Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Αυτό το μήνα επιλέγουμε τη θέρμανση που θα βάλουμε για το σπίτι, καθώς και ηλιακό θερμοσίφωνα, air condition και μόνωση. Το σπίτι βρίσκεται σε χωριό των Τρικάλων γύρω στα 165τ.μ. Αυτή τη στιγμή ζεσταίνεται με πετρέλαιο με λέβητα παλαιότητας πάνω από 30 έτη. 

Για τη μόνωση ήρθε τεχνικός και είπε ότι θα μας βάλει 7αρα που θα καλύψει τις ανάγκες μας.

Για ηλιακό θερμοσίφωνα θα πάμε σε επιλογή 160lt (2 άτομα στο σπίτι αλλά το ΣΚ ανεβαίνει στα 5-6 με τις επισκέψεις). Δοχείο δεξαμενής οι περισσότεροι προτείνουν glass. Οπότε προς τα κεί θα πάμε μάλλον. Διάβασα ότι καλό είναι να επιλέξω ηλιακό με μόνωση πολυουρεθάνης. Ξέρει κανείς σε ποια μόνωση αφορά? Είναι εντός του ηλιακού, η για τις εξωτερικές συνδέσεις - σωληνώσεις; Διάβασα επίσης να επιλέξω ηλιακό με επιλεκτική βαφή. Αυτό πάλι τι είναι;

Το βασικότερο όμως δίλημμα είναι το είδος θέρμανσης. Μια λύση είναι οι αντλίες θερμότητας, αλλά ένας μηχανικός μας είπε ότι επειδή δεν έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση και το σπίτι παρόλο που θα μπει μόνωση είναι εκτεθειμένο και η περιοχή είναι αρκετά ψυχρή το χειμώνα, να αποφύγουμε αυτού του τύπου θέρμανση και να πάμε σε Λέβητα Συμπύκνωσης Πετρελαίου που θα έχει καλύτερη απόδοση από τον παλιό που έχουμε και καλύτερη εξοικονόμηση. 

Η αλήθεια είναι ότι πιο safe επιλογή μου φαίνεται αυτή του Λέβητα Συμπύκνωσης Πετρελαίου γιατί έχω ακούσει αρκετές διαφορούμενες απόψεις για τις αντλίες. Αν είχαμε ενδοδαπέδια δε θα το συζητούσα καν. 

Για τους Λέβητες Συμπύκνωσης Πετρελαίου τι γνωρίζετε; Ο μηχανικός μου πρότεινε έναν Bosch 25kw. Γενικά δεν γνωρίζω κάτι για τους λέβητες. Τι πρέπει να προσέξω κλπ. 

Δημοσ.

Μόνωση 7άρα από μόνη της δεν λέει κάτι, ειδικά αν δεν ξέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση του σπιτιού. Επίσης θα μπει εσωτερικά ή εξωτερικά;

Για ηλιακό το θέμα δεν είναι τόσο η δεξαμενή αλλά η επιφάνεια των συλλεκτών. Για 2 άτομα 2-3 m² είναι υπέρ-αρκετά, και πάλι για σιγουριά θα πρότεινα να δεις μόνο συλλέκτες με solar key mark ή που έχουν πιστοποίηση απόδοσης από τον Δημόκριτο. Προτειμούνται οι συλλέκτες με πολυουρεθάνη για μόνωση γιατί έχει χαμηλή απορρόφηση υγρασίας. Γενικά καλό θα είναι οι συλλέκτες που θα πάρεις να έχουν παραπλήσια τεχνικά χαρακτηριστικά απόδοσης με αυτά που δίνει ώς οδηγία η αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ του ΚΕΝΑΚ.

Για να πάτε σε λέβητα συμπύκνωσης και να λειτουργεί αποδοτικά η επιστροφή πρέπει να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία 50-55°C, επομένως και η αντλία θερμότητας παίζει σε αυτό το σενάριο χωρίς να έχεις να σκέφτεσαι πότε θα βάλεις πετρέλαιο στη δεξαμενή.

'Αποψη μου, δίνεις πακέτο σε έναν μηχανικό'εταιρεία να σου κάνει την μελέτη και την εγκατάσταση ώστε να έχεις να ασχολήσε μόνο με έναν άνθρωπο αν υπάρχει θέμα.

• Like 1
Δημοσ.

Η μόνωση θα γίνει εξωτερικά. Για την υφιστάμενη κατάσταση του σπιτιού δεν ξέρω να πω κάτι παραπάνω. Λογικά το έχει εκτιμήσει ο μηχανικός αυτό. 

Έχω πάει σε 3 να μου βγάλουν προσφορά. Μέχρι στιγμής έχω από έναν και από βδομάδα θα έχω και από τους άλλους 2 ώστε να μπορέσω να συγκρίνω τιμές και συσκευές. 

Δημοσ.

Σε σπιτι 1ου οροφου 60τμ στην Αθηνα που ειναι εκτεθειμενο απο ανατολη, δυση, βορρα και απο κατω λογω πυλωτης, η εγκατασταση αντλιας θερμοτητας σε συνδυασμο με μονωση εξωτερικη 6cm με το εξοικονομω ηταν η πιο σωστη αποφαση που παρθηκε ποτε.

Με σωστη εγκατασταση και μελετη ο λογαριασμος του ρευματος ηρθε ακριβως το ιδιο με περυσι που δουλευαμε μονο ac και max θερμοκρασια εντος σπιτιου 19 βαθμους.

Φετος μερα νυχτα ειχαμε 22 σταθερα με τα ιδια χρηματα και δεν ηξερα τι καιρο εχει εξω. Ψαξτο καλα ομως υπαρχουν πολλοι ασχετοι με τις αντλιες και θα χρειαστει κ ο ιδιος να διαβασεις λιγο και να κατανοησεις πως δουλευει για μεγιστη αποδοση και εξοικονομηση.

• Like 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, spyros_vas είπε

Σε σπιτι 1ου οροφου 60τμ στην Αθηνα που ειναι εκτεθειμενο απο ανατολη, δυση, βορρα και απο κατω λογω πυλωτης, η εγκατασταση αντλιας θερμοτητας σε συνδυασμο με μονωση εξωτερικη 6cm με το εξοικονομω ηταν η πιο σωστη αποφαση που παρθηκε ποτε.

Με σωστη εγκατασταση και μελετη ο λογαριασμος του ρευματος ηρθε ακριβως το ιδιο με περυσι που δουλευαμε μονο ac και max θερμοκρασια εντος σπιτιου 19 βαθμους.

Φετος μερα νυχτα ειχαμε 22 σταθερα με τα ιδια χρηματα και δεν ηξερα τι καιρο εχει εξω. Ψαξτο καλα ομως υπαρχουν πολλοι ασχετοι με τις αντλιες και θα χρειαστει κ ο ιδιος να διαβασεις λιγο και να κατανοησεις πως δουλευει για μεγιστη αποδοση και εξοικονομηση.

Ναι ε? 

Σε υφιστάμενα σώματα ή ενδοδαπέδια θέρμανση; 

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, broxopios είπε

Ναι ε? 

Σε υφιστάμενα σώματα ή ενδοδαπέδια θέρμανση; 

Σε υφισταμενα σωματα. Το να ξηλωσεις το πατωμα να περασεις σωληνες δεν ξερω αν θα σου εκανε αποσβεση που να αξιζει αλλα δεν το εχω μελετησει κιολας. Το σημαντικο ειναι να βρεις μηχανικο που κατεχει το θεμα της αντλιας και δεν προσπαθει απλα να σπρωξει τη μαρκα που παιρνει καλυτερη προμηθεια.

Θελει μελετη και δε μπορει να μπει στην τυχη γιατι μετα θα εισαι απο αυτους που γκρινιαζουν για κακη αποδοση και υψηλους λογαριασμους ρευματος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντελώς ως πελάτης και δικαιούχος του περσινού προγράμματος, που μόλις τελείωσε κι εγκρίθηκε για μένα, έχω να σου πω να προσέχεις πάρα πολύ ποιον θα επιλέξεις να συνεργαστείς.

Εξηγούμαι: Η εγκατάσταση οποιασδήποτε αντλίας ή άλλου τύπου θέρμανσης (δλδ ηλεκτρολόγος και υδραυλικός), η σκαλωσιά, αν χρειάζεται, καθώς και η αφαίρεση λουκιών και μικροδουλειές για την εξωτερική μόνωση (οικοδόμοι), η εγκατάσταση κουφωμάτων (κουφωματάς) και αν χρειαστεί μάρμαρο, άρα και οικοδόμος, η εγκατάσταση κλιματιστικού (ψυκτικός), η εγκατάσταση ηλιακού (υδραυλικός) ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, τα εργατικά ΔΕΝ επιδοτούνται, μόνο οι αγορές των υλικών.

Γι' αυτό οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου κι εμού του ιδίου, απευθύνονται σε μηχανικό που τα κάνει όλα πακέτο.

Αλλιώς, θα έπρεπε να τρέχεις και να βρίσκεις τα επιθυμητά προϊόντα και να πληρώνεις για κάθε εργασία τους εκάστοτε εργάτες.

Στο απλό λαουτζίκο, σαν εμένα, ακούγεται, και είναι, γολγοθάς.

Οπότε, με τον μηχανικό που θα συνεργαστείς εν τέλει, συζήτησε και συμφώνησε ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Σε ποια βαθμίδα θα μπεις δλδ. Πόση επιδότηση αναζητάς. Μπορεί να θες να τερματίσεις τα 25000 χιλιάρικα ή όχι. Ή μπορεί να θες να κάνεις παρεμβάσεις 50000 ευρώ. Τέλος πάντων...

Εάν είσαι γνώστης των παραπάνω, ignore me.

Σχετικά με τη θέρμανση, εγώ έβαλα αντλία LG 12KW για 110τ.μ. Κοντά στα 5000 χιλιάρικα και κοντά άλλα 1000 τα εργατικά, σύνολο.

Τα 1000 ευρώ λοιπόν, δεν επιδοτούνταν από το πρόγραμμα. Εάν πήγαινα μόνος μου έξω (ρώτησα), τόσα θα πλήρωνα για εργατικά στην αντλία.

Στη συμφωνία με τον μηχανικό, αυτός έφερε τους δικούς του και τους πλήρωσε.

Γενικά, είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος με την αντλία, για πρώτη φορά.

Το βασικότερο όμως για μένα είναι τα κουφώματα, που είναι και το πρώτο που έγινε. Είδα απίστευτη διαφορά Ιανουάριο μήνα, πριν ακόμα κάνουμε εξωτερική μόνωση και βάλουμε αντλία.

Σου μιλάω για σπίτι του 1975 με ξύλινα κουφώματα που έμπαζαν, βόρεια Ελλάδα ημιορεινά, όπου έχω απίστευτη υγρασία από γειτονικό κάμπο και μούχλα σε ταβάνι, ενώ ο ήλιος "ανατέλλει" 1,5 ώρα αργότερα λόγω βουνού εν όψη.

Μπήκαν κορυφαίας σειράς PVC. Τα έκανα και καφέ για να πουλάω μούρη 😁 . Έξτρα 30% περίπου στην τιμή. 4 τεράστιες μπαλκονόπορτες συν ένα παράθυρο μπάνιου, και δυο μεσαία δωματίων.

Εν ολίγοις, προσοχή στην επιλογή μηχανικού και να ψάχνεσαι για καθετί που θέλει να βάλει, είτε είναι αντλία ή λέβητας, είτε τα υλικά μόνωσης, είτε οτιδήποτε άλλο. Να ρωτάς "γιατί μπαμπά;"

Μη του πεις "κάνε ό,τι νομίζεις". Ψάξου και επίβλεψε από κοντά. Καλύτερα σπασαρχίδας, παρά μ@λ@κ@ς.

Ο μηχανικός, δικαιωματικά, ψάχνει κέρδος. Προσπάθησε να κερδίσεις εσύ πρώτα όσα περισσότερα γίνεται από την επιδότησή σου.

Επεξ/σία από Alexcxvtr
  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, spyros_vas είπε

Σε υφισταμενα σωματα. Το να ξηλωσεις το πατωμα να περασεις σωληνες δεν ξερω αν θα σου εκανε αποσβεση που να αξιζει αλλα δεν το εχω μελετησει κιολας. Το σημαντικο ειναι να βρεις μηχανικο που κατεχει το θεμα της αντλιας και δεν προσπαθει απλα να σπρωξει τη μαρκα που παιρνει καλυτερη προμηθεια.

Θελει μελετη και δε μπορει να μπει στην τυχη γιατι μετα θα εισαι απο αυτους που γκρινιαζουν για κακη αποδοση και υψηλους λογαριασμους ρευματος.

Εσύ ποια εταιρία έβαλες; 

Εμένα μου πρότεινε της Mitsubishi το μοντέλο PUHZ SHW140 και το PUHZ SHW112. 

Επίσης έβαλες μεσαίων ή υψηλών θερμοκρασιών. Εμένα μου πρότεινε μεσαίων. Επίσης σε τι θερμοκρασία ήταν τα σώματα σου; Έβαλες και για ζεστό νερό ή μόνο θέρμανση;

4 λεπτά πριν, Alexcxvtr είπε

Εντελώς ως πελάτης και δικαιούχος του περσινού προγράμματος, που μόλις τελείωσε κι εγκρίθηκε για μένα, έχω να σου πω να προσέχεις πάρα πολύ ποιον θα επιλέξεις να συνεργαστείς.

Εξηγούμαι: Η εγκατάσταση οποιασδήποτε αντλίας ή άλλου τύπου θέρμανσης (δλδ ηλεκτρολόγος και υδραυλικός), η σκαλωσιά, αν χρειάζεται, καθώς και η αφαίρεση λουκιών και μικροδουλειές για την εξωτερική μόνωση (οικοδόμοι), η εγκατάσταση κουφωμάτων (κουφωματάς) και αν χρειαστεί μάρμαρο, άρα και οικοδόμος, η εγκατάσταση κλιματιστικού (ψυκτικός), η εγκατάσταση ηλιακού (υδραυλικός) ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, τα εργατικά ΔΕΝ επιδοτούνται, μόνο οι αγορές των υλικών.

Γι' αυτό οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου κι εμού του ιδίου, απευθύνονται σε μηχανικό που τα κάνει όλα πακέτο.

Αλλιώς, θα έπρεπε να τρέχεις και να βρίσκεις τα επιθυμητά προϊόντα και να πληρώνεις για κάθε εργασία τους εκάστοτε εργάτες.

Στο απλό λαουτζίκο, σαν εμένα, ακούγεται, και είναι, γολγοθάς.

Οπότε, με τον μηχανικό που θα συνεργαστείς εν τέλει, συζήτησε και συμφώνησε ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Σε ποια βαθμίδα θα μπεις δλδ. Πόση επιδότηση αναζητάς. Μπορεί να θες να τερματίσεις τα 25000 χιλιάρικα ή όχι. Ή μπορεί να θες να κάνεις παρεμβάσεις 50000 ευρώ. Τέλος πάντων...

Εάν είσαι γνώστης των παραπάνω, ignore me.

Σχετικά με τη θέρμανση, εγώ έβαλα αντλία LG 12KW για 110τ.μ. Κοντά στα 5000 χιλιάρικα και κοντά άλλα 1000 τα εργατικά, σύνολο.

Τα 1000 ευρώ λοιπόν, δεν επιδοτούνταν από το πρόγραμμα. Εάν πήγαινα μόνος μου έξω (ρώτησα), τόσα θα πλήρωνα για εργατικά στην αντλία.

Στη συμφωνία με τον μηχανικό, αυτός έφερε τους δικούς του και τους πλήρωσε.

Γενικά, είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος με την αντλία, για πρώτη φορά.

Το βασικότερο όμως για μένα είναι τα κουφώματα, που είναι και το πρώτο που έγινε. Είδα απίστευτη διαφορά Ιανουάριο μήνα, πριν ακόμα κάνουμε εξωτερική μόνωση και βάλουμε αντλία.

Σου μιλάω για σπίτι του 1975 με ξύλινα κουφώματα που έμπαζαν, βόρεια Ελλάδα ημιορεινά, όπου έχω απίστευτη υγρασία από γειτονικό κάμπο και μούχλα σε ταβάνι, ενώ ο ήλιος "ανατέλλει" 1,5 ώρα αργότερα λόγω βουνού εν όψη.

Μπήκαν κορυφαίας σειράς PVC. Τα έκανα και καφέ για να πουλάω μούρη 😁 . Έξτρα 30% περίπου στην τιμή. 4 τεράστιες μπαλκονόπορτες συν ένα παράθυρο μπάνιου, και δυο μεσαία δωματίων.

Εν ολίγοις, προσοχή στην επιλογή μηχανικού και να ψάχνεσαι για καθετί που θέλει να βάλει, είτε είναι αντλία ή λέβητας, είτε τα υλικά μόνωσης, είτε οτιδήποτε άλλο. Να ρωτάς "γιατί μπαμπά;"

Μη του πεις "κάνε ό,τι νομίζεις". Ψάξου και επίβλεψε από κοντά. Καλύτερα σπασαρχίδας, παρά μ@λ@κ@ς.

Ναι σίγουρα θέλει πολύ καλή μελέτη. Εννοείται ένα θα τα αναλάβει και στην τιμή ήδη μου έχει βάλει μέσα και τα εργατικά κλπ. 

Τα κουφώματα είναι καινούρια. Το μόνο που πρέπει να δούμε είναι η οροφή της σοφίτας και πόσο καλή μόνωση είχε μπει. 

Θα περιμένω και από βδομάδα τον τρίτο μηχανικό και θα πάρω την τελική απόφαση. 

Εσύ αν επιτρέπεται τι μοντέλο αντλία έβαλες; Οι ίδιες ερωτήσεις που έκανα και στον Σπύρο από πάνω. 

Δημοσ.

Μεσαίων θερμοκρασιών

https://www.lg.com/gr/business/thermansi/lg-Heat-Pump-Monobloc-R32

Κλιματιστικό είμαι στο ψάξιμο ακόμα.

Έχω ρωτήσει στο αντίστοιχο νήμα, γιατί εμένα ο μηχανικός μου είπε για 12.000BTU, που ακούγονται λίγα.

Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη του και τη νέα μόνωση που μπήκε, θα μου φτάνουν.

Παρόλα αυτά, δεν μου απέκλεισε να πάμε σε 18.000.

Βέβαια, όπως θα γνωρίζεις, παίζει ρόλο η μάρκα, η απόδοση, τα BTU κι ένα σωρό άλλα.

Κοντά στο χιλιάρικο, από την επιδότηση, μάλλον θα ξοδέψω για κλιματιστικό, το οποίο εγώ "απαίτησα". Αρχικά, θα έμπαινε ένα κλιματιστικό των 600ευρώ.

Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να τον πρήζεις τον άλλον.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, broxopios είπε

Εσύ ποια εταιρία έβαλες; 

Εμένα μου πρότεινε της Mitsubishi το μοντέλο PUHZ SHW140 και το PUHZ SHW112. 

Επίσης έβαλες μεσαίων ή υψηλών θερμοκρασιών. Εμένα μου πρότεινε μεσαίων. Επίσης σε τι θερμοκρασία ήταν τα σώματα σου; Έβαλες και για ζεστό νερό ή μόνο θέρμανση;

Εγω εχω βαλει μεσαιων της Daikin, απο οτι φαινεται θα μπορουσα να παω και σε χαμηλων. Κατι πολυ σημαντικο που δεν ανεφερα ειναι οτι το σπιτι εχει κουφωματα αλουμινιου με διπλα τζαμια και θερμοδιακοπη.

Τα υφισταμενα σωματα δουλευαν παλιοτερα με το πετρελαιο της κεντρικης, θεωρω πολυ δυσκολο να μη μπορεις να κανεις την δουλεια σου με τα σωματα που εχεις.

Για ζεστο νερο δε με συνεφερε ιδιαιτερα και δεν το εκανα.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...