shinigami Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Καλησπερα σε ολους, εχοντας πλεον μια "σοβαρη" εσπρεσιερα σπιτι (Delongi Dedica EC685, δωρο μου την εκαναν) ηρθε πλεον η ωρα να ασχοληθω σοβαρα με το αθλημα (συμφωνα παντα με οτι εχω ηδη) . Ως πρωτη κινηση πηρα κομμενο καφε (Ιbague 200gr) στο 2.5 απο Coffee island μιας και αυτο ηταν το πιο κοντινο μαγαζι για να κανω τα πρωτα μου τεστ, διαβασα καποια βασικα πραγματα που επρεπε να ξερω και αφου το γεμισα οσο εγκρινα οτι ηταν αρκετο στο Portafilter, η διαδικασια μετα σταματησε στα 35" το οποιο σημαινει, αν εχω καταλαβει καλα, οτι επρεπε να ειναι λιγο πιο χοντροκομμενος ο καφες (λογικα στο 3 θα ηταν κομπλε). Παμε λοιπον στην ουσια τωρα. Ναι ημουν αρκετα ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα αλλα σιγουρα εχω δρομο ακομα και θελω να παρα τα καταλληλα εργαλεια γιαυτο το σκοπο. 1) Ποιον μυλο θα προτεινατε κατω απο 100Ε? Δεν θα μπορεσω να διαθεσω παραπανω δυστηχως. Ελεγα αυτον https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html 2) Πατητηρι ελεγα αυτο https://www.skroutz.gr/s/21723826/Delonghi-DLSC058-Πατητήρι-51mm.html , υπαρχει καποιο αλλο πιο αμεσα διαθεσιμο σε περιπου ιδιο ευρος τιμης? 3) Ποιο απο αυτα τα σέικερ θα προτεινατε? https://www.skroutz.gr/c/3677/Epaggelmatika-Shaker/f/988042_1055737/me-kapaki-Coffee.html?o=σεικερ Και τελος αν θελησω μελλοντικα non pressurised καλάθι υπαρχει για την μηχανη μου? Ευχαριστω οποιον ασχοληθει 1
TechnoState Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Ωραία μηχανή (για beginners). Σίγουρα θέλει πολλές δοκιμές για να καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει. Για μύλο αρκετά καλή επιλογή ο Graef (για αυτό το εύρος τιμης κ μόνο). Tamper, σε αυτή την τιμή έχω χτυπήσει δύο (απο το alix) με τρομερή ποιότητα (βέβαια εσύ τα θέλεις άμεσα). Μέτρα σωστά για να καταλάβεις αν χρειάζεσαι 51mm ή 53mm διάμετρο (Αν κ απο την φωτογραφία του delonghi, καταλαβαίνω ότι είσαι στα 51mm). Όσα non pressurized είχα βρει, ήταν 58mm (κ κάποια σε εντελώς ασύμβατες διαστάσεις με την δικιά μου). To shaker, πιστεύω ...αρκεί να είναι inox (που όλα είναι) με σίτα κ το χτυπητήρι να φτάνει μέχρι τον πάτο (εάν έχεις επιτραπέζιο κ όχι χειρός). Επεξ/σία 5 Μαΐου 2020 από TechnoState 1
TheDevilMayCare Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 3 ώρες πριν, shinigami είπε 3) Ποιο απο αυτα τα σέικερ θα προτεινατε? https://www.skroutz.gr/c/3677/Epaggelmatika-Shaker/f/988042_1055737/me-kapaki-Coffee.html?o=σεικερ Ευχαριστω οποιον ασχοληθει Για τα προηγουμενα δεν ξερω/δεν γνωριζω, αλλα για shaker -ακομη και για καφε- σιγουρα Boston! 🍸 Οχι για το <εφφε>, αλλα για να μπορεις να βλεπεις και τι συμβαινει "εντος" του, που ειναι πρακτικα αδυνατον να συμβει στα αλλα κλειστα -> μονο χρονο κρατας..🙈 Boston λοιπον, δεν ειναι κι ακριβα: https://www.skroutz.gr/c/3677/Epaggelmatika-Shaker/f/988042_1055732/me-kapaki-Boston.html?o=σεικερ&order_by=pricevat&order_dir=asc Ουτε ειναι δυσκολο -μαλλον πολυ ευκολο!- να το συνηθισεις! 🤹♂️ ^^ εκεινο που δεν δειχνει το βιδεο παραπανω ειναι την τεχνικη να το αδειαζεις ελεγχομενα μεν, διχως το σουρωτηρι δε! 😋 Στην ουσια ανοιγοντας τα λιγο μα οχι εντελως διαπλατα, ελεγχοντας το ανοιγμα: για το αν θελεις να πεσει και παγος η οχι!
nvel Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 5 ώρες πριν, shinigami είπε Και τελος αν θελησω μελλοντικα non pressurised καλάθι υπαρχει για την μηχανη μου? Ευχαριστω οποιον ασχοληθει υπάρχει και θα το χρειαστείς, δεν έχει νόημα να αγοράσεις μύλο και να χρησιμοποιείς pressurised 1 2
The_Judas Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Για να πίνεις νεροζούμι φρέντο θα δώσεις τόσα χρήματα; Δεν νομίζω ότι αξίζει. Εφόσον βγάζεις τον καφέ και τον αραιώνεις, πάει το έχασες το άρωμα. 2
TechnoState Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Σημαντικό....το πόσο καλός η κακός είναι ο καφές (σαν τελικό αποτέλεσμα) είναι καθαρά προσωπικό γούστο του καθενός. Π.χ. σε μένα, όσες φορές πήρα illy ήταν επιεικως απαράδεκτος... αντίθετα ο Gran έχει τρομερό αποτέλεσμα (για τον εξοπλισμό που διαθέτω). υγ. Ασχολούμαι χρόνια με τον homemade καφέ. Έχω επενδύσει αρκετά χρήματα σε ποιοτικο εξοπλισμό.
shinigami Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 7 ώρες πριν, TechnoState είπε Σημαντικό....το πόσο καλός η κακός είναι ο καφές (σαν τελικό αποτέλεσμα) είναι καθαρά προσωπικό γούστο του καθενός. Π.χ. σε μένα, όσες φορές πήρα illy ήταν επιεικως απαράδεκτος... αντίθετα ο Gran έχει τρομερό αποτέλεσμα (για τον εξοπλισμό που διαθέτω). υγ. Ασχολούμαι χρόνια με τον homemade καφέ. Έχω επενδύσει αρκετά χρήματα σε ποιοτικο εξοπλισμό. Ναι το γνωρίζω αυτό και θα πειραματιστώ με πολλούς. Ποιος είναι ακριβώς ο Gran που ανέφερες? 7 ώρες πριν, The_Judas είπε Για να πίνεις νεροζούμι φρέντο θα δώσεις τόσα χρήματα; Δεν νομίζω ότι αξίζει. Εφόσον βγάζεις τον καφέ και τον αραιώνεις, πάει το έχασες το άρωμα. Φρεντο θέλω κυρίως το καλοκαίρι, δεν γίνεται να έχουμε 35C για παράδειγμα και να πίνω ζεστό καφέ. Εσπρέσακι το χειμώνα μια χαρά. 9 ώρες πριν, TheDevilMayCare είπε Για τα προηγουμενα δεν ξερω/δεν γνωριζω, αλλα για shaker -ακομη και για καφε- σιγουρα Boston! 🍸 Οχι για το <εφφε>, αλλα για να μπορεις να βλεπεις και τι συμβαινει "εντος" του, που ειναι πρακτικα αδυνατον να συμβει στα αλλα κλειστα -> μονο χρονο κρατας..🙈 Boston λοιπον, δεν ειναι κι ακριβα: https://www.skroutz.gr/c/3677/Epaggelmatika-Shaker/f/988042_1055732/me-kapaki-Boston.html?o=σεικερ&order_by=pricevat&order_dir=asc Ουτε ειναι δυσκολο -μαλλον πολυ ευκολο!- να το συνηθισεις! 🤹♂️ ^^ εκεινο που δεν δειχνει το βιδεο παραπανω ειναι την τεχνικη να το αδειαζεις ελεγχομενα μεν, διχως το σουρωτηρι δε! 😋 Στην ουσια ανοιγοντας τα λιγο μα οχι εντελως διαπλατα, ελεγχοντας το ανοιγμα: για το αν θελεις να πεσει και παγος η οχι! Καλη φάση με εψησες ειναι η αλήθεια θα το τσεκάρω αν είναι.
gthe Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Τα pressurized portafilters δεν χρειάζονται tampering ... φιλικά στο λέω για να μην χαλάς τα λεφτά σου να πάρεις tamper. Αν κοιτάξεις το καλαθάκι σου έχει μια μικρή τρυπίτσα από κάτω για να εξισορροπεί την πίεση από κάτω προς τα πάνω επομένως δεν κάνει διαφορά και να τον πατήσεις. Σώσε αυτά τα χρήματα για να δοκιμάσεις κάποιο άλλο καφέ κατά την γνώμη μου. Μυλο να πάρεις αν πρόκειται να αγοράσεις καφέ σε ποσότητα, για να σου κρατήσει φρέσκος σε κόκκους πιο πολύ καιρό. Αν αγοράζεις 250γρ τη βδομάδα ας πούμε, το καφεκοπτείο θα στον αλέσει πολύ πιο καλά. Αν αγοράσεις, ο graef είναι καλή επιλογή στα λεφτά του. Τώρα για το καφέ ... κάποιος ανέφερε παραπάνω για νεροζούμι ... εννοεί (σωστά για εμένα) ότι μόλις αρχίζεις να βάζεις παγάκια, γάλα κτλ το έχασες το άρωμα, άρα μην πάρεις ακριβούς καφέδες. Βέβαια στην τελική πίνουμε ότι μας αρέσει, τόσο απλό. Αν πινεις σκέτο εσπρέσσο, δοκίμασε κάποιους ωραίους μονοποικιλιακούς φρεσκοκαβουρδισμένους και θα δεις διαφορά Επεξ/σία 5 Μαΐου 2020 από gthe 1
papoys1 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 14 ώρες πριν, shinigami είπε Καλησπερα σε ολους, εχοντας πλεον μια "σοβαρη" εσπρεσιερα σπιτι (Delongi Dedica EC685, δωρο μου την εκαναν) ηρθε πλεον η ωρα να ασχοληθω σοβαρα με το αθλημα (συμφωνα παντα με οτι εχω ηδη) . Ως πρωτη κινηση πηρα κομμενο καφε (Ιbague 200gr) στο 2.5 απο Coffee island μιας και αυτο ηταν το πιο κοντινο μαγαζι για να κανω τα πρωτα μου τεστ, διαβασα καποια βασικα πραγματα που επρεπε να ξερω και αφου το γεμισα οσο εγκρινα οτι ηταν αρκετο στο Portafilter, η διαδικασια μετα σταματησε στα 35" το οποιο σημαινει, αν εχω καταλαβει καλα, οτι επρεπε να ειναι λιγο πιο χοντροκομμενος ο καφες (λογικα στο 3 θα ηταν κομπλε). Παμε λοιπον στην ουσια τωρα. Ναι ημουν αρκετα ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα αλλα σιγουρα εχω δρομο ακομα και θελω να παρα τα καταλληλα εργαλεια γιαυτο το σκοπο. Τώρα αν τη συγκεκριμένη μπορούμε να την κατατάξουμε στις σοβαρές εσπρεσιέρες αυτό νομίζω θέλει συζήτηση.😊 1
mp123 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 7 λεπτά πριν, papoys1 είπε Τώρα αν τη συγκεκριμένη μπορούμε να την κατατάξουμε στις σοβαρές εσπρεσιέρες αυτό νομίζω θέλει συζήτηση.😊 Λίγα με την delongi dedica. Την delongi dedica.
gthe Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 37 λεπτά πριν, nvel είπε πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια μηχανή χωρίς boiler; 1 ώρα πριν, papoys1 είπε Τώρα αν τη συγκεκριμένη μπορούμε να την κατατάξουμε στις σοβαρές εσπρεσιέρες αυτό νομίζω θέλει συζήτηση.😊 Του την πέσατε του ανθρώπου όλοι ... λες και θα βγάλει μεροκάματο με την εσπρεσιέρα του . Αξιοπρεπής είναι. Μια χαρά καφέ μπορεί να φτιάξει και με το pressurized portafilter της και ένα φτηνό μύλο αν βάλει λίγο μεράκι. Τι σημασία έχει αν είχε ξοδέψει ένα χιλιάρικο δλδ για μηχανή και μύλο και αγόραζε ένα κατάμαυρο καμμένο μπαγιάτικο κόκκο όπως πουλάνε σε starbucks κτλ και έκανε και over extraction συνέχεια μέχρι να μάθει? Για να δώσουν αυτά τα μηχανήματα το 100%, θέλει ζυγαρία, θέλει μεράκι, θέλει κοκκο να είναι φρέσκος στο καβουρδισμα, θέλει να ξέρεις να κάνεις blooming σε portafilter (εδώ και αν θέλει τέχνη ...), να ξέρεις να κρατήσεις σωστό χρόνο να μην πας under/over στο extraction κτλ Όποιος θέλει τον κερνάω φίλτρου kenyan peaberry φτιαγμένο σε πλαστικό χωνάκι V60 pour over κόστους 6 ευρώ και αλεσμένο στο χέρι σε μύλο των 30 ευρώ, που όμοιο του σε γεύση και άρωμα δεν έχει ξαναπιεί ... δεν είναι μόνο θέμα μηχανής η φάση καφές. 3
nvel Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 ε και; καφέ μπορείς να κάνεις και με λιγότερα, 10 ευρώ μύλο σουρωτήρι και χαρτί υγείας. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα
gthe Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 11 λεπτά πριν, nvel είπε ε και; καφέ μπορείς να κάνεις και με λιγότερα, 10 ευρώ μύλο σουρωτήρι και χαρτί υγείας. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα Το θέμα είναι αν εχεις κάποια συμβουλή να βοηθήσεις το φίλο μας για να κάνει καλό καφεδάκι με την dedica του. Επί του θέματος εσύ είχες να πεις... "πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια μηχανή χωρίς boiler;"... Που βασικά έχει boilerακι μικρό μέσα, αλλά όχι το κλασσικό που έχουν οι ακριβές αλλά αυτό είναι άλλο θέμα Αυτή έχει, με αυτή θα φτιάξει ο άνθρωπος. Θες να του προτείνεις μια άλλη, καντο απλά. Θες να του πεις τι θέματα θα έχει με την dedica και πως θα τα διορθώσει αν γίνεται; 1
nvel Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 Δημοσ. 5 Μαΐου 2020 όταν ρώτησε του απάντησα και με ευχαρίστησε, οπότε μάλλον είχα να πω και άλλα επί του θέματος... οσο για το boiler, τα thermoblock δεν είναι boiler.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα