Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα σε ολους .Ξεκινησα προσφατα να ασχολουμε με τα δικτυα και εχω μπερδευτει σε αρκετα θεμετα.

Μπορει να μου εξηγησει καποιος ποια ειναι η διαφορα αναμεσα σε ενα router της cisco (πχ cisco 881 ) με ενα απλο του παροχου?

Και πως χρησιμοποιειται για να εχω συνδεση στο ιντερνετ? Πρεπει να το συνδεσεις με το οικιακο ρουτερ? Και να ναι ποιο το νοημα?

Ευχαριστω πολυ

 

Δημοσ.

Το ρούτερ μπορεί να μην είναι ταυτόχρονα και μόντεμ. Κάποια Cisco δεν είναι μόντεμ. Σε αυτή την περίπτωση συνδεεις το μόντεμ του παρόχου πάνω στο ρούτερ για να έχεις ίντερνετ στο ρούτερ σου. Αν το ρούτερ είναι ταυτόχρονα και μόντεμ, τότε είναι σαφώς καλύτερο από του παρόχου. Πιο ασφαλές και πιο ευέλικτο στην παραμετροποίηση.

  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα,

μπορεί να σε βοηθήσει και μια ματιά στο https://www.cisco.com/c/en/us/products/routers/800-series-routers/models-comparison.html (και μετά το https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/routers/800-series-routers/data_sheet_c78-613481.html) που εξηγεί τις διαφορές μεταξύ 881, 886/887 κλπ.
Πχ θα δεις οτι το 881 είναι router (παίρνει ethernet, δίνει ethernet), ενώ τα 886/887 έχουν και modem ISDN/PSTN.

  • Like 1
Δημοσ.

Mene , αρα στο συγκεκριμενο παραδειγμα το 881 λειτουργει ως switch χωρις να εχει την δυνατοτητα ιντερνετ παρα μονο αν συνδεθει με καποιον δρομολογητη ενος παροχου? Σωστα καταλαβα?

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dimipoly είπε

Καλησπερα σε ολους .Ξεκινησα προσφατα να ασχολουμε με τα δικτυα και εχω μπερδευτει σε αρκετα θεμετα.

Μπορει να μου εξηγησει καποιος ποια ειναι η διαφορα αναμεσα σε ενα router της cisco (πχ cisco 881 ) με ενα απλο του παροχου?

Και πως χρησιμοποιειται για να εχω συνδεση στο ιντερνετ? Πρεπει να το συνδεσεις με το οικιακο ρουτερ? Και να ναι ποιο το νοημα?

Ευχαριστω πολυ

Στην πλέον απλουστευμένη μορφή, διαβάζοντας περί δικτύων σύντομα θα καταλάβεις ότι υπάρχουν οι τέσσερις βασικές συσκευές:

  • Hub και Switch: συνδέουν συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, μέσω καλωδίου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Ethernet. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα switches ξέρουν σε ποια είσοδό τους έχει συνδεθεί ποια συσκευή  επειδή έχουν καταγράψει τις διαφορετικές MAC διευθύνσεις των καρτών δικτύου των συσκευών. Αν πχ. έχεις συνδέσει πάνω στο switch τις συσκευές Α, Β και Γ, τότε αν η Α θέλει να μιλήσει στη Β το switch θα στείλει δεδομένα μόνο στη Β αλλά όχι στη Γ. Από την άλλη το hub είναι ένα χαζό switch που στέλνει τα πάντα σε όλους αδιακρίτως, δηλαδή θα στείλει και στον Β και στον Γ (προφανώς ο τελευταίος θα τα απορρίψει). Πλέον τα hubs είναι σπάνια γιατί το κόστος των switches έχει πέσει τόσο πολύ που δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κάποιος hub. Τα switches κατηγοριοποιούνται σε managed και unmanaged. Δηλαδή σε αυτά που μπορείς να παραμετροποιήσεις και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια ή περισσότερες δυνατότητες (πχ. δημιουργία εικονικών δικτύων VLAN) και σε αυτά που απλώς τα κουμπώνεις και παίζουν. Επίσης υπάρχουν και τα λεγόμενα layer 3 switches που μπορούν να λειτουργήσουν και ως router,
  • Router: κάνει αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή δρομολογεί δεδομένα μεταξύ διαφορετικών δικτύων. Δημιουργεί πίνακες στη μνήμη του που δείχνουν ποιες διαδρομές πρέπει να πάρουν τα δεδομένα του δικτύου 1 ώστε να φτάσουν στις συσκευές του δικτύου 2. Συνεπώς χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο router για μια τέτοια επικοινωνία (πιο ενδιαφέρουσα από την περίπτωση ενός μόνο router που πχ. εξυπηρετεί την εσωτερική επικοινωνία πολλών διαφορετικών τοπικών δικτύων ενός κτιρίου). Έστω ότι η συσκευή Α του δικτύου 1 θέλει να επικοινωνήσει με κάποια συσκευή Δ εκτός τοπικού δικτύου (το δίκτυο 2). Οπότε στέλνει τα δεδομένα της στο τοπικό router και αυτό ξέρει ότι για δεδομένα που προορίζονται για το δίκτυο 2, πρέπει να μιλήσει με ένα router στην απέναντι μεριά. Το δεύτερο router παίρνει τα δεδομένα και τα προωθεί στην συσκευή Δ του εσωτερικού του δικτύου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι κάθε router έχει μια εξωτερική σύνδεση με τα απομακρυσμένα δίκτυα (συχνά θα το δεις και σαν WAN) αλλά και μία εσωτερική σύνδεση για να εξυπηρετεί το τοπικό δίκτυο (LAN).
  • Modem: η συσκευή που θα συνδεθεί ενσύρματα με το εκάστοτε πάροχο που παρέχει διάφορες υπηρεσίες (πχ. Internet ή VoIP), χρησιμοποιώντας τις γραμμές του τηλεφώνου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ό,τι δέχεται το προωθεί αδιάκριτα στον πάροχο και το ανάποδο (ή μάλλον έχει κάποιες τρόπον τινά ευφυείς λειτουργίες αλλά γίνονται σε χαμηλό επίπεδο και δεν χρειάζεται να το υπεραναλύσουμε). Μόλις η σύνδεση επιτευχθεί, τότε στην πράξη αναλαμβάνει ρόλο το router και το modem απλώς κρατάει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας.
  • Access Point: συνδέει ασύρματα διάφορες συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Υπό μία έννοια είναι ένα ασύρματο hub, μιας και εκ κατασκευής στέλνει τα πάντα σε όλους (δηλαδή στον αέρα) και ο κάθε παραλήπτης αποδέχεται μόνο όσα προορίζονται γι' αυτόν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι όταν ακούμε για το "router" του παρόχου, χρησιμοποιούμε τον όρο καταχρηστικά γιατί στην πράξη μιλάμε για ένα μηχάνημα που είναι 4 σε 1, δηλαδή switch, router, modem και access point ταυτόχρονα:

  • Modem γιατί κατ' αρχάς συνδέεται με τον πάροχο μέσω τηλεφωνικής γραμμής και τεχνολογίας ADSL, VDSL κλπ
  • Router γιατί δρομολογεί τα δεδομένα του εσωτερικού μας δικτύου προς τον έξω κόσμο (πρώτα προς τον πάροχο της χώρας, ο οποίος μετά τα δρομολογεί σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, πχ το Internet)
  • Switch επειδή έχει πολλές πόρτες LAN για να συνδέσουμε με καλώδιο τα διάφορα μηχανήματα του σπιτιού μας (τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους είτε έχουμε σύνδεση στο Internet είτε όχι)
  • Access Point γιατί πρέπει να έχουμε wifi στο σπίτι να συνδέσουμε τα κινητά μας, την έξυπνη λάμπα του σαλονιού και το πλυντήριο.

Από όλα τα παραπάνω, ένα router σαν το Cisco 881 που ανέφερες κάνει μόνο πολύ συγκεκριμένα και πολύ εξειδικευμένα πράγματα. Και για μια τυπική οικιακή σύνδεση είναι προφανώς overkill, εκτός αν θέλεις να πειραματιστείς και να μάθεις (υπάρχουν όμως πολύ πιο φτηνά router για αυτή τη δουλειά, πχ. decommissioned EOL Cisco συσκευές στο ebay, ή ακόμα και software emulators που τρέχουν σε υπολογιστή) ή έχεις πολύ εξεζητημένες ανάγκες στο οικιακό σου δίκτυο που θα δικαιολογήσουν τα 500-1000 ευρώ που θα δώσεις για ένα τέτοιο μηχάνημα μαζί με τα modules του (σε σχέση με τα 50-200 ευρώ που θα κόστιζε ένα αξιοπρεπές "router" για οικιακό Internet).

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Άλλο switch κ άλλο δρομολογητής(ρούτερ).στο ρούτερ μπορείς να έχεις διαφορετικά δίκτυα,να πειράζεις το bandwidth,να χρησιμοποιείς διάφορα πρωτοκολλα δρομολόγησης για κάθε δίκτυο, security κτλ κτλ στο switch γίνεται πιο γρήγορα η μεταφορά δεδομένων διότι φτάνει μέχρι το δεύτερο επίπεδο για να προωθήσει ένα πακέτο και πολύ πιο περιορισμένες παραμετροποιήσεις (υπάρχουν βέβαια και l3 switch που είναι πανάκριβα).να βάλεις ένα Cisco μόντεμ/ρούτερ σε μια οικιακή γραμμή,θα πρέπει να το παραμετροποιήσεις με εντολές μέσω console για να σου δώσει πρόσβαση(σε μια θύρα ethernet που έχουν συνήθως).αν θέλεις wifi,αν θυμάμαι καλά παίρνουν κάρτες wifi.γενικα είναι πολύ γενικά αυτά που ρωτάς,ψάξε Google κ ότι δεν καταλαβαίνεις,ανοίγεις άλλο tab κ το ψάχνεις.ειναι ο καλύτερος τρόπος να ασχοληθείς/μάθεις.του απλού παρόχου από την άλλη,είναι ένα modem/router/ενσωματωμένο switch σε μια συσκευή και όλα γίνονται εσωτερικά.

  • Like 2
Δημοσ.
Στις 5/5/2020 στις 8:59 ΜΜ, dimipoly είπε

Καλησπερα σε ολους .Ξεκινησα προσφατα να ασχολουμε με τα δικτυα και εχω μπερδευτει σε αρκετα θεμετα.

Μπορει να μου εξηγησει καποιος ποια ειναι η διαφορα αναμεσα σε ενα router της cisco (πχ cisco 881 ) με ενα απλο του παροχου?

Και πως χρησιμοποιειται για να εχω συνδεση στο ιντερνετ? Πρεπει να το συνδεσεις με το οικιακο ρουτερ? Και να ναι ποιο το νοημα?

Ευχαριστω πολυ

Πολύ απλά σκέψου το εξής . Εγώ πχ έχω μια εταιρεία, και θέλω να έχω την παραμετροποίηση που θέλω εγώ, ακριβώς οπως τη θέλω. Τα ρουτερ που δίνουν οι πάροχοι είναι ΟΚ για να καλύψουν οικιακή χρήση, και θα καλύψουν τους περισσότερους. Όμως δεν είναι τόσο παραμετροποιήσιμα. Τα ρουτερ που δίνουν οι παρόχοι, συνδυάζουν Modem/Router/Switch και Wireless Access Point. Λίγο απ' όλα. Ένα Cisco ή ένα Mikrotik μπορεί να είναι σκέτο ρουτερ. Κάποιες φορές μπορεί να συνδέσεις το ρουτερ του παρόχου πρώτα και πάνω σε αυτό το router το δικό σου. Αυτό συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις που έχω ήδη την υποδομή στην εταιρεία και πχ ο πάροχος αποφασίζει να αλλάξει την γραμμη σε ευρυζωνική, οπότε η τηλεφωνία γεννιέται στο router που σου δίνει. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να βάλεις το ρουτερ του παρόχου μπροστά για να συγχρονίσει, να πάρει IP, και VoIP τηλεφωνία, και πάνω σε αυτό να συνδέσεις το δικό σου router, το οποίο θα πάρει καινούρια IP και θα αναλάβει να κάνει τη δρομολόγηση των πακέτων σου για το internet. Αυτό είναι πιο οικονομικό από το να πάρεις μια VoIP κάρτα στο router το δικό σου. Διαβάζεις για καμιά πιστοποίηση ή τα ξεκίνησες έτσι ;

Δημοσ.

Προς το παρον ξεκινησα ετσι αλλα αργοτερα θελω να δωσω CCNA. Σε ευχαριστω για την απάντηση.

 

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...