις μόνος σου.

Δεν θα σε μπλέξω με εγκυκλοπαίδειες τύπου Knuth αλλά παλιά υπήρχε ένα βιβλίο του Sedgewick που είχε υλοποίηση σε C. Δες αν υπάρχει ακόμη.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διδασκαλίας από το βιβλίο αλλά αν σε βολεύουν τα videos, μπορείς να δεις το κανάλι του κου Ψούνη https://www.youtube.com/c/ΔημήτρηςΨούνης/playlists το οποίο έχει στα Ελληνικά C, Python, δομές δεδομένων, τα πάντα όλα.

Υ.Γ Τα προσωπικά μηνύματα θεωρώ ότι είναι για άλλη δουλειά και όχι για ερωτήσεις. Έτσι, θα ψάξω στο φόρουμ να βρω ποιο είναι το νεώτερο θέμα για βιβλίο C και θα επικολλήσω εκεί το μήνυμά μου (χωρίς να αναφέρω το όνομά σου ή το μήνυμά σου). Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα:

α) Μπορεί να δει και άλλος στο μέλλον την πληροφορία

β) Αν έγραψα χαζομάρες, θα τις διαβάσει κάποιος άλλος και θα με διορθώσει οπότε θα πάρεις καλύτερη βοήθεια.

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, imitheos είπε

_ΑΝ_ πρέπει οπωσδήποτε να πας σε Ελληνικά, τότε αυτό που προτείνουμε είναι το C σε βάθος (ή κάπως έτσι) του Χατζηγιαννάκη. Δυστυχώς τα Ελληνικά βιβλία έχουν πολλά λάθη (για την ακρίβεια δεν είναι "λάθη" αλλά έχουν γραφτεί πολύ παλιά και απευθύνονταν σε Turbo C σε DOS οπότε πολλά από αυτά που λένε (πχ ότι ο int έχει μέγεθος 2) δεν ισχύουν).  Του Χατζηγιαννάκη δεν είναι του επιπέδου του King αλλά είναι αυτό που έχει τα λιγότερα λάθη. Αν ψάξεις στο φόρουμ, είχα γράψει τι λάθη είχα βρει στην έκδοση που έχω εγώ. Τώρα έχει βγει νεότερη έκδοση την οποία δεν έχω και δεν ξέρω αν συνεχίζει να τα έχει αλλά αν αποφασίσεις να το αγοράσεις, μπορείς να το ελέγξεις.

Αν και δεν έχω το βιβλίο, βλέπω ότι στο site του υπάρχει pdf με "διορθώσεις

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, coffeex είπε

Αν και δεν έχω το βιβλίο, βλέπω ότι στο site του υπάρχει pdf με "διορθώσεις

Τέτοια λάθη τυπογραφικά έχουν όλα τα βιβλία για αυτό βγαίνουν και τα errata. Εγώ αυτό που εννοούσα δεν είναι ακριβώς λάθη. Πολλά βιβλία και ξένα και ελληνικά (απλά στα ελληνικά το έχω δει σε πάρα πολλά) περιέχουν όχι "λάθη" αλλά "ισχυρισμούς" που ισχύουν μεν στο περιβάλλον του συγγραφέα αλλά δεν ισχύουν παντού. Εγώ λοιπόν που είμαι τιτίζης-pedantic δεν μου αρέσει να βλέπω σε ένα βιβλίο ισχυρισμούς "ο int καταλαμβάνει 4 bytes" γιατί ο αρχάριος δεν γνωρίζει ότι δεν ισχύει αυτό παντού. Είναι προσωπική παραξενιά δική μου που μπορεί να μην ενοχλεί άλλους απλά όταν προτείνω ένα βιβλίο, το αναφέρω για να το ξέρει ο ερωτών.

Αν δεις την 1η έκδοση του βιβλίου του King, μέχρι και αυτός έκανε αυτό το λάθος, και στην επόμενη έκδοση πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση και μια υποσημείωση που λέει "αυτό ισχύει εκεί και εκεί αλλά όχι παντού". Του κου Χατζηγιαννάκη το βιβλίο βέβαια είναι πρόσφατο οπότε λογικά θα είναι σωστό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...