Giwrg Mavridis Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εδώ πριν απευθυνθώ σε επαγγελματία λογιστή. Εάν ως freelancer στο χώρου του ίντερνετ που δουλεύει με ξένους πελάτες (διαδικτυακά φυσικά) βγάζει έναν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30-40 χιλιάδων ευρώ ποια θα είναι η φορολογία; Εάν το εισόδημα αυτό λαμβάνεται μέσω ηλεκτρονικών τρόπων (Paypal) και μεταφέρεται απευθείας σε τράπεζες όπως Revolut υπάρχει κάποια διαφορά; Θα μπορούσε ένας τέτοιος ελεύθερος επαγγελματίας να αποφύγει την φορολογία της Ελλάδος με νόμιμο τρόπο (δηλαδή να φορολογείται σε άλλο κράτος αφού η εργασία είναι ηλεκτρονική) και να μπορούν να εμφανίζονται κανονικά τα έσοδα στην χώρα μας (αναλήψεις, πληρωμές); Ευχαριστώ πολύ.
Ukforthemoment Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Aν η φορολογικη σου έδρα είναι Ελλάδα πρέπει να πληρώσεις φόρους Ελλάδα. Με τέτοια ποσά δεν βλέπω τον τρόπο να μπορείς να ξεφύγεις.Γιατί να στα βάζουν στο paypal πρώτα και όχι κατευθείαν στην revolut. Για αυτό και θα βρεις λογιστή που να ξέρει ..
Hapatingo Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 1 hour ago, Giwrg Mavridis said: Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εδώ πριν απευθυνθώ σε επαγγελματία λογιστή. Εάν ως freelancer στο χώρου του ίντερνετ που δουλεύει με ξένους πελάτες (διαδικτυακά φυσικά) βγάζει έναν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30-40 χιλιάδων ευρώ ποια θα είναι η φορολογία; Εάν το εισόδημα αυτό λαμβάνεται μέσω ηλεκτρονικών τρόπων (Paypal) και μεταφέρεται απευθείας σε τράπεζες όπως Revolut υπάρχει κάποια διαφορά; Θα μπορούσε ένας τέτοιος ελεύθερος επαγγελματίας να αποφύγει την φορολογία της Ελλάδος με νόμιμο τρόπο (δηλαδή να φορολογείται σε άλλο κράτος αφού η εργασία είναι ηλεκτρονική) και να μπορούν να εμφανίζονται κανονικά τα έσοδα στην χώρα μας (αναλήψεις, πληρωμές); Ευχαριστώ πολύ. Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι, “ποιος ο λόγος να ανοίξεις θέμα?!” 😉
Giwrg Mavridis Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 5 λεπτά πριν, Hapatingo είπε Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι, “ποιος ο λόγος να ανοίξεις θέμα?!” 😉 Εννοείς ότι η απάντηση είναι φανερής; 1 ώρα πριν, Ukforthemoment είπε Aν η φορολογικη σου έδρα είναι Ελλάδα πρέπει να πληρώσεις φόρους Ελλάδα. Με τέτοια ποσά δεν βλέπω τον τρόπο να μπορείς να ξεφύγεις.Γιατί να στα βάζουν στο paypal πρώτα και όχι κατευθείαν στην revolut. Για αυτό και θα βρεις λογιστή που να ξέρει .. Αλλάζει κάτι εάν πάνε κατευθείαν τα χρήματα στην Revolut; ή απλά το ανέφερες για λόγους ευκολίας; Επίσης, πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η φορολογική έδρα από Ελλάδα σε π.χ. μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;
kormos Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 2 ώρες πριν, Giwrg Mavridis είπε Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εδώ πριν απευθυνθώ σε επαγγελματία λογιστή. Εάν ως freelancer στο χώρου του ίντερνετ που δουλεύει με ξένους πελάτες (διαδικτυακά φυσικά) βγάζει έναν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30-40 χιλιάδων ευρώ ποια θα είναι η φορολογία; Εάν το εισόδημα αυτό λαμβάνεται μέσω ηλεκτρονικών τρόπων (Paypal) και μεταφέρεται απευθείας σε τράπεζες όπως Revolut υπάρχει κάποια διαφορά; Θα μπορούσε ένας τέτοιος ελεύθερος επαγγελματίας να αποφύγει την φορολογία της Ελλάδος με νόμιμο τρόπο (δηλαδή να φορολογείται σε άλλο κράτος αφού η εργασία είναι ηλεκτρονική) και να μπορούν να εμφανίζονται κανονικά τα έσοδα στην χώρα μας (αναλήψεις, πληρωμές); Ευχαριστώ πολύ. Τα νούμερα για τις ημέρες μας σίγουρα είναι ψηλά... Θα κρατούσα σωστή ενημέρωση μέσω λογιστή για κάτι τέτοιο (Μόνο)!! Τα υπόλοιπα τα έχουν ήδη καλύψει οι παραπάνω απαντήσεις...
Giwrg Mavridis Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2020 1 ώρα πριν, kormos είπε Τα νούμερα για τις ημέρες μας σίγουρα είναι ψηλά... Θα κρατούσα σωστή ενημέρωση μέσω λογιστή για κάτι τέτοιο (Μόνο)!! Τα υπόλοιπα τα έχουν ήδη καλύψει οι παραπάνω απαντήσεις... Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ! Κάτι τελευταίο, υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζεται καν να δηλωθούν αυτά τα χρήματα; Δηλαδή εάν να εισπράξω μέσω Revolut από ATM (π.χ.); Παλαιότερα μου έχουν πει ότι μπορώ να πω ότι τα δέχθηκα από φίλους/οικογένεια και όχι από εργασία και έτσι δεν φορολογούμε, ισχύει κάτι τέτοιο;
asdfnikos Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 10 ώρες πριν, Giwrg Mavridis είπε Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ! Κάτι τελευταίο, υπάρχει περίπτωση να μην χρειάζεται καν να δηλωθούν αυτά τα χρήματα; Δηλαδή εάν να εισπράξω μέσω Revolut από ATM (π.χ.); Παλαιότερα μου έχουν πει ότι μπορώ να πω ότι τα δέχθηκα από φίλους/οικογένεια και όχι από εργασία και έτσι δεν φορολογούμε, ισχύει κάτι τέτοιο; Η μη δήλωση εισοδημάτων είναι παράνομη . Δέχτηκες από φίλους 30-40.000 ευρώ ; Ακόμα και έτσι λόγο του μεγάλου ποσού πρέπει να το δηλώσεις στο Ε1 σαν δωρεά . Εδώ η Revolut άμα της βάλεις οχι 30 αλλα 5.000 ευρώ θα σε ζητήσει χαρτιά απο που προέρχονται τα χρήματα.
Giwrg Mavridis Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 4 ώρες πριν, asdfnikos είπε Η μη δήλωση εισοδημάτων είναι παράνομη . Δέχτηκες από φίλους 30-40.000 ευρώ ; Ακόμα και έτσι λόγο του μεγάλου ποσού πρέπει να το δηλώσεις στο Ε1 σαν δωρεά . Εδώ η Revolut άμα της βάλεις οχι 30 αλλα 5.000 ευρώ θα σε ζητήσει χαρτιά απο που προέρχονται τα χρήματα. Πολύ χρήσιμη απάντηση, ευχαριστώ πολύ! Εάν το δηλώσω στον Ε1 σαν δωρεά χρειάζεται χαρτιά κλπ υπογεγραμμένα και από αυτούς σωστά; και έπειτα θα φορολογηθούν και τα χρήματα, έτσι; Και όσον αφορά την Revolut, πώς θα μπορέσω να δείξω πως προέρχονται τα χρήματα με χαρτιά; εφόσον όλα γίνονται ηλεκτρονική τι αποδεικτικά χρειάζεται η Revolut; Την τελευταία ερώτηση την είχα ρωτήσει σε λογιστή και μου απάντησε πως δεν χρειάζονται χαρτιά... απίστευτη άγνοια
Ukforthemoment Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 Ο λογιστής είναι για τα λογιστικά και όχι για τα τραπεζικά.
Giwrg Mavridis Δημοσ. 25 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2020 10 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε Ο λογιστής είναι για τα λογιστικά και όχι για τα τραπεζικά. Χρειάζεται να απευθυνθώ σε διαφορετικό πρόσωπο για τα τραπεζικά δηλαδή;
Angelos World Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά Δε ξέρω αν ταιριάζει σ αυτό το νήμα το ερώτημα αλλά ήταν το πιο κοντινό. Χρειάζομαι τα φώτα σας. Δεν είμαι freelancer αλλά μου έγινε πρόταση για ένα τετράμηνο project ως content moderator σε ξένη εταιρεία, και ο τρόπος συνεργασίας που μου προτάθηκε είναι ο B2B (Business 2 business). Μου το εξήγησαν σαν τύπου freelancing αλλά μου είπαν να ρωτήσω να μάθω τι ισχύει με τη φορολογία και τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα γι'αυτες τις περιπτώσεις και πως μπορεί να γίνει. Γνωρίζει κάποιος να μου δώσει τα φώτα του; Επεξ/σία 8 Μαρτίου 2023 από Angelos World
SpectralQ Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, Angelos World είπε Καλησπέρα παιδιά Δε ξέρω αν ταιριάζει σ αυτό το νήμα το ερώτημα αλλά ήταν το πιο κοντινό. Χρειάζομαι τα φώτα σας. Δεν είμαι freelancer αλλά μου έγινε πρόταση για ένα τετράμηνο project ως content moderator σε ξένη εταιρεία, και ο τρόπος συνεργασίας που μου προτάθηκε είναι ο B2B (Business 2 business). Μου το εξήγησαν σαν τύπου freelancing αλλά μου είπαν να ρωτήσω να μάθω τι ισχύει με τη φορολογία και τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα γι'αυτες τις περιπτώσεις και πως μπορεί να γίνει. Γνωρίζει κάποιος να μου δώσει τα φώτα του; Με το B2B εννούν να έχεις ανοίξει εταιρεία ως freelancer. Από όσο γνωρίζω, εναλλακτικά, υπάρχει το Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλος Κτήσης/Απόδειξη Δαπάνης) για περιστασιακές εργασίες χωρίς να ανοίξεις μπλοκάκι που καλύπτει μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο και το δηλώνεις νόμιμα στο Ε1 και κρατούνται φόροι και ασφάλιστρα. Δεν γνωρίζω όμως αν μπορεί να εφαρμοστεί για απασχόληση από εταιρεία του εξωτερικού. Καλύτερα να ρωτήσεις λογιστή. Αναφορά σε κείμενο Το Π.Π.Υ. εκδίδεται σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία ως παραστατικό αμοιβής φυσικών προσώπων για πώληση προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, που ασκείται ως ευκαιριακή και παρεπόμενη δραστηριότητα,με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τα 10.000 € ετησίως και δεν έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. για την δραστηριότητά τους αυτή. (Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2023) Επεξ/σία 8 Μαρτίου 2023 από SpectralQ
nova_centurion Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2023 Στις 8/3/2023 στις 12:13 ΠΜ, Angelos World είπε Καλησπέρα παιδιά Δε ξέρω αν ταιριάζει σ αυτό το νήμα το ερώτημα αλλά ήταν το πιο κοντινό. Χρειάζομαι τα φώτα σας. Δεν είμαι freelancer αλλά μου έγινε πρόταση για ένα τετράμηνο project ως content moderator σε ξένη εταιρεία, και ο τρόπος συνεργασίας που μου προτάθηκε είναι ο B2B (Business 2 business). Μου το εξήγησαν σαν τύπου freelancing αλλά μου είπαν να ρωτήσω να μάθω τι ισχύει με τη φορολογία και τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα γι'αυτες τις περιπτώσεις και πως μπορεί να γίνει. Γνωρίζει κάποιος να μου δώσει τα φώτα του; Πολύ σωστά στα λέει παραπάνω ο spectralq. Για να δεις όμως τι σε συμφέρει ως ποσό που θα σου μείνει θα πρέπει να δεις τι ποσό είναι η συνολική σύμβαση αλλά και τα εισοδήματα σου από άλλες πηγές μέσα στο έτος. Επιλογές πολλές από τίτλο κτήσης (με την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητα σου δεν υποκρύπτει κανονική απασχόληση), ελεύθερος επαγγελματίας (μπλοκάκι), υπάλληλος σε ΙΚΑ με σύμβαση ορισμένου χρόνου (αν είναι ευέλικτοι δεν είναι δύσκολο για αυτούς) και φυσικά εσύ θα είσαι υπόλογος στην Ελλάδα (καθώς δεν έχουν έδρα ή υποκατάστημα) για τις ασφαλιστικές εισφορές και ΦΜΥ σου, εταιρεία σε Ελλάδα ή εξωτερικό Κύπρος κλπ. Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ προχωράς με συμβουλές από φίλους ή internet αλλά παρέα με λογιστή. Σκέψου ότι για λίγους μήνες εισοδήματος αν κάνεις λάθος μπορεί να τρέχεις για χρόνια να καθαρίσεις. Καμιά φορά αν τα λεφτά δεν είναι αρκετά μπορεί απλά να πρέπει να τα αφήσουμε καθώς ο τρόπος για να τα αποκτήσουμε να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα