Ekder Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Καλησπέρα. 'Εχοντας λύσει ένα μείζον πρόβλημα με τις RAM του συστήματος μου: CPU: AMD Ryzen 7 2700X M/B: Gigabyte B450 Aorus Pro RAM: 2 x Kingston HyperX Predator RGB 16GB DDR4-3200MHz (HX432C16PB3AK2/16) στα 3200MHz σε XMP (32 GB σύνολο, 4 sticks των 8GB) και ακούγοντας το ανεμηστηράκι να δουλεύει σαν τρελό, έβαλα το Ryzen Master για να δω temps. Σε idle, παρατήρησα 70+ C, έκανα reseat τη CPU και άλλαξα τη stock πάστα στην ψύκτρα. Στην τοποθέτηση, νιώθω τη ψύκτρα να ακουμπάει στη CPU και την αντίσταση της πάστας που κολλάει μεταξύ τους (φάνηκε δηλαδή να εφαρμόζει καλά). Παρόμοιο... Οι ίδιες θερμοκρασίες εμφανίζονται και στα BIOS και το φαν είναι στα φουλ από το POST κιόλας. Aφαίρεσα την πάστα και τοποθέτησα την ψύκτρα χωρίς πάστα. Ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες, καμμία αισθητή αλλαγή. Έσβησα τον υπολογιστή, αφαίρεσα την ψύκτρα, ακούμπησα με το δάχτυλό μου την επιφάνεια της CPU, είναι σε θερμοκρασία δωματίου... Ούτε κάν ζεστή. Τί μπορεί να συμβαίνει? Τα μέρη είναι όλα καινούρια... Πώς μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα εαν κάτι είναι ελαττωματικό (M/B CPU ή PSU)? Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία/βοήθεια. Αντώνης
duffyduck Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Τι θερμοκρασιες εχεις οταν η RAM δουλευει στα στοκ 2133MHz ?
Ekder Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Τις ίδιες. Και με 1 stick. Ηθελα να το γράψω και παραπάνω οτι το δοκίμασα και αυτό.
duffyduck Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Εισαι με την στοκ ετσι? Την βιδωσες καλα? 1. Για Power Plan στα Windows 10, εχεις το AMD Ryzen Balanced? Γυρισε το σε σκετο Balanced. 2. Επισης (επιπροσθετα) μπες στο BIOS και κανε το PBO (Precision Boost Override) disabled. Εγω εχω την Arctic Freezer 34 esports duo. Επεξ/σία 14 Μαΐου 2020 από duffyduck
Ekder Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Είμαι με την στοκ ψύκτρα στο Balanced Power Plan, όχι στο Ryzen Balanced. Έχω κάνει και reset CMOS με το jumperάκι, και upgrade BIOS και downgrade σε άλλες εκδόσεις για να δω εαν υπάρχει αλλαγή. Η στοκ βιδώνει?????? Κλιπ έχει η δική μου... Επεξ/σία 14 Μαΐου 2020 από Ekder
duffyduck Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Σωστα ξεχασα ο 2700X που εχουμε ερχεται με την wraith prism. Αρα αφου κουμπωσε καλα δεν υπαρχει προβλημα. Τι να σου πω. Εγω απο την αρχη αφτερ μαρκετ ψυκτρα και τωρα εχω την Arctic Freezer 34 esports duo. Οποτε δεν ξερω πως συμπεριφερεται η wraith prism. Λογικα ομως αν εχεις ευρυχωρο κουτι με τους απαραιτητους ανεμιστηρες για καλο airflow, δεν επρεπε να εχεις 70 βαθμους σε idle. Επεξ/σία 14 Μαΐου 2020 από duffyduck 1
sokos1 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 δες εδώ, σίγουρα κάποια μ@λ@κισμενη ρυθμιση στο BIOS ειναι
elpenor Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Εγώ πιστεύω ότι το πιο πιθανό είναι να μην είναι πραγματικά idle το μηχάνημα, μπορεί να κάνει κανένα windows update ή antivirus scan κλπ, όταν υπάρχει κάποιο load δεν είναι τόσο περίεργο να κάνει spike στους 70 με την εργοστασιακή ψύκτρα σε κουτί με μικρό airflow.
Ekder Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 2 ώρες πριν, elpenor είπε Εγώ πιστεύω ότι το πιο πιθανό είναι να μην είναι πραγματικά idle το μηχάνημα, μπορεί να κάνει κανένα windows update ή antivirus scan κλπ, όταν υπάρχει κάποιο load δεν είναι τόσο περίεργο να κάνει spike στους 70 με την εργοστασιακή ψύκτρα σε κουτί με μικρό airflow. Στα BIOS γιατί είναι το temo 80? Και το πιο βασικό... γιατί ο επεξεργαστής στην καθαρή επαφή δεν είναι καθόλου ζεστός?
elpenor Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Ekder είπε Στα BIOS γιατί είναι το temo 80? Και το πιο βασικό... γιατί ο επεξεργαστής στην καθαρή επαφή δεν είναι καθόλου ζεστός? Δηλαδή στο bios το temp είναι 80 βαθμοί και το ανεμιστηράκι δουλεύει τέρμα όπως είναι το λογικό να κάνει όταν ο CPU φτάνει τους 80 βαθμούς; Αν ισχύει το παραπάνω τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά, στο bios δουλεύει μόνο ένας πυρήνας.... τσέκαρε τα παρακάτω: 1. Ότι έχεις καταφέρει να βάλεις σωστά τα clips της ψύκτρας, θέλουν επιδεξιότητα και δύναμη. 2. Ότι έχεις βάλει αρκετή πάστα και έχει πάει παντού, αν το IHS δεν είναι λείο και σωστά κομμένο μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω πάστα για να κάνει παντού επαφή, την επόμενη φορά δοκίμασε αντί για μία φακή να βάλεις ένα φασόλι. 3. Ότι το ρεύμα του επεξεργαστή την ώρα που είναι στο bios δεν πάει πάνω από 1.5V.. όχι πως δεν θα κόλλαγε αν ήταν παραπάνω αλλά για να είσαι 100% σίγουρος... Επεξ/σία 14 Μαΐου 2020 από elpenor
Ekder Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Λοιπόν... Πάω να πάρω καλή πάστα, να ξαναβάλω την ψήκτρα σωστά, θα δοκιμάσω και άλλο PSU και από εκεί και πέρα εάν δεν αλλάξει κάτι... βλέπουμε. Ως το βράδυ θα ξέρω. 24 λεπτά πριν, elpenor είπε Δηλαδή στο bios το temp είναι 80 βαθμοί και το ανεμιστηράκι δουλεύει τέρμα όπως είναι το λογικό να κάνει όταν ο CPU φτάνει τους 80 βαθμούς; Αν ισχύει το παραπάνω τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά, στο bios δουλεύει μόνο ένας πυρήνας.... τσέκαρε τα παρακάτω: 1. Ότι έχεις καταφέρει να βάλεις σωστά τα clips της ψύκτρας, θέλουν επιδεξιότητα και δύναμη. 2. Ότι έχεις βάλει αρκετή πάστα και έχει πάει παντού, αν το IHS δεν είναι λείο και σωστά κομμένο μπορεί να χρειάζεται λίγο παραπάνω πάστα για να κάνει παντού επαφή, την επόμενη φορά δοκίμασε αντί για μία φακή να βάλεις ένα φασόλι. 3. Ότι το ρεύμα του επεξεργαστή την ώρα που είναι στο bios δεν πάει πάνω από 1.5V.. όχι πως δεν θα κόλλαγε αν ήταν παραπάνω αλλά για να είσαι 100% σίγουρος... Πάντως διαπιστώνω ότι μπαίνει και βγαίνει σχετικά εύκολα μεν , σφιχτά δε. Η τάση στα bios κυμαίνεται στα 1.4 ....
TR-909 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 Δημοσ. 14 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) -ακυρο- Επεξ/σία 14 Μαΐου 2020 από TR-909
Ekder Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, με ευχάριστα νέα. Ήταν όντως ρυθμιση των BIOS. Στις απεγνωσμένες προσπάθειες να το σώσω, έκανα disable κάτι που λέγεται IBS, υποεπιλογή του AMD CBS. ΗΣΥΧΑΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ και οι θερμοκρασίες είναι πλεον 42-43 idle. ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ προς το παρόν σε όλους για τις πληροφορίες και την καθοδήγηση. Υ/Γ: Εαν δεν έπρεπε να το κάνω ενημερώστε, αν και εφόσον λειτουργεί καλά έτσι... πιστεύω ότι ήταν οτι το δυνατόν καλύτερο, απο το να αλλάξω μητρική. Σε Load 86+ είναι καλή ως θερμοκρασία? Υποπτεύομαι ότι δεν έφτιαξε κάτι... Επεξ/σία 15 Μαΐου 2020 από Ekder
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 Δημοσ. 15 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Δεν είναι τόσο το θέμα της μητρικής το αποτέλεσμα των θερμοκρασιών, όσο ότι χρειάζεσαι μια καλύτερη ψύκτρα. Μου κάνει εντύπωση, που αν και έκλεισες το cbs, ως μέγιστη συχνότητα σου αναφέρει τα 3150 mhz, ενώ η βασική συχνότητα του 2700x είναι στα 3.7 (ενδεχομένως κάπου να κάνω λάθος, δεν είμαι τόσο σχετικός με τους ryzen, ζητώ συγγνώμη). Η wraith prism (που ως στοκ ψύκτρα καθεαυτή είναι μια καλή υλοποίηση, σίγουρα όμως όχι τόσο καλή όσο μια αξιόλογη aftermarket και είναι και λογικό) φαίνεται να μην είναι αρκετή για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή (ήδη έχεις 86 σε μέγιστο φορτίο, η amd ως όριο έχει τους 85 για τον συγκεκριμένο), σίγουρα χρειάζεσαι κάτι καλύτερο (μην ξεχνάμε και πως πριν βγουν οι ryzen, σε αντίστοιχα συστήματα με οκταπύρηνους intel, πχ 5960x, και εκεί γινόταν καλή επένδυση σε ψύξη, διότι όταν έχουμε να κάνουμε με επεξεργαστές με τέτοια ισχύ, είναι λογικό να απαιτείται και ανάλογη ψύξη). Στην περίπτωση του 2700x πχ, μια ψύκτρα σαν την dark rock 4, θα ήταν μια πολύ καλή πρόταση. Τέρμα μπακάλικα στον παρακάτω σύνδεσμο, θα δεις κάποιες ενδείξεις θερμοκρασιών για τον 2700x με διάφορες ψύκτρες (απλά για μια ιδέα, στο περίπου) : https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8jjskz/what_are_your_ryzen_7_2700x_temperatures/ Επεξ/σία 15 Μαΐου 2020 από Mult1C0r3Cpu
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα