Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, BAC είπε

Σωστά ο Γ.Ι προορίζεται για το κέντρο υγείας και για περιπατητικά απλά περιστατικά στο ΤΕΠ όπως γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες, υπερτασικές αιχμές, κρίσεις άσθματος και οι παθολόγοι να αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά όπως σήψεις, ηπατικές εγκεφαλοπάθειες, κώματα με άγνωστη και μη ανατάξιμη προφανής αιτία. Δυστυχώς στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία όλα τα κάνουν στο ΤΕΠ παθολογικό.

Ο πτυχιούχος είναι απλά ανειδίκευτος ιατρός και τίποτα άλλο.

Δυστυχως ειναι λαθος η εκπαιδευση του γενικου ιατρου. Θα επρεπε να ειχαν την ιδια εκπαιδευση με τους παθολογους και τον τελευταιο 1/1.5 χρόνο να γινοταν ο διαχωρισμος. 

3 ώρες πριν, Gingerbread είπε

Άρα στην ουσία ένας ΓΙ προορίζεται για ένα κέντρο υγείας ή ένα ιατρείο, με πιο ευρύ πεδίο από έναν παθολόγο (από όσο ξέρω μπορεί και να κάνει ράμματα σε ένα απλο θλαστικό τραύμα) και στη διαλογή στα ΤΕΠ (ποιος να πάει που); Ενώ ένας παθολόγος είναι μια καθαρά νοσοκομειακή ειδικότητα για πιο σύνθετα περιστατικά που είναι για εσωτερική παθολογία και έχει πιο εστιασμένες γνώσεις; 

Μήπως αυτή η "κόντρα" βασίζεται στο ότι την γενική ιατρική την ασκούσαν οι παθολόγοι; Γιατί με βάση του τι κάνει ένας παθολόγος, δεν θα έπρεπε να ήταν τόσοι οι ιδιώτες παθολόγοι αφού είναι νοσοκομειακή ειδικότητα.

Και μια ακόμα ερώτηση, ο πτυχιούχος ιατρικής λέγεται κάπως; Είχα ακούσει ότι τους έλεγαν γενικούς παθολόγους για αυτό και οι ειδικευμένοι παθολόγοι χαρακτηρίζονταν ως "ειδικοί παθολόγοι".

Σε σενα ηθελα να απαντησω, λαθος η παραπανω παραθεση. 

• Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
33 λεπτά πριν, xgol είπε

Δυστυχως ειναι λαθος η εκπαιδευση του γενικου ιατρου. Θα επρεπε να ειχαν την ιδια εκπαιδευση με τους παθολογους και τον τελευταιο 1/1.5 χρόνο να γινοταν ο διαχωρισμος. 

Σε σενα ηθελα να απαντησω, λαθος η παραπανω παραθεση. 

Σε ευχαριστώ.

Χωρίς να είμαι σε θέση να κρίνω, η εκπαίδευση του ΓΙ μου θυμίζει σαν να ξανακάνει το πτυχίο βγάζοντας τα προκλινικά. Από την άλλη αν έμοιαζε τόσο με του παθολόγου δε θα λέγαμε γιατί να είναι χωρίστες; Πως είναι κυτταρολογία και παθαν που εκπαίδευση πάνω κάτω είναι η ίδια.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, BAC είπε

Ολο αυτό το καιρό πόσα ενδιαφέροντα περιστατικά είδες και για πόσα χιλιάδες έκανες απλά λάτζα με το να παίζεις με ορούς, αντιβιώσεις και μάσκες οξυγόνου?

Επιβεβαιώνεις οτι έγραψα παραπάνω. Αυτοί οι 10 μήνες στην παθολογία, σε οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ένας παθολόγος απλά παίζει με ορούς και αντιβιώσεις. 

Υ.Γ. Λάντζα υπάρχει σε όλες τις ειδικότητες. Απο τον γενικό χειρουργό που στα πρώτα χρόνια απλά κρατάει τις λαβίδες και κάνει ράμματα, μέχρι τον καρδιολόγο που βάζει φλεβοκαθετήρα στα ΤΕΠ.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 27/3/2022 στις 4:53 ΠΜ, BAC είπε

Αντίθετα ο γενικός γιατρός ξέρει όλα αυτα να τα αντιμετωπίσει στο ανεπίπλεκτο στάδιο τουλάχιστον. Γ.Ι σαφώς πιο μοντέρνα επιλογή που μπορείς να εξειδικευτείς σε κοσμητική, αθλητιατρική, διαβητολογία, υπέρηχο και πολλά άλλα αν έχεις όρεξη και δε θες απλά να γίνεις συνταγογράφος(+ αν είσαι γατόνι να έχεις πάρε δώσε με πολλές ειδικότητες και κλινικές με ότι αυτό συνεπάγεται) 

Σορυ που ξεθάβω το θέμα, έχω μερικές ερωτήσεις αν θέλεις να απαντήσεις

Οι εξειδικεύσεις αυτές πως πραγματοποιούνται; Από αποκατάσταση είναι όντω τόσο καλά όσο ακούγειται; Είμαι λίγο μεταξύ παθολογίας και ΓΙ. Μαρέσει το "γενικό" με την έννοια ότι θα θελα να ξέρω για όλα τα συστήματα και κλινική εξέταση κτλ, αλλά είναι μια ειδικότητα που θεραπεύεις ή που κάνεις μπαλάκι τον ασθενή; Μπορείς από πλευράς συνταγογράφησης να έχεις ευρύ πεδίο; Διάβασα σε προηγούμενο σχόλιο ότι δίνει SSRIs. Μπορείς έτσι απλά να τα δώσεις; Έχει την δυνατότητα ο ΓΙ να παρακολουθήσει ψυχιατρικό ασθενή; Επίσης.. ίσως ακουστεί αστείο.. αλλά είναι κάτι που ακούω στην σχολή φαντάζομαι και εσύ. Οι ΓΙ αντιμετωπίζονται κάπως περίεργα (σαν να μην είναι και πολύ σοβαρή ειδικότητα).. πως αντιμετωπίζεις αυτή την στάση;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Gingerbread είπε

Σορυ που ξεθάβω το θέμα, έχω μερικές ερωτήσεις αν θέλεις να απαντήσεις

Οι εξειδικεύσεις αυτές πως πραγματοποιούνται; Από αποκατάσταση είναι όντω τόσο καλά όσο ακούγειται; Είμαι λίγο μεταξύ παθολογίας και ΓΙ. Μαρέσει το "γενικό" με την έννοια ότι θα θελα να ξέρω για όλα τα συστήματα και κλινική εξέταση κτλ, αλλά είναι μια ειδικότητα που θεραπεύεις ή που κάνεις μπαλάκι τον ασθενή; Μπορείς από πλευράς συνταγογράφησης να έχεις ευρύ πεδίο; Διάβασα σε προηγούμενο σχόλιο ότι δίνει SSRIs. Μπορείς έτσι απλά να τα δώσεις; Έχει την δυνατότητα ο ΓΙ να παρακολουθήσει ψυχιατρικό ασθενή; Επίσης.. ίσως ακουστεί αστείο.. αλλά είναι κάτι που ακούω στην σχολή φαντάζομαι και εσύ. Οι ΓΙ αντιμετωπίζονται κάπως περίεργα (σαν να μην είναι και πολύ σοβαρή ειδικότητα).. πως αντιμετωπίζεις αυτή την στάση;

Ο ΓΙ εχει επιδερμικη γνωση απο πολλες ειδικοτητες, επομενως αν εισαι σωστος ιατρος, παραπεμπεις διαρκως. Και στην Ελλαδα ειναι μια αχρηστη ειδικοτητα, καθως δεν υπαρχει πρωτοβαθμια Υγεια. 

Επεξ/σία από xgol
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, xgol είπε

Ο ΓΙ εχει επιδερμικη γνωση απο πολλες ειδικοτητες, επομενως αν εισαι σωστος ιατρος, παραπεμπεις διαρκως. Και στην Ελλαδα ειναι μια αχρηστη ειδικοτητα, καθως δεν υπαρχει πρωτοβαθμια Υγεια. 

Το σκέφτομαι γενικά, θα με ενδιέφερε ειδικότητα στο εξωτερικό και ενδεχομένως εργασίας. Για το περι πρωτοβάθμιας σαφώς έχεις δίκιο από την άλλη τόσους ΓΙ που υποτίθενται απορροφώνται τι κάνουν; Επίσης αν καταλαβαίνω σωστά η "μεγάλη κόντρα" είναι ΓΙ vs παθολογία; Γιατί παρά την εκπαίδευση ούτε να σε ξεγεννήσει θα πας στον ΓΙ ούτε για ράμματα (και φαντάζομαι ούτε για πολλά άλλα πράγματα). Άρα μοιράζονται τα περιστατικά της "παθολογικής πίτας";

Δημοσ.

Χωρίς να έχω σχέση με ιατρική αλλά έχοντας ζήσει λίγα χρόνια στο εξωτερικό, μήπως ο Γενικός γιατρός ή αλλιώς General Practitioner ή GP, εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη και την παρακολούθηση της υγείας και του ιστορικού αυτού που παρακολουθεί ενώ ο Παθολόγος περισσότερο σε ήδη υπάρχουσες παθήσεις;

Δημοσ.
4 ώρες πριν, SpectralQ είπε

Χωρίς να έχω σχέση με ιατρική αλλά έχοντας ζήσει λίγα χρόνια στο εξωτερικό, μήπως ο Γενικός γιατρός ή αλλιώς General Practitioner ή GP, εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη και την παρακολούθηση της υγείας και του ιστορικού αυτού που παρακολουθεί ενώ ο Παθολόγος περισσότερο σε ήδη υπάρχουσες παθήσεις;

Όχι. 

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Παιδιά γιατί τόσο μίσος για τους γενικους ιατρούς? Στην τελική τι παραπανω κάνει ένας παθολόγος σε εξωτερικό ιατρειο που δεν μπορεί να κάνει ένας γ. Ι? Στις περισσότερες χώρες οι γενικοί ιατροί ασχολούνται με την προληψη και την διαχειρηση χρόνιων νοσημάτων σε εξωτερική βάση ενώ οι παθολογοι ασχολουνται με νοσηλευομενους ασθενείς πιο βαριά και περίπλοκα περιστατικα. Στην τελική μου φαίνεται αρκετά κομπλεξικό από τη στιγμή που όλοι ιατρικη έχουμε τελειώσει να σνομπάρουμε έτσι κάποιους συναδέλφους - ο γιατρός κάνει την ειδικότητα και όχι το ανάποδο- έχω γνωρίσει γενικους που φυσανε στο νοσοκομείο που δουλεύω και με γνώσεις και πρόθυμους, αλλά και παθολογους που βαριούνται. Το διάβασμα που κάνει ο καθένας είναι προσωπική του υπόθεση και είναι κι ευθύνη απέναντι στον ασθενή που θα αναλάβουμε αύριο 

Όσον αφορά τα φάρμακα ο γενικός ιατρός κάνει κανονικά έναρξη αντιυπερτασικης αντιδιαβητιξης αγωγής και ssri απ ότι γνωρίζω 

Απλώς αισθάνομαι ότι χαλιουνται λίγο οι παθολογοι που πρέπει να μοιραστούν την πίτα με τους γενικους στον ιδιωτικό τομέα και από εκεί ξεκινάει όλο το θάψιμο 

Δημοσ.
Στις 4/8/2022 στις 9:11 ΜΜ, Ladybird12 είπε

Στην τελική τι παραπανω κάνει ένας παθολόγος σε εξωτερικό ιατρειο που δεν μπορεί να κάνει ένας γ. Ι?

Ο πρώτος εξασκεί ιατρική. Ο δεύτερος γράφει φάρμακα.

• Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Ο πρώτος εξασκεί ιατρική. Ο δεύτερος γράφει φάρμακα.

Ότι τόσα χρόνια τα ιατρεία των παθολόγων με τους παππούδες ήταν η Μέκκα της διαφορικής διάγνωσης και οι ΓΙ θα γράφουν μόνο φάρμακα.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Gingerbread είπε

Ότι τόσα χρόνια τα ιατρεία των παθολόγων με τους παππούδες ήταν η Μέκκα της διαφορικής διάγνωσης και οι ΓΙ θα γράφουν μόνο φάρμακα.

για να γραψει φαρμακα πρεπει να εχει γνωματευση η παραπεμπτικο ειδικευμενου νομιζω.....η δεν ειναι ετσι???βαφτισαμε μια ειδικοτητα να ρφαφει συνταγες αυτο ειναι??

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, kostasbm είπε

για να γραψει φαρμακα πρεπει να εχει γνωματευση η παραπεμπτικο ειδικευμενου νομιζω.....η δεν ειναι ετσι???βαφτισαμε μια ειδικοτητα να ρφαφει συνταγες αυτο ειναι??

Ο γενικός-οικογενειακος ιατρός είναι ειδικευμενος γιατρός που έχει συμπληρώσει 5 χρόνια ειδικότητας, δεν χρειάζεται γνωμάτευση αλλού ειδικού το παραπάνω ισχύει για τους αγροτικούς ιατρούς

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Ladybird12 είπε

Ο γενικός-οικογενειακος ιατρός είναι ειδικευμενος γιατρός που έχει συμπληρώσει 5 χρόνια ειδικότητας, δεν χρειάζεται γνωμάτευση αλλού ειδικού το παραπάνω ισχύει για τους αγροτικούς ιατρούς

πριν λίγο που μίλησα με τον οικογενειακό δεν μπορεί να γράψει εισπνοές Πχ πρέπει να τις γράψει πνευμονολόγος ...είναι λίγο μπέρδεμα για αρχή

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...