AlexTT-zer0 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Καλησπερα παιδια! Θα μπω κατευθειαν στο ψητο - ειχα εναν intel i5-4570, μια μητρικη gigabyte z87-HD3 και αλλαξα σε MSI Mortar Max και Ryzen 7 3700x (προφανως και μνημη απο DDR3 σε DDR4) ολα τα υπολοιπα εχουν παραμεινει ιδια (τροφοδοτικο - GPU - κουτι - ανεμιστηρια - δισκοι). Το παραπονο μου, το PC κανει τρελο θορυβο, ειδικα αμα τρεξω κανα game τρελενεται. Προσεξα οτι γενικα η CPU ειναι πιο θερμη σε idle αλλα αμα ανοιξω game προφανως επειδη ειναι πολυ δυνατη ζοριζεται μονο η καρτα γραφικων μ (GTX 1070) η CPU παραμενει στα 50-60c και 5-15% usage. Παρολα αυτα ο ενσωματωμενος ανεμιστηρας π ειχε η CPU τρεχει παντα σχεδον 1500 Pwm. Προσπαθησα να μειωσω τις ταχυτητες των ανεμιστηρων απτα bios και προσεξα οτι ακουγεται πολυ το τροφοδοτικο, αλλα στο προηγουμενο build (το οποιο ξανατεσταρα) δεν ακουγεται σχεδον καθολου. Υπαρχει περιπτωση λογο της καινουυργιας μητρικης και του CPU να τραβαει τοσο πολυ ζορι το τροφοδοτικο? Επισης και αυτο θα μ εκανε εντυυπωση γτ ειναι ενα Corsair 700 watt gold, 2-3 χρονια το εχω - τι να πω... Αυτα χοντρικα - αυτη τη στιγμη π γραφω μ εσπαγε τοσο πολυ τα νευρα ο ηχος π ξαναεχω το προηγουμενο build, γαμιεται ο διας. Σκεφτομαι μηπως να αλλαξω τα ανεμιστηρια - μηπως το τροφοδοτικο - μεχρι και κανα κουτι σκεφτομαι να αλλαξω αλλα φυσικα εχω ξοδεψει ηδη ενα 500ρικο κ εχω ξενερωσει τη ζωη μου... Συνεπως ευχαριστω οσους το διαβασανε, αμα εχετε καμια προταση συγκεκριμενη λυση στο προβλημα μου θα το εκτιμουσα τα μαλα! Καλη συνεχεια!
Duck Dodgers Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Μια ψήκτρα για τον 3700χ πάρε και θα είσαι κομπλέ!
AlexTT-zer0 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 1 ώρα πριν, Duck Dodgers είπε Μια ψήκτρα για τον 3700χ πάρε και θα είσαι κομπλέ! Τελικά καταφερα να μειωσω καπως τον θορυβο! Τα βηματα που ακολουθησα : 1. Ανοιξα το τροφοδοτικο. To καθαρισα εξονυχιστικα, ειχε αρκετη σκονη η αληθεια ειναι, δεν ηταν δυσκολο να το ανοιξεις και να το επανασυναρμολογησεις. Πιστευω βοηθησε. 2. Αφουτο ξανα εκανα το παλιο build και εγινα expert στο building και στο cable management ξανα εστησα το καινουυργιο build και πιστευω απελευθερωσα μεγαλυτερο χωρο βαση το πωςς εστησα το hardware και ολα τα καλωδια 3. Ενας HDD π εχω εσωτερικος τελικα εκανε κατι περιεργα clickings σαν τους clickers απτο the last of us, με το που τον αποσυνδεσα ειδα και εκει αισθητη διαφορα. Συνοπτικα, τωρα ειναι αρκετα πιο κομπλε το PC απο αποψη ηχου - οπως ειπε και ο αρχηγος απο πανω, πραγματικα η ενσωματωμενη ψυκτρα του 3700x ειναι ψιλομαπα (τουλαχιστον απο αποψη ηχουν) αν και ειναι RGB και εχει τη φαση της. Η γενια 3000 ομως του ryzen ειναι γενικα πιο θερμη απο οτι διαβασα - παρολο που ειναι και πιο ανθεκτικη στις θερμοκρασιες γενικα - αλλα τα ανεμιστηρια τρεχουν παρολα αυτα περισσοτερο, εξου και ο ηχος... Τελος, απο ψηκτρες θα συυνιστουσατε καμια? Για το water cooling τι αποψη εχετε; Ευχαριστω!
conqueror06 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Γενικά το water cooling αν είναι ποιοτικό και αξιόπιστο (πχ corsair) επιτυγχάνει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά γενικά λόγω πιο σύνθετης λειτουργίας έχω ακούσει από φίλους για διάφορες βλάβες, όπως πχ στον 1 χρόνο χάλασε η αντλία του pump και γιαυτό το λόγω γενικά αποφεύγω την υδρόψυξη. Η μόνη φορά που χρησιμοποίησα υδρόψυξη ήταν σε threadripper 1920x γιατί κατά τη γνώμη μου είναι ένας επεξεργαστής που δεν σηκώνει απλή ψύξη αέρα αν θες να "πειραματιστείς" μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησα την έτοιμη υδρόψυξη Corsair H100i RGB platinum. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα τους 6 μήνες που τη χρησιμοποιώ. Στο τωρινό βασικό μου pc για gaming όμως, που έφταξα πριν 1 μήνα, σε Ryzen 7 3700x δοκίμασα την ψύκτρα Arctic Freezer 34 Esports Duo Red επειδή είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές. Και πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου. Όχι απλά κρατάει τη θερμοκρασία ακόμα και σε σχεδόν 100% χρήση CPU (στο τέστ που έκανα) σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από οποιαδήποτε άλλη ψύκτρα με διπλό ανεμιστήρα έχω χρησιμοποιήσει, αλλά και με χαμηλά σχετικά RPM και ακόμα χαμηλότερο θόρυβο! (912 rpm) Τι άλλους ανεμιστήρες χρησιμοποιείς στο pc σου και πως έχεις κατευθύνει τη ροή αέρα? Επεξ/σία 11 Μαΐου 2020 από conqueror06
benign Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Επισης,τι και ποιο κουτι εχεις,ποσους ανεμιστηρες εχεις,τι clutter εχει μεσα, ποσο ελευθερο χωρο εχει? Αν δεν σε πειραζει,βγαλε μερικες φωτο να δουμε γιατι αν ειναι κανενα μικρουλι και ειναι ολα στριμωγμενα εκει μεσα,τοτε θα εχεις θεμα με θερμοκρασιες και θορυβο ανεμιστηρων.
Eloy Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 Δημοσ. 11 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, AlexTT-zer0 είπε Τελικά καταφερα να μειωσω καπως τον θορυβο! Τα βηματα που ακολουθησα : 1. Ανοιξα το τροφοδοτικο. To καθαρισα εξονυχιστικα, ειχε αρκετη σκονη η αληθεια ειναι, δεν ηταν δυσκολο να το ανοιξεις και να το επανασυναρμολογησεις. Πιστευω βοηθησε. 2. Αφουτο ξανα εκανα το παλιο build και εγινα expert στο building και στο cable management ξανα εστησα το καινουυργιο build και πιστευω απελευθερωσα μεγαλυτερο χωρο βαση το πωςς εστησα το hardware και ολα τα καλωδια 3. Ενας HDD π εχω εσωτερικος τελικα εκανε κατι περιεργα clickings σαν τους clickers απτο the last of us, με το που τον αποσυνδεσα ειδα και εκει αισθητη διαφορα. ... Αν έφταιγαν αυτά, θα είχες θόρυβο και στο προηγούμενο σύστημα. Εν τω μεταξύ, μακάρι να πέτυχες καλή μείωση θορύβου, αλλά έχε υπ'όψιν σου οτι α) το αυτί συνηθίζει σιγά-σιγά τον θόρυβο και β) ψυχολογικά είμαστε έτοιμοι μια ελάχιστη μείωση θορύβου να την δούμε ως "μεγάλη"... Αν θέλεις να δεις τι κατάφερες - και δεν βαριέσαι να το ξανακάνεις - ξαναστήσε στα γρήγορα και πρόχειρα το προηγούμενο σύστημα και κάνε σύγκριση... Απο προσωπικές εμπειρίες, το κουτί παίζει απο τους σημαντικότερους ρόλους. Μπορεί δηλαδή λίγες παραπάνω στροφές στον ανεμιστήρα της cpu της gpu ή/και του τροφοδοτικού, να το κάνουν να συντονίζει (το κάθε κουτί έχει δικά του όρια). Δεν είναι τυχαίο οτι γενικά,τα ελαφριά κουτιά είναι πιο θορυβώδη... Επεξ/σία 11 Μαΐου 2020 από Eloy
AlexTT-zer0 Δημοσ. 12 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2020 Εχω αλλαξει τα εξαρτηματα 3 φορες, μεχρι και ηχομετρο κατεβασα για να διακρινω τα decibel και τη διαφορα. Στην αρχη, οταν το πρωτοεστησα ειχε AVG 40 db και τωρα εχει 15 db οποτε η διαφορα ειναι αισθητη. Ειναι η πρωτη φορα π στηνω PC αυτοπροσωπως - τουλαχιστον συνολικα και οχι απλως ενα GPU ή μια RAM - εχω πειραξει και λιγο τα bios ετσι ωστε να τρεχουν σε 50% τα ανεμιστηρια και εχω μειωσει την προοδευτικη αυξηση της ψυκτρας για το CPU - idle ειναι τωρα γυρω στα 40-45 και στα games 60-65 το πολυ, γενικα δεν ζοριζεται αν και στα games δεν κανει και πολυ usage. Στο editing να δουμε γιατι κυριως για τα YouTube βιντεακια μ την πηρα. Εψαξα αρκετα να βρω software που να μπορω απτο desktop να μεταβαλλω την ταχυτητα απο τα ανεμιστηρια και τελικα το μονο που μου δινει αυτη τη δυνατοτητα σε ολα (και CPU and GPU and random fans) ειναι το Argus monitor - πολυ ευχρηστο. Speedfan και τετοια δεν αναγνωριζουν καθολου τπτ περα απο τους σκληρους δισκους, οι οποιοι ειναι στα 20-30 c παντα οποτε δεν με ανησυχουυν. Οποτε συμπερασματικα, το τροφοδοτικο ειναι σιγουρα κομπλε οποτε για καλυτερο air flow and less noise φανταζομαι οι λυσεις ειναι οτι αλλο κουτι ειτε αλλα (ή εξτρα;) ανεμιστηρια - ευπροσδεκτες ολες οι προτασεις! Τελος, να πω οτι αν και η αντικατασταση εγινε κατα κυριο λογο για rendering, κλπ. περιμενα και διαφορα στο performance during gaming - τη Ryzen 7 3700x τα benchmarks την εδειχναν 4 φορες καλυτερη - χοντρικα- απτο προηγουμενο CPU (i5 4570 3.2 Hz). To my surprise, εβαλα ενα game που λεγεται Song of Horror και πραγματικα δεν υπηρχε σχεδον καμια διαφορα (προφανως το τεσταρα και στα 2 build), ειχε εκει κοντα 40-50 FPS, ΑΛΛΑ κατεβασα και τον ερωτα μ Witcher 3 και κανοντας drag ολα τα settings καργα δεξια (και σκιες, και HBAO+ και NIVIDIA Hairworks) ετρεχε με 60-70 σε ανοιχτες περιοχες και 45-60 στις πολεις οπως το Novigrad σε 1440p monitor!!! Μονο το Hairworks να κατεβασεις μπορουσες να εχεις ενα Vsync σχεδον παντα καρφιτσωμενα στα 60 FPS. Και φυσικα δειχνειι πανεμορφο! Απλως μουυ κανει εντυπωση π το πρωτο game, οντας ενα απλο horror game σε κατι σπιτια κλπ πιανει τοσο χαμηλα FPS και μαλιστα δεν υυπαρχει και διαφορα απο το ενα build στο αλλο - εχει να κανει μηπως με το τι εκτασεις φορτωνει το καθε game και διαφορους χαρρακτηρες στο background για να αρχισει να παιζει ρολο η CPU, ενω αμα ειναι μονο textures, σκιες και τετοια δεν βοηθαει ιδιαιτερα; Μηπως ειναι απλως bad optimized το αλλο game? Δεν ξερω... video-1589288362.mp4
Shine_In_The_Night Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 Δημοσ. 24 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 12/5/2020 στις 4:27 ΜΜ, AlexTT-zer0 είπε Εχω αλλαξει τα εξαρτηματα 3 φορες, μεχρι και ηχομετρο κατεβασα για να διακρινω τα decibel και τη διαφορα. Στην αρχη, οταν το πρωτοεστησα ειχε AVG 40 db και τωρα εχει 15 db οποτε η διαφορα ειναι αισθητη. Ειναι η πρωτη φορα π στηνω PC αυτοπροσωπως - τουλαχιστον συνολικα και οχι απλως ενα GPU ή μια RAM - εχω πειραξει και λιγο τα bios ετσι ωστε να τρεχουν σε 50% τα ανεμιστηρια και εχω μειωσει την προοδευτικη αυξηση της ψυκτρας για το CPU - idle ειναι τωρα γυρω στα 40-45 και στα games 60-65 το πολυ, γενικα δεν ζοριζεται αν και στα games δεν κανει και πολυ usage. Στο editing να δουμε γιατι κυριως για τα YouTube βιντεακια μ την πηρα. Εψαξα αρκετα να βρω software που να μπορω απτο desktop να μεταβαλλω την ταχυτητα απο τα ανεμιστηρια και τελικα το μονο που μου δινει αυτη τη δυνατοτητα σε ολα (και CPU and GPU and random fans) ειναι το Argus monitor - πολυ ευχρηστο. Speedfan και τετοια δεν αναγνωριζουν καθολου τπτ περα απο τους σκληρους δισκους, οι οποιοι ειναι στα 20-30 c παντα οποτε δεν με ανησυχουυν. Οποτε συμπερασματικα, το τροφοδοτικο ειναι σιγουρα κομπλε οποτε για καλυτερο air flow and less noise φανταζομαι οι λυσεις ειναι οτι αλλο κουτι ειτε αλλα (ή εξτρα;) ανεμιστηρια - ευπροσδεκτες ολες οι προτασεις! Τελος, να πω οτι αν και η αντικατασταση εγινε κατα κυριο λογο για rendering, κλπ. περιμενα και διαφορα στο performance during gaming - τη Ryzen 7 3700x τα benchmarks την εδειχναν 4 φορες καλυτερη - χοντρικα- απτο προηγουμενο CPU (i5 4570 3.2 Hz). To my surprise, εβαλα ενα game που λεγεται Song of Horror και πραγματικα δεν υπηρχε σχεδον καμια διαφορα (προφανως το τεσταρα και στα 2 build), ειχε εκει κοντα 40-50 FPS, ΑΛΛΑ κατεβασα και τον ερωτα μ Witcher 3 και κανοντας drag ολα τα settings καργα δεξια (και σκιες, και HBAO+ και NIVIDIA Hairworks) ετρεχε με 60-70 σε ανοιχτες περιοχες και 45-60 στις πολεις οπως το Novigrad σε 1440p monitor!!! Μονο το Hairworks να κατεβασεις μπορουσες να εχεις ενα Vsync σχεδον παντα καρφιτσωμενα στα 60 FPS. Και φυσικα δειχνειι πανεμορφο! Απλως μουυ κανει εντυπωση π το πρωτο game, οντας ενα απλο horror game σε κατι σπιτια κλπ πιανει τοσο χαμηλα FPS και μαλιστα δεν υυπαρχει και διαφορα απο το ενα build στο αλλο - εχει να κανει μηπως με το τι εκτασεις φορτωνει το καθε game και διαφορους χαρρακτηρες στο background για να αρχισει να παιζει ρολο η CPU, ενω αμα ειναι μονο textures, σκιες και τετοια δεν βοηθαει ιδιαιτερα; Μηπως ειναι απλως bad optimized το αλλο game? Δεν ξερω... video-1589288362.mp4 Τα games που αναφέρεις ειναι GPU intensive games. Για να δεις διάφορα σε games με την αλλαγή CPU, χρειάζεσαι παιχνίδια όπως το Civilization , Total War κτλ. Δηλάδη CPU intensive... Επεξ/σία 24 Μαΐου 2020 από Shine_In_The_Night
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα