Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην πολυκατοικια 8 διαμερισματων που μενω, καθε οροφος εχει 1 μεγαλο και 1 μικρο διαμερισμο και στον υπογισμο των κοινοχρηστων -ο οποιος γινεται απο εταιρια κοινοχρηστων-το καθε διαμερισμα συμμετεχει με βαση το ποσοστο που του αναλογει, περιπου 15% για τα μεγαλα, περιπου 10% για τα μικρα. Το προβλημα ειναι οτι σε καποιες εκτακτες δαπανες, π.χ. εσπασε ο σωληνας νερου του boiler ή μουχλιασε το κουτι με τις ηλεκτροβανες ενος οροφου και πρεπει να αλλαχθει το mdf, τα κοινοχρηστα πηγαν ισοποσα για καθε διαμερισμα, δηλαδη δια 8. 

Σε σχετικη ερωτηση που εκανα στην εταιρια, μου ειπαν οτι ετσι της ειχαν πει οι ιδιοκτητες (που τη δεδομενη στιγμη ηταν 4/5 ιδιοκτητες μεγαλων διαμερισματων) να κανει οταν ανελάβε τη διαχειριση. Ψαχνοντας στο ιντερνετ, βλεπω παντου το ιδιο κειμενο copy/paste:

Αναφορά σε κείμενο

Ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μας επιμένουν ότι κάποιες από τις δαπάνες των κοινοχρήστων πρέπει να κατανέμονται σε ίσα μερίδια στις ιδιοκτησίες. Είναι σωστό;
Όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, ανεξάρτητα αν αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα ΧΙΛΙΟΣΤΑ της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη. Κατανομή σε ίσα μερίδια είναι άδικη και παράνομη. Στο σημείο αυτό η νομοθεσία είναι κάθετη και συγκεκριμένη, και μην ακούσετε οποιονδήποτε προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο. Αν πιστεύετε ότι μια δαπάνη πρέπει να κατανεμηθεί εξ ίσου, αυτό είναι τεκμήριο ότι η δαπάνη αυτή δεν αφορά τα κοινόχρηστα και κατ' επέκταση ούτε τον διαχειριστή. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να αφορούν εγκαταστάσεις ή εξαρτήματα που ενώ είναι τοποθετημένα έξω από την ιδιοκτησία, ωστόσο αποτελούν μέρος της. Π.χ. ηλεκτροβάνα, μετρητές θέρμανσης και ύδρευσης κ.α. Εξαιρείται η περίπτωση όπου έχει γίνει αντίθετη ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο, και η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Απο την μια λεει οτι τα ισια μεριδια ειναι παρανομα, αλλα στο τελος αναφερει καποιες εξαιρεσεις. Και οι 2 προσφατες περιπτωσεις (σωληνας boiler, κουτι ηλεκτροβανων οροφου) θεωρω οτι δεν ειναι μερος κανενος διαμερισματος, αλλα τι ισχυει τελικα? Υπαρχει καποιο νομικο κειμενο που μπορω να παραθεσω σε πιθανη συνελευση γιατι προφανως αθρα απο διαφορα site δεν εχουν ιδιαιτερο βαρος~

Δημοσ.

Μάλλον πρέπει να διαβάσεις πιο προσεκτικά εκεί που λέει για μία εξαίρεση (και όχι εξαιρέσεις) :

"Εξαιρείται η περίπτωση όπου έχει γίνει αντίθετη ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας"

Είναι σαφές ότι πρέπει να κάτσεις και να διαβάσεις προσεκτικά τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Μάλλον πρέπει να διαβάσεις πιο προσεκτικά εκεί που λέει για μία εξαίρεση (και όχι εξαιρέσεις) :

"Εξαιρείται η περίπτωση όπου έχει γίνει αντίθετη ρητή και συγκεκριμένη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας"

Είναι σαφές ότι πρέπει να κάτσεις και να διαβάσεις προσεκτικά τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Δεν υπαρχει καποια τετοια προβλεψη στον κανονισμο της πολυκατοικιας (εξαλου αναφερει οτι προκειται για εξαιρετικα σπανια περιπτωση), ουτε μου εχουν αναφερει κατι τετοιο στις πρωτες σχετικες συζητησεις που εχω κανει.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, panos4tw είπε

Δεν υπαρχει καποια τετοια προβλεψη στον κανονισμο της πολυκατοικιας

Αυτό προκύπτει από τα παρακάτω:

4 λεπτά πριν, panos4tw είπε

(εξαλου αναφερει οτι προκειται για εξαιρετικα σπανια περιπτωση), ουτε μου εχουν αναφερει κατι τετοιο στις πρωτες σχετικες συζητησεις που εχω κανει.

ή έκατσες και διάβασες προσεκτικά τον κανονισμό?

Ο κανονισμός υπερισχύει του νόμου, συνεπώς αν όντως θέλεις να μάθεις τι ισχύει (όπως έγραψες και πιο πάνω) θα πρέπει να διαβάσεις τον κανονισμό.

Αν δεν σε νοιάζει τι ισχύει και το μόνο που θέλεις είναι να μάθεις το νόμο, τότε ιδού:

"1. Τα κοινόχρηστα έξοδα κατανέμονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3741/1929  (Άρθρο 5 παρ. β) αναφέρει:
 Έκαστος των συνιδιοκτητών υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα κοινά βάρη επί τη βάσει της αξίας του ορόφου ή διαμερίσματος ου είναι κύριος.

Δηλαδή, τα κοινόχρηστα πρέπει να πληρώνονται βάσει της αξίας του διαμερίσματος η οποία εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα, οπότε για ευκολία έχει (σωστά) επικρατήσει ότι τα κοινόχρηστα έξοδα πρέπει να μοιράζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος."

http://koinoxrista24.gr/blog/category/νομοθεσία-κοινοχρήστων/

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Αυτό προκύπτει από τα παρακάτω:

ή έκατσες και διάβασες προσεκτικά τον κανονισμό?

Ο κανονισμός υπερισχύει του νόμου, συνεπώς αν όντως θέλεις να μάθεις τι ισχύει (όπως έγραψες και πιο πάνω) θα πρέπει να διαβάσεις τον κανονισμό.

Αν δεν σε νοιάζει τι ισχύει και το μόνο που θέλεις είναι να μάθεις το νόμο, τότε ιδού:

"1. Τα κοινόχρηστα έξοδα κατανέμονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων των διαμερισμάτων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3741/1929  (Άρθρο 5 παρ. β) αναφέρει:
 Έκαστος των συνιδιοκτητών υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα κοινά βάρη επί τη βάσει της αξίας του ορόφου ή διαμερίσματος ου είναι κύριος.

Δηλαδή, τα κοινόχρηστα πρέπει να πληρώνονται βάσει της αξίας του διαμερίσματος η οποία εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα, οπότε για ευκολία έχει (σωστά) επικρατήσει ότι τα κοινόχρηστα έξοδα πρέπει να μοιράζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος."

http://koinoxrista24.gr/blog/category/νομοθεσία-κοινοχρήστων/

Οπως τελικα ειχα οντως διαβασει προσεκτικα το αρχικο κειμενο, ετσι εχω διαβασει και τον κανονισμο.

Ευχαριστω για την παραθεση του νομου, την ειχα βρει κι εγω, αλλα μου ειχε φανει καπως γενικη και αναρωτιομουν μηπως υπαρχει καποια μεταγενεστερη (δικαστικη?) αποφαση την οποια αγνοουσα. Ειδικοτερα απο τη στιγμη που το αρχικο αρθρο κανει ειδικη αναφορα σε εγκαταστάσεις ή εξαρτήματα που ενώ είναι τοποθετημένα έξω από την ιδιοκτησία, ωστόσο αποτελούν μέρος της (ως παραδειγματα οπου οι δαπανες οντως κατανεμονται εξισου) και δεν μπορεσα να βρω καποια νομοθεσια που να κανει αναφορα σε αυτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να μην ανοίγω θέμα έχω ερώτηση. 
Δεν θέλω με τίποτα να αναλάβω διαχειριστής σε πολυκατοικία 10 διαμερίσματα. Τους έχω πει δεν έχω θέμα και θέλω να βάλουμε εξωτερικό αλλά τα 7 ευρώ επιπλέον  δεν τα δίνει κανένας. Τι μπορώ να κάνω νομικά να τελειώνω μια και καλή ; Δεν έχω θέμα να δώσω σε δικηγόρο όσο ζητήσει .

Επεξ/σία από mp123
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, mp123 είπε

Να μην ανοίγω θέμα έχω ερώτηση. 
Δεν θέλω με τίποτα να αναλάβω διαχειριστής σε πολυκατοικία 10 διαμερίσματα. Τους έχω πει δεν έχω θέμα και θέλω να βάλουμε εξωτερικό αλλά τα 7 ευρώ επιπλέον  δεν τα δίνει κανένας. Τι μπορώ να κάνω νομικά να τελειώνω μια και καλή ; Δεν έχω θέμα να δώσω σε δικηγόρο όσο ζητήσει .

Βρες κάποιον άλλο στην πολυκατοικία και δίνε του ένα ποσό τον μήνα. Παίζει να σου έρθει πιο φθηνά από τον δικηγόρο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, csontheline είπε

Βρες κάποιον άλλο στην πολυκατοικία και δίνε του ένα ποσό τον μήνα. Παίζει να σου έρθει πιο φθηνά από τον δικηγόρο.

Φιλε μου θέλω λύση με χαρτί να μην με πρήζουν. Εγω θέλω εξωτερικό διαχειριστή. Οι άλλοι δεν θέλουν. Θέλω νομική λύση.
Δεν μπορεί κανένας να με αναγκάσει.

Επεξ/σία από mp123
  • 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/5/2020 στις 3:08 ΜΜ, mp123 είπε

Φιλε μου θέλω λύση με χαρτί να μην με πρήζουν. Εγω θέλω εξωτερικό διαχειριστή. Οι άλλοι δεν θέλουν. Θέλω νομική λύση.
Δεν μπορεί κανένας να με αναγκάσει.

Ανασήρω μιας και σήμερα το βρήκα αυτό το νήμα κι ας είναι παλιό ίσως βοηθήσει κάποιον άλλο............. Παλικάρι μου αν δεν θέλεις να γίνεις εσύ διαχειριστής στην πολυκατοικία που μένεις τότε ακολουθείς υποχρεωτικά την πλειοψηφία . (το ίδιο δεν γίνεται και στις εκλογές..???) Κι αυτό που σου έγραψα είναι κάτι που ορίζεται σε όλες τις πολυκατοικίες οπότε μην σπαζοκεφαλιάζεις χωρίς νόημα.

Επεξ/σία από chipakos
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, chipakos είπε

Κι αυτό που σου έγραψα

Σε 1,5 μήνα κλείνει 4 χρόνια το ποστ στο οποίο απάντησες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Εγραψα σχετικά.....δεν ξέρω αν μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις και όχι μόνο έγραψα αλλά ήταν και πρώτη πρώτη η διευκρίνηση. Σου το κάνω BOLT ειδικά για εσένα....... για να το έχω αναζητήσει αυτό το θέμα εγώ σήμερα τότε μπορεί να το αναζητήσει και κάποιος άλλος αύριο.....Μην κάνεις Spam...

Επεξ/σία από chipakos
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, chipakos είπε

Σου το κάνω BOLT ειδικά για εσένα..

Το Bolt(?) το πρόσθεσες μετά με επεξεργασία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Το Bolt(?) το πρόσθεσες μετά με επεξεργασία. 

Να διαβάζεις και να κατανοείς πρώτα αυτό που είναι γραμμένο για να μην χρειάζεται να σας ξεστραβώνω με BOLT------Δεν άλλαξα καθόλου την δημοσίευση απλά έβαλα BOLT  για λογαριασμό σου........κάτι άλλο..??

Επεξ/σία από chipakos
Δημοσ.
1 hour ago, Nabuko said:

Ε δεν είχε μπει κανένας στον κόπο να απαντήσει, κάλιο αργά παρά ποτέ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...