Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα. ξερει καποιος να μου απαντησει τι γινεται τελικα με την αγορα κινητου με τιμολογιο ;

εννοω 1)τι ισχυει με την εκπτωση , δηλαδη σε τι τιμη το παιρνει καποιος επαγγελματιας και επισης 

2) χρειαζεται να το δηλωσει μεσω της εφαρμογης που δημιουργηθηκε απο την εφορια οτι το πηρε για επαγγελματικη χρηση 

3) αφαιρειται το ΦΠΑ τελικα απο το ΦΠΑ που προκειται να αποδοσει ο επαγγελματιας στο τελος της χρονιας; 

Δημοσ.

Να κάνω μια απλή ερώτηση πάνω στο ερώτημα σου; γιατί δεν απευθύνεσαι στον λογιστή σου. Δεν το δικαιούνται όλα τα ΚΑΔ από όσο ξέρω οπότε νομίζω αυτός είναι αρμόδιος να απαντήσει. 

Δημοσ.

τι ειναι τα ΚΑΔ; μπορεις να με βοηθησεις λιγο ; ο λογιστης μου δεν ηξερε κατι . μου ειπε οτι αυτο το προγραμμα δεν αφορα ατομα που σκοπευουν να αγορασουν 1 κινητο μονο αλλα εχει ως σκοπο να παταξει επιχειρησεις που γλιτωνουν τον φορο μεσω της  μαζικης εισαγωγης κινητων τηλεφωνων στην ελλαδα απο το εξωτερικο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω παρει κινητα μεσω φιλου που εχει επιχειρηση. Δεν μας ρωτησαν το ΚΑΔ στο καταστημα , αλλα δεν ξερω μηπως εχει αλλαξει αυτο.
Ουσιαστικα τα βηματα που καναμε ηταν τα εξης.
1.Μπηκαμε taxisnet και τυπωσαμε μια αναφορα που λεει οτι η εταιρια ειναι ενεργη και υποκειται σε καθεστως κανονικου ΦΠΑ.Δεν θυμαμαι ακριβως σε ποιο σημειο στο taxisnet ειναι αυτο , οι λογιστες τα ξερουν.Καλυτερα να ειναι φρεσκο-εκτυπωμενο , αλλιως το καταστημα μπορει να το παιξει ιστορια του στυλ "το εγγραφο εχει ισχυ 7 μερες , αυτο ειναι εκτυπωμενο πριν 10 μερες" .
Εχει μια λογικη , οποτε καλυτερα φρεσκο-εκτυπωμενο.
2.Πας με το χαρτι αυτο και την ταυτοτητα του ιδιοκτητη (ο ιδιοκτητης στην ουσια παει δηλ) , στο καταστημα και λεει οτι θελει να αγορασει κινητο/ταμπλετ/κλπ χωρις ΦΠΑ με τιμολογιο.
3.Στα μεγαλα καταστηματα ο ελεγχος αν δικαιουσαι να αγορασεις το προιον χωρις ΦΠΑ με τιμολογιο γινεται την ιδια στιγμη.Σε σκρουτζομαγαζα προσπαθουν με διαφορες δικαιολογιες να σε αποτρεψουν. Αρχιζουν τα "θελουμε 20 δικαιολογητικα ..ο ελεγχος θα παρει μια βδομαδα" και αλλες τετοιες μαλακιες.Τελευταια ομως μερικα σκρουτζομαγαζα κινουνται αμεσα οπως οι μεγαλες αλυσιδες , μιας και υπαρχει νομιζω εφαρμογη ονλινε που τσεκαρουν επιτοπου το αφμ της εταιριας και βλεπουν κατευθειαν αν μπορει να αγορασει ο πελατης με τιμολογιο.Οι λογιστες τα ξερουν ολα αυτα κλασικα.
4.Αγοραζεις το προιον με τιμολογιο.Απο την τελικη λιανικη τιμη , αφαιρειται ο φπα . Το καταστημα δεν αποδιδει φπα , ο αγοραστης/εταιρια δεν αποδιδει φπα. Με λιγα λογια δεν υπαρχει καθολου φπα στην συναλλαγη.

3* Πολλα σκρουτζομαγαζα καποτε ανοιγαν την επιχειρηση τους με καποιο αφμ , πουλουσαν προιοντα , και οταν ερχοταν η ωρα να αποδωσουν το φπα στο κρατος , το τσεπωναν , εκλειναν την επιχειρηση , την ανοιγαν με αλλη ονομασια/ιδιοκτητη/αφμ και ξανα απο την αρχη. Δεν αποκλειεται λοιπον αυτος ο νομος που αφορα αγορα κινητων/ταμπλετς/φορητα χωρις ΦΠΑ απο καμμια απο τις εμπλεκομενες πλευρες , να δημιουργηθηκε για να δυσκολεψει αυτα τα σκρουτζομαγαζα να τσεπωνουν το φπα.

Στις 9/5/2020 στις 1:18 ΠΜ, Jpetropoulos76 είπε

τι ειναι τα ΚΑΔ; μπορεις να με βοηθησεις λιγο ; ο λογιστης μου δεν ηξερε κατι

Αμα δεν ξερει ο λογιστης σου τι ειναι το ΚΑΔ , καιρος να τον αλλαξεις.Επισης καιρος να αρχισεις να χρησιμοποιεις το γοογλε.Οσα εγραψα εχουν αναφερθει κατα καιρους παρα πολλες φορες , ειδικα εδω στο ινσομνια.Λιγο ψαξιμο δεν εβλαψε κανεναν.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Natha είπε

Αν το πάρει από άλλη πόλη τι κάνει, στέλνει με μειλ φωτοτυπία της ταυτότητας;

Δεν καταλαβα ιδιαιτερα την ερωτηση. Αν δεν κανω λαθος πρεπει ο ενδιαφερομενος να παει στο μαγαζι για να δωσει τα χαρτια.Δεν γινεται απο ονλαιν ή αντικαταβολη ή οτιδηποτε.
Ονλαιν απο το σαιτ των μαγαζιων προφανως μπορεις να αγορασεις με τιμολογιο , αλλα δεν ξερω αν θα ναι απλη αγορα με τιμολογιο ή αγορα με τιμολογιο που υπαγεται στο συγκεκριμενο νομο που η συναλλαγη θα απαλασσεται απο το φπα.
Διοτι για αυτην την συναλλαγη οπως ειπα χρειαζονται επιπλεον χαρτια.Εκτος και αν εχουν εξελιχθει τα πραγματα και μπορει το καθε μαγαζι ονλαιν να κανει ελεγχους αφμ και λοιπα.Τα σκρουτζομαγαζα λιγο χλωμο μιας και οπως ανεφερα κανουν ο,τι μπορουν για να δυσκολεψουν την διαδικασια.

Τελος να πω , οτι η πληρωμη στην περιπτωση που συζηταμε πρεπει να γινει με "εταιρικο" τροπο.Δηλαδη δεν μπορω να παω εγω με τον φιλο μου που εχει την εταιρια και να πω , δωσε εσυ τα χαρτια και πληρωνω εγω με την πιστωτικη μου.Η πληρωμη πρεπει να γινει με πιστωτικη/μεταφορα απο λογαριασμο που ανηκει στην επιχειρηση ή στον ιδιοκτητη αυτης αν μιλαμε για ατομικες επιχειρησεις ή με ρευστο.

Αυτα ειναι τα τυπικα του πραγματος.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Να συμπληρώσω και αυτό που μου έχει πει ο λογιστής μου, για ποσά από 200€ και πάνω μόνο τραπεζική κατάθεση.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Bennito είπε

Να συμπληρώσω και αυτό που μου έχει πει ο λογιστής μου, για ποσά από 200€ και πάνω μόνο τραπεζική κατάθεση.

δηλαδή αν πας στον κωτσόβολο και πάρεις κινητό 600 ευρώ με τιμολόγιο δεν μπορείς να πληρώσεις στο ταμείο και να φύγεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Natha είπε

δηλαδή αν πας στον κωτσόβολο και πάρεις κινητό 600 ευρώ με τιμολόγιο δεν μπορείς να πληρώσεις στο ταμείο και να φύγεις;

Θυμαμαι ισχυε οτι αγορες 500 ευρω και ανω δεν επιτρεπεται να γινει με "κασερι". Ειτε πιστωτικη/χρεωστικη , ειτε με καταθεση σε λογαριασμο της εταιριας. Στην υποθεση που συζηταμε εδω περα , για να αγοραστει κατι χωρις τιμολογιο και χωρις φπα , πρεπει να ειναι πιστωτικη/χρεωστικη της επιχειρησης (ή του ιδιοκτητη αν ειναι ατομικη) ή μεταφορα απο λογαριασμο της επιχειρησης.Το "μπαγιοκο" επιτρεπεται στην περιπτωση που το ποσο ειναι κατω απο 500 ευρω.Δεν ξερω αν εχουν αλλαξει το 500αρικο και το εχουν κατεβασει ή οτιδηποτε τελοσπαντων.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, mphxths είπε

Θυμαμαι ισχυε οτι αγορες 500 ευρω και ανω δεν επιτρεπεται να γινει με "κασερι". Ειτε πιστωτικη/χρεωστικη , ειτε με καταθεση σε λογαριασμο της εταιριας. Στην υποθεση που συζηταμε εδω περα , για να αγοραστει κατι χωρις τιμολογιο και χωρις φπα , πρεπει να ειναι πιστωτικη/χρεωστικη της επιχειρησης (ή του ιδιοκτητη αν ειναι ατομικη) ή μεταφορα απο λογαριασμο της επιχειρησης.Το "μπαγιοκο" επιτρεπεται στην περιπτωση που το ποσο ειναι κατω απο 500 ευρω.Δεν ξερω αν εχουν αλλαξει το 500αρικο και το εχουν κατεβασει ή οτιδηποτε τελοσπαντων.

Για το 500ευρω δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω πάρει κάτι σε αυτή την τιμή. Αυτό που λέει ο φίλος πιο πάνω ότι από 200 ευρώ και πάνω ΜΟΝΟ τραπεζική κατάθεση δεν ισχύει πουθενά.

Δημοσ.

Για το 500 ισχύει για οποιαδήποτε αγορά λιανικής.

Το 200 είναι για τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ και άρχισε να ισχύει πρόσφατα.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 9/5/2020 στις 4:28 ΠΜ, mphxths είπε

4.Αγοραζεις το προιον με τιμολογιο.Απο την τελικη λιανικη τιμη , αφαιρειται ο φπα . Το καταστημα δεν αποδιδει φπα , ο αγοραστης/εταιρια δεν αποδιδει φπα. Με λιγα λογια δεν υπαρχει καθολου φπα στην συναλλαγη.

Έτυχε λίγο καθυστερημένα να πέσω πάνω σε αυτό.

Ποιος το λέει αυτό, ότι ο αγοραστής δεν αποδίδει ΦΠΑ ρε παιδιά; Μην υπάρχει παραπληροφόρηση! Απλά, αντί να εισπράττει ο πωλητής τον ΦΠΑ και να τον αποδίδει αυτός, τον αποδίδει απευθείας ο αγοραστής.

Γι' αυτό, όσοι θέλετε κινητό - λαπτοπ κλπ, μην τρέχετε σε φίλους σας επιτηδευματίες για εξυπηρέτηση - το μόνο που κάνετε είναι να τους βάζετε μέσα ή στην καλύτερη να τους μπλέκετε με μια ανώφελη γραφειοκρατική - λογιστική διαδικασία.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Grouser είπε

Απλά, αντί να εισπράττει ο πωλητής τον ΦΠΑ και να τον αποδίδει αυτός, τον αποδίδει απευθείας ο αγοραστής.

και μετα στην ουσια ειναι σαν να τον παιρνει πισω.

"Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στη συναλλαγή, καταβάλλεται από τον ίδιο τον αγοραστή με την δήλωση ΦΠΑ, που υποβάλλεται για την οικεία φορολογική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν 2859/2000. Η αξία των αποκτηθέντων ως άνω αγαθών προσαυξάνει μεν την αξία των φορολογητέων εισροών (κωδικός: «366», πράξεις λήπτη) της οικείας φορολογικής περιόδου, αλλά προσαυξάνει και την αξία των φορολογητέων εκροών (κωδικοί: «303» και «306» - όπου ισχύει ακόμη ο μειωμένος συντελεστής - της δήλωσης ΦΠΑ). Ο αναλογών ΦΠΑ, αντιστοίχως, προσαυξάνει τόσο τον φόρο εκροών (κωδικοί: «333» και «336» - για την περίπτωση του μειωμένου συντελεστή – της δήλωσης ΦΠΑ), όσο και τον φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου (κωδικός: «386», για τις πράξεις λήπτη).  Υπό την έννοια αυτή, ο αγοραστής καταβάλλει μεν τον φόρο που αναλογεί στην αξία των αγαθών, αλλά ταυτοχρόνως ασκεί και το δικαίωμα έκπτωσής του, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να παραμένει ουδέτερο (για τις συγκεκριμένες πράξεις)."

Η ουσια ειναι στην προταση που υπογραμμισα. Ουσιαστικα οταν εβαζα τον φιλο μου να πληρωνει , εγω του πληρωνα την καθαρη αξια , γιατι αυτος πληρωνε καθαρη αξια + φπα , αλλα το φπα το "επαιρνε πισω".

Δεν νομιζω να δουλευεις σε κανα σκρουτζομαγαζο και να προσπαθεις να "πεισεις" τον κοσμο να μην αγοραζει με τιμολογιο και εκπτωση φπα ε ? ;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μάλλον δεν ξέρεις τί σημαίνει "δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ". Θα προσπαθήσω να σου δώσω σε γενικές γραμμές τη λειτουργία του ΦΠΑ, καθώς είμαι μεν "επαγγελματίας" υποκείμενος σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν είμαι όμως και λογιστής.

Από τη μία, έχουμε τις "φορολογητέες εκροές", πιο απλά το έσοδο του υποκειμένου στον φόρο, από την άλλη είναι οι "εισροές με δικαίωμα έκπτωσης", πιο απλά - γενικά οι δαπάνες με ΦΠΑ που αφορούν το επάγγελμα του υποκειμένου του φόρου (δηλ. όχι προσωπικά του έξοδα).

Ας πούμε, έχουμε τον Μήτσο, υδραυλικό με φορολογική συνείδηση, που κόβει τις αποδείξεις που οφείλει να κόψει, ο οποίος έχει 5.000 € καθαρό έσοδο το τρίμηνο (δηλ. μη υπολογιζομένου του ΦΠΑ). Αν υποθέσουμε ότι σε αυτήν εφαρμόζεται συντελεστής 24%, τότε ο αναλογών ΦΠΑ είναι 1.200 € (=5.000 Χ 24%). Αυτός είναι ο φόρος εκροών. Αυτόν τον φόρο (ΦΠΑ) ο Μήτσος τον εισπράττει από τους πελάτες του, με σκοπό να τον αποδώσει στη ΔΟΥ μέσω της δήλωσης ΦΠΑ.

Το ίδιο τρίμηνο τα καθαρά έξοδα του (δηλ. μη υπολογιζομένου του ΦΠΑ) που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ ("με δικαίωμα έκπτωσης") ας πούμε πως είναι 3.000 € (=εισροές με δικαίωμα έκπτωσης). Υπόθεση εργασίας, ότι όλο το ποσό αυτό υπάγεται σε συντελεστή ΦΠΑ επίσης 24%. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισροών είναι 3.000 € Χ 24% = 720 €. Αυτόν το ΦΠΑ ο φίλος Μήτσος τον έχει πληρώσει για να αγοράσει τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που χρειάζεται για τη δουλειά του, και κανονικά τον έχει εισπράξει ο προμηθευτής του (για τον τελευταίο, το ποσό αυτό είναι φόρος εκροών και πρέπει να το αποδώσει στη ΔΟΥ, όπως έκανε ο Μήτσος για το ΦΠΑ που εισέπραξε από τους πελάτες του).

Όταν θα κάνει τη δήλωση ΦΠΑ, λοιπόν, ο Μήτσος θα δηλώσει ότι έχει εισπράξει 1.200 ευρώ ΦΠΑ. Από το ποσό αυτό, όμως θα εκπέσει ο φόρος εισροών που έχει πληρώσει με δικαίωμα έκπτωσης, δηλαδή θα αφαιρεθεί το ποσό των 720 ευρώ. Τελικώς, ο Μήτσος θα πληρώσει στην Εφορία 480 ευρώ.

Αυτό είναι το δικαίωμα έκπτωσης.

Στην αγορά κινητού, λοιπόν, ο Μήτσος λογιστικά θα κάνει κάτι άλλο. Του Μήτσου μας του έχει γυαλίσει μια κινητούμπα, καθαρής αξίας 300 ευρώ, πλέον 24% ΦΠΑ δηλ. 72 ευρώ, άρα πληρωτέας αξίας 372 ευρώ. Αν δεν επρόκειτο για κινητό, αλλά για ένα κομπρεσέρ που θέλει να αγοράσει ο Μήτσος, αυτά τα 72 ευρώ θα είχαν μπει μόνον στο ΦΠΑ των εισροών (των εξόδων δηλαδή).

Στην περίπτωση του κινητού όμως,  όπως σωστά παρέθεσες στην παραπάνω απάντησή σου (την οποία όμως όπως φαίνεται δεν κατάλαβες), συμβαίνει το εξής:

43 λεπτά πριν, mphxths είπε

Ο αναλογών ΦΠΑ, αντιστοίχως, προσαυξάνει τόσο τον φόρο εκροών (κωδικοί: «333» και «336» - για την περίπτωση του μειωμένου συντελεστή – της δήλωσης ΦΠΑ), όσο και τον φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου (κωδικός: «386», για τις πράξεις λήπτη)

Αυτό σημαίνει ότι ο Μήτσος πρέπει να προσθέσει τα 72 ευρώ του ΦΠΑ του κινητού που αγόρασε και στον ΦΠΑ των εκροών (των εσόδων του δηλαδή). Το οποίο σημαίνει ότι πλασματικά φαίνεται ότι έχει εισπράξει περισσότερο φόρο προς απόδοση.

Συνεπώς, θα πληρώσει 72 ευρώ παραπάνω ΦΠΑ στην εφορία. Και τούτο είναι λογικό, γιατί ούτως ή άλλως θα τον πλήρωνε και αν αγόραζε, αντί κινητού, το κομπρεσέρ. Το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν ότι στην περίπτωση του κομπρεσέρ το ΦΠΑ θα τον απέδιδε ο πωλητής και όχι ο φίλος μας ο Μήτσος (αγοραστής).

Ελπίζω να σε διαφώτισα κ να σταματήσει αυτή η σπέκουλα με τα φτηνά κινητά κ τους φίλους μας που θα μας εξυπηρετήσουν.....

Και για να το κάνω κ πιο λιανό, ας χρησιμοποιήσω το αγαπημένο site των φίλων μας των λογιστών (πάνω - κάτω, ό,τι έγραψα πριν):

https://www.taxheaven.gr/circulars/27089/pol-1150-2017

"....

ΣΤ. Υποχρεώσεις του Αγοραστή
....

2. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στη συναλλαγή καταβάλλεται από τον ίδιο τον αγοραστή με την περιοδική του δήλωση, που υποβάλλεται για την οικεία φορολογική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα Φ.Π.Α. Η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών - κωδικοί «303», «306»- όσο και των εισροών - κωδικός «366» - της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών - κωδικοί «333» και «336» - όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου - κωδικός «386» (σχετ. η εγκύκλιος ΠΟΛ.1082/6.4.2015).
"

Αυτά τα ολίγα (και απολύτως σαφή).

Επεξ/σία από Grouser
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Grouser είπε

Όταν θα κάνει τη δήλωση ΦΠΑ, λοιπόν, ο Μήτσος θα δηλώσει ότι έχει εισπράξει 1.200 ευρώ ΦΠΑ. Από το ποσό αυτό, όμως θα εκπέσει ο φόρος εισροών που έχει πληρώσει με δικαίωμα έκπτωσης, δηλαδή θα αφαιρεθεί το ποσό των 720 ευρώ. Τελικώς, ο Μήτσος θα πληρώσει στην Εφορία 480 ευρώ.

Αφαιρεις λοιπον τα 2 φπα..εσοδων εξοδων.

1 ώρα πριν, Grouser είπε

Αυτό σημαίνει ότι ο Μήτσος πρέπει να προσθέσει τα 72 ευρώ του ΦΠΑ του κινητού που αγόρασε και στον ΦΠΑ των εκροών (των εσόδων του δηλαδή).

Αρα δηλ +72 ευρω στον φπα των εσοδων , + 72 ευρω στον φπα των εξοδων ? Σωστα καταλαβα ?

1 ώρα πριν, Grouser είπε

Το οποίο σημαίνει ότι πλασματικά φαίνεται ότι έχει εισπράξει περισσότερο φόρο προς απόδοση.

Αυτο δεν το καταλαβα. Επειδη εσκασε ενα 72αρι στο φπα των εσοδων , καπως το συστημα θα υποθεσει οτι εχει και ενα εισοδημα στο οποιο αντιστοιχει αυτο το φπα αρα και καποιος αναλογουν φορος ? Αναλογα το συστημα δεν θα δει και το εξοδο (το κοστος του κινητου ) στα συνολικα εξοδα?

Αρα στο τελος αφου εκανες μια ομορφη αφαιρεση μεταξυ δυο φπα πριν , καντην και τωρα (Χ+72) (φπα εσοδων) - (Υ+72) (φπα εξοδων) = Χ-Υ , τα 72αρια απαλειφονται..τα λεω καλα ?
Τι να σου πω ρε φιλε , αν εσυ θεωρεις οτι δεν κερδιζεις απο την φαση πηγαινε αγοραζε κινητα με αποδειξη λιανικης . Ασε τους αλλους που δεν το καταλαβαινουν να αγοραζουν με τιμολογιο και "δικαιωμα εκπτωσης φπα"...Τοσοι λογιστες εκει εξω δεν θα λεγανε στους πελατες τους "παιδια μην το κανετε..δεν κερδιζετε τιποτα..ισα ισα..χανετε κιολας" ?
Σε επιασε ο πονος για τις λογιστικες περιπετειες του κοσμου ? Σοβαρα τωρα ? :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...