Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, velociraptoras είπε

Μέχρι τώρα την ειδικότητα αυτή την εχω συναντήσει μόνο σε κέντρα υγείας.

επίσης πιστοποιουν και τους θανάτους των ηλικιωμένων με χρονια προβλήματα που πεθαίνουν σπιτι τους

Δε θα μπορούσε θεωρητικά ένας πτυχιούχος ιατρικής να το εξασκεί; Δηλαδή ειλικρινά χρειάζεται 5 χρόνια για να κάνεις μια παραπομπή ή να παρακολουθήσεις ένα κρύωμα; Γιατί απότι καταλαβαίνω δεν είναι και για κάτι βαρύτερο.

• Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οχι βεβαια. Το να προσπαθεις να βρεις προηγουμενα θεματα για να περασεις το μαθημα ή τι ρωταει στα προφορικα για την εκαστοτε πρυπτυχιακη κλινικη, δε σε κανει ικανο.

Χρειαζεται εμπειρια σε επιπεδο ευθυνης, αποφασεων και εφημεριων.

Ενας που μολις ορκιστηκε με το ζορι ακουει φυσημα 4/6.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, lactate είπε

Δε θα μπορούσε θεωρητικά ένας πτυχιούχος ιατρικής να το εξασκεί; Δηλαδή ειλικρινά χρειάζεται 5 χρόνια για να κάνεις μια παραπομπή ή να παρακολουθήσεις ένα κρύωμα; Γιατί απότι καταλαβαίνω δεν είναι και για κάτι βαρύτερο.

κι όμως παρακολουθούν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα που δε μπορουν να πηγαινουν συχνα σε πιο εξειδικευμενους γιατρους. επίσης πρεπει να διαβαζουν σωστα ακτινογραφιες και εξετασεις και να κρινουν αν ειναι απλό κρυωμα, πνευμονία ή καρκίνος του πνευμονα ωστε να παραπεμψουν σε αντιστοιχη ειδικότητα. 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Οχι βεβαια. Το να προσπαθεις να βρεις προηγουμενα θεματα για να περασεις το μαθημα ή τι ρωταει στα προφορικα για την εκαστοτε πρυπτυχιακη κλινικη, δε σε κανει ικανο.

Χρειαζεται εμπειρια σε επιπεδο ευθυνης, αποφασεων και εφημεριων.

Ενας που μολις ορκιστηκε με το ζορι ακουει φυσημα 4/6.

θα θελα να μην ισχύει, αλλά δυστυχώς έχεις δίκιο

10 ώρες πριν, velociraptoras είπε

κι όμως παρακολουθούν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα που δε μπορουν να πηγαινουν συχνα σε πιο εξειδικευμενους γιατρους. επίσης πρεπει να διαβαζουν σωστα ακτινογραφιες και εξετασεις και να κρινουν αν ειναι απλό κρυωμα, πνευμονία ή καρκίνος του πνευμονα ωστε να παραπεμψουν σε αντιστοιχη ειδικότητα. 

οπότε να το πάμε αλλιώς. Αν κάποιος είναι μεταξύ παθολογίας και γεν ιατρικής υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που θα τον κάνει να στραφεί προς την μια ή άλλη επιλογή; Πχ αποκατάσταση; Εύρος γνωστικού αντικειμένου; Εμπιστοσύνη του κόσμου;

Δημοσ.
3 ώρες πριν, lactate είπε

οπότε να το πάμε αλλιώς. Αν κάποιος είναι μεταξύ παθολογίας και γεν ιατρικής υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που θα τον κάνει να στραφεί προς την μια ή άλλη επιλογή; Πχ αποκατάσταση; Εύρος γνωστικού αντικειμένου; Εμπιστοσύνη του κόσμου;

Η επιλογη εξαρταται απο την ποιοτητα ζωης που θελεις να εχεις μετεπειτα.

Εαν θες σταθερη πελατεια σα ρολοι, που καθε μηνα να μαζευεις ενα ποσο Α με τη δουλεια μιας γραμματεας (απλη συνταγογραφηση) + οτι απλα περιστατικα αναλαμβανεις. Πας για γενικη ιατρικη.

Εαν απο την αλλη θες να γινεις ο κλασσικος ιατρος - μαχιμος, με οτι συνεπαγεται (ξυπνημα το βραδυ, θανατοι, λοιμωξεις κοκ), επιλεγεις παθολογια.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, -Dimitris- είπε

Η επιλογη εξαρταται απο την ποιοτητα ζωης που θελεις να εχεις μετεπειτα.

Εαν θες σταθερη πελατεια σα ρολοι, που καθε μηνα να μαζευεις ενα ποσο Α με τη δουλεια μιας γραμματεας (απλη συνταγογραφηση) + οτι απλα περιστατικα αναλαμβανεις. Πας για γενικη ιατρικη.

Εαν απο την αλλη θες να γινεις ο κλασσικος ιατρος - μαχιμος, με οτι συνεπαγεται (ξυπνημα το βραδυ, θανατοι, λοιμωξεις κοκ), επιλεγεις παθολογια.

και η παθολογία σε ιδιωτικά ιατρεία έτσιέχεγίνει.. περιμένεις σε μια  ουρά να ξαναγράψουν  συνταγές..Η  γενική ιατρική ακούγεται πιο "χαρούμενη" αν είναι σοβαρό το στέλνεις αλλού :P

Δεν ξέρω κατά πόσο διαφέρει το σκεπτικό από τον γενικό οδοντίατρο όπου καταστρώνει  ένα σχέδιο θεραπείας και ότι επιμέρους προκύψει  που δεν αναλαμβάνει το στέλνει (πχ για ορθοδοντκή ή γναθοχειρουργική επέμβαση ή οτιδήποτε)  αλλά ο ασθενής επιστρέφει σ ε αυτόν.

Διάβαζα και για την ειδικότητα της δημόσιας υγείας επίσης για την οποία είχα  ακούσει ότι δεν την επέλεγε κανένας (είχα ακούσει δεν την παρείχε κανένας) δεν ξέρω αν ισχύει. Τώρα προσπαθούν λίγο  να την αναβαθμίσουν αλλά δεν  νομιζω ότι έχει επαγγελματική προοπτική. Στον ιδιωτικό τομέα ειδικά νομίζω τίποτα και στο δημόσιο άν κανένας ΕΟΔΥ χρειαστεί ποτέ άτομο

Δημοσ.

Στις ειδκοτητες που αναφερεις, τις επιλεγουν μονο οσοι εχουν και το αναλογο βυσμα. Οπως και η ιατρικη της εργασιας.

Για αυτο και δεν εχουν αναμονη.

Οι οδοντριατροι ειναι αλλη περιπτωση, μη τα μπλεκεις. Ενας γενικος ιατρος βγαινει μετα απο 10-11 χρονια σπουδων + ειδικοτητας που αφορα ολο το σωμα, ενω ενας γενικος οδοντιατρος στα μισα. Λογικο μεν γιατι ο δευτερος εχει ενα πολυ συγκεκριμενο πεδιο.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, -Dimitris- είπε

Στις ειδκοτητες που αναφερεις, τις επιλεγουν μονο οσοι εχουν και το αναλογο βυσμα. Οπως και η ιατρικη της εργασιας.

Για αυτο και δεν εχουν αναμονη.

Οι οδοντριατροι ειναι αλλη περιπτωση, μη τα μπλεκεις. Ενας γενικος ιατρος βγαινει μετα απο 10-11 χρονια σπουδων + ειδικοτητας που αφορα ολο το σωμα, ενω ενας γενικος οδοντιατρος στα μισα. Λογικο μεν γιατι ο δευτερος εχει ενα πολυ συγκεκριμενο πεδιο.

Το φαντάστηκα αυτό πουλες για τις πρώτες.. κάπου διάβαζα στο ΦΕΚ της δημόσιας υγείας ότι ο ειδικευόμενος  εφημερεύει κανονικά με τους παθολόγους (όταν κάνει το κομμάτι της παθολογίας) ως  θεατής. Το διάβασα και με σκέφτηκα  να κοιτάω μόνο και με έπιασε κατάλιψη, σαν  να μου χουν παρει την αδεια ενα πραγμα

Πάντως  για τον οδοντίατρο τα ίδια έλεγα μέχρι που το  σπούδασα και αυτό και έλεγα μα καλά 5 χρόνια για δόντια και αλλα 3 ειδικοτητα αν κάνεις; και όντως ένα δόντι μπορεί να θέλει 3 ειδικότητες να το φέρουν σε λογαριασμό. αυτό βέβαια έχει να κάνει με την αξία του δοντιού  λειτουργικά και αισθητικά. Δε δίνει κάποιος την ίδια βαρύτητα για κάτι που δε φαίνεται τόσο.

Δημοσ.
Στις 8/5/2020 στις 6:43 ΜΜ, lactate είπε

Ντάξει αλλά το μποτοξ δεν είναι προνόμιο της γενικής ιατρικής. Δερματολόγοι, πλαστικοί, οδοντίατροι επιλέγουν να κάνουν μπότοξ. Διαβητολόγοι γίνονται επίσης οι παθολόγοι. Ο γενικός γιατρός δεν απασχολείται στα ΤΕΠ;
Αυτό με τα φάρμακα που λες το έχω ακούσει αλλά το κάνουν και οι παθολόγοι. Επίσης η κλινική εξέταση και η παραπομπή δεν εμπεριέχουν τη διάγνωση;

Δεν θέλω να μειώσω καμία ειδικότητα, απλά νιώθω ότι ο γενικός γιατρός είναι σαν παθολόγος απλώς δεν είναι παθολόγος.

Και να συμπληρώσω επειδή ψάχνομαι για ειδικότητα, προσπαθώ να δω αν ήμουν γεν γιατρός τι θα έκανα.

Εάν πας σε κάποιο πρωτοβάθμιο νοσοκομείο πχ το κέντρο υγείας της περιοχής σου, αυτοί που θα δουλεύουν στα ΤΕΠ θα είναι γενικοί γιατροί. Μπορούν τα καταλάβουν από τους 100 ασθενείς που θα έρθουν σε μια εφημερία ποιοι είναι για περεταίρω διερεύνηση και να τους παραπέμψουν σε κάποιο δευτεροβάθμιο/τριτοβάθμιο νοσοκομείο και ποιοι δεν έχουν και σοβαρό πχ λίγα ράμματα ή λίγο ανεβασμένη πίεση, τους οποίους τους εαντιμετωπιζουν εκείνη τη στιγμή ή/και κλείνουν ραντεβού να τους ξαναδούν. 

Σαν γενικός σκέψου ότι θα πρέπει να ξέρεις λίγο από όλα. Και όταν λέμε όλα εννοούμε ΟΛΑ. 

Βασική ερώτηση: αγροτικό δεν έχεις κάνει ακόμα έτσι;

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Lightning_md είπε

Εάν πας σε κάποιο πρωτοβάθμιο νοσοκομείο πχ το κέντρο υγείας της περιοχής σου, αυτοί που θα δουλεύουν στα ΤΕΠ θα είναι γενικοί γιατροί. Μπορούν τα καταλάβουν από τους 100 ασθενείς που θα έρθουν σε μια εφημερία ποιοι είναι για περεταίρω διερεύνηση και να τους παραπέμψουν σε κάποιο δευτεροβάθμιο/τριτοβάθμιο νοσοκομείο και ποιοι δεν έχουν και σοβαρό πχ λίγα ράμματα ή λίγο ανεβασμένη πίεση, τους οποίους τους εαντιμετωπιζουν εκείνη τη στιγμή ή/και κλείνουν ραντεβού να τους ξαναδούν. 

Σαν γενικός σκέψου ότι θα πρέπει να ξέρεις λίγο από όλα. Και όταν λέμε όλα εννοούμε ΟΛΑ. 

Βασική ερώτηση: αγροτικό δεν έχεις κάνει ακόμα έτσι;

Όχι δεν έχω κάνει. Στην πορεία έκανα διδακτορικό οπότε δεν το έβαλα σε προτεραιότητα

Δημοσ.
23 ώρες πριν, lactate είπε

Όχι δεν έχω κάνει. Στην πορεία έκανα διδακτορικό οπότε δεν το έβαλα σε προτεραιότητα

Πρακτικά ότι κάνει ο αγροτικός το κάνει και ο γενικός. Απλά σαν αγροτικός είσαι λίγο χαμένος (αν υποθέσουμε ότι έχεις μόλις βγει από τη σχολή), ενώ σαν γενικός έχεις κάνει την ειδικότητα σου και πας περισσότερο προετοιμασμένος. 
Νομίζω ότι σε μια πόλη σαν γενικός μπορείς να είσαι είτε οικογενειακός γιατρός (αν πάρει ποτέ μπροστά αυτός ο θεσμός στην Ελλάδα) είτε στη διαλογή στα ΤΕΠ, ενώ σε σε χωριό έχεις περισσότερα να κάνεις. Είτε σε ένα κέντρο υγείας, είτε εξωτερικό ιατρείο και να παρακολουθείς τους κατοίκους του χωριού, συνταγογραφήσεις κλπ. 

Αν επιτρέπεται, σε τι κανείς διδακτορικό; Μήπως θα ήθελες να κανείς κάποια ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο του...

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Lightning_md είπε

Πρακτικά ότι κάνει ο αγροτικός το κάνει και ο γενικός. Απλά σαν αγροτικός είσαι λίγο χαμένος (αν υποθέσουμε ότι έχεις μόλις βγει από τη σχολή), ενώ σαν γενικός έχεις κάνει την ειδικότητα σου και πας περισσότερο προετοιμασμένος. 
Νομίζω ότι σε μια πόλη σαν γενικός μπορείς να είσαι είτε οικογενειακός γιατρός (αν πάρει ποτέ μπροστά αυτός ο θεσμός στην Ελλάδα) είτε στη διαλογή στα ΤΕΠ, ενώ σε σε χωριό έχεις περισσότερα να κάνεις. Είτε σε ένα κέντρο υγείας, είτε εξωτερικό ιατρείο και να παρακολουθείς τους κατοίκους του χωριού, συνταγογραφήσεις κλπ. 

Αν επιτρέπεται, σε τι κανείς διδακτορικό; Μήπως θα ήθελες να κανείς κάποια ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο του...

Στην αντικαρκινικη δραση ενος φαρμακου. Αλλ εχω ασχοληθει φουλ με το εργαστηριακο κομματι, πειραματα με κυτταρα και ποντικια εχω κανει και δημοσιευσεις. Δεν ξερω αν θα αντεχα τη μαυριλα της ογκολογιας ομως σαν ειδικοτητα.

Δημοσ.
Στις 13/5/2020 στις 1:13 ΜΜ, lactate είπε

Στην αντικαρκινικη δραση ενος φαρμακου. Αλλ εχω ασχοληθει φουλ με το εργαστηριακο κομματι, πειραματα με κυτταρα και ποντικια εχω κανει και δημοσιευσεις. Δεν ξερω αν θα αντεχα τη μαυριλα της ογκολογιας ομως σαν ειδικοτητα.

Ναι η ογκολογία είναι το πιο συναφές αντικείμενο με το διδακτορικό σου. Αν την απορρίπτεις μπορείς να σκεφτείς κάποια ειδικότητα του στυλ δημόσια υγεία κλπ και να συνεχίσεις κάτι σε μη κλινικό επίπεδο, αν αυτό σε τραβάει περισσότερο από τα κλινικά/εργαστηριακά.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Lightning_md είπε

Ναι η ογκολογία είναι το πιο συναφές αντικείμενο με το διδακτορικό σου. Αν την απορρίπτεις μπορείς να σκεφτείς κάποια ειδικότητα του στυλ δημόσια υγεία κλπ και να συνεχίσεις κάτι σε μη κλινικό επίπεδο, αν αυτό σε τραβάει περισσότερο από τα κλινικά/εργαστηριακά.

Το πρόβλημα είναι ότι με τραβάνε πολλές ειδικότητες. Απλά δεν ξέρω δεν θα άντεχα  να βλέπω τόσους ασθενείς να πεθαίνουν. Ίσως και η αιματολογία να ήταν συναφές που πέραν των λευχαιμιών έχει και τις αναιμίες. Ή κάτι με χειρουργική και καρκίνο δεν ξέρω. Η ειδικότητα της δημόσιας υγείας έχει περάσει από το μυαλό μου αλλά έχω ακούσει ότι απλά δεν παίρνει ειδικευόμενους για κάποιο λόγο.  Και δεν είμαι 100% σίγουρος  ότι  τοκ ομμάτι της θεωρητικής εκπαίδευσης πληρώνεται.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, lactate είπε

Το πρόβλημα είναι ότι με τραβάνε πολλές ειδικότητες. Απλά δεν ξέρω δεν θα άντεχα  να βλέπω τόσους ασθενείς να πεθαίνουν. Ίσως και η αιματολογία να ήταν συναφές που πέραν των λευχαιμιών έχει και τις αναιμίες. Ή κάτι με χειρουργική και καρκίνο δεν ξέρω. Η ειδικότητα της δημόσιας υγείας έχει περάσει από το μυαλό μου αλλά έχω ακούσει ότι απλά δεν παίρνει ειδικευόμενους για κάποιο λόγο.  Και δεν είμαι 100% σίγουρος  ότι  τοκ ομμάτι της θεωρητικής εκπαίδευσης πληρώνεται.

Το ότι σε τραβάνε πολλές ειδικότητες δεν είναι απαραίτητα κακό. Όμως σκέψου προς τα που προσανατολίζεσαι περισσότερο, σε κλινικές ή εργαστηριακές ειδικότητες; Απ’ ότι κατάλαβα σκέφτεσαι διάφορες και από τις δυο. Δημόσια υγεία/ οικονομικά της υγείας δεν έχω ασχοληθεί αρκετά και ίσως  σε αυτές το εξωτερικό να είναι μονόδρομος. Ίσως με την πανδημία να αρχίσουν να βλέπουν περισσότερη ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Επισης να σκεφτείς και σε τι είσαι καλύτερος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...