Grouser Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 2 λεπτά πριν, mphxths είπε 1 ώρα πριν, Grouser είπε Αυτό σημαίνει ότι ο Μήτσος πρέπει να προσθέσει τα 72 ευρώ του ΦΠΑ του κινητού που αγόρασε και στον ΦΠΑ των εκροών (των εσόδων του δηλαδή). Αρα δηλ +72 ευρω στον φπα των εσοδων , + 72 ευρω στον φπα των εξοδων ? Σωστα καταλαβα ? Μισόσωστα. Στο "ΦΠΑ εξόδων" δεν προσθέτεις και άλλα 72 €, τα είχες ήδη (αφού είναι "ΦΠΑ εξόδων"!). Αυτό που είναι το νέο είναι ότι το βάζεις και στο "ΦΠΑ έσοδα, δηλ. φαίνεται ότι έχεις εισπράξει παραπάνω 72 ευρώ ΦΠΑ προς απόδοση. 7 λεπτά πριν, mphxths είπε Αφαιρεις λοιπον τα 2 φπα..εσοδων εξοδων. Ναι, εφόσον όμως υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης. Αυτή είναι η λειτουργία της έκπτωσης (ο φόρος "εξόδων", όπως το λές (κοινώς: φόρος εκροών) , εκπίπτει από το "φόρο εσόδων" (φόρο εκροών) που είναι προς απόδοση, τον μειώνει δηλαδή. 9 λεπτά πριν, mphxths είπε 1 ώρα πριν, Grouser είπε Το οποίο σημαίνει ότι πλασματικά φαίνεται ότι έχει εισπράξει περισσότερο φόρο προς απόδοση. Αυτο δεν το καταλαβα. Επειδη εσκασε ενα 72αρι στο φπα των εσοδων , καπως το συστημα θα υποθεσει οτι εχει και ενα εισοδημα στο οποιο αντιστοιχει αυτο το φπα αρα και καποιος αναλογουν φορος ? Αναλογα το συστημα δεν θα δει και το εξοδο (το κοστος του κινητου ) στα συνολικα εξοδα? Ξαναλέμε. Στα έξοδα την αξία του κινητού θα την είχες ούτως ή άλλως. Στο "φόρο εξόδων" το ΦΠΑ του κινητού θα το είχες ούτως ή άλλως. Το μόνο που αλλάζει, είναι ότι πρέπει να το υπολογίσεις, τεχνητά, και στην άλλη πλευρά. Λογικό. Αφού έχεις την ωφέλεια ότι δεν τα έχεις αποδώσει. Αφού δεν το απέδωσες, δεν είναι στη τσέπη σου;;;; Πρέπει να το αποδώσεις εσύ, ο αγοραστής. Αυτό εννοεί η ΠΟΛ 1057 παραπάνω: Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στη συναλλαγή καταβάλλεται από τον ίδιο τον αγοραστή με την περιοδική του δήλωση, που υποβάλλεται για την οικεία φορολογική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα Φ.Π.Α. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών - κωδικοί «303», «306»- όσο και των εισροών - κωδικός «366» - της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών - κωδικοί «333» και «336» - όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου - κωδικός «386» (σχετ. η εγκύκλιος ΠΟΛ.1082/6.4.2015). 15 λεπτά πριν, mphxths είπε Αρα στο τελος αφου εκανες μια ομορφη αφαιρεση μεταξυ δυο φπα πριν , καντην και τωρα (Χ+72) (φπα εσοδων) - (Υ+72) (φπα εξοδων) = Χ-Υ , τα 72αρια απαλειφονται..τα λεω καλα ? Δεν τα λες καλά, γιατί στην πράξη σου είχες υπολογίσει το ΦΠΑ εξόδων 2 φορές (αφού μια φορά το έξοδο υπήρχε ήδη) !!!! Πλέον, με όλα τα παραπάνω που σου εξήγησα, πρέπει να έχεις πια καταλάβει. 20 λεπτά πριν, mphxths είπε Τι να σου πω ρε φιλε , αν εσυ θεωρεις οτι δεν κερδιζεις απο την φαση πηγαινε αγοραζε κινητα με αποδειξη λιανικης . Ασε τους αλλους που δεν το καταλαβαινουν να αγοραζουν με τιμολογιο και "δικαιωμα εκπτωσης φπα"...Τοσοι λογιστες εκει εξω δεν θα λεγανε στους πελατες τους "παιδια μην το κανετε..δεν κερδιζετε τιποτα..ισα ισα..χανετε κιολας" ? Δεν μπορεί να το λες αυτό σοβαρά τώρα, πέραν του ότι το εκλαμβάνω σαν ειρωνεία, που μου την απευθύνεις παρότι φαίνεται ότι δεν έχεις και πολύ μυρουδιά με το θέμα. Τιμολόγιο δεν σημαίνει ΦΠΑ μόνον, σημαίνει και έξοδο εκπιπτώμενο από έσοδο, άρα μειώνει τα κέρδη, άρα μειώνεται ο αναλογών φόρος. Με δαπάνη λιανικής δεν συμβαίνει τέτοιο πράγμα. Δεν φτάνει που πας από το ένα λογικό ατόπημα στο άλλο -σορρυ που το θέτω έτσι- βγάζεις κ επιθετικότητα. Καλά, ρώτησες κανένα λογιστή κ σου είπε, έλα δίνουν κινητά τζάμπα, πάνε πάρε; Εδώ όλοι βρίζουν που έχει μπει αυτή η διαδικασία. Σε παρακαλώ, πριν απαντήσεις ξανά, γράφτα σε ένα χαρτί και διάβασε όσα γράφει η ΠΟΛ (σε περίληψη, διάβασε κ κατανόησε αυτό που είχες εσύ ο ίδιος παραθέσει, που λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα) και , please, άσε το πνεύμα.
mphxths Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2020 12 λεπτά πριν, Grouser είπε Τιμολόγιο δεν σημαίνει ΦΠΑ μόνον, σημαίνει και έξοδο εκπιπτώμενο από έσοδο, άρα μειώνει τα κέρδη, άρα μειώνεται ο αναλογών φόρος. Και αυτο ειναι κακο για τον επιχειρηματια ..γιατι... ? 13 λεπτά πριν, Grouser είπε Καλά, ρώτησες κανένα λογιστή κ σου είπε, έλα δίνουν κινητά τζάμπα, πάνε πάρε; Εδώ όλοι βρίζουν που έχει μπει αυτή η διαδικασία. Εσυ καταλαβες οτι μιλαμε για τζαμπα κινητα ? Ποιοι ακριβως βριζουν που μπηκε αυτη η διαδικασια ? Οι λογιστες που δεν ξερουν πως να χειριστουν τα λογιστικα αυτων των συναλλαγων ή τα σκρουτζομαγαζα που θελουν να τσεπωσουν το φπα ? Δηλωσες οτι δεν ξερεις απο λογιστικα , εγω προφανως δεν ξερω απο λογιστικα αλλα τοση ωρα μου κανεις λογιστικη αναλυση του νομου και προσπαθεις να πεισεις εμενα και οσους μας διαβαζουν οτι δεν μας συμφερει να αγοραζουμε κινητα με τιμολογιο και εκπτωση φπα ? Σαν να λες ειστε ζωα , εχετε παρανοησει τον νομο , οι λογιστες δεν ξερουν τι τους γινεται και ηρθα εγω να σας προστατεψω απο τον κακο νομο που ολοι βριζουν. Οταν εβαζα τον φιλο μου δηλ να παρει κινητο για μενα με τιμολογιο τον επιανα κωτσο ? εμπαινε μεσα? λογιστικα τον χαντακωνα ? Αν ειναι ετσι να του ζητησω συγνωμη να δω ποσα του χρωσταω να τον ξοφλησω και να του πω να απολυσει τους λογιστες του γιατι ειναι ηλιθιοι... Ευχαριστουμε ρε αδελφε Μας ανοιξες τα ματια. Δεν θα το ξανακανουμε. Καουρα που ειχες μετα απο 2 μηνες του τελεταιου ποστ αυτου του θεματος να ερθεις να μας ανοιξεις τα ματια...Τι ειναι τουτος... Πες μας και σε ποιο σκρουτζομαγαζο δουλευεις να ξερουμε να μην ερθουμε και ζητησουμε τιμολογιο...πιο φανερο πλεον δεν μπορεις να το κανεις
Grouser Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 Μάγκα μπήχτη, αν δεν ξέρουμε κάτι, καλό είναι να κρατάμε κ μία επιφύλαξη κ ακόμη καλύτερα να είμαστε πιο μετριοπαθείς και όχι επιθετικοί. Επειδή όμως συνεχίζεις το υφάκι, αλλάζω κ εγώ τροπάριο. Εκτίθεσαι διαρκώς - κ το κακό βέβαια είναι ότι θα εκτεθούν κ άλλοι αν σε ακούν. Πάρε χαμπάρι ότι το σκρουτζομάγαζο ποσώς ενδιαφέρεται πώς θα κάνεις εσύ την αγορά. Στην τσέπη του θα μείνει μόνον η καθαρή αξία της αγοράς, είτε πουλάει κινητό (που το φπα τον αποδίδει ο αγοραστής) είτε αξεσουάρ (που το φπα τον εισπράττει το μαγαζί κ τον αποδίδει). Ως εκ τούτου, το μόνον που θα κερδίσει αν αποθαρρύνει τον πελάτη του να αγοράσει με τιμολόγιο (με την σωστή διαδικασία του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ) είναι ο πελάτης να τα πάρει στο κρανίο και να πάει να αγοράσει από τις μεγάλες αλυσίδες, που τη δουλειά θα την κάνουν σωστά και οργανωμένα, εκείνη τη στιγμή. Και δεν χρειάζεται να είμαι λογιστής για να το καταλάβω αυτό (παρεμπιπτόντως : δήλωσα μη λογιστής , δεν δήλωσα εντελώς μυρουδιάς. Τα γενικά πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζω ιδίως στο επάγγελμά μου τα έχω, στο περίπου τουλάχιστον, και προσπαθώ να κατανοώ). Συνεπώς, πριν πατήσεις το πληκτρολόγιο κ αρχίσεις τις εξυπνάδες για το πού δουλεύω και ποιό είναι το συμφέρον μου ως .... ιδιοκτήτη σκρουτζομάγαζου, ενώ είσαι τουλάχιστον ημιμαθής, βούτα το δάχτυλο στο μπουκαλάκι με τη φαιά ουσία. Βέβαια, τώρα ικανός είσαι να μου το γυρίσεις και να μου πεις ότι είμαι διευθυντής καταστήματος του Κωτσόβολου. Ούτε υπάλληλος είμαι , ούτε έμπορος αν ψοφάς να μάθεις. Σταμάτα το πνεύμα. Έχω αρχίσει να τα παίρνω άσχημα με την πάρτη σου κ το υφάκι σου. Και άσχετος είσαι, και προσβάλλεις, και παρασύρεις κόσμο (αρχικά εν αγνοία σου, τώρα πλέον όμως εν γνώσει σου). Δηλαδή, διαβάζω μια ανακρίβεια και παρεμβαίνω συζητώντας και επεξηγώντας ευγενικά και με επιχειρήματα προκειμένου να μην την πατήσουν άλλοι βλέποντας άτομο "του κύρους των 2.500 posts" να λέει κάτι που βάσει όσων διαβάζω και κατανοώ είναι λάθος, θα μου την πεις κιόλας; Όσο για τον φίλο σου, που ενδεχομένως έβαλες να σου πάρει κινητό, ούτε λογιστής οφείλει να είναι για να ελέγξει αν κάνεις λάθος, ούτε εσύ τον έχεις εξαπατήσει αφού ούτε κ συ ήξερες τί ισχύει. Και ναι, λογιστικά τον χαντάκωνες, αν θεωρήσουμε χαντάκωμα ότι κάποιος κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του το ΦΠΑ ενός κινητού. Πιο σοβαρό βέβαια χαντάκωμα είναι το ενδεχόμενο ο άνθρωπος να κάνει ανακριβή δήλωση ΦΠΑ, μη γνωρίζοντας πώς διαχειρίζεται ορθά λογιστικά η συγκεκριμένη περίπτωση, με όποιους κινδύνους αυτό έχει για τυχόν έλεγχο, ασυμφωνίες λογιστικών καταστάσεων, πρόστιμα κλπ κλπ. Αυτά δι' υμάς. Δεν απαντώ άλλο. Το προσωπικό τελειώνει εδώ. Case closed, νομίζω ότι όποιος διαβάσει ολόκληρο το thread θα καταλάβει την ουσία του ζητήματος, για το οποίο παρενέβην. 2
mphxths Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Grouser είπε Πάρε χαμπάρι ότι το σκρουτζομάγαζο ποσώς ενδιαφέρεται πώς θα κάνεις εσύ την αγορά. Στην τσέπη του θα μείνει μόνον η καθαρή αξία της αγοράς, είτε πουλάει κινητό (που το φπα τον αποδίδει ο αγοραστής) είτε αξεσουάρ (που το φπα τον εισπράττει το μαγαζί κ τον αποδίδει). Ως εκ τούτου, το μόνον που θα κερδίσει αν αποθαρρύνει τον πελάτη του να αγοράσει με τιμολόγιο (με την σωστή διαδικασία του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ) είναι ο πελάτης να τα πάρει στο κρανίο και να πάει να αγοράσει από τις μεγάλες αλυσίδες, που τη δουλειά θα την κάνουν σωστά και οργανωμένα, εκείνη τη στιγμή. Ειδες που δειχνεις αγνοια της καταστασης ? Η ολη φαση με τον νομο αυτο και την εκπτωση του φπα ξεκινησε απο τα σκρουτζομαγαζα. Ανοιγει ενα σκρουτζομαγαζο , πουλαει λιανικη , και οταν ερθει η ωρα να αποδωσει φπα , κλεινει το μαγαζι , ανοιγει με αλλη επωνυμια , αφμ , ιδιοκτητη και συνεχιζει να δουλευει. ΦΠΑ δεν απεδωσε ποτε . Τον τσεπωσε. Αν πουλησει με τιμολογιο και αυτον τον νομο που σιγουρα απο οσα γραψαμε αυτος δεν αποδιδει καποιον φπα..δεν τον συμφερει. Δεν αποδιδει φπα , αρα δεν υπαρχει φπα για να ΜΗΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ.Να τσεπωσει ! γκεγκε ? Να στο κανω ακομα πιο λιανα ? Επειδη λοιπον θελανε να ωθησουν τους καταναλωτες να μην κοψουν τιμολογιο , δημιουργησανε την λεγομενη ΤΙΜΗ WEB. Παρε ενα παραδειγμα να καταλαβεις. Πες οτι ενα κινητο κανει 100 ευρω χοντρικη τιμη (π.χ. κοστος 90ευρω + 10ευρω κερδος). Με αποδειξη λιανικης ο πελατης πρεπει να πληρωσει 100+24% = 124 ευρω. Αρα εχουμε 2 τιμες μεχρι τωρα. Την χοντρικη τιμη ( 100 ευρω ) και την λιανικη τιμη ( 124 ευρω ). Ο πελατης θελει τιμολογιο και να πληρωσει 100 ευρω ουσιαστικα. Το σκρουτζομαγαζο θελει να κοπει αποδειξη λιανικης στα 124 ευρω και να τσεπωσει το φπα. Αρα δημιουργει μια ενδιαμεση τιμη (παρανομο τελειως - ενα προιον εχει μονο 2 τιμες , χοντρικη τιμη και λιανικη τιμη ) που την ονομαζει "τιμη web" και την βαζει καπου ενδιαμεσα π.χ. 120ευρω. (παλι κερδισμενος ειναι , το κοστος ειναι 90ευρω στο παραδειγμα μας ). Ο πελατης δελεαζεται και το αγοραζει στα 120ευρω με αποδειξη...δηλ περιπου 96 ευρω + φπα ...τσεπωσε το κερδος ( ~6 ευρω στην περιπτωση αυτη) και το φπα ~24 ευρω. Συνολο 30 ευρω. Με τιμολογιο και τον νομο αυτο θα τσεπωνε μονο το καθαρο κερδος των 10 ευρω.Εβαλα ευκολα νουμερα για να μην μπερδευτεις.Σε κινητα των 3-4-5 κατοσταρικων ολα αυτα πολλαπλασιαζονται αναλογα. Και αν πηγαινες απο το σαιτ να αγορασεις σε τιμη web και με τιμολογιο δεν γινοταν.Στο καταστημα σου λεγανε , το συστημα δεν εχει ρυθμιστει για τιμολογια στην τιμη web..και καλα... Και ολα αυτα στα λεω εχοντας παει επιτοπου σε σκρουτζομαγαζο με φιλο μου και προσπαθουσαμε να μαθουμε τι ειναι αυτη η τιμη web , που οπως ειπα ειναι παρανομη δημιουργια. Και αρχισανε τα μα και μου και ιστοριες και μετα τα "δεν ειμαστε εμεις υπευθυνοι , ειμαστε απλοι υπαλληλοι" και αλλα τετοια. Καταλαβες γιατι βγηκε τωρα ο νομος ? Πιο φραγκοδιφραγκα δεν μπορω να στο κανω. Και ερχεσαι εσυ να μας πεις τι ? Οτι αν καποιος αγορασει με τιμολογιο και εκπτωση φπα , ζημιωνεται ? Ο φιλος μου εχει παρει απο αυτα που γνωριζω γυρω στα 3-4 κινητα με αυτον τον τροπο και συ απλα λες οτι ζημιωθηκε. Και νομιζεις οτι οντας επιχειρηματιας κανει μονος του τα λογιστικα του. Δεν εχει λογιστες ε? Που μετα απο τετοιες αγορες αν χαντακωνοταν δεν θα του ελεγαν "Εεε φιλεε..σταματα αυτες τις αγορες...δεν σε συμφερει λογιστικα". Θελουν το κακο του ε? Ρε πας καλα ? Συνελθε λιγακι ... 1 ώρα πριν, Grouser είπε Εκτίθεσαι διαρκώς - κ το κακό βέβαια είναι ότι θα εκτεθούν κ άλλοι αν σε ακούν Το κακο ειναι οτι νομιζεις οτι ο κοσμος ειναι ζωα και θα κανουν οτι τους λεω εγω ή εσυ. Εγω λεω την εμπειρια μου επι του θεματος. Οποιος εχει την δυνατοτητα να κοψει τιμολογιο θα παει να ρωτησει τον λογιστη του να μαθει απο εγκυρη πηγη τι συμβαινει. Οχι απο εσενα και απο εμενα. 1 ώρα πριν, Grouser είπε Έχω αρχίσει να τα παίρνω άσχημα με την πάρτη σου κ το υφάκι σου. Και άσχετος είσαι, και προσβάλλεις, και παρασύρεις κόσμο (αρχικά εν αγνοία σου, τώρα πλέον όμως εν γνώσει σου). Μην σπασεις κανα νυχι καθως πληκτρολογεις προσεχε. Στην χαριζω αυτην την φορα. Στους επομενους χαρακτηρισμους θα φας report και θα ψαχνεις αλλο φορουμ να το παιξεις λογιστικος σωτηρας. 1 ώρα πριν, Grouser είπε του κύρους των 2.500 posts Επεσες εξω περιπου... 3200 ποστς.. και το παιζεις και λογιστικος αναλυτης.. οκ..καταλαβαμε ολοι ποσα μαθηματικα ξερεις. Επεξ/σία 30 Ιουλίου 2020 από mphxths
Grouser Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2020 1 ώρα πριν, mphxths είπε Επεσες εξω περιπου... 3200 ποστς.. και το παιζεις και λογιστικος αναλυτης.. οκ..καταλαβαμε ολοι ποσα μαθηματικα ξερεις. Δεν το έπαιξα λογιστικός αναλυτής και πράγματι, δεν ξέρω μαθηματικά (που είναι επιστήμη), αλλά πολύ καλή χρηστική αριθμητική, που μου αρκεί. Και όλοι καταλάβαμε ότι μόνο λάθος που μου έχεις βρει είναι ότι μπέρδεψα τις "συνολικές αντιδράσεις χρήστη" με τα posts σου. 1 ώρα πριν, mphxths είπε Μην σπασεις κανα νυχι καθως πληκτρολογεις προσεχε. Στην χαριζω αυτην την φορα. Στους επομενους χαρακτηρισμους θα φας report και θα ψαχνεις αλλο φορουμ να το παιξεις λογιστικος σωτηρας. Περιμένουμε, λοιπόν, την κρίση των admins λοιπόν για τα διαλαμβανόμενα στο thread. Ας μην το συνεχίσουμε άλλο. Καλό σου απόγευμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα