Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Lightning_md είπε

Το ότι σε τραβάνε πολλές ειδικότητες δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως σκέψου προς τα που προσανατολίζεσαι περισσότερο, σε κλινικές ή εργαστηριακές ειδικότητες; Απ’ ότι κατάλαβα σκέφτεσαι διάφορες και από τις δυο. Δημόσια υγεία/ οικονομικά της υγείας δεν έχω ασχοληθεί αρκετά και ίσως  σε αυτές το εξωτερικό να είναι μονόδρομος. Ίσως με την πανδημία να αρχίσουν να βλέπουν περισσότερη ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Επισης να σκεφτείς και σε τι είσαι καλύτερος.

Ειναι αρκετα μπερδευτικο. Με τα χειρουργικα σκεφτομαι ποσες ωρες δουλεια την εβδομαδα μπορει να σημαινει αυτο και κατα ποσο οταν γυρνας απο υη δουλεια δε θα χεις ασταματητα υηλεφωνα για οτιδηποτε. Προτιμω κατι κλινικο η χειρουργικπ απο εργαστηριακο. Μαρεσει να εχω ασθενη. Σκεφτομαι πολυ γναθο κ γεν χειρουργικη απο χειρουργικα και σκεφτομαι διαφορα κλινικα.

• Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 15/5/2020 στις 10:05 ΠΜ, lactate είπε

Ειναι αρκετα μπερδευτικο. Με τα χειρουργικα σκεφτομαι ποσες ωρες δουλεια την εβδομαδα μπορει να σημαινει αυτο και κατα ποσο οταν γυρνας απο υη δουλεια δε θα χεις ασταματητα υηλεφωνα για οτιδηποτε. Προτιμω κατι κλινικο η χειρουργικπ απο εργαστηριακο. Μαρεσει να εχω ασθενη. Σκεφτομαι πολυ γναθο κ γεν χειρουργικη απο χειρουργικα και σκεφτομαι διαφορα κλινικα.

Και με τα κλινικά δε θα ησυχάζει το κεφάλι σου, σκέψου τα τηλέφωνα σε παιδιάτρους και παθολόγους... Αφού σου αρέσει να έχεις ασθενή και το χειρουργικό κομμάτι δεν το έχεις αποκλείσει γιατί δε σκέφτεσαι κάτι σε ωρλ, γυναικολογία, ουρολογία; Για γνάθο, θα έχεις αρκετό ζόρι μπροστά σου και με την οδοντιατρική...

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Lightning_md είπε

Και με τα κλινικά δε θα ησυχάζει το κεφάλι σου, σκέψου τα τηλέφωνα σε παιδιάτρους και παθολόγους... Αφού σου αρέσει να έχεις ασθενή και το χειρουργικό κομμάτι δεν το έχεις αποκλείσει γιατί δε σκέφτεσαι κάτι σε ωρλ, γυναικολογία, ουρολογία; Για γνάθο, θα έχεις αρκετό ζόρι μπροστά σου και με την οδοντιατρική...

έχω πτυχίο οδοντιατρικής (και μεταξύ μας ήταν πιο δύσκολο από της ιατρικής για εμένα τουλάχιστον). ΩΡΛ δε με συγκινεί καθόλου. Ουρολογία το βαριέμαι. Γυναικολογία επίσης ποτέ δεν με τράβηξε. Παιδεύομαι πολύ γενικά να αποφασίσω το ξέρω..

Δημοσ.
1 ώρα πριν, lactate είπε

έχω πτυχίο οδοντιατρικής (και μεταξύ μας ήταν πιο δύσκολο από της ιατρικής για εμένα τουλάχιστον). ΩΡΛ δε με συγκινεί καθόλου. Ουρολογία το βαριέμαι. Γυναικολογία επίσης ποτέ δεν με τράβηξε. Παιδεύομαι πολύ γενικά να αποφασίσω το ξέρω..

Το πιστεύω ότι οδοντιατρική θα ήταν πιο δύσκολη... Εντάξει είναι δύσκολη απόφαση, λογικό είναι.

Από τη στιγμή που έχεις και πτυχίο οδοντιατρικής ενδεχομένως θα μπορούσες εύκολα να κανείς γνάθο. Αν σε ενδιαφέρει σαν αντικείμενο είναι κάτι που θα βρεις δουλειά και θα πληρώνεσαι καλά. Εξάλλου το δυσκολότερο κομμάτι το έχεις κάνει (τα δυο πτυχία).

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Lightning_md είπε

Το πιστεύω ότι οδοντιατρική θα ήταν πιο δύσκολη... Εντάξει είναι δύσκολη απόφαση, λογικό είναι.

Από τη στιγμή που έχεις και πτυχίο οδοντιατρικής ενδεχομένως θα μπορούσες εύκολα να κανείς γνάθο. Αν σε ενδιαφέρει σαν αντικείμενο είναι κάτι που θα βρεις δουλειά και θα πληρώνεσαι καλά. Εξάλλου το δυσκολότερο κομμάτι το έχεις κάνει (τα δυο πτυχία).

Δεν της το χα θα ταν πιο δύσκολη.  Αλλά στην οδοντιατρική  τα χτυπήματα είναι από παντού :P

Γενικά με απασχολεί όπως τους περισσότερους το κομμάτι της αποκατάστασης. Το αν θα βρω δουλειά πιο εύκολα από γνάθο δεν το ξέρω, το έχω ακούσει από πολλούς,  δεν ξέρω που βασίζεται. Ενώ αντίθετα για τις χειρουργικές ειδικότητες ακούω ότι δεν βρίσκεις. Επίσης η αναισθησιολογία ακούω ότι έχει πολλή  ζήτηση.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.
Στις 16/5/2020 στις 7:36 ΜΜ, lactate είπε

Επίσης η αναισθησιολογία ακούω ότι έχει πολλή  ζήτηση.

Θυμάμαι ότι η αναισθησιολογία είναι η ιατρική ειδικότητα με τις περισσότερες περιπτώσεις αυτοκτονίας γιατρών (και νομίζω μετά ... οι οδοντίατροι). Το βασικό ζητούμενο είναι να σου αρέσει το αντικείμενο, αν διαλέξεις μόνο με βάση το πορτοφόλι, την πάτησες! Τώρα για το κύριο παθολόγος ή γενικός ιατρός ερώτημα, πάλι έχει σημασία πιο αρέσει περισσότερο, όμως σαφώς η ζωή του γενικού γιατρού είναι πολύ καλύτερη (δυνατότητες επαγγελματικές).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας απαντησω και εγω στο αρχικο ερώτημα και θα προσπαθησω να μην ευλογησω τα γενια μου σαν Γ.Ι. Η παθολογία πράγματι εχει ξεπεσει πολύ πια γιατί έχει γίνει γηριατρική. Κλασσικό παράδειγμα νοσηλευομενου σε παθολογική κλινική που θα παιρνει αντιπηκτικά λόγω θρομβοεμβολικής νόσου και θα ματωνει απο το γαστρεντερικό και θα εχεις απο τη μια το καρδιολόγο να σου λεει πρεπει να συνεχισει τη προφυλαξη, ο γαστρο θα σου λεει κοψτα και εσυ στη μέση θα καθεσαι να γραφεις παραπεμπτικα για μεταγγιση αίματος γιατι θα πεφτει συνεχως ο αιματοκριτης του ασθενους.¨Οσοι έχουν κάνει παθολογία ως γενικό κομμάτι ξέρουν τη λάτζα. Επίσης είναι πολλα που ο παθολογος δε κανει τπτ μονος του και γινεται εντολοδόχος αλλων ειδικοτήτων..πχ εχει κεφαλαγια, να το δουν οι νευρολόγοι.. εχει ο ασθενης πόνο στο αυτί να το δει ο ΩΡΛ...εχει έλκος κατάκλισης..να μας πουν οι χειρουργοί τη γνώμη τους. Αντίθετα ο γενικός γιατρός ξέρει όλα αυτα να τα αντιμετωπίσει στο ανεπίπλεκτο στάδιο τουλάχιστον. Γ.Ι σαφώς πιο μοντέρνα επιλογή που μπορείς να εξειδικευτείς σε κοσμητική, αθλητιατρική, διαβητολογία, υπέρηχο και πολλά άλλα αν έχεις όρεξη και δε θες απλά να γίνεις συνταγογράφος(+ αν είσαι γατόνι να έχεις πάρε δώσε με πολλές ειδικότητες και κλινικές με ότι αυτό συνεπάγεται) 

Συμπέρασμα: παθολογία αξίζει μονο αν θες να εξειδικευτείς σε κάτι πιο ιδιαίτερο πχ ηπατολογία,υπέρταση,διαβήτη, λοιμώξεις κλ.π και σου αρέσει η βαθειά διερεύνηση των νοσημάτων

Αντίθετα η Γ.Ι χαρακτηρίζεται από ευρύτερες δεξιότητες και συνολική αντίληψη ειδικά αν σου αρέσει να βλέπεις κόσμο να θεραπεύεται με απλές παρεμβάσεις.

Επεξ/σία από BAC
Δημοσ.
6 ώρες πριν, BAC είπε

Αντίθετα ο γενικός γιατρός ξέρει όλα αυτα να τα αντιμετωπίσει στο ανεπίπλεκτο στάδιο τουλάχιστον

Στο τρίμηνο rotation σε κάθε κλινική τα μαθαίνει αυτά ο γενικός;

Δημοσ.
8 ώρες πριν, BAC είπε

Ας απαντησω και εγω στο αρχικο ερώτημα και θα προσπαθησω να μην ευλογησω τα γενια μου σαν Γ.Ι. Η παθολογία πράγματι εχει ξεπεσει πολύ πια γιατί έχει γίνει γηριατρική. Κλασσικό παράδειγμα νοσηλευομενου σε παθολογική κλινική που θα παιρνει αντιπηκτικά λόγω θρομβοεμβολικής νόσου και θα ματωνει απο το γαστρεντερικό και θα εχεις απο τη μια το καρδιολόγο να σου λεει πρεπει να συνεχισει τη προφυλαξη, ο γαστρο θα σου λεει κοψτα και εσυ στη μέση θα καθεσαι να γραφεις παραπεμπτικα για μεταγγιση αίματος γιατι θα πεφτει συνεχως ο αιματοκριτης του ασθενους.¨Οσοι έχουν κάνει παθολογία ως γενικό κομμάτι ξέρουν τη λάτζα. Επίσης είναι πολλα που ο παθολογος δε κανει τπτ μονος του και γινεται εντολοδόχος αλλων ειδικοτήτων..πχ εχει κεφαλαγια, να το δουν οι νευρολόγοι.. εχει ο ασθενης πόνο στο αυτί να το δει ο ΩΡΛ...εχει έλκος κατάκλισης..να μας πουν οι χειρουργοί τη γνώμη τους. Αντίθετα ο γενικός γιατρός ξέρει όλα αυτα να τα αντιμετωπίσει στο ανεπίπλεκτο στάδιο τουλάχιστον. Γ.Ι σαφώς πιο μοντέρνα επιλογή που μπορείς να εξειδικευτείς σε κοσμητική, αθλητιατρική, διαβητολογία, υπέρηχο και πολλά άλλα αν έχεις όρεξη και δε θες απλά να γίνεις συνταγογράφος(+ αν είσαι γατόνι να έχεις πάρε δώσε με πολλές ειδικότητες και κλινικές με ότι αυτό συνεπάγεται) 

Συμπέρασμα: παθολογία αξίζει μονο αν θες να εξειδικευτείς σε κάτι πιο ιδιαίτερο πχ ηπατολογία,υπέρταση,διαβήτη, λοιμώξεις κλ.π και σου αρέσει η βαθειά διερεύνηση των νοσημάτων

Αντίθετα η Γ.Ι χαρακτηρίζεται από ευρύτερες δεξιότητες και συνολική αντίληψη ειδικά αν σου αρέσει να βλέπεις κόσμο να θεραπεύεται με απλές παρεμβάσεις.

Είμαι σε μια φάση που και εγώ σκέφτομαι ποια ειδικότητα θα μου ταίριαζε (τελειώνω 5ο έτος τώρα). Η παθολογία είναι αυτό ακριβώς που είπες, γηριατρική. Στεναχωριόμουν γιατί απλά έβλεπα υπερήλικες που σιγοπέθαιναν χωρίς κάτι συγκεκριμένο. Είχαν διάφορες παθήσεις που όλες μαζί λίγο λίγο τους επιβάρυναν. Ένιωθα πως δε θα είχα τη χαρά να δω έναν ασθενή μου να γίνεται καλά, αλλά μάλλον θα του έδινα (αν ήμασταν τυχεροί εγώ και εκείνος) ένα εξιτήριο που σε κανά μήνα θα ξαναερχόταν. 

Το άλλο θέμα είναι οι άλλες παθολογικές ειδικότητες. Η πνευμονία θα πάει στον πνευμονολόγο. η αναιμά στον αιματολόγο, ο ίλιγγος στον ΩΡΛ, η κεφαλαλγία νευρολόγο. το έμφραγμα καρδιολόγο. Και τελικά τι μένει για τον παθολόγο;

Το γενικός γιατρός σαν ειδικότητα μου αρέσει γιατί σαν φιλοσοφία βλέπει συνολικά τον ασθενή. Απότι καταλαβαίνω όμως δεν έχει ιδιαίτερη θέση σε νοσοκομεία αλλά σε ΠΦΥ. Επίσης από ότι ακούω τους αντιμετωπίζουν σαν κάπως ανειδίκευτους και ότι στο τέλος θα σε στείλει σε ειδικό. Φοβάμαι επίσης ότι απλά θα έγραφα και εκεί φάρμακα σε ηλικιωμένους. Για τις εξειδικεύσεις που λες δεν το έχω ψάξει αλλά σίγουρα θα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Την παθολογία την έχω απορρίψει, την ΓΙ την σκέφτομαι όπως και την πνευμονολογία.

Δημοσ.

Οι παθολογοι ειναι η πρωτη γραμμη αμυνας σε Πανεπιστημιακα νοσοκομεια στο εξωτερικο, επισης και αυτοι που αναλαμβανουν τη νοσηλεια. Οι γενικοι ιατροι δε πατανε το ποδι τους σε νοσοκομειο, χαος η διαφορα γνωσεων μεταξυ των δυο ειδικοτητων. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, xgol είπε

Οι παθολογοι ειναι η πρωτη γραμμη αμυνας σε Πανεπιστημιακα νοσοκομεια στο εξωτερικο, επισης και αυτοι που αναλαμβανουν τη νοσηλεια. Οι γενικοι ιατροι δε πατανε το ποδι τους σε νοσοκομειο, χαος η διαφορα γνωσεων μεταξυ των δυο ειδικοτητων. 

Για να μάθεις πρέπει να αναλάβεις ένα περιστατικό από την εισαγωγή μέχρι το εξιτήριο. Οι γενικοί ιατροί κάνουν 6-7 μήνες παθολογία.

Προφανώς ο παραπάνω φίλος εννοεί οτι ένας γενικός ιατρός έχει περισσότερες γνώσεις απο ένα γενικό παθολόγο με 5 χρόνια στην παθολογική κλινική

Υ.Γ. Δε θα επεκταθώ καν στο οτι τους βάζουν υπογραφή οτι παρακολούθησαν το rotation γυναικολογίας ενώ ήταν στη διαλογή covid.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

4 ώρες πριν, Gingerbread είπε

Το άλλο θέμα είναι οι άλλες παθολογικές ειδικότητες. Η πνευμονία θα πάει στον πνευμονολόγο. η αναιμά στον αιματολόγο, ο ίλιγγος στον ΩΡΛ, η κεφαλαλγία νευρολόγο. το έμφραγμα καρδιολόγο. Και τελικά τι μένει για τον παθολόγο;

Για τα περισσότερα απο αυτά οι άλλες ειδικότητες στο νοσοκομείο θα στο παιζουν αριστοκράτες και θα ερχονται απλα να σου δινουν οδηγίες ενώ έξω στον ιδιωτικό τομέα μια χαρά θα σου αρπάξουν τα περιστατικά

3 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Για να μάθεις πρέπει να αναλάβεις ένα περιστατικό από την εισαγωγή μέχρι το εξιτήριο. Οι γενικοί ιατροί κάνουν 6-7 μήνες παθολογία.

Προφανώς ο παραπάνω φίλος εννοεί οτι ένας γενικός ιατρός έχει περισσότερες γνώσεις απο ένα γενικό παθολόγο με 5 χρόνια στην παθολογική κλινική

Υ.Γ. Δε θα επεκταθώ καν στο οτι τους βάζουν υπογραφή οτι παρακολούθησαν το rotation γυναικολογίας ενώ ήταν στη διαλογή covid.

Οι γενικοί κάνουν 10 μήνες παθολογία(απλά ενημερωτικά-μικρή διαφορά έχει).

Επίσης λες έκανες 5 χρόνια παθολογική κλινική. Ολο αυτό το καιρό πόσα ενδιαφέροντα περιστατικά είδες και για πόσα χιλιάδες έκανες απλά λάτζα με το να παίζεις με ορούς, αντιβιώσεις και μάσκες οξυγόνου?

Ναι, θα συμφωνήσω αρκετοί γενικοί γιατροί δυστυχώς  παρεκκλίνουν από την εκπαιδευση τους και το λυπηρό είναι να νομίζουν οτι έχουν γνώσεις παθολόγου με λιγότερο κόπο

Επεξ/σία από BAC
Δημοσ.
3 ώρες πριν, xgol είπε

Άρα στην ουσία ένας ΓΙ προορίζεται για ένα κέντρο υγείας ή ένα ιατρείο, με πιο ευρύ πεδίο από έναν παθολόγο (από όσο ξέρω μπορεί και να κάνει ράμματα σε ένα απλο θλαστικό τραύμα) και στη διαλογή στα ΤΕΠ (ποιος να πάει που); Ενώ ένας παθολόγος είναι μια καθαρά νοσοκομειακή ειδικότητα για πιο σύνθετα περιστατικά που είναι για εσωτερική παθολογία και έχει πιο εστιασμένες γνώσεις; 

Μήπως αυτή η "κόντρα" βασίζεται στο ότι την γενική ιατρική την ασκούσαν οι παθολόγοι; Γιατί με βάση του τι κάνει ένας παθολόγος, δεν θα έπρεπε να ήταν τόσοι οι ιδιώτες παθολόγοι αφού είναι νοσοκομειακή ειδικότητα.

Και μια ακόμα ερώτηση, ο πτυχιούχος ιατρικής λέγεται κάπως; Είχα ακούσει ότι τους έλεγαν γενικούς παθολόγους για αυτό και οι ειδικευμένοι παθολόγοι χαρακτηρίζονταν ως "ειδικοί παθολόγοι".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Gingerbread είπε

Άρα στην ουσία ένας ΓΙ προορίζεται για ένα κέντρο υγείας ή ένα ιατρείο, με πιο ευρύ πεδίο από έναν παθολόγο (από όσο ξέρω μπορεί και να κάνει ράμματα σε ένα απλο θλαστικό τραύμα) και στη διαλογή στα ΤΕΠ (ποιος να πάει που); Ενώ ένας παθολόγος είναι μια καθαρά νοσοκομειακή ειδικότητα για πιο σύνθετα περιστατικά που είναι για εσωτερική παθολογία και έχει πιο εστιασμένες γνώσεις; 

Μήπως αυτή η "κόντρα" βασίζεται στο ότι την γενική ιατρική την ασκούσαν οι παθολόγοι; Γιατί με βάση του τι κάνει ένας παθολόγος, δεν θα έπρεπε να ήταν τόσοι οι ιδιώτες παθολόγοι αφού είναι νοσοκομειακή ειδικότητα.

Και μια ακόμα ερώτηση, ο πτυχιούχος ιατρικής λέγεται κάπως; Είχα ακούσει ότι τους έλεγαν γενικούς παθολόγους για αυτό και οι ειδικευμένοι παθολόγοι χαρακτηρίζονταν ως "ειδικοί παθολόγοι".

Σωστά ο Γ.Ι προορίζεται για το κέντρο υγείας και για περιπατητικά απλά περιστατικά στο ΤΕΠ όπως γαστρεντερίτιδες, αλλεργίες, υπερτασικές αιχμές, κρίσεις άσθματος και οι παθολόγοι να αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά όπως σήψεις, ηπατικές εγκεφαλοπάθειες, κώματα με άγνωστη και μη ανατάξιμη προφανής αιτία. Δυστυχώς στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία όλα τα κάνουν στο ΤΕΠ παθολογικό.

Ο πτυχιούχος είναι απλά ανειδίκευτος ιατρός και τίποτα άλλο.

Επεξ/σία από BAC

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...